Estrada Carnaval la Busan

Publicat în Dilema Veche nr. 593 din 25 iunie - 1 iulie 2015
Estrada Carnaval la Busan jpeg

Uneori e mai uşor să te vezi la Busan cu un prieten din România decît la Bucureşti. Aflu de la fostul meu coleg din facultate şi criticul de film Mihai Fulger că urma să vină la festivalul de film din oraşul coreean, BIFF, cel mai mare festival de filme asiatice, şi stabilim o întîlnire. Ajung în ultima zi a festivalului, e o toamnă liniştită, sudul peninsulei e încă sub un soare cald. KTX merge ca de obicei ca uns, ajung la timp la hotelul de lîngă plaja Haeundae, cea mai mare a oraşului. 

„Hai cu mine la ceremonia de închidere.“ Nu prea vreau, nu-mi place să mă bag unde nu-mi fierbe oala. „Hai, nu te mai codi, că nu ne mai găsim uşor după aia.“ Ne urcăm în autocarul rezervat juriilor festivalului, autocarul tipic coreean, ultimul răcnet tehnologic, împodobit cu perdeluţe şi şnuruleţe mov, stil milieu în geam. Autocarul-sufragerie – îl vezi peste tot în Coreea de Sud, pentru că nu se călătoreşte niciodată fără un sentiment de acasă împachetat în detalii recognoscibile. Are un aer clar de confort urban mic-burghez optzecist,

, de care nu prea m-am mirat niciodată. E epoca în care Coreea de Sud a început să muşte ca tigrul din prosperitatea economică, iar cei care atunci au muncit la asta îşi iau acum partea leului, cu tot cu estetica aferentă. Autostrăzi impecabile, haşurate şi împărăţite fosforescent de aceste autocare încărcate de

şi

ornaţi cu cozoroace de plastic, distrîndu-se cu reţetă. Le-a arătat ironic Psy în „Gangnam style“, sînt deja un arhetip al călătoriilor locale. 

În fine, ajungem. Ei, dar autocarul cu şnuruleţe opreşte nici mai mult, nici mai puţin decît în faţa covorului roşu. De-o parte şi de alta a celui mai lat covor pe care l-am văzut vreodată, aliniaţi de ţipete extaziate, şiruri groase de fani. Îngheţ. „Nu cobor nici mort!“ „Hai, mă, că e

!“, îl aud dintre chicote pe Mihai. Mă uit să văd dacă am pantofii curaţi, dintr-un reflex tîmp. Coborîm, o luăm soldăţeşte spre intrare, eu încercînd să-mi dresez din mers paşii. Ţipete, flash-uri, dat din mîini ca roboţeii. Ajungem în faţa oficialităţilor, primarul şi soţia în

, saluturi cordiale, zîmbete de vanilie. „Hai că am scăpat doar cu un kilogram în minus, fu de bine“, îmi zic, odată ajunşi în interiorul clădirii festivalului. „Eu o iau pe aici“, îi spun amicului meu, arătînd în direcţia opusă locului către care erau dirijate VIP-urile, tu te duci în treaba ta, ne vedem după.“ „Nu, că ne pierdem, n-am telefon, cum ne vedem în marea asta de oameni după? Hai cu mine, stăm în faţă, se termină, n-are ce să mai fie.“ Mda, n-are ce să mai fie, într-adevăr… Ajungem în faţa unor uşi culisante. Unul dintre organizatori începe verificările de pe o listă pe care eu, fireşte, nu apar. Fibrilaţii, din nou. „Ce să le zic că sînt?! Vezi, dacă m-am luat după tine?!“ Exuvii în floare. Gentil, Mihai le zice că-s cu el, zic şi eu că-s ceva-ceva din branşă şi se deschid uşile. Nu s-ar mai fi deschis… 

Un zid de fotografi pe o estradă, noi la zidul cu logo-ul festivalului, blitz-uri ireale, zîmbete tîmpe. Iar de acolo, într-un crescendo ireal, o luăm pe o estradă de vreun metru înălţime, prin mijlocul spectatorilor, cea mai lungă estradă din lume, cu numele noastre anunţate şi cu feţele lăţite pe cele două ecrane gigant de-o parte şi de alta a scenei. Nici dacă s-ar fi aşezat la aceeaşi masă cei mai aprigi romancieri postmodernişti nu ar fi tăiat o scenă de un atare carnavalesc. Nişte perfecţi anonimi, faţă în faţă, ochi holbaţi de şocul momentului în ochi ireali de extatici, ţipete, urlete şi tot ce-mi trece prin minte e un „Şi dacă nu ar scoate nimeni nici un sunet, cum am merge zecile astea de metri?“. Le-aş face şi eu o poză, dar nu găsesc curajul să scot aparatul.

Ajungem la scaune, ne prăbuşim în rîsete isterice, se termină ceremonia şi, în sfîrşit, plecăm în oraş la o bere. Oraşul e ireal de gol pentru standardele coreene, găsim un pub american pe undeva pe lîngă plajă şi doi coreeni ne invită să jucăm un

cu ei. Ei, în plin

de adrenalină şi competiţie. Mihai le mai face faţă, eu încă zac în mine, în teorii despre ceea ce tocmai se petrecuse. A doua zi mergem să vizităm bienala 2010 de artă contemporană. În faţa muzeului, un imens

din fibră de sticlă stă adecvat, rezumînd alb 24 de ore de carnaval în ţara celebrităţii de 15 minute, în interfeţe dintre cele mai moi. N-am apucat să văd nici un film atunci, dar a fost ca şi cum am fi fost într-unul destul de comic.   

Foto: B. Tănase

comunism jpg
Istoria comunismului: lecturi esențiale pentru a înțelege un fenomen global
Comunismul a fost un fenomen global care a influențat profund secolul XX, iar studiul său continuă să fie de mare interes pentru istorici, politologi și publicul larg.
comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.
1034 16 O istorie a literaturii romane pe unde scurte jpg
„Loc de urlat”
Critica devine, astfel, şi recurs, pledînd, ca într-o instanţă, pe scena jurnalisticii politice şi a diplomaţiei europene pentru respectarea dreptului de liberă exprimare şi împotriva măsurilor abuzive ale regimului.

Adevarul.ro

image
image
Rușii au pierdut încă 1.160 de soldați și 58 de sisteme de artilerie în ultimele 24 de ore, anunță Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei
Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei a raportat că Rusia a pierdut alți 1.160 de soldați și 58 de sisteme de artilerie în ultimele 24 de ore. Aceste pierderi se adaugă la totalul forțelor rusești între 24 februarie 2022 și 16 iunie 2024.
image
Bătaie ca în filme între fanii Angliei și Serbiei la Gelsenkirchen înaintea meciului celor două echipe de la Euro 2024. Meci cu grad ridicat de risc VIDEO
Un fan al Angliei și un ofițer de poliție din Germania s-au ales cu răni grave după ce huliganii au atacat un bar în care suporterii Serbiei sărbătoreau înaintea meciului Serbia - Anglia de la Euro 2024, care va începe la ora 22.00.

HIstoria.ro

image
Cea mai mare operațiune amfibie din epoca modernă, în „Historia” de iunie
6 iunie 1944. Ziua Z. Nicio altă operaţiune militară din istoria celui de
Al Doilea Război Mondial nu a beneficiat de un nivel atât de ridicat de securitate operaţională, implicând ample acţiuni de inducere în eroare a inamicului, precum Operaţiunea Overlord (Suveranul).
image
Escrocheria „Andronic” - un precursor al Caritasului în România sfârșitului de secol XIX
Înainte de a fi marele ziarist şi marele proprietar de „Universul”, Stelian Popescu şi-a făcut meseria de jurist. Ca judecător de instrucţie la cabinetul 5, Ilfov, el a dat gata multe cazuri. Printre acestea, se numără celebra escrocherie „Andronic”.
image
A fost sau nu Alexandru Ioan Cuza membru al Masoneriei?
La un deceniu după abdicarea lui Cuza, în 1876, la București a fost înființată Loja Alexandru Ioan I, apoi, în 1882, la Dorohoi a fost înființată Loja Cuza Vodă.