Pune-mă la încercare! Pledoarie pentru educația prin textele formatoare ale civilizației umane

25 august 2023
image

Cum poți să crezi că printr-un dulap se poate pătrunde în altă lume? Cum să crezi că ceea ce ți se pare incredibil poate fi adevărat? Personajul lui C.S. Lewis, Digory Kirke, îi somează pe copii să pună la încercare incredibilul. Eu îi invit pe cititorii mei să creadă că anumite texte, pe care le numim generic cărți formatoare sau după o expresie anglo-saxonă great books, sînt accesibile copiilor de la vîrsta la care au deprins cititul, astfel încît întreg parcursul formativ să și-l acopere din acestea și nu din literatură surogat, adică manuale, compendii, sinteze, pe care tot anglo-saxonii le numesc readers digest, o predigestie a gîndirii serioase pentru minți slabe. O mare carte citită integral, în original sau traduceri semnificative, formează mintea mai mult decît rezumatele a zece mari cărți scrise de un autor minor. Dacă presupui că o minte în formare e o minte slabă și o antrenezi pe texte slabe ea are toate șansele să rămînă slabă. 

Incredibilul din pledoaria mea este că un elev de 11 ani poate citi Iliada în traducerea lui George Murnu, înțelegînd structura gramaticală a versurilor în hexametru, urmărind cu interes acțiunea, deslușind contextul istoric, religios și parțial cel puțin pe cel psihologic. Experimentul desfășurat în cadrul proiectului educațional Arheia s-a încheiat cu punerea în scenă a cîntului I din Iliada, elevii interpretînd pe rînd pe Agamemnon și pe Ahile, pe preotul Hryses, pe profetul Calhas, pe Athena, pe Tethis și evident povestitorul. Fiecare elev a învățat pe de rost aproximativ 200 de versuri. Ar fi evident fals să expediem experimentul invocînd că eventual copiii respectivi ar fi supradotați. Această categorie pedagogică este oricum înșelătoare și irelevantă, întrucît majoritatea copiilor declarați supradotați nu ajung să joace un rol social la vîrstă adultă corespunzător așteptărilor create în copilărie. Ceva se pierde pe parcurs sau, mai grav, este inhibat prin educație. Acest aspect chiar ar trebui să dea de gîndit pedagogilor! Oricum, în experimentul descris nu e vorba de vreo formă de excepție biologică, nici măcar de mult lăudații olimpici – întrucît nici nu există olimpiadă la o materie care nu se predă în școală – adică de copii extrași din programul școlar pentru a fi dopați cu o materie la care să exceleze. Este vorba pur și simplu de elevi care într-un ritm de patru ore pe săptămînă au ascultat lectura Iliadei, au discutat textul pînă la înțelegerea lui și au repetat rolurile. În paralel cu Iliada au citit primele șase cărți din Herodot, s-au familiarizat cu noțiuni de gramatică latină în comparație cu gramatica română. Apoi au citit volumul 2 din Cronicile din Narnia, dialogurile platonice Apologia lui Socrate și EuthyphronFerma animalelor de George Orwell și, în parafrază orală, s-au confruntat cu ideile din Etica nicomahică. Aceste lecturi au acoperit materii ca limba română, gramatica, literatura universală, istoria lumii antice, geografie, religie, educație civică, pe scurt ansamblul materiilor umaniste. 

Definitoriu pentru această metodă este faptul că mentorul le citește cu voce tare, apoi îi pune pe rînd pe elevi să citească cu voce tare din text și apoi revine asupra textului cu explicarea cuvintelor și a gramaticii pînă cînd textul este deplin înțeles. Practic textul clasic devine el însuși profesor, iar nu materie. Primează ceea ce a scris autorul clasic și nu cum îl percepe educatorul contemporan sau critica sau recepția lui de-a lungul vremii. Argumentul este al lui Leo Strauss: cine poate fi cel mai bun profesor din lume, în același timp accesibil în orice colț al lumii unde ar ajunge o carte, dacă nu un autor clasic? Este vorba de acele texte pe care practica culturală a zeci de generații le-a așternut ca un strat fertil pentru reflecție în civilizația euro-mediteraneeană. Canonul autorilor clasici a fost practicat implicit sau explicit (ca în cazul recent al programelor școlare Great Books din spațiul anglo-saxon) de-a lungul istoriei euro-mediteraneene. Și chiar dacă s-au dat zeci de bătălii asupra canonului european, tot există un nucleu inconturnabil, fiindcă toată literatura ulterioară s-a clădit pe existența acelui canon. Putem admite și variațiuni regionale în construirea canonului. În ceea ce mă privește reproșez canonului construit în universități anglo-saxone lipsa de referințe la literatura bizantină. Putem vorbi și de un canon islamic, sau extrem-oriental și este firesc ca în canonul euro-mediteraneean să intre și elemente din canoane extra-europene într-o măsură care să acopere toate manifestările spiritului uman. Cu toate aceste extensii ale canonului euro-mediteraneean tot rămîne un nucleu inconturnabil format din antichitate greco-latină, civilizații mediteraneene dispărute, iudeo-creștinism, ev mediu și modernitate europeană. 

Dincolo însă de prestigiul cultural al nucleului euro-mediteraneean mai putem adăuga și alt argument, anume că din canon face parte acea literatură care surprinde umanul în trăsăturile sale universale. Apologia lui Socrate este tot atît de provocantă pentru societatea în care a fost condamnat ca și pentru orice societate care îndrăznește să-și pună întrebarea privitoare la libertatea individuală. C.S. Lewis denumea această convergență etică a marilor texte din toate civilizațiile lumii principiul Tao. Cine citește cărticica legendarului Lao-tze, denumită Tao te king, nu poate să nu fie surprins de convergența ocazională cu învățătura lui Iisus din Nazaret. Acest lucru nu înseamnă că ori una ori cealaltă este superfluă, nici măcar că au aceeași premisă metafizică. Același tip de convergență parțială și din puncte de pornire metafizice diferite se poate constata și între creștinism și stoicism și a dat naștere teoriilor influențării reciproce, dar care nu este nici necesară, nici certă. Această convergență definește un orizont de preocupări și aspirații ale omului din toate timpurile, o meditație plină de tensiune despre ceea ce înseamnă a fi om, o căutare înfrigurată a unei ieșiri din angoasa existențială. Din acest motiv textele formatoare pregătesc pentru ceva fără de care tot restul cunoașterii practice este irelevantă, pentru sensul vieții.

Experimentul s-a bazat în cele din urmă pe ipoteza scriitoarei britanice Dorothy Sayers în eseul The Lost Tools of Learning, că există o vîrstă papagal cînd învățatul pe dinafară se petrece natural și este unica modalitate de a transmite cunoaștere întrucît prelucrarea rațională a informației nu a început încă. Atunci, dacă tot învață copilul pe dinafară, prin puterea mimetică a minții, nu e mai bine să învețe materie premium decît surogat? Dacă această vîrstă papagal a fost exploatată de intențiile impure ale regimurilor totalitare prin poezii patriotice sau proletcultiste, nu facultate de a învăța pe dinafară e problema, ci conținutul. 

Dar după vîrsta mimetică intervine faza interogatoare, curioasă, pe alocuri impertinentă, care pune sub semnul întrebării autoritatea, se confruntă cu modelul, se angajează în competiție și își descoperă identitatea. Acestei etape îi corespunde lectura individuală și analiza aprofundată a textelor, dar mai ales o acumulare cantitativă a lecturilor. Această acumularea în toate domeniile cunoașterii pregătește ultima etapă a formării: melancolia, căderea pe gînduri, însingurarea, dar și cel mai important sinteza originală sau fixarea identității. Aici intervin primele elemente ale specializării, al identificării unei vocații, definite prin lucru individual. Dacă primele două etape se hrănesc din orizontul auroral al umanității, axat pe gîndirea mitologică, ultima etapă se hrănește din modern și contemporan, care sînt cronologic sinteza epocilor anterioare. Creșterea individului are nevoie de confruntarea cu propriul trecut, dar și cu trecutul congenerilor săi. Arheia își propune acest parcurs nu pentru a produce filozofi de meserie, ci tineri deschiși către orice orizont al cunoașterii, către orice vocație profesională: un pariu că te poți pregăti pentru inteligență, pentru o viață cu sens.

https://arheia.ro/

https://arheia.ro/wp-content/uploads/2020/11/Arheia-Logo.png

1025 16 coperta corin braga jpg
Străinătăți, stranietăți și alte fantasme literare
Mi‑e greu să cred că proza lui Mircea Eliade ar putea fi înțeleasă pe deplin fără dialectica sacru‑profan.
p 17 2 jpg
Pînă la capătul drumului
Filmul vorbește despre condiția de a ajunge mereu prea tîrziu.
1025 17b cover1 jpg
Solo & solos
Curînd ne vor vizita artiști de la celălalt capăt al lumii, din Noua Zeelandă și Australia, care au acumulat cu sîrguință simpatie internațională și și-au făcut în cele din urmă curaj să ne caute și pe noi pe hartă.
image png
O călătorie narativă ajunsă la final: Asociația Heart a încheiat cu succes proiectul „Povești de familie”
Asociația Hearth are plăcerea de a anunța încheierea cu succes a proiectului cultural “Povești de familie” – o inițiativă recuperatoare și artistică
1024 16 cop1 png
Anxietatea lucrurilor definitive
Cele două cărți discutate în această pagină au în comun o anumită anxietate (aparentă sau nu) a definitivului.
1024 17 Am avut o livada foto Sabina Costinel jpg
Livezile noastre de vișini
Într-un fel sau altul, noile perspective asupra Livezii de vișini explorează răsturnarea vremurilor de care tot avem parte în ultimii ani.
Doru Covrig Doua maini,model cu roșu și negru, polimer, 17x25x18cm, 1995 jpg
Expoziție personală DORU COVRIG - sculptură mică și desene - la un an de la dispariția artistului
Doru Covrig este pentru arta contemporană un reper al sculpturii conceptuale
Poster orizontal 23 11 2023 Gianni Gagliardi Nomadic Nature jpg
„NOMADIC NATURE”: jazz cu saxofonistul spaniol GIANNI GAGLIARDI, la Sala Radio
A înregistrat peste 40 de albume, dintre care 5 ca solist, albume ce au primit aprecieri foarte bune din partea presei internaționale.
1023 16 antologia palatina cartea a v a produs galerie mare jpg
p 17 2 jpg
Bîrfoteca
Jeanne du Barry îneacă monarhia franceză în unsoarea tabloidelor.
1023 17 Kenny Garrett jpg
Jazz Syndicate Festival
Pentru un succes total însă, festivalul ar fi meritat o promovare mai extinsă.
1023 21 Iamandi coperta jpg
Adio, Europa de Est!
Aș adăuga: poate noua formă a folclorului est-european.
1022 16 donnatela jpg
Black Hole Sun
Cred că o iniţiativă a traducerii lui ar fi cu profit pentru literatura română contemporană.
p 17 2 jpg
Zeița
Și ne arată că această utopie e la îndemînă.
1022 17 The Beatles Now And Then jpg
Beatleși și Stoneși în 2023
The Rolling Stones este o formație în (plină) activitate, niciodată întreruptă, niciodată scurtcircuitată de ego-urile supraexpandate ale componenților.
1022 21 Florescu jpg
Brâncuși, Picasso: artiști, expoziții, efecte în paralelă
Dar acesta e un alt artist, un alt efect în paralel, un alt posibil subiect al unei alte expoziții „în paralelă” care va avea loc cîndva, în viitor.
Poster orizontal09 11 2023 Contemporan în România 2 jpg
„CONTEMPORAN ÎN ROMÂNIA” – seară de jazz și vernisajul expoziției „Centaur”, la Sala Radio
Prin Proiectul Cultural dorim să oferim o revelatoare experiență multimedia
1021 16 coperta jpg
„Grecia călătorește, călătorește mereu”
Grecia călătorește, călătorește mereu.
p 17 jpg
Detalii
Frumusețea filmului e inseparabilă de o stare de plutire a tuturor lucrurilor.
1021 17 cover1 jpg
Încredere
Lansările din acest an au arătat un grup în formă maximă.
1021 21 moscova inhata romania robert bishop e s crayfield editura corint istorie 01 jpg
Origini românești ale Războiului Rece
Ordinele noastre erau să ne ocupăm de naziști, dar am aflat curînd că urgia comunistă „este mai rea decît cea nazisă”, au mărturisit autorii.
1020 16 catre paradis jpg
Paradisul uitat
Negarea radicală a „binarității”
1020 17 Cea care priveste lumea foto Jonathan Michel jpg
Un festival nou în oraș
Minunați performerii cehi, care au făcut slalom prin muzica acelor ani, cu o reconfortantă autoironie, jonglînd cu imagini, costume, coregrafii și mai ales muzică.
BUN MRM 15 noiembrie landscape jpg

Adevarul.ro

image
Cum arată inchisoarea unde este încarcerat Cherecheș, cea mai modernă din Bavaria. Nimeni nu poate evada FOTO
Cătălin Cherecheș a fost dus de către autoritățile germane într-un penitenciar de maximă siguranță, cel mai modern din Bavaria, cu tehnologie modernă anti evadare.
image
Primul tren electric cumpărat de România în ultimii 20 de ani va ajunge tractat la Curtici. Pe ce rute va circula
Primul tren electric nou, din cele 37 contractate de România cu producătorul Alstom, va ajunge în țara noastră pe 2 decembrie. Trenul se va opri la Curtici, apoi va pleca spre București.
image
„Crăciunul african” din Oltenia, pentru care s-au cheltuit sume aiuritoare. Explicația primarului: „S-o dăm pe partea de Europe Style”
O fotografie postată pe Facebook, în care, în parcul amenajat pentru Crăciun, alături de pomul de Crăciun se observă o girafă, un elefant și un tigru realizate din instalații luminoase, a stârnit mare interes. Primarul, chiar cel care a postat fotografia, a explicat cum s-a optat pentru acest decor.

HIstoria.ro

image
Sfântul Andrei și Dobrogea, între legendă și istorie
Îndelung uitate de către establishment-ul universitar românesc, studiile paleocreștine încep să își facă din ce în ce mai clară prezența și la noi. Încurajarea acestor studii și pătrunderea lor în cadrul cursurilor s-au dovedit lucruri absolut necesare. Ultimii ani au dus la noi dezvăluiri arheologice privind primele comunități paleocreștine (paleoeclesii) din Scythia Minor (actuala Dobrogea), conturând două ipoteze și direcții de cercetare pentru viitor: ipoteza pătrunderii pe filieră apostolic
image
Muzica elitelor otomane
Muzica clasică otomană reprezintă o muzică orientală cultă, una a elitelor, practicată la Curtea sultanului otoman, cu diferite ocazii. Ea apare ca muzică de Curte a conducătorilor politici din Orientul Apropiat și Mijlociu, fiind o muzică echivalentă a muzicii simfonice din vestul Europei.
image
Unirea Bucovinei „în vechile ei hotare” cu România
Dezmembrarea Austro-Ungariei a permis și românilor din Bucovina să dispună așa cum doresc de propria soartă.