Ciprul sfîrşitului de noiembrie

Publicat în Dilema Veche nr. 564 din 4-10 decembrie 2014
Ciprul sfîrşitului de noiembrie jpeg

Cu două săptămîni înainte, nu ştiam c-o să merg în Cipru la final de noiembrie. Decizia a fost spontană, după o idee prinsă în zbor de la un prieten – care nu-şi mai suporta programul încărcat şi voia să evadeze, preferabil la soare –, susţinută de nişte bilete de avion care, luate cu o săptămînă înainte, costau cam cît trenul pînă la ai mei, în provincie. Şi ai mei stau aproape de Bucureşti. 

A fost minunat. Mai frig decît ne aşteptam (am prins singura săptămînă cu 19-20 de grade, între mai multe cu 24-25 – ghinion, ca să parafrazez o vorbă celebră), dar linişteee, o linişte care mi-a şters cu buretele de mare agitaţia ultimelor săptămîni, cu toate alegerile lor cu tot. Iar o ţară cu o populaţie cît două sectoare ale Capitalei, şi în extrasezon, e exact ce trebuie cînd vrei doar să zaci, să citeşti mult şi să mănînci cantităţi considerabile de fructe de mare.  

Probabil că în sezon, cu turişti bîzîind peste tot, insuliţa asta ar fi arătat altfel. Aşa, îţi dă sentimentul de loc semipărăsit, de capăt de lume unde nu se întîmplă nimic, o plăcută senzaţie de lene, de aşteptare, de izolare, totul prins într-o plasă de melancolie caldă. Şi în sezon probabil că nu prea vezi localnicii, nu au timp să stea de vorbă, să-ţi spună de conflictul cu Turcia, sau de cum, brusc, au rămas toţi săraci pentru că s-a prăbuşit, la propriu, peste noapte, sistemul bancar.  

Recunosc că nu mă aşteptam ca, în Nicosia, graniţa dintre partea cipriotă şi partea ocupată de turci să fie mai mult decît o formalitate. Nu, e chiar graniţă, cu verificarea paşaportului, cu viză temporară pe o foaie separată şi cu gărzi înarmate. Iar separarea dintre cele două nu e doar una geografică – dacă Nicosia cipriotă arată occidental, luminată, cu magazine, restaurante pe străduţele oraşului vechi, partea turcească e practic altă lume, cu străzi neasfaltate, prost luminată (am fost seara acolo şi ne-am rătăcit în mod repetat prin labirintul de străduţe întunecate) şi cu atmosferă orientală ce contrasta puternic cu cea „de dincolo“. Cum privesc ciprioţii faptul că au ultima capitală din lume care e divizată şi că, din 1974, turcii i-au – citez – invadat? Şi că aproximativ 200.000 de oameni au fost mutaţi de la locul lor, cu cîteva mii bune de victime? Prost. Au sperat că intrarea în UE le va rezolva problema, că Turcia va fi obligată să-i lase în pace, dar iată că nu. Recunoşti aici Grecia atît de familiară, dar şi Turcia, cu o mică influenţă englezească. E un mix cultural pe micuţa insulă, la care se adaugă mulţi imigranţi (foarte, foarte mulţi români, veniţi la muncă aici, sau englezi şi ruşi cu case de vacanţă cu vedere la mare) şi cu o istorie recentă complicată. Cît despre criză, i-am întrebat cum trăiau înainte. Ca nişte prinţi – ne-a răspuns cineva glumind –, din petrecere în petrecere. Erau foarte mulţi bani pe insulă, care au dispărut peste noapte. Din nou, ghinion.  

Cipru e o ţară pe care o descoperi cu maşina închiriată, cu volanul pe dreapta şi condusă pe stînga. Ţinînd cont că nu e prea mult trafic, te obişnuieşti repede. Te obişnuieşti să mai vezi, din cînd în cînd, mai ales în partea de est, baze militare, iar surpriza e cînd îţi dai seama că sînt englezeşti. Sau centre de refugiaţi – în Cipru vin, se pare, oameni din Siria sau din alte zone cu probleme din regiune.  

Aşa am ajuns din Larnaca, unde stăteam, la Konnos Beach, o plajă ascunsă, superbă, cu apă turcoaz şi cu pisici cerşetoare de atenţie şi de mîncare la terasă.  Aşa am ajuns şi la Lefkara, un sat de genul „turistic“, cu faţadele renovate şi cu magazine de goblenuri şi bijuterii din argint, dar care, văzut seara tîrziu, fără ţipenie de om pe stradă şi fără nici un zgomot auzit, cu absolut totul închis, avea un farmec aparte, cu străduţele pietruite, cu florile de la ferestre, dar mai ales cu aerul de „nelocuit“, ca un decor impecabil de film, după ce-au plecat actorii. Nu atît de părăsit, dar nici prea agitat, părea Limassol, al doilea oraş ca mărime din Cipru, după Nicosia, şi principalul centru de business al insulei, cosmopolit, animat şi cu cîteva cartiere mai moderne, cu o marină plină de iahturi luxoase şi construcţii noi.  

Sînt sigură că, în sezon, Cipru arată cu totul altfel. Că e vesel, aglomerat, comercial, că forfoteşte de lume. Mă bucur însă că l-am văzut în linişte, fără presiune, cu plajele goale şi cu un soare ce nu te obliga la o bronzare insistentă şi uniformă, ce-ţi lăsa timp de citit, de observat detalii şi de mîngîiat pisicile omniprezente.   

Foto: C. Foarfă

dilemaveche ro   Literatura clasica pentru copii   De ce merita redescoperita jpg
Literatura clasică pentru copii: De ce merită redescoperită
"A fost odată, ca niciodată..." Cine nu-și amintește aceste cuvinte magice care deschideau porțile unei lumi fantastice?
dilemaveche ro   Dragostea pentru lectura O mostenire pentru generatiile viitoare jpg
Dragostea pentru lectură: O moștenire pentru generațiile viitoare
Îți amintești de clipele petrecute în copilărie când stăteai cufundat în paginile unei cărți captivante?
comunism jpg
Istoria comunismului: lecturi esențiale pentru a înțelege un fenomen global
Comunismul a fost un fenomen global care a influențat profund secolul XX, iar studiul său continuă să fie de mare interes pentru istorici, politologi și publicul larg.
comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.

Parteneri

spioni rusi Elena Vavilova și Andrei Bezrukov foto X
Povestea incredibilă a agenților KGB care trăiau în inima Americii
Ann Foley părea o agentă imobiliară obișnuită, cu o viață tipic americană alături de soțul său, Don, și cei doi fii ai lor, în Cambridge, Massachusetts, cunoscut oraș al universităților de elită. În realitate, Ann și Don ascundeau un secret de proporții.
72104060 1004 webp
Crin Antonescu: un președinte (anti sau pro) occidental?
Crin Antonescu este candidatul cu cea mai mare susținere la prezidențialele din acest an: PSD, PNL și UDMR s-au aliniat în spatele lui cu gândul că ar fi singurul care ar păstra matricea puterii neschimbată.
Liverpool (EPA) jpg
Fiesta pe Anfield: Liverpool a sărbătorit titlul. Klopp, mulțumiri speciale
„Cormoranii” au cucerit Premier League, după o pauză de cinci ani.
Uniformele de campanie ale Armatei Române, model 1912 (© iMAGO Romaniae)
Dezertorii din Armata Română, înainte de Primul Război Mondial
Dezertarea colonelului Alexandru D. Sturdza, care la 6 februarie 1917 a trecut în tabăra germanilor, împreună cu aghiotantul său, locotenentul Constantin Wachmann, a șocat societatea românească în anii Primului Război Mondial.
Litoral Marea Neagra foto Ovidiu Oprea png
Litoralul, luat la puricat! Controale ANPC înainte de minivacanța de 1 Mai. Ce nereguli au fost găsite
Litoralul românesc a fost „luat la puricat” de ANPC, cu doar câteva zile înainte de minivacanța de 1 Mai. În urma controalelor, inspectorii, coordonați de Cristian Popescu Piedone, au aplicat amenzi în valoare totală de 145.000 de lei.
cub Daniel Buzdugan animat gif
Cine este și cu ce se ocupă Monica, soția lui Daniel Buzdugan. Cum a cunoscut-o pe partenera lui de viață
De ani buni, Daniel Buzdugan este o prezență binecunoscută în peisajul media din România. În contrast, soția sa, Monica, a ales să rămână departe de lumina reflectoarelor, păstrând discreția și protejând intimitatea familiei. Cei doi formează un cuplu solid, având o căsnicie fericită și doi copii, L
masina adobestock jpg
Un bărbat și-a cumpărat accidental propria mașină. Vehiculul îi fusese furat recent
Un bărbat s-a trezit în mijlocul unui episod de-a dreptul incredibil atunci când a dorit să își cumpere o mașină! Fără să își dea seama, britanicul a ajuns să își cumpere propria mașină, care îi fusese furată cu ceva timp în urmă!
femeie ten sanatos 437756866 jpg
7 beneficii ale consumului de apă asupra pielii
Apa este esențială vieții, iar acest lucru se reflectă și în sănătatea și aspectul fizic al pielii. Astfel, consumul regulat de apă ar trebui să facă parte din rutina de îngrijire a pielii și a sănătății în ansamblul ei. Iată 7 beneficii ale apei pentru piele.
supermarket 5202138 1280 jpg
Se pune lacătul pe un mare hipermarket din București. Ce se întâmplă cu angajații
Unul dintre cele mai mari hipermarketuri Carrefour din București se va închide definitiv, iar motivul invocat este remodelarea spațiului de către reprezentanții centrului comercial Sun Plaza.