Chestionarul lui Cici

Publicat în Dilema Veche nr. 597 din 23-29 iulie 2015
Chestionarul lui Cici jpeg

De cîţiva ani, o dată la cîteva luni, primesc un e-mail în care sînt invitat să răspund la un chestionar despre Coreea de Sud, de la o anume doamnă Choi, care scrie în numele unei entităţi cu un acronim vag şi jucăuş, CICI. „Ia să vedem ce mai zice Cici…“, îmi spun de fiecare dată, deşi chestionarul nu are o variaţie prea largă. E făcut, avertizează clar de la început, să promoveze o „imagine pozitivă“ a Coreei în lume şi e adresat, presupun, mai degrabă unor expaţi cu ceva ani în spate de locuit în Coreea decît unor turişti de o săptămînă. Nu ştiu însă cu exactitate din cine e alcătuit „bazinul“ respondenţilor, e foarte plauzibil, după cum arată chestionarul, ca acesta să fie adresat mai ales coreenilor.

Cum are o ţintă clară, şi cum constanţa are în acest sens un rol bine definit în strategie, doar formularea întrebărilor este cea care mai diferă. Uneori e destul de amuzant să vezi ce formulări mai găseşte „Cici“ pentru a avea cam aceleaşi variante de răspuns, căci de la un punct încolo e evidentă doar dorinţa de a promova ţara, mai mult decît variantele propriu-zise prin care acest lucru s-ar putea realiza. 

Fiecare variantă desemnează o realitate la fel de egal răspîndită a sudului coreean contemporan. E greu de ales între ele, aşa cum te invită destul de insistent „Cici“. La capitolul „simboluri culturale“, într-un sens larg, stau, cu aceeaşi densitate de factor-contemporaneitate, şi

-ul, şi smartphone-ul, şi

-ul şi

-ul. Sînt întrebări care amestecă criteriile sau care par făcute doar de dragul livrării unor strategii de promovare îndelung finanţate de către guvernul local, precum cea în care eşti invitat să alegi „cultura Coreea“ de azi, cu variante ale aceluiaşi tip de produs împachetat sub sigla „K“ (pop, seriale TV, mîncare, cosmetice, sport). Cum la fel de adevărate, în raport cu realităţile locale, căzînd sub incidenţa aceleiaşi definiţii ultralaxe a culturii, sînt şi „imaginile despre Coreea pe care le-ai prezenta unui prieten“: „pasiunea“, „viteza“, „lumea IT“, „entuziasmul educaţional“, „spiritul de unitate“, dar şi „patriotismul“. Uneori mai apar, din motive, presupun, de variaţie strict formală, şi unele variante mai excentrice, de tipul piaţa-design Dongdemun, sau mall-urile locale, de tip Lotte, pe care nu le-ai putea „vinde“ ca fiind reprezentative, cu toată cultura consumeristă globală, decît unui japonez obişnuit cu turismul comercial de week-end (Coreea de Sud, cu toată dezvoltarea ei, are o piaţă de retail de cîteva ori mai ieftină decît a Japoniei). 

Anual se oferă şi un premiu, cu un nume alambicat şi un acronim simpatic, KISS („Korea Image Stepping Stone“), unei „persoane“ sau unui „element“ care a promovat mai bine ţara în anul în curs (variantele sînt dintre cele mai eterogene, de la Galaxy şi aeroportul Incheon la comitetul olimpic care organizează jocurile de iarnă de la Pyeongchang din 2018, un pîrîu seulez reamenajat spectaculos, Cheonggyecheon, sportivi, secretarul general ONU, Ban Ki Moon, cîntăreţi pop, Psy, Rain şi maeştri ai muzicii clasice precum Chung Myung Hun). Premiul se acordă, în acelaşi mix, şi unei „persoane care a promovat imaginea Coreei în afara graniţelor“ (cu nume variind de la YouTube la o anume lady Rothermere şi nobelizatul Le Clézio – profesor invitat pentru cîţiva ani la o universitate coreeană) sau unui „tînăr talent“ coreean care a avut un impact în acel an (dintre laureaţi: echipa de fotbal feminin, patinatoarea Kim Yu Na, pianiştii Lee Hyuk şi Kim Sun Wook, înotătorul Park Tae-Hwan, dar şi un personaj de desene animate, Pororo…). 

… Cîte nume în afară de telefonul Galaxy sînt într-adevăr globale? Nu aş paria nici măcar pe Psy, cu tot cu astronomicul său număr de vizualizări de pe YouTube. Reţeta de promovare sud-coreeană e simplă şi nu neapărat originală pentru o cultură care ţinteşte la vizibilitate recentă: vinde o imagine/produs cultural pentru a fi urmate de profit economic. Sigur, poţi încerca să „mergi global“ din adunarea de fascicule, nişe de capital simbolic aduse de fiecare dintre numele sus-amintite. Cît e aceasta o strategie care să se menţină pe termen lung e însă o altă poveste. Ceea ce nu înţeleg este reticenţa unei atari societăţi de a îmbrăţişa mai larg valoarea care face azi societatea sud-coreeană cu adevărat recognoscibilă la nivel global, şi anume economicul. De ce nu s-ar numi acel premiu Galaxy, mai ales că în cultura locală succesul unei companii private precum Samsung – îndelung subsidiată de stat – e privit ca un bun naţional? 

Răspunsul are legătură, cred, cu o definiţie foarte tradiţională a culturii. Şi poate cu acel complex al unei societăţi mult timp necunoscute la un nivel mai larg, care o face să declare dintru început că doreşte realizarea unei „imagini pozitive“, atunci cînd, de fapt, nu e în joc nici o imagine conturată. Aceasta dacă nu e o referinţă, la un nivel mai adînc, la Coreea de Nord, imaginea cu adevărat global pusă în legătură cu sudul, scheletul identitar din dulapul dezvoltatului şi cosmopolitului sud.  

Foto: B. Tănase

comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.
1034 16 O istorie a literaturii romane pe unde scurte jpg
„Loc de urlat”
Critica devine, astfel, şi recurs, pledînd, ca într-o instanţă, pe scena jurnalisticii politice şi a diplomaţiei europene pentru respectarea dreptului de liberă exprimare şi împotriva măsurilor abuzive ale regimului.
p 17 jpg
Impresii hibernale
Astea fiind spuse, Prin ierburi uscate nu e deloc lipsit de har – ba chiar, dat fiind efortul de a-l dibui chiar în miezul trivialității, filmul e o reușită atemporală, care s-ar putea să îmbătrînească frumos.

Adevarul.ro

image
Coșmarul prin care a trecut un culturist: a pierdut zeci de kilograme în 35 de zile. „Corpul meu a început să se mănânce singur”
Culturistul canadian Jared Maynard a slăbit enorm în cinci săptămâni și și-a pierdut capacitatea de a vorbi din cauza unei boli rare și terifiante de care a reușit, într-un final, să scăpe, deși medicii îi dădeau șansele minime de supraviețuire, potrivit The US Sun.
image
„Cel mai rău lucru din istoria umanității!” Internauții se revoltă din cauza măsurilor de mediu luate de producătorii de băuturi răcoritoare
Fie că este vorba de Coca-Cola sau de suc de portocale, dacă ați cumpărat recent o băutură îmbuteliată, probabil ați observat o schimbare subtilă, dar exasperantă, scrie Daily Mail Online, care relatează ce cred internauții, producătorii și experții în reciclare despre această măsură.
image
Cafeaua Marghilomana, relansată la conacul marelui politician Alexandru Marghiloman. Cum se prepara celebra licoare interbelică VIDEO
Cafeaua Marghilomana, băutura aristocraților de odinioară, a fost relansată. Va putea fi savurată odată cu introducerea în circuitul turistic a clădirilor recent reabilitate de pe domeniul din Buzău care i-a aparținut marelui politician Alexandru Marghiloman.

HIstoria.ro

image
Când a devenit Sicilia romano-catolică?
Mai mult de 13 civilizații și-au pus amprenta asupra Siciliei din momentul apariției primilor locuitori pe insulă, acum mai bine de 10.000 de ani, dar normanzii și-au tăiat partea leului.
image
Amânarea unui sfârșit inevitabil
„Născut prin violenţă, fascismul italian era destinat să piară prin violenţă, luându-și căpetenia cu sine“, spune istoricul Maurizio Serra, autorul volumului Misterul Mussolini: omul, provocările, eşecul, o biografie a dictatorului italian salutată de critici și intrată în topul celor mai bune cărţi
image
Căsătoria lui Caragiale cu gentila domnişoară Alexandrina Burelly
Ajuns director la Teatrul Naţional, funcţie care nu l-a bucurat atât de tare precum credea, Ion Luca Caragiale a avut în schimb o mare şi frumoasă împlinire: a cunoscut-o pe viitoarea doamnă Caragiale.