Zînele curve

Publicat în Dilema Veche nr. 851 din 30 iulie - 5 august 2020
Zînele curve jpeg

● Ioana Bradea, Băgău, Editura Humanitas, 2020.

„Sînt o doamnă, ce pula mea” – cel mai probabil, niciodată nu se va mai scrie în literatura noastră o carte precum romanul din 2004 al Ioanei Bradea (n. 1975), care se deschidea cu această replică devenită un fel de mantră populară. Alături de Muzici și faze (2000) de Ovidiu Verdeș, este un debut spectaculos, o carte-cult a literaturii generației lansate la începutul anilor 2000. La acea vreme, dat fiind contextul timorat al epocii, Băgău era, de departe, cea mai provocatoare și cea mai riscantă carte. Mulți însă vor avea surpriza să constate că acest roman – o săptămînă din viața unei studente filoloage care, în primăvara anului 1999, lucrează la o linie telefonică erotică – a rămas la fel de provocator și de riscant: nu doar că între timp nu s-a mai scris nimic comparabil, dar e greu de crezut că cineva va mai atinge acest nivel artistic al limbajului așa-zis licențios. S-au scris între timp și la noi cîteva romane cu subiect gay ori despre promiscuitatea sexuală (reeditate, traduse, cîteva și ecranizate), dar Băgău, cu titlul acesta vag pornografic ce pare că spune totul, rămîne la nivelul limbajului un fel de miracol al excesului.

Conversațiile telefonice nocturne ale Andreei și ale celorlalte douăzeci de fete plătite să consoleze singurătatea și să satisfacă de la distanță fanteziile băieților imberbi și ale bărbaților căsătoriți apar și la recitire, după șaisprezece ani, de o naturalețe uluitoare. Nu există cuvînt licențios sau înjurătură care să nu strălucească în montura replicilor și a frazelor acestor fete de noapte, pe cît de tupeiste, pe atît de sensibile. Dar acest tur de forță al oralității, compusă, pe de o parte, din transcrierea sau reproducerea taclalelor nocturne și a conversațiilor masturbatoare pline de expresii fruste, înjurături și argou, iar pe de altă parte, din visele și delirurile provocate de insomnii și, mai ales, din monologul poetic al Andreei, care trece printr-un sevraj sentimental în urma unei despărțiri, această manifestare în forță a limbajului, cu toate sclipirile lirice și reziduurile kitsch, are profunzimi ce pot scăpa multora.

În primul rînd, Băgău este o carte despre limbaj, nu despre sex. Nu se face sex în acest roman, doar se vorbește despre sex. Penetrările au loc la telefon între două urechi care nu se cunosc. Îndrumările, sfaturile, fanteziile, perversiunile, ejaculările sînt intermediate de cuvinte și doar cablurile telefoanelor fixe leagă interlocutorii disparați ale căror povești, deși rulează ore în șir, nu le deconspiră identitatea. Băieții/bărbații care apelează linia erotică rămîn niște nume atașate unor ticuri verbale, preferințe sexuale ori detalii existențiale, căci mulți dintre ei sînt clienți fideli. De o parte și de alta a receptorului, timbrul vocii, alegerea cuvintelor, frînturile de povești devin elemente de identificare și chiar de atașament. Atunci cînd nu e vorba, firește, de cei care sună doar pentru a-și revărsa frustrările, a le face morală și pentru a le abuza verbal pe „curve”. Oricum ar fi, rămîn unii altora niște necunoscuți deopotrivă prinși în nodurile cablurilor telefonice și încurcați în meandrele propriilor vieți.

În al doilea rînd, nu e vorba de o lume murdară și otrăvită ca expresie a umanității decăzute, așa cum riscă să fie citit. Profunzimea romanului constă tocmai în revelarea unui aspect esențial al naturii umane, mai degrabă trist decît maculat: de o parte și de alta a receptorului telefonului se manifestă mai multe forme de singurătăți în căutarea unui erzaț de apropiere. Întîlnirea față în față rămîne un ideal mereu invocat, dar niciodată pus în practică. Băieții sună din timiditate, nesiguranță și curiozitate – linia erotică este, pentru ei, un rit de trecere. Bărbații sună din nemulțumire, frustrare și disperare – linia erotică este, pentru ei, un colac de salvare. Între băiatul care întreabă „ce e aia pizdă” și bărbatul care vrea să se sinucidă din dragoste, între cei care vor doar să aibă cu cine vorbi și cei care sună pentru a-și căuta o soție ori doar pentru a-și exersa obsesiile sexuale, între aceștia se desfășoară un întreg spectru uman.

De cealaltă parte, conformîndu-se nevoilor și cerințelor clienților lor telefonici, fetele joacă multiple roluri: prietene, iubite, amante, curve, terapeute. După caz și voce, ele consolează și (uneori chiar se) excită, încurajează și înjură, alină și vrăjesc, fac recomandări de muzici și cărți și, uneori, se lasă seduse. Zîne fără chip, slobode la gură și, la rîndul lor, nefericite. Or, în acest spectacol deopotrivă polifonic și ventrilocvic, deloc gratuit, se află centrul de greutate al unui roman cu multiple straturi (dimensiunea lui socio-politică, conturată în background, poate face subiectul unei discuții separate) și al cărui limbaj licențios din conversații este egalat, apropo, doar de candoarea și umorul lor nebun și, mai ales, de poezia suprarealistă a monologului Andreei, studenta suferindă în dragoste, care caută consolare în jazz și poezie.

Băgău este un roman splendid care, ajuns pe băncile școlii, ar putea oferi literaturii noastre generații întregi de cititori.

dilemaveche ro   Dragostea pentru lectura O mostenire pentru generatiile viitoare jpg
Dragostea pentru lectură: O moștenire pentru generațiile viitoare
Îți amintești de clipele petrecute în copilărie când stăteai cufundat în paginile unei cărți captivante?
comunism jpg
Istoria comunismului: lecturi esențiale pentru a înțelege un fenomen global
Comunismul a fost un fenomen global care a influențat profund secolul XX, iar studiul său continuă să fie de mare interes pentru istorici, politologi și publicul larg.
comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.

Parteneri

image png
Moştenitorii de drept contestă în justiţie că Maurice Ravel este singurul autor al celebrului „Boléro”
Moştenitorii decoratorului rus Alexandre Benois şi ai lui Maurice Ravel au făcut apel la sfârşitul lunii noiembrie împotriva unei hotărâri judecătoreşti care stabileşte că compozitorul francez a fost singurul autor al celebrului "Boléro", a declarat marţi avocatul moştenirii Benois.
Canalul Panama Foto Getty Images jpg
Scrisoarea trimisă de Guvernul din Panama către ONU după declarațiile făcute de Donald Trump
Guvernul statului Panama a trimis o scrisoare ONU în urma declarațiilor făcute de președintele American Donald Trump în care și-a manifestat intenția de „a recupera” Canalul Panama.
comori jpg
Descoperire uluitoare într-o pădure din Teleorman! Ce a găsit un șofer de tir: „După ce am început să sap în pământ au început să iasă la iveală
Țara noastră este, literalmente, plină de comori. Iar un șofer de TIR din Olt a făcut o descoperire uimitoare într-o pădure din Teleroman. Cu ajutorul detectorului său de metale, bărbatul a găsit mai multe bijuterii și monede care ar data, potrivit specialiștilor, din secolul XVI.
emanuel ungureanu/ facebook
USR depune un nou proiect legislativ pentru protecția copiilor și vârstnicilor
Deputatul USR Emanuel Ungureanu a depus un proiect legislativ care prevede amplasarea de camere video în centrele de asistență socială din România, pentru a asigura monitorizarea continuă a activităților și protecția beneficiarilor, în special a copiilor și vârstnicilor.
wizz air avion jpg
Wizz Air anunță șase rute noi în România
Wizz Air a anunțat miercuri șase noi rute din România după alocarea unei a doua aeronave bazei sale din Sibiu în vara anului 2025, ajungând astfel la o flotă de 33 de aeronave în țara noastră.
Elena Cuza, litografie din 1860, autor - Constantin I. Stăncescu, din patrimoniul Muzeului Municipiului București  (foto: Facebook / Muzeul Județean „Ștefan cel Mare” din Vaslui)
Un portret al Elenei Cuza, la vârsta de 82 de ani. O fotografie din 1907
Prima doamnă a Principatelor Unite Române a rămas în mentalul colectiv ca un model de generozitate, demnitate și modestie, un om cu o bogată operă caritabilă.
blocuri jpeg
Top 10 previziuni pentru piața imobiliară din România. Diferențele față de criza din 2008
Economia României și piața imobiliară intră în 2025 cu perspective pozitive pe termen lung, dar și cu provocări semnificative pentru anul care a început, potrivit raportului „Top 10 previziuni pentru piața imobiliară din România în 2025”.
trump Mariann Edgar Budde jpg
Trump are parte de o predică virală. Episcopul Mariann Edgar Budde îi cere președintelui să protejeze minoritățile
În prima zi completă a mandatului său, președintele Donald Trump a avut parte de un moment neașteptat de confruntare, chiar în mijlocul unei slujbe tradiționale la Catedrala Națională din Washington.
curatare draperii curatare perdele jpg
Trucul folosit în hoteluri pentru perdele curate, fără spălare. Vor arăta ca atunci când le-ai cumpărat și nu va fi nevoie să le dai jos
Cu toții încercăm să facem tot posibilul pentru a ne păstra casa cât mai curată, însă un detaliu pe care mulți dintre noi îl ignorăm de cele mai multe ori este starea perdelelor.