Un poet iubit

Publicat în Dilema Veche nr. 744 din 24-30 mai 2018
Un poet iubit jpeg

● Iustin Panţa, Intenţiile tăcerii, Editura Charmides, 2012 & Mult înainte de sosirea trenului ea se gîndeşte, Casa de editură Max Blecher, 2014. 

Dintre toţi scriitorii ultimelor decenii ale căror morţi premature vor rămîne pe veci mari nedreptăţi ale destinului, Iustin Panţa (1964-2001) are parte de o posteritate oarecum consolatoare, dacă există aşa ceva. Poeţii Constantin Virgil Bănescu (1982-2009) şi George Vasilievici (1978-2010) sau prozatorul Sorin Stoica (1978-2006) îmi pare că sînt mai puţin invocaţi, deopotrivă de breaslă şi de public, cu toate că din opera lui Bănescu a fost alcătuită o antologie (Zidul de mătase, Casa de editură Max Blecher, 2011), lui Vasilievici i s-a publicat postum un roman (Viseptol, Casa de pariuri literare, 2011), iar opera lui Stoica a fost adunată, admirabil, într-un op masiv (Dincolo de frontiere, Casa de pariuri literare, 2014). Cum am tot scris în această pagină, posteritatea are căi nebănuite şi e imposibil de întrevăzut ce curs va urma. Însă cel puţin în cazul lui Iustin Panţa, dispărut nu din cauza vreunei boli sau sinucideri, ci în urma unui accident rutier, ceea ce numim îndeobşte, cu destulă uşurătate, posteritate pare să se manifeste cu o anume stabilitate, ca să folosesc un cuvînt recurent în opera sa.

Născut într-o familie de filologi, dar licenţiat în electronică şi inginer practicant pentru scurtă vreme, Iustin Panţa a debutat publicistic în 1985 în revista Transilvania şi editorial în 1991 cu volumul Obiecte mişcate, iar în anii ’90 a fost redactor-şef al revistei Euphorion din Sibiu. Ca şi în cazul lui Sorin Stoica, a reuşit ca într-un singur deceniu de activitate să creeze o operă suficient de consistentă pentru a vorbi şi astăzi despre ea, publicînd volumele: Lucruri simple sau echilibrul instabil (1992), Limitele puterii sau mituirea martorilor, un roman rusesc (în colaborare cu Mircea Ivănescu, 1994), Familia şi Echilibrul indiferent (1995), Banchetul, echilibrul stabil (1998), Manual de gînduri care liniştesc / Manual de gînduri care neliniştesc – o încercare de filosofie poetică (2000). În timpul vieţii, poezia sa a fost foarte bine tradusă, antologată şi premiată, inclusiv de Uniunea Scriitorilor, şi încă de două ori; iar după moarte i s-au dedicat nu mai puţin de trei antologii: Cealaltă obişnuinţă (selecţie de Dumitru Chioaru, 2002), Obiecte mişcate (opere complete, două volume, ediţie de Nicolae Tzone, 2003) şi Mult înainte de sosirea trenului ea se gîndeşte (2014), aceasta din urmă fiind îngrijită, cu ocazia semicentenarului, de prietenii săi sibieni din redacţia Euphorion: Dumitru Chioaru, Ioan Radu Văcărescu şi Rita Chirian. Mai mult decît atît, volumul său de debut, Intenţiile tăcerii, pregătit pentru tipar în 1986, dar lăsat în sertar, a fost publicat în 2012 sub îngrijirea lui Alexandru Uiuiu, acesta fiind şi autorul unui cărţi cu titlul Iustin. O proză despre o poezie (Charmides, 2017). Şi ca să închei acest excurs bibliografic, în urmă cu cîteva săptămîni s-a încheiat a opta ediţie a unui concurs de creaţie literară pentru liceeni care-i poartă numele, iar în luna noiembrie va avea loc a XVII-a ediție a Colocviului Național Zilele Poeziei „Iustin Panța“, în cadrul căruia se acordă şi Premiul „Iustin Panța“ pentru debut în poezie.

Din fericire, a fost şi, iată, este în continuare un poet iubit, căruia prietenii şi colegii de literatură îi duc, sub diverse forme, numele mai departe (în prefaţa antologiei Mult înainte de sosirea trenului ea se gîndeşte, din care reproduc şi poemul de mai jos, Rita Chirian scrie că nu te poţi apropia de o astfel de carte „decît cu tandreţe“), dar a avut parte şi de o receptare foarte bună. De altfel, Mircea Martin, cel care a condus în anii ’90 cenaclul „Universitas“, scria la debutul cenaclistului Iustin Panţa că este „un poet de care se va vorbi şi în mileniul următor“. Şi nu s-a înşelat. Cine are curiozitatea să caute prin receptarea din ultimele două decenii va găsi toate numele bune din critica literară pronunţîndu-se strălucit despre poezia sa şi încercînd să-l surprindă în formulări variate: Nicolae Manolescu („lirism polifonic“), Virgil Nemoianu („un centrifugal sigur de sine“), Dan-Liviu Boeriu („un povestitor infatigabil al nesemnificativului“), de la mari critici, care nici ei nu mai sînt printre noi, precum Ion Negoiţescu, Marian Papahagi, Matei Călinescu, Cornel Regman sau Marin Mincu, pînă la congenerii sau urmaşii săi într a-le poeziei, precum Ruxandra Cesereanu („un teolog privat“), Rita Chirian („un oficiant într-o religie defunctă“, „un romantic întîrziat într-un timp anapoda“), Claudiu Komartin („un atlet al memoriei“), Dan Coman sau Ioan Şerbu.

Eu însumi am scris de cîteva ori despre cărţile sale (cu o stranie bucurie constat că l-am recenzat încă de pe cînd trăia, deşi nu l-am cunoscut personal), remarcîndu-i de fiecare dată inteligenţa şi proteismul stilistic, căci Iustin Panţa se mişca dezinvolt între lirismul autobiografic şi reflecţia prozaică, combinînd/alternînd liricul cu narativul, notaţia diaristică, confesiunea şi amintirile cu referinţele mistice, descripţia şi discursivul cu aforismul laconic. Virgil Nemoianu l-a numit de-a dreptul postmodern, plasîndu-l între post-expresionismul german şi minimalismul american, la care s-ar putea poate adăuga şi ceva misticism rusesc.

Nu-mi mai rămîne decît să vă invit duminică, de la ora 18,30, în spaţiul Qreator (bd. Aviatorilor 8A), unde, în cadrul evenimentului „Absent nemotivat #4“, Radu Vancu şi cu mine vom vorbi despre acest poet care ar merita să fie descoperit şi de publicul larg.

*****

Iustin PANŢA
Îmi place să mă plictisesc 

Uneori îmi place să mă plictisesc – atunci mă imaginez reușind lucruri care niciodată nu mi-au reușit, de pildă îmi închipui că pictez, în realitate sînt incapabil să desenez o floare, să schiţez, oricît de simplu, un animal. Deci mă imaginez acum în faţa șevaletului, în mîna stîngă cu paleta de culori – este un peisaj ceea ce apare de sub pensula mea – în prim-plan o salcie, într-un plan mai îndepărtat un stufăriș, dar astea prea puţin importă, mă preocupă să închid bucăţi de cer cenușiu între crengile salciei – fiecare bucată de cer (patrulatere, triunghiuri, pentagoane) are altă nuanţă de cenușiu. Cerul acesta se boltește peste un peisaj indiferent: stufăriș cu salcie – apoi mă pictez și pe mine acolo, undeva mai departe, numai eu știu că sînt totuna cu omul schiţat pe linia

mediatoare și pentru că nimeni nu mai este acolo, dintr-odată devin mai important – cînd ești singur într-un loc, deodată, ca singură fiinţă, devii important… Am să mă zugrăvesc mic, mic de tot, nimeni nu-mi va desluși chipul și voi fi singur, cu șarpele de baltă care nu se vede. Seara tîrziu, cînd plictiseala și insomnia îmi propun amabile o plimbare pe stradă (eu accept aproape

invariabil) am tentaţia de a mă așeza pe o bancă în cartierul meu de la marginea orașului; dar sînt aproape sigur că, așezîndu-mă, liniștea va fi aparentă, după cîteva momente la una dintre ferestrele blocului din spatele băncii se va produce o explozie – un sinucigaș a lăsat gazul deschis, iar vecinii, curioși, au intrat aprinzînd chibritul. Aceeași angoasă mă bîntuie și cînd stau, deseori, pe una din cele șase trepte ale casei lui. (1992)

dilemaveche ro   Dragostea pentru lectura O mostenire pentru generatiile viitoare jpg
Dragostea pentru lectură: O moștenire pentru generațiile viitoare
Îți amintești de clipele petrecute în copilărie când stăteai cufundat în paginile unei cărți captivante?
comunism jpg
Istoria comunismului: lecturi esențiale pentru a înțelege un fenomen global
Comunismul a fost un fenomen global care a influențat profund secolul XX, iar studiul său continuă să fie de mare interes pentru istorici, politologi și publicul larg.
comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.

Parteneri

image png
Povestea bărbatului înșelat imediat după nuntă. Soția își dorește să fie dusă în luna de miere
Nici bine nu au semnat actul de căsătorie, căci începutul căsniciei a doi tineri a fost zdruncinat de infidelitatea miresei. Femeia și-a înșelat soțul la doar câteva ore după nuntă, el fiind devastat.
Colaj foto png
Ce conține broșura de supraviețuire pe timp de război. „În caz de raid aerian...” Cum se gestionează resursele
Suedia a lansat o broșură destinată cetățenilor, în care sunt învățați cum să supraviețuiască în cazul unui război. Sfaturile sunt universal valabile.
shutterstock 1860806995 jpg
Traseul armelor destinate Hezbollah. Cum au ajuns rachete rusești avansate în mâinile grupării libaneze
Trupele israliene care avansează în operațiunea terestră lansată în sudul Libanului au descoperit cantități mari de arme rusești, confirmând astfel o suspciunea Israelului că gruparea Hezbollah se folosește de arme sofistificate din Rusia, relatează Wall Street Journal.
Lacul Vidra. Statiunea Voineasa Foto Ionut Dragu Wikipedia jpg
Stațiunea unde Ceaușescu dorea Jocurile Olimpice de Iarnă: „Zăpezile persistă circa opt luni pe an”
În anii '60, ținutul sălbatic și aproape inaccesibil al Munților Lotru, cuprinși în masivul Parâng, trecea prin transformări ample, datorate lucrărilor la complexul hidroenergetic Lotru, însă regimul comunist condus de Nicolae Ceaușescu țintea planuri mult mai ambițioase în aceste locuri.
kampung pelangi captura video jpg
Unde se află „satul Curcubeu”. Casele, străduțele și podurile au fost colorate și transformate în adevărate opere de artă
Multe locuri din lume îi atrag pe turiști datorită peisajelor de poveste sau bijuteriilor arhitecurale, însă, există și locuri în care autoritățile au venit cu idei ceva mai inedite. Spre exemplu, Kampung Pelangi, un mic sat din Indonezia, sărac și lipsit total de farmec, s-a transformat într-o plat
operatie medici doctori chirurgie sala spital shutterstock 2864702 0 jpeg
Avertismentul unui chirurg: „Un singur rezident a terminat Chirurgie generală, în generația mea eram 20-30. Și decidenții doar cârpesc”
Exodul medicilor din spitalele publice continuă, timp în care managerii caută soluții disperate și anunță desființarea unor linii de gardă. Un medic chirurg atrage atenția că ne aflăm într-o situație care poate deveni fără întoarcere. Nemulțumirile medicilor nu mai sunt legate de bani.
crizanteme istock jpg
Plantele pe care trebuie să le plantăm în curte. Vor înflori chiar și în timpul sezonului rece
Cu toții putem observa faptul că temperaturile din ultima perioadă au scăzut simțitor, iar pentru românii care locuiesc la curte poate fi dificil să mențină aceeași atsmoferă plină de culoare și de parfum în grădină, la fel ca în mijlocul verii.
prostituate romance bruxelles jpg
Prostituatele românce dintr-o mare capitală europeană, filmate de un vlogger celebru. „Multe dintre ele sunt femei de afaceri, au business-uri și funcții importante”
Aflat în Bruxelles, vloggerul Cosmin Avram a filmat în cartierul felinarelor roșii, unde mare parte dintre fetele care prestează cea mai veche meserie din lume sunt românce.
Orașul Câmpeni din Alba  Foto Daniel Guță ADEVĂRUL (6) jpg
Căi ferate înguste salvate de dragul turiștilor. Ce a mai rămas din vasta rețea de mocănițe a României
Mai puțin de 100 de kilometri de cale ferată îngustă, folosită în scop turistic, s-a păstrat în România. În trecut, liniile ferate erau aglomerate de vagoanele de navetiști și de marfă, însă cele mai multe au ajuns la fier vechi.