Un poet iubit

Publicat în Dilema Veche nr. 744 din 24-30 mai 2018
Un poet iubit jpeg

● Iustin Panţa, Intenţiile tăcerii, Editura Charmides, 2012 & Mult înainte de sosirea trenului ea se gîndeşte, Casa de editură Max Blecher, 2014. 

Dintre toţi scriitorii ultimelor decenii ale căror morţi premature vor rămîne pe veci mari nedreptăţi ale destinului, Iustin Panţa (1964-2001) are parte de o posteritate oarecum consolatoare, dacă există aşa ceva. Poeţii Constantin Virgil Bănescu (1982-2009) şi George Vasilievici (1978-2010) sau prozatorul Sorin Stoica (1978-2006) îmi pare că sînt mai puţin invocaţi, deopotrivă de breaslă şi de public, cu toate că din opera lui Bănescu a fost alcătuită o antologie (Zidul de mătase, Casa de editură Max Blecher, 2011), lui Vasilievici i s-a publicat postum un roman (Viseptol, Casa de pariuri literare, 2011), iar opera lui Stoica a fost adunată, admirabil, într-un op masiv (Dincolo de frontiere, Casa de pariuri literare, 2014). Cum am tot scris în această pagină, posteritatea are căi nebănuite şi e imposibil de întrevăzut ce curs va urma. Însă cel puţin în cazul lui Iustin Panţa, dispărut nu din cauza vreunei boli sau sinucideri, ci în urma unui accident rutier, ceea ce numim îndeobşte, cu destulă uşurătate, posteritate pare să se manifeste cu o anume stabilitate, ca să folosesc un cuvînt recurent în opera sa.

Născut într-o familie de filologi, dar licenţiat în electronică şi inginer practicant pentru scurtă vreme, Iustin Panţa a debutat publicistic în 1985 în revista Transilvania şi editorial în 1991 cu volumul Obiecte mişcate, iar în anii ’90 a fost redactor-şef al revistei Euphorion din Sibiu. Ca şi în cazul lui Sorin Stoica, a reuşit ca într-un singur deceniu de activitate să creeze o operă suficient de consistentă pentru a vorbi şi astăzi despre ea, publicînd volumele: Lucruri simple sau echilibrul instabil (1992), Limitele puterii sau mituirea martorilor, un roman rusesc (în colaborare cu Mircea Ivănescu, 1994), Familia şi Echilibrul indiferent (1995), Banchetul, echilibrul stabil (1998), Manual de gînduri care liniştesc / Manual de gînduri care neliniştesc – o încercare de filosofie poetică (2000). În timpul vieţii, poezia sa a fost foarte bine tradusă, antologată şi premiată, inclusiv de Uniunea Scriitorilor, şi încă de două ori; iar după moarte i s-au dedicat nu mai puţin de trei antologii: Cealaltă obişnuinţă (selecţie de Dumitru Chioaru, 2002), Obiecte mişcate (opere complete, două volume, ediţie de Nicolae Tzone, 2003) şi Mult înainte de sosirea trenului ea se gîndeşte (2014), aceasta din urmă fiind îngrijită, cu ocazia semicentenarului, de prietenii săi sibieni din redacţia Euphorion: Dumitru Chioaru, Ioan Radu Văcărescu şi Rita Chirian. Mai mult decît atît, volumul său de debut, Intenţiile tăcerii, pregătit pentru tipar în 1986, dar lăsat în sertar, a fost publicat în 2012 sub îngrijirea lui Alexandru Uiuiu, acesta fiind şi autorul unui cărţi cu titlul Iustin. O proză despre o poezie (Charmides, 2017). Şi ca să închei acest excurs bibliografic, în urmă cu cîteva săptămîni s-a încheiat a opta ediţie a unui concurs de creaţie literară pentru liceeni care-i poartă numele, iar în luna noiembrie va avea loc a XVII-a ediție a Colocviului Național Zilele Poeziei „Iustin Panța“, în cadrul căruia se acordă şi Premiul „Iustin Panța“ pentru debut în poezie.

Din fericire, a fost şi, iată, este în continuare un poet iubit, căruia prietenii şi colegii de literatură îi duc, sub diverse forme, numele mai departe (în prefaţa antologiei Mult înainte de sosirea trenului ea se gîndeşte, din care reproduc şi poemul de mai jos, Rita Chirian scrie că nu te poţi apropia de o astfel de carte „decît cu tandreţe“), dar a avut parte şi de o receptare foarte bună. De altfel, Mircea Martin, cel care a condus în anii ’90 cenaclul „Universitas“, scria la debutul cenaclistului Iustin Panţa că este „un poet de care se va vorbi şi în mileniul următor“. Şi nu s-a înşelat. Cine are curiozitatea să caute prin receptarea din ultimele două decenii va găsi toate numele bune din critica literară pronunţîndu-se strălucit despre poezia sa şi încercînd să-l surprindă în formulări variate: Nicolae Manolescu („lirism polifonic“), Virgil Nemoianu („un centrifugal sigur de sine“), Dan-Liviu Boeriu („un povestitor infatigabil al nesemnificativului“), de la mari critici, care nici ei nu mai sînt printre noi, precum Ion Negoiţescu, Marian Papahagi, Matei Călinescu, Cornel Regman sau Marin Mincu, pînă la congenerii sau urmaşii săi într a-le poeziei, precum Ruxandra Cesereanu („un teolog privat“), Rita Chirian („un oficiant într-o religie defunctă“, „un romantic întîrziat într-un timp anapoda“), Claudiu Komartin („un atlet al memoriei“), Dan Coman sau Ioan Şerbu.

Eu însumi am scris de cîteva ori despre cărţile sale (cu o stranie bucurie constat că l-am recenzat încă de pe cînd trăia, deşi nu l-am cunoscut personal), remarcîndu-i de fiecare dată inteligenţa şi proteismul stilistic, căci Iustin Panţa se mişca dezinvolt între lirismul autobiografic şi reflecţia prozaică, combinînd/alternînd liricul cu narativul, notaţia diaristică, confesiunea şi amintirile cu referinţele mistice, descripţia şi discursivul cu aforismul laconic. Virgil Nemoianu l-a numit de-a dreptul postmodern, plasîndu-l între post-expresionismul german şi minimalismul american, la care s-ar putea poate adăuga şi ceva misticism rusesc.

Nu-mi mai rămîne decît să vă invit duminică, de la ora 18,30, în spaţiul Qreator (bd. Aviatorilor 8A), unde, în cadrul evenimentului „Absent nemotivat #4“, Radu Vancu şi cu mine vom vorbi despre acest poet care ar merita să fie descoperit şi de publicul larg.

*****

Iustin PANŢA
Îmi place să mă plictisesc 

Uneori îmi place să mă plictisesc – atunci mă imaginez reușind lucruri care niciodată nu mi-au reușit, de pildă îmi închipui că pictez, în realitate sînt incapabil să desenez o floare, să schiţez, oricît de simplu, un animal. Deci mă imaginez acum în faţa șevaletului, în mîna stîngă cu paleta de culori – este un peisaj ceea ce apare de sub pensula mea – în prim-plan o salcie, într-un plan mai îndepărtat un stufăriș, dar astea prea puţin importă, mă preocupă să închid bucăţi de cer cenușiu între crengile salciei – fiecare bucată de cer (patrulatere, triunghiuri, pentagoane) are altă nuanţă de cenușiu. Cerul acesta se boltește peste un peisaj indiferent: stufăriș cu salcie – apoi mă pictez și pe mine acolo, undeva mai departe, numai eu știu că sînt totuna cu omul schiţat pe linia

mediatoare și pentru că nimeni nu mai este acolo, dintr-odată devin mai important – cînd ești singur într-un loc, deodată, ca singură fiinţă, devii important… Am să mă zugrăvesc mic, mic de tot, nimeni nu-mi va desluși chipul și voi fi singur, cu șarpele de baltă care nu se vede. Seara tîrziu, cînd plictiseala și insomnia îmi propun amabile o plimbare pe stradă (eu accept aproape

invariabil) am tentaţia de a mă așeza pe o bancă în cartierul meu de la marginea orașului; dar sînt aproape sigur că, așezîndu-mă, liniștea va fi aparentă, după cîteva momente la una dintre ferestrele blocului din spatele băncii se va produce o explozie – un sinucigaș a lăsat gazul deschis, iar vecinii, curioși, au intrat aprinzînd chibritul. Aceeași angoasă mă bîntuie și cînd stau, deseori, pe una din cele șase trepte ale casei lui. (1992)

999 16 coperta jpg
Reducția retoricii
În Eșarfe în cer (2012), Dumitru Crudu scrie despre moarte pornind de la o situație concretă, de fapt persistînd în situația concretă.
p 17 2 jpg
Celălalt pe care-l adoram
Cu toate acestea, Marx può aspettare rămîne un film găurit, incapabil să se închidă rotund.
999 17 PBreazu jpg
Un tunel creativ
Vocea lui Del Rey rămîne centrală și omniprezentă, la fel ca în operele precedente.
999 21 jpg
Delirul realității
Poate că o explicație ar fi că din trunchiul memorialisticii naziste a ieșit un trunchi mai mare, al memorialisticii Holocaustului.
Catre mine afiș spectacol jpg
Spectacolul „Către mine” de la Colegiul Național „Gheorghe Lazăr” închide ediția a șasea a atelierelor de scris pentru adolescenți organizate de Control N
Asociația Culturală Control N și elevii Colegiului Național „Gheorghe Lazăr” (Trupa As) vă invită la spectacolul de teatru „Către mine“.
featured image (5) jpg
Povestea ascunsă a Palatului Versailles: De la o cabană de vînătoare la un obiectiv turistic impresionant
Pornind de la o cabană de vînătoare, Palatul Versailles s-a transformat în unul dintre cele mai cunoscute obiective turistice din Franța.
poster Dry Cleaning 31 05 jpg
Curățătoria punk
Post-punkerii britanici Dry Cleaning (left-field art rockers sau spoken-word punkers, cum au fost ei descriși de presa muzicală) vor concerta în premieră la București, miercuri, 31 mai, după ora 20:00, la Control Club.
998 16 coperta 1 jpeg
Nebănuite sînt căile prozatorului – de la experimentul burlesc la policier –
Dacă şi-a propus să angajeze energii cinegetic-detectivistice, atunci Femeia de marţipan e un roman detectivistic ratat, în opinia mea.
p 17 jpg
Pîntecul lumii
Cu un ochi la spiritualitate și celălalt la cinema
998 17 audio cover jpg
Levant la Gărîna
Ibrahim Maalouf, cîndva un promițător talent în jazz, e pe cale să devină un superstar world music după nominalizarea Grammy
comunicat institutul cervantes omagiu mircea cartarescu jpg
Mircea Cărtărescu, omagiat la Institutul Cervantes din București
Cu prilejul decernării Premiului FIL pentru Literatură în Limbi Romanice, ediția 2022, în cadrul celei de-a 36-a ediții a celui mai mare tîrg de limbă spaniolă.
Apa lacului nu e niciodata dulce jpg
Apa lacului nu e niciodată dulce - fragment
Acel împreună mă înghite ca o închisoare, e un noi în care nimeni nu m-a întrebat dacă vreau să locuiesc.
2nd NEW draft poster FINAL med jpg
Ultimele zile de înscrieri la New Draft, rezidența în care îți scrii propriul scenariu de lungmetraj și lucrezi cu producătorii Ada Solomon, Tudor Giurgiu și Bianca Oana
”Prezența producătorilor Ada Solomon, Tudor Giurgiu și Bianca Oana este cadoul nostru de mijloc de drum pentru participanți.
997 16 Bilete de sinucigas jpg
Groaznica sinucidere din strada Micsandrelor
Aș fi preferat ca Bilete de sinucigaș să fi avut pur și simplu paginile albe
p 17 2 jpg
Puncte de vedere
Între David Cronenberg și Michael Mann, acest thriller turcesc sună prea adevărat
997 17 Breazu jpg
După 29 de ani
Fuse, noul album al duo-ului britanic, merită o inimioară roșie – „What is left to lose? / Nothing left to lose”.
997 21 Iamandi jpg
Evadările de la Auschwitz
Jonathan Freedland sugerează că Rudolf Vrba și Alfréd Wetzler au fost primii evrei care au reușit să evadeze de la Auschwitz.
Book cover jpg
copertă Murmur jpg
Dincolo de bine și de rău
Bun, în tot cazul, ușor melancolic, ușor retro, noul roman al lui Mircea Pricăjan e o meditație la sensurile încurcate ale istoriei.
996 17 Eroine jpg
Cîteva ipostaze feminine în teatrul recent
O mutație subtilă s-a produs în teatrul românesc în ultima vreme: perspectiva feminină este integrată tot mai des în spectacole și recunoscută subliminal ca parte din standardul scenic.
p 23 2 jpg
Daniel Spoerri – Noul Realism, EAT ART și „tablourile-capcană“
În acest an, între 19 și 28 mai, are loc la Romaero Băneasa un nou tîrg internațional de artă contemporană, MoBU.
GR Headshot   Credit Andrew Macpherson jpg
Actorul Geoffrey Rush vine la TIFF.22
Strălucire va avea o proiecție specială la TIFF, în prezența actorului.
Mostenitorii 13mai landscape 1080 jpg
“Moștenitorii României muzicale”: recital-eveniment susținut de pianistul George Todică, laureat al Concursului internațional “George Enescu”
George Todică va interpreta un program cu opusuri celebre semnate de Enescu, Ravel, Rahmaninov și Chopin.
995 16 coperta1 jpg
Kituri de supraviețuire
Toate cele trei poete înțeleg poezia ca pe o formă subtilă de diversiune.

Adevarul.ro

image
Arnold Schwarzenegger, despre ce înseamnă pentru el moartea și Raiul: „Nu ne vom mai revedea niciodată“
Actorul Arnold Schwarzenegger, fost guvernator al statului american California, vorbeşte cu multă sinceritate despre încercările şi dificultăţile din viaţa sa într-un nou documentar în trei părţi, "Arnold", informează site-ul revistei People.
image
Legenda satului Vama Veche, locul plin de șerpi, unde s-au așezat găgăuzii
Legenda spune că satul Vama Veche a fost întemeiat de găgăuzi, iar ținutul s-a numit „Yilanlâk“ (Șerpăria).
image
Motivul pentru care chinezii forează una din cele mai adânci gropi din lume în deșertul Tarim
China a început să foreze una dintre cele mai adânci gropi din lume în căutarea unor descoperiri în adâncul Pământului. Presa de stat chineză a descris proiectul de foraj de 11.000 de metri drept „un punct de reper în explorarea de către China a adâncimii Pământului”.

HIstoria.ro

image
Cine au fost cele trei soții ale lui Ștefan cel Mare? Familia și copiii domnului Moldovei
Ștefan cel Mare al Moldovei a fost căsătorit de trei ori, de fiecare dată luându-și de soţie o reprezentantă a unei mari familii aristocrate, de confesiune ortodoxă. Mai întâi, Ștefan s-a căsătorit, în vara anului 1463, într-un context în care plănuia organizarea unei cruciade ortodoxe împotriva Imperiului Otoman, cu Evdochia, care descindea după tată din neamul marilor duci ai Lituaniei. Tatăl ei, Alexandru al Kievului, era văr primar cu Cazimir al IV- lea, regele Poloniei și marele duce al Lit
image
Drumul României către Tratatul de la Trianon
Nimeni nu s-ar fi putut gândi la începutul anului 1918 la o schimbare totală în doar câteva luni a condițiilor dramatice în care se găsea România.
image
Tancurile în timpul Războiului Rece
Conflictul ideologic izbucnit între Uniunea Sovietică și aliații occidentali a dus la acumularea unor cantități enorme de material militar și la dezvoltarea inevitabilă a armei tancuri.