Un filosof creștin

Publicat în Dilema Veche nr. 1013 din 7 – 13 septembrie 2023
image

Mărturisesc că în stadiul modest al experienței actuale nu mi-e întotdeauna clar cum poate fi cineva prezentat drept un „filosof creștin” (sau „filosof musulman, hindus, mozaic” etc.) La rigoare, asociez filosofia cu întrebarea și căutarea, pe cîtă vreme religia este răspuns și aflare. Filosoful e în căutarea credinței, care poate fi religioasă sau nu, pe cînd credinciosul (creștin, musulman, hindus sau mozaic sau de orice altă confesiune) a optat, el e edificat. În paranteză fie spus, nici aici nu mi-e clar cum poate fi cineva edificat pe termen lung; nu mai evoluează, nu își mai dă seama că măcar unele părți din „sistemul” lui au fost depășite, scîrțîie sau le-a înțeles greșit? Cu alte cuvinte, nu își mai înnoiește și el credința, n-o mai adîncește, n-o mai deretică, n-o mai scoate în lume să vadă dacă face față la comparații, pe scurt – n-o mai gîndește? Ceea ce revine la a te întreba cum poți fi religios pe termen lung – ești creștin / musulman / hindus / mozaic și gata, nu mai ai întrebări?!

Sigur, se poate ca omul obișnuit așa să funcționeze: să încredințeze religiei întrebările fundamentale, iar el să-și vadă liniștit de viață, așa cum i se varsă ea-n cap. Nu te mai chinui cu întrebările fundamentale, ci lași specialistul – de obicei religia aflată la îndemînă – să răspundă în locul tău. În rest, gîndirea ta se ocupă de cele de suprafață, cum ar fi de „actualitate”, de problemele ridicate de viața personală, de profesie sau, de ce nu, chiar de teologie. Nu un profesor, nu un doctor, nu un avocat angajăm prima oară, ci un specialist în probleme fundamentale, plasat apoi în fundal. Iar acest specialist este de obicei o religie, dar poate fi și o ideologie. Nu degeaba Bertrand Russell, popularul filosof din secolul trecut, enumera comunismul printre marile religii contemporane.

Cu toate acestea, de la Fericitul Augustin încoace, termenul de „filosof creștin” este folosit cu oarecare larghețe. În zilele noastre, un astfel de filosof este cunoscutul scriitor C.S. Lewis, contemporan – și adversar de idei – cu Bertrand Russell. C.S. Lewis a scris seria Cronicile din Narnia, dar și Sfaturile unui diavol bătrîn către unul mai tînăr, ambele cu mare priză la public. Este și iezuitul Frederick Copleston, autor al unei cuprinzătoare istorii a filosofiei, apărută și în românește. Exemplu poate și mai elocvent de filosof creștin este Jacques Maritain, cel ce l-a adus în actualitate pe monumentalul teolog catolic Toma d’Aquino. Pe această linie, a neotomismului, la noi s-ar putea da exemplul lui Ioan Miclea, autor de scrieri de sertar în perioada comunistă.

Ioan Miclea (1902-1982) a apucat să publice zece cărți de filosofie și teologie înainte de 1948, apoi a devenit hamal în gară. Fiind preot greco-catolic, între cele două ipostaze a fost azvîrlit în închisoare. Dar a continuat să scrie. După 1990, opera sa a început a fi recuperată. Volumul de aforisme Abecedarul gîndirii sau Gînduri comprimate, apărut recent la Editura Vremea, este un exemplu în acest sens, dar și o ilustrare a statutului acordat autorului de „filosof creștin”. Mă opresc la paragraful în care Ioan Miclea scrie despre „logica ateistă”, prezentînd un soi de versiune proprie a pariului lui Pascal. „Dumnezeu sau există, sau nu există”, începe el. „Dacă există, ateiştii, deşi sînt ridicoli, cel puțin nu sînt absurzi; însă dacă nu există, ateismul militant şi «ştiinţific» este, în aceeași vreme, și ridicol, și absurd, deoarece se luptă împotriva a ceea ce nu există, contra nimicului, cu morile de vînt, arătînd pumnul unei fantome.” Și conchide că, din moment ce lupta continuă, Dumnezeu trebuie să existe. Remarc aici tonul polemic prin care, în cazul particular al lui Ioan Miclea, alăturarea filosof – creștin devine parțial explicabilă.

În aforismele sale, Ioan Miclea se răfuiește la rîndul lui cu filosofia oficială marxistă. El dezmembrează piesă cu piesă ateismul acesteia, dar și alte concepte ale ideologiei oficiale. Combate afirmația că „lumea este de la sine însăși”, pe care o vede centrală în doctrina ateistă. Vorbește despre „început și sfîrșit”, despre cauză și „mișcarea eternă”, despre „existență și cunoaștere”, dar și despre „statul actual”, „minciună și politică”, „exploatatorii vechi și noi” și „filosofia materialistă a istoriei”. Dar toate comentariile pe care le face sînt de pe pozițiile neotomismului. El știe că Dumnezeu există, că lumea creată de el prezintă un principiu material și unul spiritual, că omul poate cunoaște această lume exterioară. În acest sens, el este un edificat, un credincios care a optat deja, dar unul care mai face ceva: provocat de agresivitatea ateismului oficial, coboară printre „filosofi” pentru a-i combate. În binomul „filosof creștin”, la Ioan Miclea accentul cade pe creștin, un creștin asimilabil însă filosofilor pentru că a dat buzna în clubul lor – unde îi mustră pentru concepțiile lor greșite.

Ionuț Iamandi este jurnalist la Radio România Actualități. Cea mai recentă carte publicată: Minunata lume a lui Hume. Catrene filosofice, Editura Eikon, 2023.

1026 16 impostorul webp
Impostor ca mine
Impostorul își propune să readucă la viață toate frămîntările sociale ale unei epoci, prin intermediul cîtorva personaje situate de ambele părți ale baricadei.
p 17 jpg
Joker
Aici e de găsit un oarecare merit al filmului: în secvențele în care Ridley Scott minte conștient, de dragul cinema-ului.
p 17 Audio jpg
Voci umane, voci artificiale
Am sentimentul că, în cazul tehnologiei de simulare a vocii umane, sfîrșitul jocului va veni cînd nu vei putea face diferența între vocile AI și cele umane.
1025 16 coperta corin braga jpg
Străinătăți, stranietăți și alte fantasme literare
Mi‑e greu să cred că proza lui Mircea Eliade ar putea fi înțeleasă pe deplin fără dialectica sacru‑profan.
p 17 2 jpg
Pînă la capătul drumului
Filmul vorbește despre condiția de a ajunge mereu prea tîrziu.
1025 17b cover1 jpg
Solo & solos
Curînd ne vor vizita artiști de la celălalt capăt al lumii, din Noua Zeelandă și Australia, care au acumulat cu sîrguință simpatie internațională și și-au făcut în cele din urmă curaj să ne caute și pe noi pe hartă.
image png
O călătorie narativă ajunsă la final: Asociația Heart a încheiat cu succes proiectul „Povești de familie”
Asociația Hearth are plăcerea de a anunța încheierea cu succes a proiectului cultural “Povești de familie” – o inițiativă recuperatoare și artistică
1024 16 cop1 png
Anxietatea lucrurilor definitive
Cele două cărți discutate în această pagină au în comun o anumită anxietate (aparentă sau nu) a definitivului.
1024 17 Am avut o livada foto Sabina Costinel jpg
Livezile noastre de vișini
Într-un fel sau altul, noile perspective asupra Livezii de vișini explorează răsturnarea vremurilor de care tot avem parte în ultimii ani.
Doru Covrig Doua maini,model cu roșu și negru, polimer, 17x25x18cm, 1995 jpg
Expoziție personală DORU COVRIG - sculptură mică și desene - la un an de la dispariția artistului
Doru Covrig este pentru arta contemporană un reper al sculpturii conceptuale
Poster orizontal 23 11 2023 Gianni Gagliardi Nomadic Nature jpg
„NOMADIC NATURE”: jazz cu saxofonistul spaniol GIANNI GAGLIARDI, la Sala Radio
A înregistrat peste 40 de albume, dintre care 5 ca solist, albume ce au primit aprecieri foarte bune din partea presei internaționale.
1023 16 antologia palatina cartea a v a produs galerie mare jpg
p 17 2 jpg
Bîrfoteca
Jeanne du Barry îneacă monarhia franceză în unsoarea tabloidelor.
1023 17 Kenny Garrett jpg
Jazz Syndicate Festival
Pentru un succes total însă, festivalul ar fi meritat o promovare mai extinsă.
1023 21 Iamandi coperta jpg
Adio, Europa de Est!
Aș adăuga: poate noua formă a folclorului est-european.
1022 16 donnatela jpg
Black Hole Sun
Cred că o iniţiativă a traducerii lui ar fi cu profit pentru literatura română contemporană.
p 17 2 jpg
Zeița
Și ne arată că această utopie e la îndemînă.
1022 17 The Beatles Now And Then jpg
Beatleși și Stoneși în 2023
The Rolling Stones este o formație în (plină) activitate, niciodată întreruptă, niciodată scurtcircuitată de ego-urile supraexpandate ale componenților.
1022 21 Florescu jpg
Brâncuși, Picasso: artiști, expoziții, efecte în paralelă
Dar acesta e un alt artist, un alt efect în paralel, un alt posibil subiect al unei alte expoziții „în paralelă” care va avea loc cîndva, în viitor.
Poster orizontal09 11 2023 Contemporan în România 2 jpg
„CONTEMPORAN ÎN ROMÂNIA” – seară de jazz și vernisajul expoziției „Centaur”, la Sala Radio
Prin Proiectul Cultural dorim să oferim o revelatoare experiență multimedia
1021 16 coperta jpg
„Grecia călătorește, călătorește mereu”
Grecia călătorește, călătorește mereu.
p 17 jpg
Detalii
Frumusețea filmului e inseparabilă de o stare de plutire a tuturor lucrurilor.
1021 17 cover1 jpg
Încredere
Lansările din acest an au arătat un grup în formă maximă.
1021 21 moscova inhata romania robert bishop e s crayfield editura corint istorie 01 jpg
Origini românești ale Războiului Rece
Ordinele noastre erau să ne ocupăm de naziști, dar am aflat curînd că urgia comunistă „este mai rea decît cea nazisă”, au mărturisit autorii.

Adevarul.ro

image
Răzbunarea unui patron disperat că îl abandonează angajații. „Sunt sigur că o să-mi săriți în cap cu treaba asta”
Tot mai mulți antreprenori se plâng nu doar de faptul că își găsesc cu greu angajați, dar și că mulți dintre ei pleacă după doar câteva săptămâni și îi lasă baltă, fără preaviz și fără să suporte niciun fel de consecințe. Un patron crede că a găsit soluția la această problemă
image
Mircea Badea: „De ce să stea Simona Halep în România?! O viață ai, cu toată dragostea pentru țară”
Prezentatorul de la Antena 3 comentează decizia sportivei de se muta la Dubai.
image
Româncă gravidă în nouă luni, înjunghiată în Țara Galilor. Motivul pentru care agresorul, tot român, o urmărea de o lună
Andreea Pintili, o româncă de 29 de ani care locuiește în Țara Galilor, a fost înjunghiată de mai multe ori de un conațional care o urmărea și posta pe TikTok clipuri cu ea și cu copiii săi.

HIstoria.ro

image
Moartea lui Aurel Vlaicu. Concluziile anchetei
În cursul anchetei în cazul accidentului aeronautic în care și-a pierdut viața Aurel Vlaicu (31 august/13 septembrie 1913) s-au conturat două ipoteze, pe care locotenentul av. Gheorghe Negrescu le prezintă astfel:
image
Zguduitoarea dramă amoroasă din Brăila, care a captivat presa interbelică
În anii 1923-1924, numita Anny Bally din Brăila, „de o frumuseţe rară“, a încercat să se sinucidă din dragoste. În 8 noiembrie 1924, tot din amor, şi-a împuşcat iubitul, după care s-a împuşcat şi ea.
image
Importanța stației NKVD de la Londra în timpul celui de-al Doilea Război Mondial
În 1941, stația NKVD de la Londra era cea mai productivă din lume, comunicând Moscovei 7.867 de documente diplomatice și politice, 715 documente pe probleme militare, 127 referitoare la aspecte economice și 51 legate de activități sau operațiuni ale serviciilor de informații.