Un fenomen editorial

Publicat în Dilema Veche nr. 480 din 24 aprilie - 2 mai 2013
Un fenomen editorial jpeg

Este, f─âr─â ├«ndoial─â, un eveniment faptul c─â o editur─â serioas─â (Polirom) s-a hot─âr├«t s─â reediteze, ├«ntr-o nou─â traducere (apar┼úin├«ndu-i lui Ciprian ┼×iulea), India secret─â de Paul Brunton. Din 1936, c├«nd a fost pentru prima dat─â tradus─â ├«n rom├óne┼čte de Henriette Yvonne Stahl, cartea a circulat reeditat─â de edituri obscure, f─âr─â un minim aparat critic ┼či ├«ntre ni┼čte coperte care-ar fi b─âgat groaza ├«n orice cititor de bun-sim┼ú. De altfel, mai toate c─âr┼úile lui Paul Brunton ÔÇô un scriitor care-┼či are cluburile lui de fani necondi┼úiona┼úi oriunde ├«n lume, dar ┼či un ÔÇ×c─âut─âtorÔÇť veritabil de o factur─â cu totul aparte ÔÇô au ap─ârut ├«n condi┼úii discutabile, la noi. Jurnalist de investiga┼úie, la origine, om al faptelor ┼či dovezilor, Paul Brunton a scris mai multe c─âr┼úi situate, e drept, ÔÇ×la limita cunoa┼čteriiÔÇť, cum se nume┼čte ┼či colec┼úia ├«n care l-a publicat acum Editura Polirom. Nu ┼čtiu cum au fost publicate ├«n alte p─âr┼úi, dar ├«n Fran┼úa, de pild─â, unele dintre c─âr┼úile sale (despre care s-au scris teze de doctorat) au ap─ârut la Payot Scientifique. La noi ├«ns─â, c─âr┼úile lui Brunton au avut o soart─â ├«ndoielnic─â poate ┼či pentru c─â, dup─â 1989, ne-am trezit mai sceptici ┼či mai materiali┼čti dec├«t ne-am imaginat c─â vom fi, oricum mai pu┼úin ├«n┼úeleg─âtori cu acele texte care, neapar┼úin├«nd curentului dominant, cad sub spectrul noii ironii corozive fa┼ú─â de lucrurile pe care (├«nc─â) nu le pricepem sau cad de-a dreptul ├«n gol. Exist─â, desigur, edituri de ni┼č─â care suplinesc ├«ntruc├«tva aceast─â curioas─â segregare, ├«ns─â multe dintre acestea public─â, f─âr─â nici un fel de discern─âm├«nt editorial, tot felul de dr─âcovenii scrise de oameni cu probleme psihice, c├«nd nu de-a dreptul de escroci.

Dac─â nu ┼čtii cine este Paul Brunton, cu greu te poate convinge cineva s─â pui m├«na pe o carte (├«n fond, extraordinar─â) cum e Cunoa┼čte-te pe tine ├«nsu┼úi (The Inner Reality). ├Än primul r├«nd, cum ziceam, din pricina copertei. Fiind de neg─âsit, am cerut-o prin ├«mprumut interinstitu┼úional la Biblioteca Metropolitan─â din Bucure┼čti (cu cerere, a┼čteptare, documente ata┼čate), iar c├«nd am primit-o, am ├«ncremenit: ├«n mijlocul copertei trona un Buddha de aur cu cel de-al treilea ochi c─âscat, iar l├«ng─â el, mai mic, un Conte de Saint-Germain tocmai descoperind Graalul, totul pe fundalul de┼čertului egiptean vegheat de c├«teva piramide, de figura impenetrabil─â a Sfinxului ┼či de un soare ├«n mijlocul c─âruia e anun┼úat concursul editurii: ÔÇ×Premii de 5.000.000 leiÔÇť. Probabil era infla┼úie mare c├«nd a fost publicat─â cartea, nu se poate ┼čti, pentru c─â n-are nici an de apari┼úie, cum n-are nici traduc─âtor. Traducerea piratat─â e ├«ns─â lizibil─â cu o redactare mental─â concomitent─â ┼či cu eliminarea unor pagini ├«ntregi. Poate c-o fi scris-o Paul Brunton direct ├«n rom├óne┼čte prin channeling...

Nu e deloc cazul noii traduceri de la Polirom. De┼či impecabil t─âlm─âcit─â, ├«n 1936, de Henriette Yvonne Stahl, editura a sim┼úit nevoia unei traduceri proaspete a c─âr┼úii celei mai cunoscute a lui Paul Brunton, India secret─â. Am fost doar mirat─â, pentru c─â rar s-a ├«nt├«mplat s─â v─âd retraduceri ale unor c─âr┼úi traduse deja de scriitori clasici, dar ┼či pentru c─â Henriette Yvonne Stahl ┼čtia prea bine despre ce vorbe┼čte atunci c├«nd s-a hot─âr├«t s─â dea varianta rom├óneasc─â a acestei c─âr┼úi. Ea ├«ns─â┼či ├«┼či preg─âtise de c├«teva ori c─âl─âtoria ├«n India (ultima dat─â, cu toate vaccinurile necesare chiar), iar faptul c─â n-a ajuns niciodat─â s-a datorat doar s─ân─ât─â┼úii ei precare ┼či unui repetat ┼či bizar blocaj exterior. ├Än plus, era extrem de deschis─â spre filozofia ┼či spiritualitatea Indiei, citise enorm ├«n aceast─â zon─â ┼či voia neap─ârat s─â-l cunoasc─â pe Ramana Maharashi, ├«n fond, personajul central al Indiei secrete. ├Än principiu, a┼č fi optat pentru o actualizare (lexic, gramatic─â, punctua┼úie) a traducerii scriitorice┼čti din 1936. Dup─â ce le-am citit pe am├«ndou─â ├«ns─â, cred c─â cealalt─â variant─â, a lui Ciprian ┼×iulea, e mai nimerit─â pentru 2013. Din mai multe motive, primul dintre ele fiind chiar lexicul: traducerea scriitoarei (interbelic─â ┼či ea, ca Brunton, dar care a tr─âit, tot ca el, p├«n─â ├«n anii ÔÇÖ80) nu e datat─â ÔÇô dup─â gustul meu, mai degrab─â literar, dar nu interbelic. Ea se adresa unor oameni care-l citiser─â nu doar pe Eliade, proasp─ât ├«ntors atunci din India, ci ┼či pe Zimmer, ┼či pe Deussen, ┼či aveau o deschidere cultural─â spre Orient. India secret─â are ├«ns─â azi mai multe publicuri: unul interesat de pitoresc, altul de turism, al treilea de ÔÇ×aventuri spiritualeÔÇť (cu barbarismul asumat). A da o nou─â traducere ÔÇô limpede, actual─â, pe alocuri plastic─â ÔÇô este, ├«n fond, mult mai bine dec├«t s─â recondi┼úionezi o traducere literar─â cu un public oricum prea cultural, prea literar ┼či care (prea) str├«mb─â din nas. India secret─â a lui Brunton ÔÇô periplul unui jurnalist obosit de goana ├«nainte a Occidentului, dar un om al faptelor ┼či dovezilor, care ajunge un adept al acelui fascinant ÔÇ×pap─â al investiga┼úiei sineluiÔÇť, cum a fost numit Ramana Maharashi ÔÇô va avea astfel cu siguran┼ú─â mai mul┼úi cititori. ┼×i poate c─â ea va deschide o serie Paul Brunton la Polirom, care ar cuprinde nu numai Egiptul secret, dar ┼či Indian Philosophy and Modern Culture sau Hidden Teaching Beyond, ori c─âr┼úile sale postume ┼či extraordinara biografie scris─â de fiul lui Brunton, Kenneth Thurston Hurst. Ar fi o mostr─â rar─â de coeren┼ú─â, dac─â l─âs─âm deoparte faptul c─â ar fi un real boom editorial, c─âci c─âr┼úile nu mai exist─â ├«n libr─ârii nici m─âcar a┼ča piratate, prost traduse ┼či cu coperte fantasmagoric-kitschoase care v├«nd nu cartea, ci promisiunea unei ilumin─âri-instant sau m─âcar o tombol─â, ceva...

Coperta Muzeul jpg
Carte nou─â la Charmides: ÔÇ×Muzeul convorbirilor ├«ntrerupteÔÇŁ de Anda Docea
V─â prezent─âm un fragment din ÔÇ×Muzeul convorbirilor ├«ntrerupteÔÇŁ de Anda Docea, volum de versuri publicat de cur├«nd la Editura Charmides.
p 17 2 jpg
Singur─âtate
Fassbinderul actorului Oliver Masucci e conving─âtor pentru c─â, ├«nainte de a ne ame╚Ťi cu panseuri spirituale, se impune ├«n calitatea sa de corp f─âr─â ru╚Öine.
951 17 Breazu jpeg
Capsule de timp
Considerate atunci prea bizare, vor fi lansate, din nou, 30 de ani mai t├«rziu, devenind un fel de dioram─â a felului ├«n care a putut naviga o fabuloas─â forma╚Ťie uitat─â a anilor ÔÇÖ80 prin soundscape-ul ├«nceputului deceniului urm─âtor.
951 21 Pavilionul SUA   Simone Leigh jpg
Laptele viselor la Vene╚Ťia
Edi╚Ťia din acest an nu e, din fericire, grandioas─â ╚Öi nici sentimentul de parc de distrac╚Ťie nu mai e la dispozi╚Ťia ta, ca p├«n─â acum.
TIFF anun╚Ť─â Sunscreen jpg
Organizatorii TIFF anun╚Ť─â prima edi╚Ťie SUNSCREEN, un nou festival de film la Constan╚Ťa
├Äntre 8 ╚Öi 11 septembrie, spectatorii din Constan╚Ťa vor putea urm─âri pe marele ecran zeci de filme de succes ╚Öi se vor bucura de ├«nt├«lniri cu invita╚Ťi speciali din lumea filmului.
p 16 Pdac Iamandi jpeg
Jurnalele (bombard─ârii) Berlinului
├Än goana dup─â supravie┼úuire nu mai e timp de reforme ┼či revolt─â.
p 17 2 jpg
Pe holurile facult─â╚Ťii
Drago╚Ö Hanciu ├«l filmeaz─â aici pe Gheorghe Blond─â (zis ╚Öi ÔÇ×nea JorjÔÇŁ), fostul responsabil cu materialul tehnic de imagine al UNATC-ului, aflat la vremea turnajului ├«n pragul pension─ârii.
950 17 Audio1 jpg
Contra naturii
Nu ne-am l─âmurit ├«nc─â dac─â exist─â un gen muzical LGBT, ori dac─â ideea de gen mai are vreo noim─â ├«n general, ├«ns─â sesiz─âm o propagare a sexualit─â╚Ťii alternative ├«n zone muzicale conservator-tradi╚Ťionaliste asociate identitar cu bigotismul, cu electoratul lui Trump, cu via╚Ťa lipsit─â de dileme.
p 21 Portretul lui Novalis,1943 jpg
Victor Brauner, vizionar, magician și alchimist
├Äncep├«nd cu anii 1939-1940, crea╚Ťia pictorului este influen╚Ťat─â de literatura romantic─â ╚Öi de ezoterism, ├«ndrept├«ndu-se cu deosebire c─âtre scrierile lui Novalis ├«n care artistul consider─â a fi g─âsit ecoul propriei sensibilit─â┼úi.
Pia╚Ťa Unirii din Cluj Napoca   Foto Nicu Cherciu jpg
Spectatorii s├«nt a╚Ötepta╚Ťi la un eveniment impresionant, care ia startul ├«n Pia╚Ťa Unirii din Cluj-Napoca
P├«n─â pe 26 iunie, cel mai mare eveniment cinematografic din Rom├ónia va aduce ├«n ora╚Öul recent desemnat UNESCO City of Film peste 350 de proiec╚Ťii.
p  15 The Plains jpg
21 de drame
Dac─â veni╚Ťi la cea de-a 21-a edi╚Ťie de TIFF exclusiv pentru filme, iat─â 21 de titluri care s-ar putea s─â v─â plac─â.
949 16 freemnas schimbare png
Noaptea alegerilor
Votul e o iluzie, nimic nu se va schimba pentru vis─âtori & imigran╚Ťi.
p 17 jpg
Ciclon
Dramele sale nu ÔÇ×radiografiaz─âÔÇŁ dec├«t prin rico╚Öeu fragmentele de real care s-au nimerit ├«n cadru, fiindc─â adev─âratul lor subiect, universal ╚Öi incoruptibil, este pasiunea.
949 17 Breazu jpg
Perspective și traume
De la premiul acela neașteptat și pînă astăzi, Kendrick Lamar a fost mai degrabă absent.
Al Tomescu jpg
Alexandru Tomescu c├«nt─â ÔÇ×AnotimpurileÔÇŁ lui Vivaldi
ÔÇ×AnotimpurileÔÇŁ lui Vivaldi s├«nt interpretate la Sala Radio de apreciatul violonist Alexandru Tomescu, ├«n concertul ce ├«nchide stagiunea Orchestrei de Camer─â Radio.
Film Food 2022 jpg
TIFF 2022: Cine de 5 stele inspirate din povești de pe marele ecran, la Film Food
Secretele celor mai apreciate buc─ât─ârii ale lumii ╚Öi pove╚Ötile oamenilor care ├«ndr─âznesc s─â testeze limitele conven╚Ťionalului se ├«ntorc ├«n sec╚Ťiunea Film Food la Festivalul Interna╚Ťional de Film Transilvania (17 ÔÇô 26 iunie, Cluj-Napoca), dedicat─â cinefililor pasiona╚Ťi de experien╚Ťe culinare inedite.
p 23 Georges Clarin jpg
Teatrul de odinioar─â, scrinul femeilor
Femeile au constituit adev─ârate constela╚Ťii de socialitate. Dac─â nu dispuneau de puterea economic─â sau politic─â, ele ╚Öi-au exercitat, ├«n schimb, geniul anim├«nd via╚Ťa capitalei pe fond de ÔÇ×pl─âcereÔÇŁ a spiritului comun ├«mp─ârt─â╚Öit─â.
948 16 sus Romila jpg
Poetul și moartea
Nu o carte despre via╚Ťa lui Nichita St─ânescu a scris Bogdan Cre╚Ťu, ci una despre un mare poet ╚Öi moartea lui apropiat─â.
948 16 jos SAxinte jpg
Logica vie╚Ťii, nervurile poeziei
Simona Popescu nu exclude imagina╚Ťia din poezia realului, a cotidianului. Ea poate avea o func╚Ťie integrativ─â a realit─â╚Ťii, tot a╚Öa cum visul (structura visului) poten╚Ťeaz─â atributele spectrului diurn.
948 17 1 foto Albert Dobrin jpg
Palatul min╚Ťii ╚Öi palatul de p─âpu╚Öi
Rosencrantz ╚Öi Guilderstern s├«nt ÔÇ×juca╚ŤiÔÇŁ de Hamlet care, ├«n ÔÇ×nebuniaÔÇŁ lui, inventeaz─â o scenet─â.
948 15 afis craiova jpg
WhatsApp Image 2022 06 03 at 19 12 39 jpg
Sala Radio 8 iunie 2022 jpg
Concert Mozart / Haydn la Sala Radio
Miercuri, 8 iunie 2022, de la ora 19:00, ve╚Ťi avea ocazia de a asculta la Sala Radio un concert Mozart / Haydn prezentat de Orchestra de Camer─â Radio, sub bagheta dirijorului Gheorghe Costin.
EducaTIFF 2022 png
TIFF lanseaz─â op╚Ťionalul de educa╚Ťie cinematografic─â pentru elevi
Programul EducaTIFF continu─â s─â se dezvolte la cea de-a 21-a edi╚Ťie a Festivalului Interna╚Ťional de Film Transilvania (17 ÔÇô 26 iunie).

Adevarul.ro

image
Avertiz─âri de canicul─â ┼či vijelii pentru toat─â ┼úara. Unde se vor ├«nregistra fenomene extreme: harta regiunilor afectate
Avertiz─âri de Cod Portocaliu ┼či Cod Galben de ploi toren┼úiale, vijelii ┼či grindin─â au fost emise mar┼úi, 5 iulie, pentru mai multe jude┼úe din ┼úar─â.
image
Atacul rechinilor. Ce spun biologii marini despre cazul turistei rom├ónce ucise ├«n Marea Ro┼čie a Egiptului
Periodic, rechinii atac─â turi┼čtii ├«n Marea Ro┼čie. Ultima victim─â este o rom├ónc─â de 40 de ani din Suceava. Aceasta nu a avut nicio ┼čans─â ├«n fa┼úa Marelui Alb care la doar 600 de metri distan┼ú─â mai ucisese o turist─â din Austria.
image
Cum se vor impozita imobilele ┼či care este baza de calcul pentru contribu┼úiile la pensii ┼či s─ân─âtate
Modific─ârile Codului Fiscal prev─âd, printre altele, ┼či modific─âri ale modului de calcul pentru plata imobilelor, dar ┼či a bazei de calcul pentru contribu┼úiile la s─ân─âtate ┼či pensii.

HIstoria.ro

image
Diferendul româno-bulgar: Prima problemă spinoasă cu care s-a confruntat România după obţinerea independenţei
Pentru Rom├ónia, prima problem─â spinoas─â cu care s-a confruntat dup─â ob╚Ťinerea independen╚Ťei a fost stabilirea grani╚Ťei cu Bulgaria.
image
Controversele romaniz─ârii: Teritoriile care nu au fost romanizate, de╚Öi au apar╚Ťinut Imperiului Roman
Oponen╚Ťii romaniz─ârii aduc mereu ├«n discu╚Ťie, pentru a combate romanizarea Daciei, acele teritorii care au apar╚Ťinut Imperiului Roman ╚Öi care nu au fost romanizate. Aceste teritorii trebuie ├«mp─âr╚Ťite ├«n dou─â categorii: acelea unde romanizarea ├«ntr-adev─âr nu a p─âtruns ╚Öi nu ÔÇ×a prinsÔÇŁ ╚Öi acelea care au fost romanizate, dar evenimente ulterioare le-au modificat acest caracter. Le descriem pe r├ónd.
image
SUA și Republica Dominicană - Cum a eșuat o anexare dorită de (mai) toată lumea
Pe 2 decembrie 1823, ├«ntr-o vreme c├ónd majoritatea coloniilor spaniole din Americi ├«╚Öi declaraser─â independen╚Ťa sau erau pe cale s-o c├ó╚Ötige, pre╚Öedintele SUA, James Monroe, a proclamat doctrina care-i poart─â numele ╚Öi care a devenit unul dintre documentele emblematice ale istoriei politice a SUA ╚Öi a lumii.