Un fenomen editorial

Publicat în Dilema Veche nr. 480 din 24 aprilie - 2 mai 2013
Un fenomen editorial jpeg

Este, fără îndoială, un eveniment faptul că o editură serioasă (Polirom) s-a hotărît să reediteze, într-o nouă traducere (aparţinîndu-i lui Ciprian Şiulea), India secretă de Paul Brunton. Din 1936, cînd a fost pentru prima dată tradusă în româneşte de Henriette Yvonne Stahl, cartea a circulat reeditată de edituri obscure, fără un minim aparat critic şi între nişte coperte care-ar fi băgat groaza în orice cititor de bun-simţ. De altfel, mai toate cărţile lui Paul Brunton – un scriitor care-şi are cluburile lui de fani necondiţionaţi oriunde în lume, dar şi un „căutător“ veritabil de o factură cu totul aparte – au apărut în condiţii discutabile, la noi. Jurnalist de investigaţie, la origine, om al faptelor şi dovezilor, Paul Brunton a scris mai multe cărţi situate, e drept, „la limita cunoaşterii“, cum se numeşte şi colecţia în care l-a publicat acum Editura Polirom. Nu ştiu cum au fost publicate în alte părţi, dar în Franţa, de pildă, unele dintre cărţile sale (despre care s-au scris teze de doctorat) au apărut la Payot Scientifique. La noi însă, cărţile lui Brunton au avut o soartă îndoielnică poate şi pentru că, după 1989, ne-am trezit mai sceptici şi mai materialişti decît ne-am imaginat că vom fi, oricum mai puţin înţelegători cu acele texte care, neaparţinînd curentului dominant, cad sub spectrul noii ironii corozive faţă de lucrurile pe care (încă) nu le pricepem sau cad de-a dreptul în gol. Există, desigur, edituri de nişă care suplinesc întrucîtva această curioasă segregare, însă multe dintre acestea publică, fără nici un fel de discernămînt editorial, tot felul de drăcovenii scrise de oameni cu probleme psihice, cînd nu de-a dreptul de escroci.

Dacă nu ştii cine este Paul Brunton, cu greu te poate convinge cineva să pui mîna pe o carte (în fond, extraordinară) cum e Cunoaşte-te pe tine însuţi (The Inner Reality). În primul rînd, cum ziceam, din pricina copertei. Fiind de negăsit, am cerut-o prin împrumut interinstituţional la Biblioteca Metropolitană din Bucureşti (cu cerere, aşteptare, documente ataşate), iar cînd am primit-o, am încremenit: în mijlocul copertei trona un Buddha de aur cu cel de-al treilea ochi căscat, iar lîngă el, mai mic, un Conte de Saint-Germain tocmai descoperind Graalul, totul pe fundalul deşertului egiptean vegheat de cîteva piramide, de figura impenetrabilă a Sfinxului şi de un soare în mijlocul căruia e anunţat concursul editurii: „Premii de 5.000.000 lei“. Probabil era inflaţie mare cînd a fost publicată cartea, nu se poate şti, pentru că n-are nici an de apariţie, cum n-are nici traducător. Traducerea piratată e însă lizibilă cu o redactare mentală concomitentă şi cu eliminarea unor pagini întregi. Poate c-o fi scris-o Paul Brunton direct în româneşte prin channeling...

Nu e deloc cazul noii traduceri de la Polirom. Deşi impecabil tălmăcită, în 1936, de Henriette Yvonne Stahl, editura a simţit nevoia unei traduceri proaspete a cărţii celei mai cunoscute a lui Paul Brunton, India secretă. Am fost doar mirată, pentru că rar s-a întîmplat să văd retraduceri ale unor cărţi traduse deja de scriitori clasici, dar şi pentru că Henriette Yvonne Stahl ştia prea bine despre ce vorbeşte atunci cînd s-a hotărît să dea varianta românească a acestei cărţi. Ea însăşi îşi pregătise de cîteva ori călătoria în India (ultima dată, cu toate vaccinurile necesare chiar), iar faptul că n-a ajuns niciodată s-a datorat doar sănătăţii ei precare şi unui repetat şi bizar blocaj exterior. În plus, era extrem de deschisă spre filozofia şi spiritualitatea Indiei, citise enorm în această zonă şi voia neapărat să-l cunoască pe Ramana Maharashi, în fond, personajul central al Indiei secrete. În principiu, aş fi optat pentru o actualizare (lexic, gramatică, punctuaţie) a traducerii scriitoriceşti din 1936. După ce le-am citit pe amîndouă însă, cred că cealaltă variantă, a lui Ciprian Şiulea, e mai nimerită pentru 2013. Din mai multe motive, primul dintre ele fiind chiar lexicul: traducerea scriitoarei (interbelică şi ea, ca Brunton, dar care a trăit, tot ca el, pînă în anii ’80) nu e datată – după gustul meu, mai degrabă literar, dar nu interbelic. Ea se adresa unor oameni care-l citiseră nu doar pe Eliade, proaspăt întors atunci din India, ci şi pe Zimmer, şi pe Deussen, şi aveau o deschidere culturală spre Orient. India secretă are însă azi mai multe publicuri: unul interesat de pitoresc, altul de turism, al treilea de „aventuri spirituale“ (cu barbarismul asumat). A da o nouă traducere – limpede, actuală, pe alocuri plastică – este, în fond, mult mai bine decît să recondiţionezi o traducere literară cu un public oricum prea cultural, prea literar şi care (prea) strîmbă din nas. India secretă a lui Brunton – periplul unui jurnalist obosit de goana înainte a Occidentului, dar un om al faptelor şi dovezilor, care ajunge un adept al acelui fascinant „papă al investigaţiei sinelui“, cum a fost numit Ramana Maharashi – va avea astfel cu siguranţă mai mulţi cititori. Şi poate că ea va deschide o serie Paul Brunton la Polirom, care ar cuprinde nu numai Egiptul secret, dar şi Indian Philosophy and Modern Culture sau Hidden Teaching Beyond, ori cărţile sale postume şi extraordinara biografie scrisă de fiul lui Brunton, Kenneth Thurston Hurst. Ar fi o mostră rară de coerenţă, dacă lăsăm deoparte faptul că ar fi un real boom editorial, căci cărţile nu mai există în librării nici măcar aşa piratate, prost traduse şi cu coperte fantasmagoric-kitschoase care vînd nu cartea, ci promisiunea unei iluminări-instant sau măcar o tombolă, ceva...

dilemaveche ro   Dragostea pentru lectura O mostenire pentru generatiile viitoare jpg
Dragostea pentru lectură: O moștenire pentru generațiile viitoare
Îți amintești de clipele petrecute în copilărie când stăteai cufundat în paginile unei cărți captivante?
comunism jpg
Istoria comunismului: lecturi esențiale pentru a înțelege un fenomen global
Comunismul a fost un fenomen global care a influențat profund secolul XX, iar studiul său continuă să fie de mare interes pentru istorici, politologi și publicul larg.
comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.

Parteneri

Parastoo Ahmadi FOTO X
Motivul stupid pentru care o artistă a fost arestată în Iran. Poliția a reținut-o în timpul unui concert online
Autoritățile iraniene au arestat o cântăreață pentru un concert virtual pe YouTube.
romania handbal facebook jpg
Trei zodii au probleme de sănătate în luna februarie, sursă foto: Pixabay
Horoscop luni, 16 decembrie. Familia Gemenilor se mărește, iar Racii devin irascibili și trebuie să ia măsuri
Lorina, astrologul Click!, vine cu predicțiile complete pentru toate cele 12 semne zodiacale, pentru ziua de luni, 16 decembrie. Iată cum stau nativii la capitolele dragoste, bani și sănătate!
image png
De unde vine, de fapt, expresia „Ai o clasă mai mult decât trenul”. Mulți români o folosesc, dar nu-i cunosc înțelesul
Limba română este plină de expresii pe care românii le folosesc aproape zilnic. Orginea multora dintre ele nu o cunosc, însă unele sunt ușor de perceput. De unde a luat însă naștere expresia „ai o clasă mai mult decât trenul”?
a intrat cu mașina într un cap de pod Captură video Facebook jpg
Momentul în care un tânăr intră violent cu mașina într-un cap de pod. Șoferul a fost transportat la spital
Un șofer din județul Vaslui a ajuns la spital, sâmbătă, după ce a pierdut controlul mașinii și a intrat într-un cap de pod. Accidentul a fost surprins de camerele de supraveghere din zonă.
Banner Cornelia Catanga
Cine îi gătește lui Aurel Pădureanu, după decesul Corneliei Catanga? Nepoata e copia la indigo a solistei, te cutremuri când o vezi! FOTO
Aurel Pădureanu, ajutat de fosta soție, după decesul Corneliei Catanga: „Ea îmi gătește!”
AfD jpg
Frisoane suveraniste în Germania. Extrema dreaptă pune sub semnul întrebării apartenența la NATO. „Rusia a câștigat acest război”
Co-liderul partidului de extremă dreapta Alternativa pentru Germania (AfD), Tino Chrupalla, a declarat că Germania va trebui să-şi reconsidere apartenenţa la NATO dacă Alianţa, dominată de SUA.
grupare specializată în traficul de droguri, destructurată la Cluj Foto DIICOT jpg
Grupare specializată în traficul de droguri, destructurată în Cluj. Captura impresionantă făcută de oamenii legii
O grupare specializată în traficul de droguri a fost destructurată de polițiști și procurori. Șase persoane au fost arestate preventiv. În urma perchezițiilor efectuate pe raza județului Cluj a fost identificată o cantitate mare de droguri.
tinte ale rusiei jpg
Unde vor ataca rușii dacă va începe un nou război mondial: Zonele vulnerabile din Europa
Pe fondul războiului din Ucraina, liderii europeni și experții în securitate avertizează că ambițiile agresive ale Rusiei ar putea viza alte regiuni vulnerabile din Europa.