Umilinţa de a fi premiat

Publicat în Dilema Veche nr. 779 din 24-30 ianuarie 2019
Umilinţa de a fi premiat jpeg

Doar în comunism, instituţia premiilor literare din România a mai fost atît de coruptă ca acum.

├Än 2015, distinc┼úia Opera Omnia a Premiului Na┼úional de Poezie ÔÇ×Mihai EminescuÔÇť de la Boto┼čani a fost acordat─â, de c─âtre juriul condus de pre┼čedintele Uniunii Scriitorilor, vicepre┼čedintelui Uniunii Scriitorilor, Gabriel Chifu (cel mai premiat poet nemeritoriu din istoria literaturii noastre, un adev─ârat premiant de serviciu al USR ┼či al filialelor sale). Indignarea din cadrul breslei a scos atunci la iveal─â o grosolan─â manipulare: practic, votul a fost trucat ├«n procesul de deliberare telefonic─â, dup─â cum a reie┼čit din afirma┼úiile confuze ale membrilor juriului. Dar iat─â c─â organizatorii premiului de la Boto┼čani au recidivat c├«nd, dup─â o prim─â faz─â ├«n care i-au acordat premiul Opera Omnia poetului Constantin Ab─âlu┼ú─â (n. 1938), i l-au retras cu o sear─â ├«nainte de gala din 15 ianuarie pentru ÔÇ×vinaÔÇť c─â poetul, octogenar ┼či bolnav, nu putea ajunge la festivitatea de premiere. Premiul a fost ÔÇ×transferatÔÇť lui Liviu Ioan Stoiciu (n. 1950), care (├«nt├«mpl─âtor?) tocmai publicase un articol de ├«nfierare a scriitorilor critici la adresa politicii financiare netransparente a Uniunii Scriitorilor, devenit─â ├«ntre timp, conform comunicatului oficial din 14 ianuarie, ÔÇ×partenerul organizatorilor boto╚Ö─âneniÔÇť. (Asta ├«nsemn├«nd ┼či sus┼úinerea unei pre┼úioase conferin┼úe a prim-vicepre┼čedintelui Varujan Vosganian, cel acuzat mai an de procurorii DIICOT de constituirea unui grup infrac┼úional organizat, abuz ├«n serviciu ┼či complicitate la delapidare.)

Ca ┼či cum toat─â aceast─â afacere nu era suficient de scandaloas─â, ulterior s-a aflat c─â poetului Constantin Ab─âlu┼ú─â i se livrase deja ├«n contul bancar valoarea ├«n bani a premiului (8000 de euro) ┼či era somat s─â i returneze de urgen┼ú─â. (Trebuie remarcat c─â adev─âratul erou al demasc─ârii acestei afaceri sordide este, involuntar, eficientul func┼úionar al Prim─âriei din Boto┼čani, finan┼úatoare a premiului ├«mpreun─â cu Consiliul Local, care a ┼či f─âcut plata imediat ce i s-a comunicat identitatea c├«┼čtig─âtorului). Bolnav ┼či nepreg─âtit s─â se deplaseze p├«n─â la Boto┼čani, Constantin Ab─âlu┼ú─â a fost, totu┼či, nevoit s─â mearg─â p├«n─â la banc─â s─â restituie banii pe care nu-i ceruse, dar pe care ├«i merita cu prisosin┼ú─â conform votului deja exprimat ┼či parafat prin proces-verbal de juriul format din Nicolae Manolescu, pre┼čedinte, Cornel Ungureanu, Ion Pop, Al. Cistelecan, Mircea A. Diaconu ┼či Ioan Holban. ├Än tot acest timp, Liviu Ioan Stoiciu, premiatul de rezerv─â (sau ÔÇ×premiatul definitivÔÇť, dup─â cum s-a exprimat Gellu Dorian, ini┼úiatorul premiului ┼či organizatorul galei de premiere), s-a declarat ÔÇ×nepreg─âtit moralÔÇť pentru onoarea f─âcut─â, dar s-a prezentat ├«n regim de urgen┼ú─â la Boto┼čani.

Gellu Dorian a invocat regulamentul care nu permite ca premiul s─â fie acordat ├«n absen┼úa laureatului. Doar c─â cel pu┼úin un membru al juriului, criticul literar Mircea Martin, conform unui interviu acordat postului Radio Rom├ónia Cultural pe 18 ianuarie, a aflat din pres─â de ÔÇ×r─âsturnarea de situa┼úieÔÇť. (Remarc faptul c─â Mircea Martin, ca ┼či ├«n 2015, este din nou ÔÇ×consternatÔÇť de neregulile din spatele premiului ├«n juriul c─âruia se afl─â.)

Ca membru ├«n Comisia de Cultur─â a Senatului Rom├óniei din partea Uniunii Salva┼úi Rom├ónia, scriitorul Dan Lungu a publicat o scrisoare deschis─â intitulat─â ÔÇ×Nu l─âsa┼úi Premiul ┬źMihai Eminescu┬╗ s─â cad─â ├«n ridicolÔÇť ├«n care cere organizatorilor, ├«n numele transparen╚Ťei care trebuie s─â ├«nso╚Ťeasc─â cheltuirea oric─ârui ban public, s─â r─âspund─â la o serie de ├«ntreb─âri legitime juridic legate de regulament ┼či de jurizare: Regulamentul a fost aprobat de c─âtre Consiliul Local al municipiului Boto╚Öani? Exist─â vreo procedur─â care permite anularea unui proces-verbal de jurizare? Cine a luat decizia de a acorda premiul celui aflat pe locul doi ┼či a fost aceasta ┬şluat─â cu consim╚Ť─âm├«ntul membrilor juriului? Care s├«nt obliga╚Ťiile asumate de organizator ├«n fa╚Ťa finan╚Ťatorului ├«n ceea ce prive╚Öte imaginea public─â a premiului ╚Öi a evenimentului? ├Än contextul ├«n care membrii juriului n-au fost prezen╚Ťi cu to╚Ťii la decernare, ce prevede regulamentul ├«n privin╚Ťa obligativit─â╚Ťii prezen╚Ťei acestora la ceremonia de decernare a premiului?

Viceprimarul Marian Murariu a avut imediat o reac┼úie: ÔÇ×Premiem valoarea sau premiem prezen╚Ťa? Acest regulament care se tot invoc─â nu este unul al Consiliului Local Boto╚Öani. Colegii mei de la Centrul Informa╚Ťii Cet─â╚Ťeni s├«nt ├«n curs de verificare pentru a vedea cine a elaborat acest regulament.ÔÇť

Patru membri ai juriului (Al. Cistelecan, Mircea Martin, Ion Pop ┼či Cornel Ungureanu) au dat ├«ntre timp un comunicat ├«n care depl├«ng situa┼úia ┼či l─âmuresc o parte din mi┼čcula┼úii: ÔÇ×Cei doi membri ai juriului prezen┼úi la Boto┼čani, adic─â Ion Pop ┼či Al. Cistelecan, au apreciat c─â ├«n nici o situa┼úie similar─â din lume un asemenea regulament nu se aplic─â, fiindc─â valoarea unei opere confirmate de un juriu expert nu poate fi contestat─â prin invocarea de motive formale rigide, care nu ┼úin seama de motiva┼úia concret─â a unei asemenea absen┼úe. Din p─âcate, aceast─â replic─â a noastr─â n-a avut efect, drept care, pentru a nu tulbura grav desf─â┼čurarea evenimentului, programat pentru dup─â-amiaza aceleia┼či zile, s-a hot─âr├«t acordarea premiului poetului clasat pe locul al doilea, raportul de voturi de cinci la doi nemaifiind luat ├«n seam─â. [ÔÇŽ] R─âm├«ne, ├«ns─â, ca un fapt incontestabil privarea strident injust─â a poetului Constantin Ab─âlu┼ú─â de acest semn de ├«nalt─â pre┼úuire na┼úional─â, de mult meritat─â, intervenit─â intempestiv, din motive cu totul exterioare valorii operei, motive pur formale, de o rigiditate greu de justificat ├«n situa┼úia dat─â. [...] Consider─âm c─â acest punct al regulamentului premial este inacceptabil, iar accidentul foarte nepl─âcut de acum n-ar trebui s─â se mai produc─â ├«n viitor. Poetul Constantin Ab─âlu┼ú─â a fost grav nedrept─â┼úit. Valoarea operei sale nu merita o asemenea ofens─â. Subsemna┼úii, membri ai juriului, ┼úinem, de aceea, s─â se ├«nregistreze aceast─â declara┼úie de recunoa┼čtere suplimentar─â a unei crea┼úii de ├«nalt─â valoare, care trebuie s─â r─âm├«n─â prezent─â m─âcar simbolic ├«n biografia poetului.ÔÇť (s.m.)

Ca ├«ntr-un banc de Radio Erevan, reiese c─â: de┼či membrii juriului au votat ei ├«n┼či┼či in absentia, cineva (deocamdat─â nu se ┼čtie / nu ni se spune cine) a invocat ┼či a aplicat regulamentul neprezent─ârii poetului c├«┼čtig─âtor la premiere, ├«n ciuda opozi┼úiei membrilor juriului care, dup─â ce tot ei fac laudatio pentru ÔÇ×premiatul definitivÔÇť, depl├«ng ca ÔÇ×inacceptabil─âÔÇť ofensa adus─â premiatului prematur cu cinci voturi din ┼čapte.

Mai spune Dan Lungu ├«n scrisoarea sa: ÔÇ×Ne uit─âm, cu to╚Ťii, cu ├«ntristare, la faptul c─â ├«n ultimii ani acest premiu a ajuns raiul mi╚Öc─ârilor de culise ╚Öi ╚Ťinta tuturor glumelor ╚Öi ironiilor. Situa╚Ťia aberant─â de anul acesta, inspirat─â parc─â din Caragiale, nu face cinste nici premiului, nici lui Eminescu ╚Öi nici ora╚ÖuluiÔÇť, ├«nainte de a cita al┼úi scriitori indigna┼úi de ├«ntreaga afacere: ÔÇ×Din c├«te ╚Ötiu, ├«n ultimul timp m─âcar trei premian╚Ťi Nobel pentru literatur─â (Elfriede Jelinek, 2004, Patrick Modiano, 2014, ╚Öi Bob Dylan, 2016) n-au fost prezen╚Ťi la decernarea premiului. ╚śi nu li s-a luat. Pe bun─â dreptate: doar c─âr╚Ťile, nu prezen╚Ťa lor conteaz─âÔÇť (Mariana Codru╚Ť), ÔÇ×Regulamentul e cu at├«t mai absurd cu c├«t e un premiu Opera Omnia, deci cu o probabilitate ridicat─â s─â se acorde unui scriitor ├«n v├«rst─â ╚Öi/sau cu probleme de s─ân─âtateÔÇť (Alex Goldi┼č) sau, ├«n cheie comic─â, ÔÇ×O formul─â mai fair ar fi s─â se anun╚Ťe nominaliz─ârile ╚Öi s─â-l ia cine ajunge primul la Boto╚ÖaniÔÇť (Sorin Gherghu╚Ť).

├Än fine, o alt─â anomalie a acestui premiu este faptul c─â la categoria Opera Omnia exist─â o list─â de nominaliza┼úi. Anul acesta, pe l├«ng─â premiantul de jure Constantin Ab─âlu┼ú─â ┼či premiantul de facto Liviu Ioan Stoiciu, au mai fost nominaliza┼úi poe┼úii Nichita Danilov, Ovidiu Genaru, Ioan Moldovan, Ioan Es. Pop ┼či Matei Vi┼č┬şniec. Astfel, caz unic ├«n lume, numai la noi exist─â perdan┼úi la distinc┼úia Opera Omnia, c─âci ├«n fiecare an lista de nominaliza┼úi e ref─âcut─â, unele nume, conform capriciilor juriului, revenind c├«nd ┼či c├«nd. A fost ┼či cazul lui Mircea C─ârt─ârescu, perdant ├«n 2015 ├«n fa┼úa mediocrului Gabriel Chifu, dar c├«┼čtig─âtor ├«n 2017. S-a ├«mbun─ât─â┼úit opera lui Mircea C─ârt─ârescu, debutat ├«n 1980, ├«n r─âstimpul celor doi ani? Nominaliz─ârile la categoria Opera Omnia s├«nt, de fapt, un mod de a-i umili pe cei pe care pretinzi c─â-i apreciezi cel mai mult. A┼ča cum acordarea ┼či retragerea premiului octogenarului Constantin Ab─âlu┼ú─â pe motive de ┼čubrezenie fizic─â este cea mai umilitoare apreciere institu┼úional─â din istoria literaturii rom├óne. Cine ├«┼či asum─â aceast─â b─âtaie de joc? Vor exista demisii? Sau organizatorii iau deja ├«n calcul ca anul viitor s─â-i acorde automat premiul lui Constantin Ab─âlu┼ú─â, compens├«nd tardiv ofensa din acest an ┼či umilindu-i pe ceilal┼úi ┼čase nominaliza┼úi de form─â?

Dac─â ├«n 2015, cel mai prestigios premiu pentru poezie din Rom├ónia a fost maculat & compromis, ├«n 2019 acest premiu s-a transformat ├«ntr-o ru┼čine literar─â na┼úional─â. 

Luni, 21 ianuarie 2019 

P.S. Aici pute┼úi citi poemul ÔÇ×Zbenghiuri pe z─âpad─âÔÇť, scris de Constantin Ab─âlu┼ú─â ├«n zilele acestei ur├«te ├«nt├«mpl─âri.

Explorers of the Multiverse 1 jpg
ÔÇ×Am vrut s─â ╚Ötergem grani╚Ťa dintre real ╚Öi virtual, dintre obiect ╚Öi reflexieÔÇŁ ÔÇô interviu cu membrii echipei H3, creatorii instala╚Ťiei ÔÇ×Explorers of the MultiverseÔÇŁ, prezentat─â de IQOS la Romanian Design Week
Instala╚Ťia interactiv─â ÔÇ×Explorers of the MultiverseÔÇŁ este realizat─â de studioul de art─â ╚Öi tehnologie H3, ├«n parteneriat cu IQOS, ╚Öi propune o experien╚Ť─â multisenzorial─â imersiv─â, prin care vizitatorii s├«nt invita╚Ťi la un proces de autocunoa╚Ötere.
Re╚Ťeaua Jane, r  Phyllis Nagy jpg
O poveste despre femei care au schimbat lumea deschide TIFF 2022: ÔÇ×Re╚Ťeaua JaneÔÇŁ
ÔÇ×Re╚Ťeaua JaneÔÇŁ, o poveste curajoas─â despre drepturile femeilor, inspirat─â din realit─â╚Ťile Americii de la finalul anilor ÔÇÖ60, deschide cea de-a 21-a edi╚Ťie TIFF, cu o proiec╚Ťie de Gal─â organizat─â vineri, pe 17 iunie, de la ora 20:45, ├«n Pia╚Ťa Unirii din Cluj-Napoca.
MRM 9iun landscape 1920x1080 png
ÔÇ×Mo╚Ötenitorii Rom├óniei muzicaleÔÇŁ. Recital sus╚Ťinut de pianistul Cristian Sandrin
Un eveniment la Sala Radio: Varia╚Ťiunile Goldberg de Johann Sebastian Bach, interpretate de pianistul Cristian Sandrin, ├«n cadrul proiectului ÔÇ×Mo╚Ötenitorii Rom├óniei muzicaleÔÇŁ, organizat de Radio Rom├ónia Muzical ╚Öi Rotary Club Pipera, joi, 9 iunie, ora 19.00.
Utama, r  Alejandro Loayza Grisi jpg
12 ÔÇ×fic╚Ťiuni despre via╚Ť─âÔÇŁ ├«n Competi╚Ťia Oficial─â TIFF 2022
12 produc╚Ťii din toat─â lumea, printre care ╚Öi dou─â filme rom├óne╚Öti, intr─â ├«n cursa pentru Trofeul Transilvania la cea de-a 21-a edi╚Ťie a Festivalului Interna╚Ťional de Film Transilvania.
QT Headshot   Photo Credit is art streiber JPG
ÔÇ×A fost odat─â la HollywoodÔÇŁ, debutul literar al marelui regizor Quentin Tarantino, cartea-eveniment ├«n luna mai la Humanitas Fiction
Cartea va fi lansat─â miercuri, 25 mai, ora 19.00, la Libr─âria Humanitas de la Ci╚Ömigiu (bd. Regina Elisabeta nr.38) ╚Öi s├«mb─ât─â, 4 iunie, ora 12.00, ├«n cadrul Salonului Interna╚Ťional de Carte Bookfest (Romexpo, Pavilion B2, standul Editurii Humanitas).
Clipboard01 jpg
Actri╚Ťa Maia Morgenstern, Premiul de Excelen╚Ť─â la TIFF 2022
Actri╚Ťa Maia Morgenstern va fi omagiat─â la cea de-a 21-a edi╚Ťie a Festivalului Interna╚Ťional de Film Transilvania (17 ÔÇô 26 iunie, Cluj-Napoca).
945 16 sus Romila jpg
Combinagii ╚Öi vie╚Ťi paralele
├Än ÔÇ×╚śoferul din OzÔÇŁ se asociaz─â fericit umorul, ironia, tandre╚Ťea, caracterele hiperbolizate ╚Öi inevitabila tenta╚Ťie a parabolei socio-politice cu priz─â imediat─â.
945 16 jos Iamandi jpg
Insa╚Ťiabila nemul╚Ťumire a lui Stalin
Bol╚Öevismul a fost exportabil ╚Öi a produs rezultate ÔÇ×cvasiidenticeÔÇŁ peste tot.
p 17 2 jpg
Dulce provincie
G─âsim or─â╚Öelul mic ╚Öi netulburat ├«n care toat─â lumea se cunoa╚Öte cu toat─â lumea, g─âsim jocul de putere aparent blajin ├«ntre localnici ╚Öi intru╚Öii ÔÇ×de la centruÔÇŁ, g─âsim briza u╚Öoar─â de nefericire care traverseaz─â, din direc╚Ťii diferite.
945 17 Biro jpg
Aniversar
Gărîna. În materie de legende care eludează genurile, concertul Soft Machine s-ar putea să fie cel mai important concert al vremurilor recente pe teritoriul nostru.
TIFF 2022 Make Films Not War jpg
Îndemn la pace în campania de imagine TIFF 2022: Make Films, Not War!
Campania vizual─â a celei de-a 21-a edi╚Ťii a Festivalului Interna╚Ťional de Film Transilvania (17 ÔÇô 26 iunie, Cluj-Napoca) transmite un mesaj lipsit de orice urm─â de echivoc: Make Films, Not War!
Afis Sala Radio 20 mai 2022 jpg
Violonistul Gabriel Croitoru interpreteaz─â unul dintre cele mai frumoase concerte de vioar─â compuse vreodat─â
Bruch se temea de succesul a ceea ce avea curînd să devină unul dintre cele mai des cîntate concerte de vioară compuse vreodată: Concertul nr. 1 în sol minor pentru vioară și orchestră.
Festivalul Filmului Francez ne invit─â s─â privim mai departe! jpeg
Festivalul Filmului Francez ne invit─â s─â privim mai departe!
├Äntre 1 ╚Öi 12 iunie 2022, la Bucure╚Öti ┼či ├«n alte zece ora┼če din ┼úar─â┬áÔÇô Cluj-Napoca, Ia╚Öi, Timi╚Öoara, Br─âila, Bra╚Öov, Constan╚Ťa, Sf├«ntu Gheorghe, Sibiu, Suceava ┼či T├«rgu Mure╚Ö┬áÔÇô cinefilii s├«nt invita╚Ťi la ├«nt├«lnirea anual─â cu cele mai recente ╚Öi remarcabile filme franceze.
Koba înainte de moarte jpeg
Koba înainte de moarte
Romanul poate fi citit chiar așa: stalinismul explicat copiilor de 10 ani.
Metonimiile biograficului jpeg
Metonimiile biograficului
Poezia Laurei Francisca Pavel pare un construct format din prefabricate dispuse într-un flux bine controlat. Important, textele nu sună deloc fals, nimic nu pare artificial, nelalocul lui.
Poate fi Rom├ónia ÔÇ×acas─âÔÇŁ pentru migran╚Ťi? jpeg
Poate fi Rom├ónia ÔÇ×acas─âÔÇŁ pentru migran╚Ťi?
Corpurile s├«nt grele, teama, dezn─âdejdea, dar ╚Öi m├«ng├«ierea ├«nso╚Ťesc un drum care porne╚Öte dintr-un acas─â spre nu se ╚Ötie unde.
Victor Brauner, Pablo Picasso ╚Öi ÔÇ×artele primareÔÇť jpeg
Victor Brauner, Pablo Picasso ╚Öi ÔÇ×artele primareÔÇť
ÔÇ×L-am v─âzut pe Picasso asambl├«nd obiecte aparent ne├«nsemnate ╚Öi aceste obiecte, odat─â a╚Öezate de c─âtre el ├«ntr-o anumit─â ordine, cap─ât─â via╚Ť─â.ÔÇŁ
Vocea: ┼úipete sau ┼čoapte jpeg
Rîs și surîs
Degradarea rîsului se produce atunci cînd spectacolele îl cultivă sistematic.
Via╚Ť─â de cuplu jpeg
Via╚Ť─â de cuplu
Filmului ├«i reu╚Öesc mult mai bine scenele de criz─â, cele ├«n care intensitatea e dat─â pe minus, iar cadrul se las─â m─âturat de un criv─â╚Ť emo╚Ťional.
Hardcore jpeg
Hardcore
Melanjul acela brizant de muzică și politică este transplantat de cei doi Vylani și pe cel mai nou album al lor.
ÔÇ×Culturi cinematografice contemporaneÔÇŁ, dezbatere organizat─â de Editura UNATC PRESS jpeg
ÔÇ×Culturi cinematografice contemporaneÔÇŁ, dezbatere organizat─â de Editura UNATC PRESS
Vineri, 6 mai, ├«ncep├«nd cu ora 16:00, la sediul institu╚Ťiei din strada Matei Voievod 75-77
Art─â ├«mpotriva r─âzboiului ÔÇô expozi╚Ťia ÔÇ×Stop the War (in Ukraine)ÔÇŁ jpeg
Art─â ├«mpotriva r─âzboiului ÔÇô expozi╚Ťia ÔÇ×Stop the War (in Ukraine)ÔÇŁ
├Äntre┬á29 aprilie ╚Öi 28 mai, ├«n Pia╚Ťa Regelui Mihai din Bucure╚Öti, va putea fi vizitat─â expozi╚Ťia┬áStop the War (in Ukraine),┬áprin care opt arti╚Öti rom├óni ╚Öi o serie de arti╚Öti ucraineni continu─â s─â ia atitudine ├«mpotriva r─âzboiului din Ucraina ╚Öi s─â militeze pentru pace, folosindu-se de arta lor pentru a mi╚Öca, a motiva ╚Öi a ├«mpinge la ac╚Ťiune.
C─âs─âtoria lui Teofil jpeg
C─âs─âtoria lui Teofil
La fel ca Irina, Maria ╚Öi Teofana ├«naintea ei, Teodora s-a v─âzut transformat─â din ÔÇ×nimeniÔÇŁ ├«n cel mai de seam─â personaj feminin din imperiu.
O cineast─â de redescoperit jpeg
O cineast─â de redescoperit
Filmele Lanei Gogoberidze par s─â articuleze o preocupare pentru muta╚Ťiile istorice, pe care le altoie╚Öte cu o privire feminin─â, mereu dispus─â la autoreflexivitate subtil─â.

Adevarul.ro

image
Implica┼úiile distrugerii cruci┼č─âtorului Moskva, nava amiral a flotei ruse la Marea Neagr─â | adevarul.ro
Atacul asupra crucisatorului Moskva", nava-amiral a flotei ruse la Marea Neagra, are valoare simbolica si militara, spune profesorul Michael Petersen, citat de BBC. Nava ...
image
Topul celor mai valoroase monumente istorice lăsate în ruină. De ce nimeni nu le-a îngrijit VIDEO | adevarul.ro
O multime de monumente istorice faimoase din judetul Hunedoara nu au mai fost ingrijite si restaurate de mai multe decenii.