Tot fără strategie

Publicat în Dilema Veche nr. 847 din 2 - 8 iulie 2020
Tot fără strategie jpeg

Lansată în urmă cu trei săptămîni, despre campania „Citeşte româneşte” a Ministerului Culturii (proiect realizat cu sprijinul eMAG, al Uniunii Scriitorilor şi al Asociaţiei Editorilor, cu scopul de a promova scriitorii români și de a crește consumul de carte) încă se mai vorbește, dar, din păcate, nu din motivele scontate. Am scris despre această campanie acum două numere și revin, căci între timp lucrurile s-au lămurit în rău.

Scriitori precum Florin Bican, Lavinia Braniște, Laura Grünberg, Ioan Es. Pop, Robert Șerban ș.a. s-au filmat în timp ce îndeamnă la lectură sau recomandă o carte românească. Alții, care se filmaseră deja ori aveau în plan, au refuzat să mai participe (precum Paul Țanicui) cînd au văzut, pe de o parte, reacțiile negative din online, pe de altă parte, lipsa clară a unui concept: unii recomandau lectura în general, alții un scriitor anume ori citeau din propriile cărți – fiecare după a înțeles în urma unui telefon fără fir între Minister, edituri și autori.

Căci, făcută fără bani și cu participare benevolă („a costat timp și energie”, conform exprimării ministrului Culturii), campania nici n-a fost gîndită de cineva care înțelege cum funcționează piața de carte: mai întîi, cum se scrie o carte, apoi cum e vîndută și promovată pentru a se întîlni cu preferințele, comportamentul și buzunarele cititorilor. Platformele online eMAG, Elefant şi Libris au creat secţiuni speciale de carte românească la prețuri mai mult sau mai puțin reduse (uneori mai scumpe decît pe site-urile editurilor), dar asta exista deja și, oricum, nu din cauza lipsei unei secțiuni speciale în retail-ul online sîntem țara cu cea mai mică vînzare de carte din UE. Cum a spus și scriitorul Dan Lungu: „Cărțile pot fi cumpărate la momentul actual și de pe site-urile editurilor sau librăriilor, care și-au mutat și ele activitatea în mediul online. Ministerul nu face decît să crească vînzările unei companii – nu contribuie cu nimic la susținerea pieței de carte și a scriitorilor români”.

Întrebat de Newsweek de ce crede că această campanie a fost primită cu reticență de scriitorii români, ministrul Bogdan Gheorghiu a spus: „Cred că a contat și imaginea pe care și-a făcut-o Ministerul Culturii în ultimii ani, un corp al administrației centrale, fără o strategie națională a culturii asumată, fără politici publice de reprezentare corectă a tuturor sectoarelor culturale creative. Concret, pe sectorul culturii scrise, sînt ani de zile în care Ministerul Culturii nu s-a implicat aproape deloc în promovarea lecturii şi a autorilor români decît prin participarea la tîrgurile internaționale. Este un proiect ambițios care își dorește să îmbrățișeze toată breasla culturii scrise”.

Da, Ministerul Culturii nu s-a implicat mai deloc în ultimele decenii în sprijinirea reală a culturii scrise și a pieței de carte (nu există o Lege a cărții, nu există reglementări sau facilități acordate comerțului de carte, nu există finanțări pentru scriitori etc.), de-asta sîntem la pămînt cu lectura/consumul de carte de orice fel pe cap de locuitor, dar promovarea ar trebui să fie ultimul lucru de care să se ocupe ministerul. Acest proiect făcut fără bani și fără concept nu este cîtuși de puțin „ambițios” și nu îmbrățișează nimic, e doar o strîngere de mînă în aer. Noi ne-am propus să contribuim la schimbarea comportamentului consumatorului român. Campania aceasta ar fi un prim pas”, mai crede, cu o naivitate deconcertantă, ministrul.

În același material, realizat de Răzvan Chiruță, dedicat campaniei de revista Newsweek, există și trei reacții ample de la scriitori, doi dintre aceștia implicați în seria de filmări postate pe FB de minister, dezamăgiți de rezultat (Robert Șerban: „Sînt firești reacțiile critice și binevenite. Păcat: o bună intenție, cu efect de bumerang”), dar și cu recomandări de acțiuni reale de sprijin al sectorului culturii scrise (Bogdan-Alexandru Stănescu: „Trebuie gîndite modalități absolut pragmatice de a crea sisteme de burse, de premii, să pună bazele unor rezidențe literare”). De le-ar citi, măcar de data asta, și cineva de la minister.

Închei cu cîteva fraze ale Laviniei Braniște: „Am avut o strîngere de inimă cînd am văzut ce-a ieșit, deși inițial mă bucurasem să aud că există, în sfîrșit, o inițiativă din partea autorităților în acest sens. Literatura română contemporană are în mod real nevoie de sprijin ca să ajungă mai aproape de cititori. Impactul va fi pe măsura efortului depus și pe măsura viziunii, adică aproape zero, din păcate. Nu poți să distribui pe Facebook niște selfie-uri de scriitori și apoi să bifezi într-un raport de activitate că te-ai străduit. Pentru că se vede cu ochiul liber că nu te-ai străduit. Trebuie lucrat inteligent, atent, meticulos, cu multă răbdare în tot ce înseamnă educație și cultură. Trebuie sprijinite bibliotecile locale și școlare prin programe transparente de achiziții de literatură română contemporană, ajutate librăriile independente să supraviețuiască, mai ales în orașele mici, create evenimente de calitate pentru care artiștii să primească onorarii, întîlniri cu elevii în școli și cîte și mai cîte”.

Afis 14 dec Sala Radio jpg
Violonistul francez DAVID GRIMAL, invitat special la Sala Radio
Concertul va fi dedicat în exclusivitate muzicii unuia dintre mari compozitori germani: FELIX MENDELSSOHN, considerat un geniu al muzicii sec. XIX, așa cum fusese Mozart un secol mai devreme.
974 16 Iamandi coperta jpeg
Pledoarie pentru revalorizarea arhaicului
Sîntem destul de receptivi la astfel de influențe, de care uneori nici nu mai sîntem conștienți.
p 17 2 jpg
Puzzle
Pe urmele ei, Serre-moi fort se dovedește un veritabil film de laborator, de joacă cu posibilitățile mediului
974 17 Breazu jpeg
Anatolia neopsihedelică
Iar peste toate astea stă vocea lui Gaye Su Akyol, versatilă și stăpînă pe situație.
p 23 Omul ideal, 1943 jpg
Victor Brauner – Alfa și Omega. Pictura în ceară și „desenul cu lumînarea“
În creația brauneriană a anilor 1943-1945, desenul incizat în ceară devine o imagine magică adecvată timpurilor moderne.
Afis 9 dec Sala Radio jpg
CHRISTIAN BADEA DIRIJEAZĂ SIMFONIA „DIN LUMEA NOUĂ” LA SALA RADIO
Vineri, 9 decembrie 2022 (de la 19.00), veți asculta lucrarea compozitorului ceh în interpretareaORCHESTREI NAŢIONALE RADIO.
973 15 Banu Walter Sickert, The Old Bedford jpg
Rătăciri pariziene
Rătăcirile pariziene m-au condus către un alt pictor, Walter Sickert, puțin cunoscut, descoperit în ultimii ani și prezent la Petit Palais.
973 16 coperta1 jpg
Poezia LGBT+ – dincolo de manifestul identitar –
În literatură totul este important, doar dominanta se schimbă periodic.
p 17 2 jpg
Misterul Lisabonei
O scenă de club e frumoasă fără să inspire la dans sau hormoni; o scenă de la filmare nu mizează deloc pe virtuozitatea mizanscenei încîlcite în camere și cabluri.
973 17 Biro coperta1 jpg
Plictis & angoasă
Ambii artiști sînt specializați în conținut inerent plictisitor ce eludează percepții superficiale, dar în același timp angoasează ca muzică în surdină.
317464034 503814775101509 8297660474908428773 n jpg
Andrei Pleșu în dialog cu Andrei Cornea despre Platon – Opera integrală, volumul III
Andrei Pleșu în dialog cu Andrei Cornea despre al treilea volum din seria operei integrale a lui Platon.
5680565535 553329df21 k jpg
„Străinătate” (fragment)
Marea sculptată în tavan era tot acolo, valuri albe, bleu, bleu închis și gri, care rămăseseră cu crestele încremenite, în așteptare.
Afis 7 dec 2022 Sala Radio jpg
„GLORIA” de VIVALDI: atmosfera sacră a Crăciunului la Sala Radio
Miercuri, 7 decembrie 2022 (de la 19:00), veți asculta lucrarea lui Vivaldi la Sala Radio
972 16 coperta jpg
Iași, România
„Ce-i cu fatalismul ăsta mioritic? Nu-i chiar așa.”
972 17 Cabinele foto D  Ivan jpg
3 x FNT 2022
Este arta (literatura, teatrul, muzica) o formă de comunicare între două sau mai multe părți sau se consumă în intimitate?
MNLR dezbatere 25noiembrie 2022 png
Sociologul Gelu Duminică, scriitorul Vasile Ernu și experta în politici de gen și minorități Fatma Yilmaz dezbat pe tema identității etnice
Muzeul Național al Literaturii Române își propune să continue și să dezvolte proiectul, organizînd noi ediții dedicate și altor minorități etnice.
Afis 25 nov 2022 Sala Radio jpg
Uverturi celebre din opere și aniversarea a 70 de ani de la inaugurarea clădirii Radio România
Evenimentul din data de 25 noiembrie punctează și o aniversare specială a Sălii Radio
p 16 Fernando Pessoa WC jpg
De ce moare, totuși, Ricardo Reis?
Ricardo Reis se întrupează din adîncurile mării, vine din străfundurile apelor, purtat de o navă fantomă, pentru a se incarna.
p 17 1 jpg
Departe de tot
O casă pe buza sălbăticiei. O pădure care promite tihnă și de fapt ascunde belele. O protagonistă care fuge zadarnic de propriul trecut
971 17 Breazu jpeg
Rebelă cu mai multe cauze
Chiar dacă punch-ul primelor albume a rămas în urmă, în 2022 M.I.A. propune tot o formulă a insurgenței.
Afis 18 nov Sala Radio jpg
Cîștigător al celebrului Concurs de dirijat Gustav Mahler - FINNEGAN DOWNIE DEAR - invitat la Sala Radio
Cîștigător al celebrului Concurs Internațional de Dirijat Gustav Mahler, Germania - 2020, FINNEGAN DOWNIE DEAR, care va debuta în noua stagiune la Staatsoper Berlin.
970 16 coperta Chirita jpg
Uciderea unei metafore
Thomas Hobbes descrie, în Leviatanul, apariția gîndurilor din mici mișcări mecanice care au loc în interiorul creierului.
p 17 jpg
Eșuat pe mal
Insula e un buchet de mici intuiții care se chinuie din greu să se coaguleze în ceva rotund.
970 17 Biro coperta1 jpg
Muzici cu tronc
Jazz-ul postmodern se întoarce în cluburile noastre după o spectaculoasă ofertă de festivaluri de peste vară; să fim o piață așa primitoare chiar și cu cele mai elitiste nișe?

Adevarul.ro

image
Dieta care o ajută pe Loredana Groza să fie wow. „E o muncă foarte grea să arăți bine!”
Loredana Groza, una dintre cele mai îndrăgite artiste, are un secret atunci când vine vorba despre talie trasă ca prin inel. Vedeta ține o dietă-minune de câte ori dorește să topească din kilogramele acumulate.
image
Supraviețuitoarea tragediei de pe DN1 a murit. Familia de spanioli se afla în vizită la fiica studentă în România
Patru membri ai unei familii din Spania au murit în urma unui accident produs pe o șosea din România. Șoferul a fost arestat preventiv, iar organele victimelor au fost donate cu acceptul rudelor.
image
Tempest, avionul de luptă care citește gândurile. Trei țări colaborează pentru dezvoltarea unei arme invincibile | FOTO VIDEO
Rishi Sunak a anunțat o colaborare între Marea Britanie, Italia și Japonia pentru dezvoltarea unui nou avion de luptă care utilizează inteligența artificială.

HIstoria.ro

image
Arestarea Mariei Tănase: Reținută și anchetată de germani
Arhiva M.A.I. ne spune că în 1940 Maria Tănase a fost reținută și anchetată de germani pentru că avea o relație „fierbinte” cu Maurice Nègre
image
Căderea comunismului în Polonia şi Ungaria. „Reabilitarea” lui Imre Nagy
Dintre cei șase sateliți ai Uniunii Sovietice în Europa răsăriteană, Polonia și Ungaria au reprezentat un caz aparte.
image
Prima zi de ocupație germană în București
În dimineața zilei de 6 decembrie 1916, primarul Bucureștilor, Emil Petrescu, însoțit de mai mulți ambasadori – Vopicka (SUA) sau baronul Vredenburg (Olanda) – au ieșit în întâmpinarea armatelor Puterilor Centrale până aproape de Chitila.