Tot fără strategie

Publicat în Dilema Veche nr. 847 din 2 - 8 iulie 2020
Tot fără strategie jpeg

Lansată în urmă cu trei săptămîni, despre campania „Citeşte româneşte” a Ministerului Culturii (proiect realizat cu sprijinul eMAG, al Uniunii Scriitorilor şi al Asociaţiei Editorilor, cu scopul de a promova scriitorii români și de a crește consumul de carte) încă se mai vorbește, dar, din păcate, nu din motivele scontate. Am scris despre această campanie acum două numere și revin, căci între timp lucrurile s-au lămurit în rău.

Scriitori precum Florin Bican, Lavinia Braniște, Laura Grünberg, Ioan Es. Pop, Robert Șerban ș.a. s-au filmat în timp ce îndeamnă la lectură sau recomandă o carte românească. Alții, care se filmaseră deja ori aveau în plan, au refuzat să mai participe (precum Paul Țanicui) cînd au văzut, pe de o parte, reacțiile negative din online, pe de altă parte, lipsa clară a unui concept: unii recomandau lectura în general, alții un scriitor anume ori citeau din propriile cărți – fiecare după a înțeles în urma unui telefon fără fir între Minister, edituri și autori.

Căci, făcută fără bani și cu participare benevolă („a costat timp și energie”, conform exprimării ministrului Culturii), campania nici n-a fost gîndită de cineva care înțelege cum funcționează piața de carte: mai întîi, cum se scrie o carte, apoi cum e vîndută și promovată pentru a se întîlni cu preferințele, comportamentul și buzunarele cititorilor. Platformele online eMAG, Elefant şi Libris au creat secţiuni speciale de carte românească la prețuri mai mult sau mai puțin reduse (uneori mai scumpe decît pe site-urile editurilor), dar asta exista deja și, oricum, nu din cauza lipsei unei secțiuni speciale în retail-ul online sîntem țara cu cea mai mică vînzare de carte din UE. Cum a spus și scriitorul Dan Lungu: „Cărțile pot fi cumpărate la momentul actual și de pe site-urile editurilor sau librăriilor, care și-au mutat și ele activitatea în mediul online. Ministerul nu face decît să crească vînzările unei companii – nu contribuie cu nimic la susținerea pieței de carte și a scriitorilor români”.

Întrebat de Newsweek de ce crede că această campanie a fost primită cu reticență de scriitorii români, ministrul Bogdan Gheorghiu a spus: „Cred că a contat și imaginea pe care și-a făcut-o Ministerul Culturii în ultimii ani, un corp al administrației centrale, fără o strategie națională a culturii asumată, fără politici publice de reprezentare corectă a tuturor sectoarelor culturale creative. Concret, pe sectorul culturii scrise, sînt ani de zile în care Ministerul Culturii nu s-a implicat aproape deloc în promovarea lecturii şi a autorilor români decît prin participarea la tîrgurile internaționale. Este un proiect ambițios care își dorește să îmbrățișeze toată breasla culturii scrise”.

Da, Ministerul Culturii nu s-a implicat mai deloc în ultimele decenii în sprijinirea reală a culturii scrise și a pieței de carte (nu există o Lege a cărții, nu există reglementări sau facilități acordate comerțului de carte, nu există finanțări pentru scriitori etc.), de-asta sîntem la pămînt cu lectura/consumul de carte de orice fel pe cap de locuitor, dar promovarea ar trebui să fie ultimul lucru de care să se ocupe ministerul. Acest proiect făcut fără bani și fără concept nu este cîtuși de puțin „ambițios” și nu îmbrățișează nimic, e doar o strîngere de mînă în aer. Noi ne-am propus să contribuim la schimbarea comportamentului consumatorului român. Campania aceasta ar fi un prim pas”, mai crede, cu o naivitate deconcertantă, ministrul.

În același material, realizat de Răzvan Chiruță, dedicat campaniei de revista Newsweek, există și trei reacții ample de la scriitori, doi dintre aceștia implicați în seria de filmări postate pe FB de minister, dezamăgiți de rezultat (Robert Șerban: „Sînt firești reacțiile critice și binevenite. Păcat: o bună intenție, cu efect de bumerang”), dar și cu recomandări de acțiuni reale de sprijin al sectorului culturii scrise (Bogdan-Alexandru Stănescu: „Trebuie gîndite modalități absolut pragmatice de a crea sisteme de burse, de premii, să pună bazele unor rezidențe literare”). De le-ar citi, măcar de data asta, și cineva de la minister.

Închei cu cîteva fraze ale Laviniei Braniște: „Am avut o strîngere de inimă cînd am văzut ce-a ieșit, deși inițial mă bucurasem să aud că există, în sfîrșit, o inițiativă din partea autorităților în acest sens. Literatura română contemporană are în mod real nevoie de sprijin ca să ajungă mai aproape de cititori. Impactul va fi pe măsura efortului depus și pe măsura viziunii, adică aproape zero, din păcate. Nu poți să distribui pe Facebook niște selfie-uri de scriitori și apoi să bifezi într-un raport de activitate că te-ai străduit. Pentru că se vede cu ochiul liber că nu te-ai străduit. Trebuie lucrat inteligent, atent, meticulos, cu multă răbdare în tot ce înseamnă educație și cultură. Trebuie sprijinite bibliotecile locale și școlare prin programe transparente de achiziții de literatură română contemporană, ajutate librăriile independente să supraviețuiască, mai ales în orașele mici, create evenimente de calitate pentru care artiștii să primească onorarii, întîlniri cu elevii în școli și cîte și mai cîte”.

dilemaveche ro   Literatura clasica pentru copii   De ce merita redescoperita jpg
Literatura clasică pentru copii: De ce merită redescoperită
"A fost odată, ca niciodată..." Cine nu-și amintește aceste cuvinte magice care deschideau porțile unei lumi fantastice?
dilemaveche ro   Dragostea pentru lectura O mostenire pentru generatiile viitoare jpg
Dragostea pentru lectură: O moștenire pentru generațiile viitoare
Îți amintești de clipele petrecute în copilărie când stăteai cufundat în paginile unei cărți captivante?
comunism jpg
Istoria comunismului: lecturi esențiale pentru a înțelege un fenomen global
Comunismul a fost un fenomen global care a influențat profund secolul XX, iar studiul său continuă să fie de mare interes pentru istorici, politologi și publicul larg.
comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.

Parteneri

imigranti deportati El Salvador, captura video jpg
Încă o gafă a administrației Trump. Bărbat deportat din greșeală într-o închisoare temută din El Salvador
O nouă gafă a echipei administrative a lui Donald Trump a fost raportată de The Athlantic, acelaşi ziar care a dezvăluit şi breşa de securitate, atunci când un jurnalist a fost inclus pe un grup privat de discuţii privind atacul asupra grupării Houthi din Yemen.
luigi mangione gettyimages jpg
Procurorii americani cer pedeapsa cu moartea pentru ucigașul directorului United Healthcare
Procurorii SUA vor cere pedeapsa cu moartea în cazul lui Luigi Mangione, bărbatul acuzat că l-a ucis pe Brian Thompson, directorul executiv al UnitedHealthcare.
ANAF FB ANAF jpg
ANAF a luat în vizor mii de români. Cine sunt cei vizați: „Vor fi inițiate verificări fiscale”
ANAF a luat în vizor mii de români. Cine sunt cei vizați: „Vor fi inițiate verificări fiscale”.
cat de mult trebuie sa dormim, foto shutterstock jpg
Câte ore trebuie să dormim, de fapt, în fiecare zi. Motivul pentru care femeile au nevoie de mai multă odihnă decât bărbații
Te-ai trezit vreodată obosit, chiar și după o noapte întreagă de somn? Fiecare persoană are un necesar diferit de odihnă, iar acesta nu depinde doar de numărul de ore dormite, ci și de calitatea somnului.
consiliul judetean vrancea jpeg
Județul unde administrația înfiinţează propria societate de servicii pentru a-și moderniza infrastructura
Consiliul Judeţean Vrancea va înființa o societate care îşi propune să rezolve problemele legate de întreţinerea drumurilor judeţene, administrarea bazinului de înot şi valorificarea unor clădiri publice abandonate.
hobana jpg
foto captură video cory booker png
Protest inedit în Senatul SUA: un democrat vorbește de 14 ore fără pauză. „Țara noastră este în criză”
Un senator american democrat a monopolizat luni, 31 martie, sala Senatului SUA pentru a protesta împotriva politicii „neconstituționale” a președintelui Donald Trump.
bodyguardmessi jpg
Cristi Chivu (EPA) jpg
Chivu, pași mici în evitarea retrogradării: ce a făcut Parma în ultimul meci
Cristi Chivu continuă mandatul de antrenor în Serie A.