Terminator lepădînd trandafirii

Publicat în Dilema Veche nr. 748 din 21-27 iunie 2018
Terminator lepădînd trandafirii jpeg

● Ștefan Manasia, Gustul cireșelor, Editura Charmides, 2017. 

Ștefan Manasia este poetul cel mai cool al generației sale, un nemilos risipitor de imagini, trăindu-și cu naturalețe amorală generozitatea, neînțelegînd-o. Îmi amintește de Schwarzenegger în Terminator 2, androidul trimis din viitor ca să-l salveze pe copilul șef al unei viitoare revoluții, pe muzică de Guns N’Roses: Terminator lepădînd trandafirii dintr-o cutie de flori în care camuflează o armă. Un gest perfect poetic, aș zice, pentru că poezia nu se face gratuit, floricelele sînt doar decor, iar pariul poeziei este sever și doar el o face poezie.

În volumul Gustul cireșelor, Manasia pare să se lase tentat de valorile pozitive ale vieții, amintite prin trimiterea la celebrul film al lui Abbas Kiarostami. E un volum văratic și, adesea, jubilator, plin de poeme de dragoste diafane sau hard, tandre sau violente. Aflat într-o rezidență literară la Iași, în Copou, îndrăgostit și în-tîlnind mulți prieteni, poetul pare a fi intrat într-o zodie bună, pe care o păzește cu superstiție: „Vreau să mor la 30 de ani, spune Acosmei / Și se apropie binișor de 50. / Toți am rîs. Vreau să fiu fericit, / Mă gîndesc ascunzîndu-mi / În palmă zîmbetul“. Pe terasa lui Radu Andriescu sau la mesele de ping-pong de la Master Club, în serile britpop de la Acaju sau pe treptele casei cu hublouri din parcul MLR, universul se curbează favorabil, iubita strălucește, florile înfloresc. O asemenea infuzie de fericire e neobișnuită în versurile mereu tensionate, pătimașe, paranoice ale lui Manasia. (Iar, pentru mine, e la fel de neobișnuit să îl citesc pe Manasia descriind toposuri familiare, din Iași, pentru că de obicei spațiile din poezia lui par vaste și vag amenințătoare, deși nu e vorba decît de străzi sau ceainării din Cluj.)

Însă fericirea nu poate fi decît pasageră în poezia lui Manasia. Frumusețea din grădinile înflorite ale Iașiului nu servește decît la a aminti că toate grădinile sînt niște experimente peisagistice fragile, mici enclave de civilizație, amenințate de distrugere, ca grădina mexicană din Sub vulcan de Malcolm Lowry. Mereu se insinuează bănuiala că splendoarea din jur nu e decît o mistificare demonică: „Cine mă va convinge că pubelele uitate / În soare… nu sînt altceva / Decît artefactele înscenării, recuzita serei-refugiu, / Cu temperatura & lumina setate atent, ca să mă fixeze“. Însuși faptul de a se afla într-un interludiu al existenței, într-o rezidență artistică dintr-un oraș îndepărtat, unde fericirea îi este reglată perfect cît să devină productivă literar, alimentează astfel de suspiciuni. Și scenariile paranoic-critice reîncep imediat să defileze, evocînd fantasmele îndepărtate ale exploatării neocapitaliste și ale turismului sexual: „Bun venit în paradisul micuților nevăzători, / Thailandezilor shemale, clonelor-dansatori! / Bun venit în viața asta care deja / A extirpat umanitatea din ea“. Lumea reală de sub cartonul butaforiei e la fel de violentă, crudă și rea, iar mistificarea locală nu poate decît să amîne luarea brutală la cunoștință, revelația gravă.

Aceasta este zona „normală“ de res-pi-rație a poeziei lui Manasia. Teorii ale conspirației, simboluri obscure pe care le presimți periculoase, nonșalante vizite prin teritoriile ISIS, menționarea în treacăt a exercițiilor NATO, a caimanilor din lagună, a falseturilor lui Thom Yorke. Și tot în această zonă navighează el cel mai adesea, chiar și într-un volum plin de serotonină și entuziasm ca Gustul cireșelor. Deosebirea este că, acum, poetul are un copilot: iubita, alături de care începe să creadă că specia poate fi salvată de la nebunie și distrugere. Salvarea speciei va avea loc doar în forma unei noi retocmiri a pămîntului, după apocalipsă, cînd noul cuplu adamic va regăsi inocența în lumea pustiită, sau cînd va ateriza pe o nouă planetă care s-o înlocuiască pe cea veche, putrezită sub păcatele sale. Pînă atunci, rătăcind printr-o lume falsă, Manasia scrie poezii pline de miracole, care îi dau de gol acesteia inconsistența.  

Doris Mironescu este critic literar. Cea mai recentă carte publicată: Viaţa lui M. Blecher. Împotriva biografiei, Editura Humanitas, 2018.

dilemaveche ro   Dragostea pentru lectura O mostenire pentru generatiile viitoare jpg
Dragostea pentru lectură: O moștenire pentru generațiile viitoare
Îți amintești de clipele petrecute în copilărie când stăteai cufundat în paginile unei cărți captivante?
comunism jpg
Istoria comunismului: lecturi esențiale pentru a înțelege un fenomen global
Comunismul a fost un fenomen global care a influențat profund secolul XX, iar studiul său continuă să fie de mare interes pentru istorici, politologi și publicul larg.
comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.

Parteneri

Ploaie Autostrada jpg
Vremea sâmbătă, 14 decembrie. Sunt anunțate ploi și ninsori în cea mai mare parte a țării
Administrația Națională de Meteorologie (ANM) anunță ploi și ninsori în mare parte din țară. Temperaturile maxime se vor situa sâmbătă, în general, între 1 şi 8 grade.
calatori tren cfr gara de nord frig foto shutterstock 2229976057 jpg
Cadou de la CFR, de sărbători: călătorii cu trenul, mai scumpe, din 15 decembrie. Care sunt noile prețuri
Biletele de tren vor fi mai scumpe, anunță CFR Călători. Data de la care se va aplica majorarea este de 15 decembrie, odată cu intrarea în vigoare a noului Mers al Trenurilor.
Edi Iordanescu (Sportpictures) jpg
Spatiul Schengen FOTO Shutterstock
Ce ar fi însemnat pentru România un nou eșec în Schengen și cum putem depăși criza politică: „Am fost primii care am decis să-l susținem”
Profesorul Valentin Naumescu l-ar vrea președinte pe Nicușor Dan și spune că niciunul dintre cei care au candidat în primul tur nu ar trebui să se regăsească pe liste. Într-un interviu pentru „Adevărul”, Naumescu vorbește despre Schengen, criza politică din țară și problemele partidelor mainstream.
Vlad Predescu jpeg
Aşa eviţi accidentele la schi sau la alte sporturi de iarnă! Sfaturile dr. Vlad Predescu
Pregătirea fizică insuficientă și dorința de a impresiona sunt printre cele mai frecvente cauze ale accidentelor grave pe pârtia de schi.
banner Titi Aur png
kaufland jpg
Programul hipermarketurilor Carrefour și Kaufland de sărbători
Supermarketurile au început să anunțe care va fi programul de funcționare în perioada sărbătorilor de iarnă, majoritatea menționând libere sau program scurt pentru angajați.
 Victor Pițurcă FOTO Mediafax
coada comunism
Cum au fost românii înfometați sistematic pe baze „științifice”. Cât trebuia să mănânce un român conform nutriționiștilor lui Ceaușescu
În anul 1984, Nicolae Ceaușescu se juca de-a nutriționistul cu românii și introducea un plan sistematic de înfometare a populației. Acest plan era făcut de specialiștii vremii sub oblăduirea „marelui cârmaci”. În tot aceste „contrabandiștii” care aducea mâncare de la țară erau vânați cu milițienii.