Supereroul şi îngerul său păzitor

Publicat în Dilema Veche nr. 469 din 7 - 13 februarie 2013
Supereroul şi îngerul său păzitor jpeg

● Cosmin Perţa, Teofil şi Cîinele de lemn, Editura Herg Benet, 2012

Scriind, acum cîteva săptămîni, despre straniul roman al lui Silviu Gherman, Hîrtiile Masculului (Curtea Veche, 2012), pe care încercam să-l definesc prin mai multe sintagme la fel de ciudate (ficţiune postapocaliptică specistă, fantasy evoluţionist, distopie falică, gendermorfoză socială), aminteam şi alte cărţi greu încadrabile, scrise de tinerii scriitori, nu multe, cărţi pe care nu le voi recomanda niciodată îndeajuns: fantasy-ul (clinic, i-am mai zis eu) al lui Matei Florian, Şi Hams Şi Regretel (Polirom, 2009), foto-romanul metafizic-oniric Oase migratoare de Iulian Tănase (Nemira, 2011) sau monografia poematică Parohia de Dan Coman (Cartea Românească, 2012). (Fac aici o paranteză pentru a remarca, o dată în plus, faptul că, în ultimii trei ani, tinerii scriitori şi-au subintitulat în fel şi chip cărţile de proză; astfel am avut „supraroman“ – Maria Manolescu, Ca picăturile de sînge pe linoleumul din lift; „superRoman“ – Stoian G. Bogdan, Nu ştiu cîte zile; „rockman“ – Mihail Vakulovski, Tovarăşi de cameră; „roman playlist“ – Mihnea Blidariu, Playlist; „roman în versuri“ – Caius Dobrescu, Euromorphotikon; „povestiri ultimative“ – Adrian Buzdugan, Capela excomunicaţilor; sau „povestiri aberantastice“ – Liviu Drugă, Ceasornicarul dansator.)

Cel mai proaspăt venit în categoria prozatorilor, să le zicem, new weird – gen dezvoltat în ultimul deceniu prin mixul de fantasy, steam-punk, literatură speculativă ş.cl. –, cu relativ aceeaşi detentă stilistică şi imaginar poematic precum Iulian Tănase şi Dan Coman, este Cosmin Perţa. Doar că poetul şi eseistul Cosmin Perţa nu se află deloc la prima ispravă de acest fel în proză. În 2007 a publicat romanul Întîmplări la marginea lumii (Cartea Românească), un fantasy în două părţi unde cartografia un regat populat cu oameni, pitici, elfi şi vrăjitori, regat guvernat de „gaşca de despoţi“ a Marelui Cler de pe Munte. Dacă în prima parte, protagoniştii – o vrăjitoare „pasivă“, un (semi)vrăjitor proscris (însoţit de fiul său, Băiatul cu cămaşa de păr) şi un vrăjitor de gradul al doilea – erau supuşi de către Marele Cler unor probe magice ca nişte farse; în a doua parte a cărţii, avatarii vrăjitorilor de dinainte apăreau în pielea a doi scriitori mediocri ce încercau, prin literatura lor, să redea ţinutului Pind magia de altădată. Cum spuneam atunci, romanul mi se părea cam rupt în două, mai degrabă un crochiu, şi îl vedeam ca pe „o mare promisiune“. Promisiune, pot spune acum, concretizată în acest mic roman, subtintitluat „poem“, în care Cosmin Perţa se joacă, riscă şi scrie un text hibrid la limita dintre mai multe genuri.

Dezvăluind alternativ poveştile celor două personaje din titlu, cartea dezvoltă două tipuri/paliere textuale. În primul, îl avem pe mediocrul scriitor Teofil Barbălată care, profitînd de invitaţia unui bătrîn inginer, acceptă să ia parte la un experiment. Mai exact, se oferă de bunăvoie să fie teleportat în Bucureştiul începutului de secol XX, cu gîndul ascuns de a juca rolul literar al lui Urmuz (un scenariu care i-ar fi plăcut lui Woody Allen) şi a-şi asigura astfel o posteritate literară: „Credea Teofil Barbălată că, într-o altă vreme, scrisul său ar fi putut conta, ar fi fost important, singurul motiv pentru care acum, în vremea în care el trăia, era invizibil se datora unui gust pervertit, prea dedat unor cutume schimbătoare, pe care niciodată nu le putea prinde la timp... Dar, într-un alt timp, într-o altă vreme, dinainte, el, cu arta scrisului său, ar fi ştiut exact ce urmează şi ar fi putut s-o ia înaintea tuturor... Dacă el, Teofil Barbălată, ar fi fost măcar Urmuz? Şi la o adică de ce nu? Talent avea, secolul îi lipsea.“ Astfel, Teofil Barbălată ajunge cîrciumar pe Lipscani (unde-l are client pe însuşi P.P. Carp), se căsătoreşte cu nepoata nelegitimă a Mitropolitului Veniamin Costachi, avînd chiar binecuvîntarea Regelui Carol I, şi, în general, ia parte la mai toate momentele istorice importante ale Bucureştiului de dinaintea Primului Război Mondial. Mai ales că – şi aici intervine o a doua importantă deviaţie speculativă –, Teofil Barbălată descoperă cum, teleportat înapoi în timp, căpătase cîteva superputeri, printre care şi cititul gîndurilor. Motiv pentru scriitorul mediocru venit din viitor să lase orice gînd literar deoparte şi să se consacre unei cariere nocturne secrete de superhero, devenind „Supermanul Bucureştiului de început de secol“ care împiedică orice fărădelege şi, în cele din urmă, reduce criminalitatea capitalei regale aproape de zero. Sînt, în aceste episoade cu Teofil Barbălată (căruia, în cele din urmă, „i se face dor de nimicnicia lui de dinaninte“), cîteva elemente – nu ştiu dacă voluntare – care trimit cu gîndul, într-o cheie soft parodică la capodopera bulgakoviană şi chiar la Zilele Regelui de Filip Florian.

Spre deosebire de acest palier narativ cu supermanul Teofil Barbălată plasat într-un trecut istoric monden, de un bun şi fin comic speculativ în tradiţia steam-punk-ului, episoadele care ni-l prezintă pe cel poreclit, după jucăria favorită din copilărie, Cîinele de lemn sînt plasate într-un spaţiu distopic totalitar nenumit şi sînt scrise sub forma unor similipoeme onirice cu nenumărate elemente parabolice şi dramatice de post-absurd. Evadarea dintr-un Şantier concentraţionar în timpul căreia Matrioşca, fata Cîinelui de lemn, este ucisă; internarea într-un sanatoriu alături de personaje precum Conducătorul de Oşti Celeste Gavril, Regele Nisipurilor Mişcătoare sau Petru, cel care are „complexul uşilor închise“; interogatoriul (purtat ca şi cum Matei Vişniec ar rescrie „La vie en rose“ de Dorin Tudoran) şi detenţia în Închisoarea din Pădurea de pini; relaţia cu Jumătatea de Matrioşcă, dublul-surogat al fiicei moarte – toate aceste momente, desfăşurate după logica coşmarului, cu halucinaţii, treziri şi treceri, compun un lung poem în proză, secvenţial şi foarte întunecat, cu accente politic distopice, postexistenţiale, vizionare, de absurd-horror.

De altfel, joncţiunea celor două planuri textuale, întîlnirea dintre cele două personaje aparţinînd unor spaţii şi timpuri paralele şi incompatibile, are loc prin portalul unei mlaştini care-i înghite pe cei doi aducîndu-i împreună într-o anticameră purgatorială de unde Teofil Barbălată, ratatul scriitor, se va alege cu Cîinele de lemn în chip de înger păzitor, destul de slab de înger – dacă-mi este permis acest joc de cuvinte. Din acest punct, textul fusion al cărţii încorporează elemente comune ambelor poveşti într-o dezvoltare narativă poematică şi mai bizară, cu episoade ce evoluează între parodicul social şi morbid, cu învieri şi năluciri, cu personaje noi, cum ar fi Stăpînul tuturor (al cărui sediu e în Aleea Alexandru şi care se prezintă drept „Rege Atotputernic al Federaţiei Intergalactice şi comandant al Universului şi al Veacului acestuia“), cel care îi şi propune lui Teofil Barbălată un pact în urma căruia ar obţine cariera literară visată. Moment în care textul devine şi o meditaţie despre natura, condiţia şi scopul scrisului: „Să nu scrii nimic e un curaj mai mare decît să scrii. Teofil Barbălată era doar un om care voia să-şi salveze sufletul. Şi să-şi salveze îngerul.“ Iar salvarea, dacă despre salvare e vorba, se petrece în cheia unui vizionarism dark, un delir ce încorporează şi cîteva eresuri populare.

Greu încadrabilă – căci eticheta de new weird nu delimitează, cît combină şi aglutinează teme, motive, genuri –, cartea lui Cosmin Perţa este un pariu deopotrivă ambiţios şi riscant, un prozopoem eterogen, deopotrivă comic şi oniric, horror şi intertextual, cu îndrăzneli şi impurităţi, cu momente de strălucire şi obscuritate, o carte gen „take it or leave it“, căreia îi pot fi aduse, în egală măsură, laude şi critici, dar pe care eu o găsesc fascinantă în demenţa ei stilistică şi o pun lîngă celelalte cărţi ciudate ce sînt, de fapt, sarea şi piperul literaturii.

dilemaveche ro   Dragostea pentru lectura O mostenire pentru generatiile viitoare jpg
Dragostea pentru lectură: O moștenire pentru generațiile viitoare
Îți amintești de clipele petrecute în copilărie când stăteai cufundat în paginile unei cărți captivante?
comunism jpg
Istoria comunismului: lecturi esențiale pentru a înțelege un fenomen global
Comunismul a fost un fenomen global care a influențat profund secolul XX, iar studiul său continuă să fie de mare interes pentru istorici, politologi și publicul larg.
comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.

Parteneri

racheta intercontinentala rubeja/ FOTO: defence.mgimo.ru
Putin mizează pe imagine amenințând cu o rachetă veche sub o denumire nouă. Specialiștii nu sunt impresionați
Racheta Oreșnik a Rusiei nu este atât de nouă precum susține Vladimir Putin.
Jorge Tamayo de la Harvard vorbeste despre AI la UBB jpg
Avertismentul unui economist de la Harvard cu privire la revoluția AI: „Un miliard de oameni trebuie să se recalifice în următorii 5 ani”
Jorge Tamayo, cadru didactic asociat la Universitatea Harvard, a vorbit în cadrul unei prelegeri la UBB despre impactul Inteligenței Artificiale asupra pieței muncii. Concluzia lui este că dacă nu vrem să ne pierdem slujba din cauza AI, va trebui să fim pregătiți să ne recalificăm din 3 în 3 ani.
bulgaria saracie jpg
Cum ne sărăcește statul doar ca să-și astupe propria incompetență. Profesor de economie: „Ne uităm ca și curca la lemne și nu înțelegem”
Românii sărăcesc într-un ritm accelerat din cauza inflației care e folosită de stat pentru a umple „găurile” bugetului. Economistul Radu Nechita explică, într-o analiză pentru „Adevărul”, de ce statul și Banca Națională nu iau nicio măsură concretă pentru a stăvili creșterile de prețuri și inflația.
Ras Al Kaimach Sursa wikipedia jpg
Cele mai căutate vacanțe exotice de sărbători. După Dubai și Abu Dhabi, încă un emirat îi încântă pe români
Orientul Mijlociu a devenit tot mai accesibil în ultimii ani pentru românii aflați în căutarea destinațiilor exotice de vacanță. După Dubai și Abu Dhabi, și emiratul Ras Al Khaimach s-a numărat printre preferințele celor care au căutat sejururi de sărbători.
telefon public 0 jpeg
Strămoșii telefoanelor mobile, la mare căutare printre români. Cât au ajuns să coste după ce au fost abandonate
Vechile telefoane publice cu monedă, folosite până la apariția telefoanelor mobile, au ajuns din nou la mare căutare. De această dată, colecționarii sunt cei interesați de ele și sunt dispuși să bage mâna adânc în buzunar pentru a obține unul.
Foto 9  Ion Iliescu si Bill Clinton jpg
Povestea controversată a primului președinte din istoria României. Protejat al Anei Pauker, fiul de ilegalist școlit la Moscova, în luptele pentru putere cu Ceaușeștii
Ion Iliescu a fost primul președinte din istoria României. A avut o copilărie zbuciumată, a fost școlit în URSS, era protejat de Anna Pauker și a încercat să-l dea jos pe Ceaușescu cu cinci ani înainte de Revoluție. A avut două mandate ca președinte și două ca senator.
Comuna Nădrag  Foto Primăria Nădrag (1) jpg
Ciocanul din Nădrag, uzina metalurgică din Banat care stârnea zâmbete. Cum a dispărut brusc, după două secole
Înființată în urmă cu două secole, odată cu construcția primului furnal, uzina metalurgică din Nădrag a purtat începând din primii ani de comunism numele „Ciocanul”. A dispărut, definitiv, la sfârșitul anilor '90, când ultimii din cei aproape 2.000 de angajați ai săi au fost nevoiți să o părăsească.
cfr cluj   rapid facebook jpg
Dramatism total în Gruia: Rapid smulge un punct în ultimul minut pe terenul lui CFR Cluj
Cu o victorie, ardelenii egalau la puncte liderul U Cluj.
colaj candidati FOTO colaj Facebook
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024. România își alege președintele. Unde se poate vota, cu ce acte de identitate, cum se desfășoară votarea
Procesul de vot pentru primul tur al alegerilor prezidențiale 2024 a început începe duminică, 24 noiembrie 2024, și în țară. Secțiile de votare se deschid la ora 7,00 și se închid la ora 21,00, programul putând fi prelungit până la ora 23,59, dacă sunt alegători la rând.