Să devii cel care ești

Publicat în Dilema Veche nr. 805 din 25-31 iulie 2019
Să devii cel care ești jpeg

ÔŚĆ Richard Ford, ├Äntre ei. Amintiri despre p─ârin╚Ťii mei, traducere de Anca Dumitrescu, Black Button Books, 2019. 

ÔÇ×S─â scrii un volum de memorii ╚Öi s─â te g├«nde╚Öti la importan╚Ťa unei alte fiin╚Ťe umane ├«nseamn─â s─â ├«ncerci s─â conferi importan╚Ť─â unui lucru care altfel poate c─â ar fi trecut neobservat, ╚Öi s─â o faci con╚Ötientiz├«nd c─â ├«n fiecare dintre noi exist─â mistere ╚Öi identific├«nd virtu╚Ťi ├«n chiar acele mistere.ÔÇť

Richard Ford se ├«ncrie, al─âturi de John Updike, Philip Roth ori Saul Bellow, ├«n galeria destul de ampl─â a prozatorilor americani care depl├«ng pierderea farmecului unei na╚Ťiuni: Frank Bascombe, personajul romanelor lui Ford, este, ca ╚Öi Rabbit Angstrom, martorul unor schimb─âri aproape imperceptibile ├«n peisajul sudului ╚Öi Mid┬şwest-ului american, pe care le ├«nregistreaz─â cu acuitate ╚Öi cu o durere transferate ├«n traumele din via╚Ťa personal─â. E ├«n proza lui Ford o melancolie nedisimulat─â care umbre╚Öte orice aparen╚Ť─â ├«nsorit─â proiectat─â spre viitor, sub impresia sentimentului atroce c─â nimic nu poate fi la fel de bun ca amintirea unui trecut plin de speran╚Ť─â.

Eseul de fa╚Ť─â, un memoir bicefal, e compus din dou─â fragmente ├«ntre a c─âror scriere au trecut c├«teva decenii: primul, cel despre tat─âl lui, a fost scris mai recent; cel de-al doilea, despre mama autorului, a fost scris ├«n 1986, la cinci ani de la moartea acesteia, ├«n anul c├«nd Ford a publicat romanul care avea s─â-i aduc─â recunoa╚Öterea literar─â, Cronicarul sportiv (traducere de Irina Negrea, Humanitas Fiction, 2008). Titlul c─âr╚Ťii, ales cu mare aten╚Ťie, ├Äntre ei, spune mai multe dec├«t se ├«n╚Ťelege la o prim─â privire despre miezul meditativ din care aceste pagini s-au n─âscut: este nu doar un volum de memorii despre p─ârin╚Ťi, c├«t unul despre memorie, despre modul ├«n care personalitatea celui care-╚Öi aminte╚Öte cap─ât─â form─â ├«ntre dou─â mari nara╚Ťiuni nescrise care s├«nt p─ârin╚Ťii lui. ├Än ciuda dimensiunilor reduse, cartea lui Ford are ambi╚Ťiile unui tratat filosofic ÔÇô st─â ├«n miezul ei ├«ncercarea de a descifra unul dintre misterele existen╚Ťei, de a fixa aparentul aleatoriu care face ca din doi necunoscu╚Ťi s─â se nasc─â ╚Öi s─â devin─â ceea ce este cel care este, vorba lui Nietzsche.

Cartea se deschide cu eseul dedicat tat─âlui, deci cu partea care solicit─â cel mai mult memoria, pentru c─â aduce ├«n lumin─â anii ferici╚Ťi ╚Öi lipsi╚Ťi de griji, acoperind perioada de dinaintea na╚Öterii autorului ╚Öi p├«n─â ├«n clipa mor╚Ťii lui Parker Ford, c├«nd Richard avea 16 ani. Este portretul unei familii s─ârace din Arkansas, ambii p─ârin╚Ťi fiind n─âscu╚Ťi la ├«nceputul secolului trecut, care duce o via╚Ť─â ca un road movie, timp de 15 ani, pentru ca, odat─â cu venirea ÔÇô t├«rzie ÔÇô pe lume a singurului lor copil, s─â se stabileasc─â ├«n Mississippi ╚Öi s─â urce pe scara social─â, p├«n─â la moartea tat─âlui. Moartea aceasta e descris─â ca un proces ├«n dou─â trepte: primul infarct aduce dup─â el o domolire a vie╚Ťii, dar arunc─â ╚Öi o umbr─â aproape tactil─â asupra oric─ârui viitor. Moartea propriu-zis─â vine ca o confirmare, aproape o u╚Öurare. Ford exploateaz─â ├«n cartea lui un paradox pe care-l ├«ntoarce ├«n avantajul s─âu: de╚Öi este imposibil s─â cunoa╚Ötem cu adev─ârat pe cineva, oric├«t de apropiat ne-ar fi, ne afl─âm, din pozi╚Ťia de fiu sau de fiic─â, ├«n pielea celui care ├«╚Öi cunoa╚Öte cel mai bine p─ârin╚Ťii. Memoir-ul lui Ford poate fi, astfel, citit ╚Öi ca un eseu despre arta prozatorului, dac─â vre╚Ťi, despre limitele cunoa╚Öterii obiective ╚Öi despre limitele imagina╚Ťiei metodice, care folose╚Öte elemente obiective pentru a structura universul fic╚Ťional. Po╚Ťi doar s─â presupui, tu, fiul, cum era via╚Ťa pentru acel agent de v├«nz─âri gr─âsu╚Ť, fum─âtor ╚Öi consumator de alcool, cu b─ât─âturi ╚Öi nervi care izbucneau din te miri ce, ├«n anii c├«nd str─âb─âtea America conduc├«nd non-stop, dormind ├«n camere meschine de hotel, lu├«nd cina de unul singur sau ├«n compania unui om pe care-l cunoscuse pe drum ╚Öi venind acas─â, la familia lui, doar ├«n week-end. Iar partea cea mai dificil─â a acestei presupuneri este s─â-╚Ťi imaginezi cum percepea el acest acas─â, unde l a╚Ötepta (sau nu) cel care scrie acum, un b─ârbat trecut de 70 de ani.

├Än cazul mamei, o femeie mai puternic─â dec├«t Parker, crescut─â f─âr─â tat─â, ├«ndep─ârtat─â de o mam─â t├«n─âr─â, care mai t├«rziu o prezenta drept ÔÇ×sora ei mai mic─âÔÇť, nara╚Ťiunea eseistic─â devine mult mai crud─â, mai dureroas─â (amintind pe alocuri de Cartea mamei, a lui Albert Cohen), tocmai pentru c─â zona temporal─â pe care o exploreaz─â e mai apropiat─â de momentul scrierii, l─âs├«nd loc regretelor ╚Öi remu╚Öc─ârilor (pe care le tr─âie╚Öte orice fiu). Edna r─âm├«ne cumva prins─â ├«n c─âsnicia ei cu Parker, chiar dac─â ├«i supravie╚Ťuie╚Öte timp de zeci de ani, p├«n─â c├«nd e r─âpus─â de cancer. E ca ╚Öi cum perioada pe care aceast─â femeie educat─â de c─âlug─âri╚Ťe o mai are de tr─âit f─âr─â so╚Ťul disp─ârut la 55 de ani (c├«nd ea avea 50) ar fi o ampl─â acolad─â care trebuie umplut─â cu ceva: diverse slujbe pe care i le permite lipsa de educa╚Ťie superioar─â, aman╚Ťi, alcool consumat cu lejeritate ╚Öi o duritate de diamant ├«n fa╚Ťa vie╚Ťii. E dovada vie a existen╚Ťei acelor tempi passati care ├«ncarcereaz─â memoria fiului, ajuns acum la senectute, r─âmas ╚Öi el captiv ├«ntre ace╚Öti doi necunoscu╚Ťi care l-au creat ╚Öi pe care el ├«i recreeaz─â.

E mai mult de ├«nv─â╚Ťat despre scris din cartea lui Richard Ford dec├«t dintr-o antologie de o mie de pagini de teoria literaturii.

comunicat anansi traducere goncourt2021 jpg
Romanul laureat cu Premiul Goncourt 2021, publicat ├«n timp record ├«n edi╚Ťie rom├óneasc─â ├«n colec╚Ťia ANANSI
ÔÇ×Cea mai tainic─â amintire a oamenilorÔÇŁ de Mohamed Mbougar Sarr, romanul recompensat ├«n 2021 cu Prix Goncourt, cea mai important─â distinc╚Ťie literar─â din Fran╚Ťa, a ap─ârut recent ├«n edi╚Ťie rom├óneasc─â, la mai pu╚Ťin de jum─âtate de an de la anun╚Ťarea premiului ├«n Hexagon.
Explorers of the Multiverse 1 jpg
ÔÇ×Am vrut s─â ╚Ötergem grani╚Ťa dintre real ╚Öi virtual, dintre obiect ╚Öi reflexieÔÇŁ ÔÇô interviu cu membrii echipei H3, creatorii instala╚Ťiei ÔÇ×Explorers of the MultiverseÔÇŁ, prezentat─â de IQOS la Romanian Design Week
Instala╚Ťia interactiv─â ÔÇ×Explorers of the MultiverseÔÇŁ este realizat─â de studioul de art─â ╚Öi tehnologie H3, ├«n parteneriat cu IQOS, ╚Öi propune o experien╚Ť─â multisenzorial─â imersiv─â, prin care vizitatorii s├«nt invita╚Ťi la un proces de autocunoa╚Ötere.
Re╚Ťeaua Jane, r  Phyllis Nagy jpg
O poveste despre femei care au schimbat lumea deschide TIFF 2022: ÔÇ×Re╚Ťeaua JaneÔÇŁ
ÔÇ×Re╚Ťeaua JaneÔÇŁ, o poveste curajoas─â despre drepturile femeilor, inspirat─â din realit─â╚Ťile Americii de la finalul anilor ÔÇÖ60, deschide cea de-a 21-a edi╚Ťie TIFF, cu o proiec╚Ťie de Gal─â organizat─â vineri, pe 17 iunie, de la ora 20:45, ├«n Pia╚Ťa Unirii din Cluj-Napoca.
MRM 9iun landscape 1920x1080 png
ÔÇ×Mo╚Ötenitorii Rom├óniei muzicaleÔÇŁ. Recital sus╚Ťinut de pianistul Cristian Sandrin
Un eveniment la Sala Radio: Varia╚Ťiunile Goldberg de Johann Sebastian Bach, interpretate de pianistul Cristian Sandrin, ├«n cadrul proiectului ÔÇ×Mo╚Ötenitorii Rom├óniei muzicaleÔÇŁ, organizat de Radio Rom├ónia Muzical ╚Öi Rotary Club Pipera, joi, 9 iunie, ora 19.00.
Utama, r  Alejandro Loayza Grisi jpg
12 ÔÇ×fic╚Ťiuni despre via╚Ť─âÔÇŁ ├«n Competi╚Ťia Oficial─â TIFF 2022
12 produc╚Ťii din toat─â lumea, printre care ╚Öi dou─â filme rom├óne╚Öti, intr─â ├«n cursa pentru Trofeul Transilvania la cea de-a 21-a edi╚Ťie a Festivalului Interna╚Ťional de Film Transilvania.
QT Headshot   Photo Credit is art streiber JPG
ÔÇ×A fost odat─â la HollywoodÔÇŁ, debutul literar al marelui regizor Quentin Tarantino, cartea-eveniment ├«n luna mai la Humanitas Fiction
Cartea va fi lansat─â miercuri, 25 mai, ora 19.00, la Libr─âria Humanitas de la Ci╚Ömigiu (bd. Regina Elisabeta nr.38) ╚Öi s├«mb─ât─â, 4 iunie, ora 12.00, ├«n cadrul Salonului Interna╚Ťional de Carte Bookfest (Romexpo, Pavilion B2, standul Editurii Humanitas).
Clipboard01 jpg
Actri╚Ťa Maia Morgenstern, Premiul de Excelen╚Ť─â la TIFF 2022
Actri╚Ťa Maia Morgenstern va fi omagiat─â la cea de-a 21-a edi╚Ťie a Festivalului Interna╚Ťional de Film Transilvania (17 ÔÇô 26 iunie, Cluj-Napoca).
945 16 sus Romila jpg
Combinagii ╚Öi vie╚Ťi paralele
├Än ÔÇ×╚śoferul din OzÔÇŁ se asociaz─â fericit umorul, ironia, tandre╚Ťea, caracterele hiperbolizate ╚Öi inevitabila tenta╚Ťie a parabolei socio-politice cu priz─â imediat─â.
945 16 jos Iamandi jpg
Insa╚Ťiabila nemul╚Ťumire a lui Stalin
Bol╚Öevismul a fost exportabil ╚Öi a produs rezultate ÔÇ×cvasiidenticeÔÇŁ peste tot.
p 17 2 jpg
Dulce provincie
G─âsim or─â╚Öelul mic ╚Öi netulburat ├«n care toat─â lumea se cunoa╚Öte cu toat─â lumea, g─âsim jocul de putere aparent blajin ├«ntre localnici ╚Öi intru╚Öii ÔÇ×de la centruÔÇŁ, g─âsim briza u╚Öoar─â de nefericire care traverseaz─â, din direc╚Ťii diferite.
945 17 Biro jpg
Aniversar
Gărîna. În materie de legende care eludează genurile, concertul Soft Machine s-ar putea să fie cel mai important concert al vremurilor recente pe teritoriul nostru.
TIFF 2022 Make Films Not War jpg
Îndemn la pace în campania de imagine TIFF 2022: Make Films, Not War!
Campania vizual─â a celei de-a 21-a edi╚Ťii a Festivalului Interna╚Ťional de Film Transilvania (17 ÔÇô 26 iunie, Cluj-Napoca) transmite un mesaj lipsit de orice urm─â de echivoc: Make Films, Not War!
Afis Sala Radio 20 mai 2022 jpg
Violonistul Gabriel Croitoru interpreteaz─â unul dintre cele mai frumoase concerte de vioar─â compuse vreodat─â
Bruch se temea de succesul a ceea ce avea curînd să devină unul dintre cele mai des cîntate concerte de vioară compuse vreodată: Concertul nr. 1 în sol minor pentru vioară și orchestră.
Festivalul Filmului Francez ne invit─â s─â privim mai departe! jpeg
Festivalul Filmului Francez ne invit─â s─â privim mai departe!
├Äntre 1 ╚Öi 12 iunie 2022, la Bucure╚Öti ┼či ├«n alte zece ora┼če din ┼úar─â┬áÔÇô Cluj-Napoca, Ia╚Öi, Timi╚Öoara, Br─âila, Bra╚Öov, Constan╚Ťa, Sf├«ntu Gheorghe, Sibiu, Suceava ┼či T├«rgu Mure╚Ö┬áÔÇô cinefilii s├«nt invita╚Ťi la ├«nt├«lnirea anual─â cu cele mai recente ╚Öi remarcabile filme franceze.
Koba înainte de moarte jpeg
Koba înainte de moarte
Romanul poate fi citit chiar așa: stalinismul explicat copiilor de 10 ani.
Metonimiile biograficului jpeg
Metonimiile biograficului
Poezia Laurei Francisca Pavel pare un construct format din prefabricate dispuse într-un flux bine controlat. Important, textele nu sună deloc fals, nimic nu pare artificial, nelalocul lui.
Poate fi Rom├ónia ÔÇ×acas─âÔÇŁ pentru migran╚Ťi? jpeg
Poate fi Rom├ónia ÔÇ×acas─âÔÇŁ pentru migran╚Ťi?
Corpurile s├«nt grele, teama, dezn─âdejdea, dar ╚Öi m├«ng├«ierea ├«nso╚Ťesc un drum care porne╚Öte dintr-un acas─â spre nu se ╚Ötie unde.
Victor Brauner, Pablo Picasso ╚Öi ÔÇ×artele primareÔÇť jpeg
Victor Brauner, Pablo Picasso ╚Öi ÔÇ×artele primareÔÇť
ÔÇ×L-am v─âzut pe Picasso asambl├«nd obiecte aparent ne├«nsemnate ╚Öi aceste obiecte, odat─â a╚Öezate de c─âtre el ├«ntr-o anumit─â ordine, cap─ât─â via╚Ť─â.ÔÇŁ
Vocea: ┼úipete sau ┼čoapte jpeg
Rîs și surîs
Degradarea rîsului se produce atunci cînd spectacolele îl cultivă sistematic.
Via╚Ť─â de cuplu jpeg
Via╚Ť─â de cuplu
Filmului ├«i reu╚Öesc mult mai bine scenele de criz─â, cele ├«n care intensitatea e dat─â pe minus, iar cadrul se las─â m─âturat de un criv─â╚Ť emo╚Ťional.
Hardcore jpeg
Hardcore
Melanjul acela brizant de muzică și politică este transplantat de cei doi Vylani și pe cel mai nou album al lor.
ÔÇ×Culturi cinematografice contemporaneÔÇŁ, dezbatere organizat─â de Editura UNATC PRESS jpeg
ÔÇ×Culturi cinematografice contemporaneÔÇŁ, dezbatere organizat─â de Editura UNATC PRESS
Vineri, 6 mai, ├«ncep├«nd cu ora 16:00, la sediul institu╚Ťiei din strada Matei Voievod 75-77
Art─â ├«mpotriva r─âzboiului ÔÇô expozi╚Ťia ÔÇ×Stop the War (in Ukraine)ÔÇŁ jpeg
Art─â ├«mpotriva r─âzboiului ÔÇô expozi╚Ťia ÔÇ×Stop the War (in Ukraine)ÔÇŁ
├Äntre┬á29 aprilie ╚Öi 28 mai, ├«n Pia╚Ťa Regelui Mihai din Bucure╚Öti, va putea fi vizitat─â expozi╚Ťia┬áStop the War (in Ukraine),┬áprin care opt arti╚Öti rom├óni ╚Öi o serie de arti╚Öti ucraineni continu─â s─â ia atitudine ├«mpotriva r─âzboiului din Ucraina ╚Öi s─â militeze pentru pace, folosindu-se de arta lor pentru a mi╚Öca, a motiva ╚Öi a ├«mpinge la ac╚Ťiune.
C─âs─âtoria lui Teofil jpeg
C─âs─âtoria lui Teofil
La fel ca Irina, Maria ╚Öi Teofana ├«naintea ei, Teodora s-a v─âzut transformat─â din ÔÇ×nimeniÔÇŁ ├«n cel mai de seam─â personaj feminin din imperiu.

Adevarul.ro

image
Implica┼úiile distrugerii cruci┼č─âtorului Moskva, nava amiral a flotei ruse la Marea Neagr─â | adevarul.ro
Atacul asupra crucisatorului Moskva", nava-amiral a flotei ruse la Marea Neagra, are valoare simbolica si militara, spune profesorul Michael Petersen, citat de BBC. Nava ...
image
Topul celor mai valoroase monumente istorice lăsate în ruină. De ce nimeni nu le-a îngrijit VIDEO | adevarul.ro
O multime de monumente istorice faimoase din judetul Hunedoara nu au mai fost ingrijite si restaurate de mai multe decenii.