Revendică corpul aproapelui tău!

Publicat în Dilema Veche nr. 806 din 1-7 august 2019
Revendică corpul aproapelui tău! jpeg

● Florin Buhuceanu, Raluca Iustina Ionescu, Mihaela Ajder, Sexualitate şi religie. Tensiuni şi controverse în România şi Republica Moldova, Editura Cartier, 2019. 

„Ierarhii, preoţii, monahii şi călugăriţele aparţinînd ortodoxiei au promovat gîndirea autohtonist-naţionalistă, au sprijinit deseori legionarismul, au luat parte în mod substanţial la distrugerea statului constituţional în 1938, au participat la grave crime de război în Transnistria, i-au reprimat pe greco-catolici şi pe cei de alte confesiuni în perioada interbelică… În timpul comunismului, Biserica Ortodoxă Română i-a sprijinit pe deţinătorii Puterii [şi] nici după 1989, nu s-a numărat printre actorii care au militat pentru orientarea României spre Occident, adică spre un stat liberal şi democratic… Fără o examinare critică a autoritarismului, a naţionalismului şi a antisemitismului, BOR nu va deveni o forţă care să sprijine construirea unei ţări democratice. Biserica-instituţie mai este şi împovărată de cazurile de corupţie şi de scandaluri legate de moravuri, ceea ce, de altfel, afectează credibilitatea campaniilor morale împotriva homosexualităţii şi în favoarea valorilor familiei“, afirmă categoric istoricul Oliver Jens Schmitt în volumul România în 100 de ani. Bilanţul unui veac de istorie (Humanitas, 2018).

Cazurile de corupţie şi de scandaluri legate de moravuri din sînul BOR (dar şi al altor culte religioase) sînt investigate, în mod regulat, de platforma jurnalistică independentă online Să fie lumină (https://safielumina.ro), dar e suficient să asculţi declaraţiile purtătorului de cuvînt al Patriarhiei, Vasile Bănescu („Toleranţa nu e o valoare în sine. Din punct de vedere creştin, toleranţa este o slăbiciune pentru că te pune în situaţia de a nu pune capăt răului…“ etc.) sau să fi urmărit uluitoarele afirmaţii de acum două săptămîni ale (între timp, fostului) prodecan al Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul“, profesorul preot Vasile Răducă, de la care ne-a rămas teoria „violului cu consimţămînt şi de plăcere“ care nu se soldează cu sarcină. Deşi nivelul înţelegerii sexualităţii umane al Bisericii Ortodoxe a rămas la nivelul Evului Mediu, deşi scandalurile de pornografie infantilă, pedofilie şi şantaj sexual s-au ţinut lanţ în ultimii ani (cele din ograda Episcopiei Huşilor ar putea inspira o miniserie de televiziune), în spaţiul public BOR, practic una dintre cele mai corupte „instituţii“ ale statului, a folosit din plin prezumţia de moralitate pentru a susţine campanii împotriva homosexualităţii şi în favoarea valorilor familiei. Cum a fost cazul referendumului de anul trecut iniţiat de Coaliţia pentru Familie, organizaţie condusă de Bogdan Stanciu, fostul administrator al ediţiei româneşti a portalului AlterMedia (interzis în Germania pentru conţinut neonazist) şi fostul şef la Noii Drepte, grupul creştin ultranaţionalist de extremă dreaptă.

Cele trei studii din cartea de faţă reprezintă o introducere binevenită în problema controverselor pe tema sexualităţii şi religiei din spaţiul public românesc şi moldovenesc. Florin Buhuceanu (n. 1971), absolvent de Teologie şi de Istorie şi activist pentru drepturile omului, explică, pe scurt şi cu multă claritate, ecuaţia fundamentalismului religios de uz local în epoca iliberalismului global (vezi şi fragmentul de mai jos), nimic altceva decît instrumentalizarea religiei pentru susţinerea unor cauze politice şi sociale, cum a fost şi referendumul de anul trecut. Raluca Iustina Ionescu (n. 1980), avocată specializată în nediscriminare şi în drepturi sexuale şi reproductive, prezintă o sinteză foarte interesantă a felului în care grupul de organizaţii anti-avort de la noi (în siajul şi cu susţinerea ONG-urilor pro-life americane) au instituit un stigmat social prin limbajul discursului public despre avort, prezentat drept „crimă“, „genocid“, „cult al morţii“, „practică antiviaţă“, „curmare de vieţi“ ş.a. În fine, Mihaela Ajder (n. 1975), jurnalistă şi activistă pentru drepturile omului în Chişinău, după ce împarte societatea civilă iliberală, de inspiraţie şi cu sprijin rusesc, din Republica Moldova în trei categorii distincte – extrema dreaptă, grupurile fundamentalist-conservatoare şi Biserica –, face o trecere în revistă a acestor grupări: Noua Dreaptă, Occupy Pedophilia – care se ocupă, de fapt, cu identificarea şi agresarea homosexualilor, Stop Ham, Moldova Creştină, Pro Familia, Iniţiativa împotriva avortului, Veteranii războiului din Afganistan, grup paramilitar, şi Mişcarea avocaţilor ortodocşi moldoveni.

E tulburător cît de mult seamănă discursul BOR şi MOC (Mitropolia Chişinăului şi a Întregii Moldove) şi al grupărilor fundamentaliste religioase împotriva homosexualilor din anii 2000 cu cel al activiştilor stalinişti împotriva credincioşilor din anii ’50. Dacă activiştii stalinişti de ieri, ultragiaţi ideatic, urmăreau desfiinţarea claselor şi controlul spiritual al maselor, fundamentaliştii creştini de azi, ultragiaţi corporal, revendică controlul sexualităţii dorind anihilarea diversităţii. Invocarea Partidului, respectiv a lui Dumnezeu, ca instanţe existenţiale supreme, folosirea ideologiei, respectiv a teologiei, ca discursuri salvatoare, mistificarea progresului socialist, respectiv a valorilor tradiţionale creştine, identificarea capitaliştilor/imperialiştilor/burghezilor, respectiv a occidentalilor/sorosiştilor/homosexualilor, ca forţe destabilizatoare, cruciada împotriva claselor, respectiv împotriva libidoului şi imacularea gîndirii, respectiv a corpului, susţinute de mistica muncii, respectiv a reproducerii, toate ca aspiraţii de viaţă…

Propaganda stalinistă de ieri şi cea creştină de azi sînt croite pe acelaşi calapod fundamentalist al „încercării de a impune un singur adevăr într-o lume plurală“ (Olivier Giller).

*****

Florin BUHUCEANU
Sexualitate şi religie (fragment)

E important să schiţăm caracteristicile grupărilor şi organizaţiilor de tip fundamentalist, al căror militantism dispune de ingrediente comune.

Teama eroziunii sau chiar a pierderii identităţii etnice sau religioase, într-un context de continuă schimbare şi globalizare, este cea mai puternică legătură ce uneşte grupuri şi organizaţii care, tradiţional, nu coabitează lesnicios unele cu altele (creştini, evrei şi musulmani sau ortodocşi şi neoprotestanţi). Această teamă este deopotrivă reală şi indusă, acţionînd ca mecanism defensiv în raport cu o modernitate liberală ce părea de nestăvilit şi, în termeni practici, conduce la o suprareacţie ce poartă germenii radicalismului integrist. Această teamă, amplificată la proporţiile considerabile ale unui adevărat pericol identitar, nu poate fi disociată de „bizantinismul“ şi naţionalismul care au răpus România democratică pe durata celor două episoade totalitare şi care au marcat pe mai departe primele două decenii post-totalitare: ambele sînt elemente determinante pentru modul în care BOR şi diferite grupări religioase s-au raportat la stat şi la societate.

Dacă „fundamentele“ la care se raportează diferite grupări fundamentaliste pot varia, există o tipologie comună a pericolului care le uneşte. Între cele două războaie mondiale, pericolul l-a reprezentat evreul dizolvant de tradiţii naţionale şi valori creştine; în perioada comunistă, acesta a fost „omul vechi“ al cosmopolitismului apatrid de tip burghez-occidental; astăzi este „sexo-marxismul“ corupător de moravuri şi adversar al „familiei tradiţionale“, reprezentat de cei care fac parte din comunitatea LGBT (lesbiene, gay, bisexuali şi persoane trangender). Această versatilitate a definirii duşmanului este o caracteristică constantă a grupărilor ultragiate de un Vest corupător al tradiţiilor şi specificului neamului. Evreul, homosexualul, „transgender-ul“, Uniunea Europeană sînt ţinta atacului legitimat şi travestit într-un act defensiv: Biserica naţională, familia tradiţională şi sufletul românesc trebuie protejate de „presiunile internaţionale“ ce vor să instaureze „omul nou“, fără Dumnezeu şi fără identitate.

1025 16 coperta corin braga jpg
Străinătăți, stranietăți și alte fantasme literare
Mi‑e greu să cred că proza lui Mircea Eliade ar putea fi înțeleasă pe deplin fără dialectica sacru‑profan.
p 17 2 jpg
Pînă la capătul drumului
Filmul vorbește despre condiția de a ajunge mereu prea tîrziu.
1025 17b cover1 jpg
Solo & solos
Curînd ne vor vizita artiști de la celălalt capăt al lumii, din Noua Zeelandă și Australia, care au acumulat cu sîrguință simpatie internațională și și-au făcut în cele din urmă curaj să ne caute și pe noi pe hartă.
image png
O călătorie narativă ajunsă la final: Asociația Heart a încheiat cu succes proiectul „Povești de familie”
Asociația Hearth are plăcerea de a anunța încheierea cu succes a proiectului cultural “Povești de familie” – o inițiativă recuperatoare și artistică
1024 16 cop1 png
Anxietatea lucrurilor definitive
Cele două cărți discutate în această pagină au în comun o anumită anxietate (aparentă sau nu) a definitivului.
1024 17 Am avut o livada foto Sabina Costinel jpg
Livezile noastre de vișini
Într-un fel sau altul, noile perspective asupra Livezii de vișini explorează răsturnarea vremurilor de care tot avem parte în ultimii ani.
Doru Covrig Doua maini,model cu roșu și negru, polimer, 17x25x18cm, 1995 jpg
Expoziție personală DORU COVRIG - sculptură mică și desene - la un an de la dispariția artistului
Doru Covrig este pentru arta contemporană un reper al sculpturii conceptuale
Poster orizontal 23 11 2023 Gianni Gagliardi Nomadic Nature jpg
„NOMADIC NATURE”: jazz cu saxofonistul spaniol GIANNI GAGLIARDI, la Sala Radio
A înregistrat peste 40 de albume, dintre care 5 ca solist, albume ce au primit aprecieri foarte bune din partea presei internaționale.
1023 16 antologia palatina cartea a v a produs galerie mare jpg
p 17 2 jpg
Bîrfoteca
Jeanne du Barry îneacă monarhia franceză în unsoarea tabloidelor.
1023 17 Kenny Garrett jpg
Jazz Syndicate Festival
Pentru un succes total însă, festivalul ar fi meritat o promovare mai extinsă.
1023 21 Iamandi coperta jpg
Adio, Europa de Est!
Aș adăuga: poate noua formă a folclorului est-european.
1022 16 donnatela jpg
Black Hole Sun
Cred că o iniţiativă a traducerii lui ar fi cu profit pentru literatura română contemporană.
p 17 2 jpg
Zeița
Și ne arată că această utopie e la îndemînă.
1022 17 The Beatles Now And Then jpg
Beatleși și Stoneși în 2023
The Rolling Stones este o formație în (plină) activitate, niciodată întreruptă, niciodată scurtcircuitată de ego-urile supraexpandate ale componenților.
1022 21 Florescu jpg
Brâncuși, Picasso: artiști, expoziții, efecte în paralelă
Dar acesta e un alt artist, un alt efect în paralel, un alt posibil subiect al unei alte expoziții „în paralelă” care va avea loc cîndva, în viitor.
Poster orizontal09 11 2023 Contemporan în România 2 jpg
„CONTEMPORAN ÎN ROMÂNIA” – seară de jazz și vernisajul expoziției „Centaur”, la Sala Radio
Prin Proiectul Cultural dorim să oferim o revelatoare experiență multimedia
1021 16 coperta jpg
„Grecia călătorește, călătorește mereu”
Grecia călătorește, călătorește mereu.
p 17 jpg
Detalii
Frumusețea filmului e inseparabilă de o stare de plutire a tuturor lucrurilor.
1021 17 cover1 jpg
Încredere
Lansările din acest an au arătat un grup în formă maximă.
1021 21 moscova inhata romania robert bishop e s crayfield editura corint istorie 01 jpg
Origini românești ale Războiului Rece
Ordinele noastre erau să ne ocupăm de naziști, dar am aflat curînd că urgia comunistă „este mai rea decît cea nazisă”, au mărturisit autorii.
1020 16 catre paradis jpg
Paradisul uitat
Negarea radicală a „binarității”
1020 17 Cea care priveste lumea foto Jonathan Michel jpg
Un festival nou în oraș
Minunați performerii cehi, care au făcut slalom prin muzica acelor ani, cu o reconfortantă autoironie, jonglînd cu imagini, costume, coregrafii și mai ales muzică.
BUN MRM 15 noiembrie landscape jpg

Adevarul.ro

image
Iphone-ul care l-a băgat la închisoare pe Cherecheș. „Ți-ai vândut sufletul diavolului... Eu sunt ăla”
Una dintre probele principale ale acuzării în cazul lui Cătălin Cherecheș a fost seria de 47 de înregistrări audio realizate cu un Iphone S 5. Instanțele au analizat expertize și contra-expertize pentru a răspunde acuzațiilor primarului conform cărora înregistrările au fost trunchiate.
image
Dezvăluiri tulburătoare în cazul doctoriței de 31 de ani ucise în Franța. Cine este principalul suspect și ce spune logodnicul ei
Apar noi detalii în cazul Doinei Jurcă, tânăra doctoriță de 31 de ani din Galați, care a fost găsită înjunghiată într-un apartament din Franța. Logodnicul Doinei spune că principalul suspect este un francez, care ar fi fost reținut
image
Scenă de coșmar la Suceava. Un om de afaceri și-a ucis mama și apoi a început să strige cu o cruce în mână
O femeie în vârstă de 78 de ani, din comuna Dumbrăveni, județul Suceava, a fost găsită moartă, cu numeroase urme de agresiune pe corp, în locuința fiului ei. Anchetatorii au descoperit o scenă de groază la fața locului

HIstoria.ro

image
Cine este și de unde vine Moş Nicolae?
În noaptea de 5 spre 6 decembrie tradiţia spune că Moş Nicolae vine la geamuri şi vede copiii care sunt cuminţi, lăsându-le în cizmuliţe dulcuri şi alte daruri. Spre deosebire de Moş Crăciun, Moş Nicolae nu se arată niciodată iar copiii care au fost cuminţi vor găsi în ghetuţe diverse cadouri.
image
Importanța stației NKVD de la Londra în timpul celui de-al Doilea Război Mondial
În 1941, stația NKVD de la Londra era cea mai productivă din lume, comunicând Moscovei 7.867 de documente diplomatice și politice, 715 documente pe probleme militare, 127 referitoare la aspecte economice și 51 legate de activități sau operațiuni ale serviciilor de informații.
image
Ce a însemnat România Mare
1 Decembrie 1918 a rămas în mentalul colectiv ca data la care idealul românilor a fost îndeplinit, în fața deschizându-se o nouă etapă, aceea a conștientizării și punerii în aplicare a consecințelor ce au urmat acestui act, crearea României Mari.