Reacţie poetică în lanţ

Publicat în Dilema Veche nr. 612 din 5-11 noiembrie 2015
Reacţie poetică în lanţ jpeg

în memoria tinerilor dispăruţi în clubul Colectiv

● Bucureşti ’21. Epopee participativă. 840 de versuri. 40 de poeţi*, coordonator Svetlana Cârstean, ARCUB, 2015.

„În cîte feluri se poate scrie despre un oraş? Din cîte locuri se poate scrie despre un oraş? De cît de departe şi de cît de aproape? Cînd scrii despre Bucureşti te înfurii, te ia nostalgia, te revolţi, te descrii, povesteşti, ţipi, urli, plîngi, priveşti pe fereastră, închizi fereastra, eşti politicos, eşti porcos, foloseşti cuvinte frumoase, foloseşti toate cuvintele, te întorci în interbelic, te uiţi la fabrica nereconvertită de peste drum, dai o fugă în Ferentari, la Piaţa Obor sau în Grădina Botanică? Bucureştiul e despre clădiri, despre monumentele istorice, despre eclectism, Paris, Berlin sau despre oameni? E despre festivităţi, panglici tăiate, despre trotuarele pe care mergi cot la cot cu maşinile, prin stratul gros de dude fermentate sau de flori de tei zdrobite cu picioarele, despre ploile calde de vară care blochează traficul, despre şoferii de taxi care te iau doar pînă în Balta Albă, Titan, despre Control sau despre Ateneu? E despre unde locuim, unde dansăm sau unde plătim cablul? Şi poezia cum e?“ În această notă incitant-retorică îşi începe Svetlana Cârstean introducerea unei cărţi de poezie cum nu s-a mai scris pînă acum la noi.

Dacă în această toamnă aţi locuit pe altă planetă poetică decît Bucureştiul, aflaţi că este vorba de un lung poem colectiv dedicat acestui oraş, un poem de 840 de versuri scris în mai puţin de două luni de 40 de poeţi şi poete de toate vîrstele (mezina este născută în 1996, senioara în 1931). Elaborarea poemului a fost supravegheată de Svetlana Cârstean, cea care a invitat poeţii şi a transmis fiecăruia, rînd pe rînd, ca pe-o ştafetă în orb, versul cu care trebuia să-şi înceapă fragmentul: ultimul vers al unui poet devenea primul vers al următorului poet, care avea la dispoziţie maximum 48 de ore ca să-şi scrie fragmentul poetic de 21 de versuri (cu tot cu versul primit). Nici un poet n-a cunoscut textul poetului precedent, n-a ştiut nici măcar de la cine a primit versul începător, aşa cum nu a ştiut cui a transmis, la rîndu-i, versul continuator. Astfel, prin această oarbă reacţie poetică în lanţ, s-a produs o epopee colectivă urbană dedicată Bucureştiului.

Cum mai spune Svetlana Cârstean în textul introductiv, „poemul s-a scris de peste tot“, ştafeta versurilor transmiţîndu-se vreme de o lună şi jumătate peste tot pe unde drumurile verii i-au purtat pe poeţi, de pe plajele Bulgariei pe canalele Stockholm-ului. Dar acest corp poetic colectiv nu este irepetabil doar ca experienţă, este şi admirabil ca experiment. Să mobilizezi 40 de poeţi, fiecare cu ego-ul său artistic, să conlucreze la aceeaşi carte într-un timp şi pe un spaţiu strict definite, ei bine, pentru un astfel de demers participativ, care necesită multă disponibilitate, încredere şi răbdare, e nevoie să se alinieze nişte planete!

(Există, totuşi, un precedent în proză, care-i implică inclusiv pe cîţiva dintre poeţii experimentului de mai sus: romanul colectiv

scris în ziua de 15 decembrie 2012, în două laboratoare ale Facultăţii de Matematică echipate cu calculatoare, de 53 de scriitori prezenţi

coordonaţi de Gabriel H. Decuble, Florin Iaru, Răzvan Ţupa şi cu mine. Realizat în 9 ore, 5 minute şi opt secunde, de la momentul startului scrierii pînă la apariţia primului exemplar tipărit de Editura ART, romanul a fost ulterior omologat de

drept cel mai rapid scris roman al tuturor timpurilor.)

Poemul a fost celebrat cum se cuvine, fiind rostit în seara de 19 septembrie de toţi poeţii care l-au scris pe scena sălii de teatru a Hanului Gabroveni, sediul actual al ARCUB-ului. Dublul eveniment, tipărirea cărţii şi lectura poemului, a fost parte din proiectul „Bucureşti Memoria / Explorarea / Imaginea oraşului“, care a lansat candidatura Bucureştiului pentru statutul de Capitală Culturală Europeană 2021. 

Lungul poem epopeic – care începe cu versurile Norei Iuga: „au plecat pe strada frumoasă / fostele mele picioare în pantofi de lac / şi ciorapi de mătase cu dungă la spate…“ şi se termină cu versurile Angelei Marinescu: „…şi totuşi oraşul acesta un înger care latră / un rău secat românesc / un oraş asuprit / de o moarte confuză de o confuză moarte“ – cartografiază în 40 de reprize vastul teritoriu sentimental/psihologic/atmosferic/urbanistic al oraşului. Geografia Bucureştiului se desfăşoară ca un puzzle de stări, sentimente, atitudini şi peisaje surprinse în toate registrele, stilurile şi tonurile. Fiecare poet aduce propriul stil şi propriul vocabular, versurile se înşiră lungi, tăiate dexter, albe sau cu rime împerecheate. Există citate, referinţe, jocuri de cuvinte, paranteze. Unele fragmente sînt mai narative, altele mai lirice, ceea ce face ca întregul poem să fie cu de toate şi în toate felurile: deopotrivă introspectiv şi contemplativ, retoric şi descriptiv, elegiac, ludic şi revoltat, dar surprinzător de omogen. Există refrene şi leitmotive, unele versuri îşi răspund la distanţă de cîteva pagini şi tot atîţia poeţi, cu toţii uniţi, fără să ştie unii de alţii, într-o voce cu mai multe timbre vocale ce emite un continuum poetic după al cărui ultim vers nu există punct.

Momentan, poemul se află în curs de traducere în limba engleză, traducerea (semnată de Alistair Ian Blyth) urmînd să fie publicată într-un al doilea tiraj al cărţii care, să sperăm, va fi destinată şi vînzării. Căci la ce bun o astfel de epopee, dacă nu ajunge la oameni? 

Da, există poeţi în Bucureşti, citiţi‑i! Sau mergeţi să-i ascultaţi pe ei citind cînd aveţi ocazia. Spre exemplu, pe 15 noiembrie, de la ora 19, în Tramvaiul 26 (str. Cercului nr. 6), cînd, în cadrul ediţiei cu numărul 114 a Institutului Blecher, va avea loc o lectură specială chiar a acestui poem semnat de:

* Nora Iuga, Claudiu Komartin, Gheor¬ghe Iova, Valentina Chiriţă, Mihai Duţescu, Diana Iepure, Miruna Vlada, George Floarea, Lucian Vasilescu, Alice Popescu, Ioana Nicolaie, Marin Mălaicu-Hondrari, T.O. Bobe, Florin Iaru, Teodor Dună, Simona Popescu, Răzvan Ţupa, Andra Rotaru, Cosmin Perţa, Bogdan-Alexandru Stănescu, Domnica Drumea, Fanny Chartres, Octavian Soviany, Teona Galgoţiu, Doina Ioanid, Adela Greceanu, Sorin Gherguţ, Andrei Dosa, Lidija Dimkovska, Dan Sociu, Ioan Es. Pop, Ana Maria Sandu, Bogdan Ghiu, Florin Dumitrescu, Iulian Tănase, Magda Cârneci, Elena Vlădăreanu, T.S. Khasis, Marius Chivu şi Angela Marinescu.

Pagina de autor a lui Marius Chivu aici.

comunism jpg
Istoria comunismului: lecturi esențiale pentru a înțelege un fenomen global
Comunismul a fost un fenomen global care a influențat profund secolul XX, iar studiul său continuă să fie de mare interes pentru istorici, politologi și publicul larg.
comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.
1034 16 O istorie a literaturii romane pe unde scurte jpg
„Loc de urlat”
Critica devine, astfel, şi recurs, pledînd, ca într-o instanţă, pe scena jurnalisticii politice şi a diplomaţiei europene pentru respectarea dreptului de liberă exprimare şi împotriva măsurilor abuzive ale regimului.

Adevarul.ro

image
Rezultatul protestelor împotriva turiștilor: stațiunile spaniole se golesc
Spaniolii furioși din cauza turismului în masă au primit exact ceea ce au cerut, deoarece Magaluf , unul dintre cele mai importante locuri de vacanță din Mallorca, este pe jumătate gol. De fapt, arată ca un oraş fantomă.
image
Alimentele pe care experții în siguranță alimentară nu le-ar mânca niciodată de la bufetul de mic dejun al unui hotel
Cu toţii suntem de acord că, în vacanţă, unul dintre avantajele de a sta la un hotel este bufetul de mic dejun inclus în pachetul achiziţionat. În acelaşi timp, ultimul lucru pe care ni-l dorim este să rămânem în cameră din cauza vreunei boli digestive.
image
Caravană electorală, atacată cu bâtele într-o comună din județul Buzău VIDEO
Lupta politică se duce și cu ciomagul, pe alocuri. O demonstrează filmarea realizată de membrii unei caravane electorale din comuna buzoiană Calvini, în care se vede cum sunt alergați și amenințați cu bâtele de un grup de săteni.

HIstoria.ro

image
Efectele surprinzătoare ale prezenței ofițerilor ruși în Bucureștiul anului 1877
În cadrul Războiului ruso-turc din 1877, după declararea de Război Imperiului Otoman, trupele ruse intră în România, în drum spre Turcia. Ca urmarea a acestui fapt, Bucureștii lui 1877 sînt luați cu asalt de ofiţerii ruși, gata să-și cheltuiască banii nebunește.
image
Cine au fost „indezirabilii”?
Fondul „Bruxelles” al Arhivei Ministerului Afacerilor Externe păstrează în dosarele secțiunii consulare a Legației României la Bruxelles câteva istorii ale unor personaje de rang secund, aventurieri, delincvenți, propagandiști – așa-numiții „indezirabili”.
image
Atacul lui Cuza asupra masoneriei bucureștene
Modernizarea țării, pe care toți românii o doreau, dar care avea reprezentări diferite de la un grup social la altul, a generat tensiuni în tânărul stat. Programul de reforme al lui Cuza a început să fie contestat.