Proza scurtă înseamnă...

Publicat în Dilema Veche nr. 663 din 3-9 noiembrie 2016
Proza scurtă înseamnă    jpeg

Festivalul Internaţional de Literatură şi Lectură de la Bistriţa – ediţia proza scurtă (FILL), 23-25 septembrie 2016; Familia – revistă lunară de cultură, nr. 7-8 (608-609)/2016; Iocan – revista de proză scurtă, nr. 2/2016. 

La Festivalul Internaţional de Literatură şi Lectură (FILL), debutat anul acesta la finalul lunii septembrie, la Bistriţa, cu o ediţie dedicată exclusiv prozei scurte, organizatorii au avut ideea ca la una dintre întîlnirile autorilor de proză scurtă (21 de invitaţi români şi străini, printre care şi subsemnatul) cu liceenii din Bistriţa, aceştia din urmă să completeze definiţia de pe un bilet care începea astfel: „Pentru mine proza scurtă înseamnă…“ Am păstrat cele aproape cincizeci de bilete completate la întîlnirea de la Liceul „Liviu Rebreanu“ pentru că acestea spun foarte multe despre felul în care este percepută proza scurtă (sau literatura, prin extensie) de către cei mai tineri şi poate cei mai studioşi cititori ai ei.

O parte dintre răspunsuri aşază proza scurtă în relaţia ficţiune-biografie. Încercînd să spună „ce“ este proza scurtă, pentru unii dintre tineri aceasta înseamnă: „poveşti“, „o lucrare de ficţiune“, „o istorisire de 15.000-20.000 de cuvinte“, „o ficţiune, un vis sau o idee“, în timp ce pentru alţii este „experienţă de viaţă“, „o mostră interesantă de viaţă“ sau „un text care dă impresia de viaţă“. Cea mai mare parte dintre răspunsuri se concentrează însă pe caracteristicile stilistice, narative, structurale ale genului, deopotrivă pe conţinut, dar mai ales pe formă, pe „cum“ este proza scurtă. Multe dintre bilete sînt aproape identice, proza scurtă însemnînd: „esenţe tari în sticluţe mici“, „reducere fără a pierde esenţe“, „a spune multe în cuvinte puţine“, „ceva ce trebuie spus fără înflorituri şi decoraţii“, „lumea privită printr-un monoclu şi redată în puţine cuvinte“, „un mod de gîndire sintetizat“, „trecerea direct la subiect, totul fiind concentrat, dar suficient pentru a fi captivant“, „text scurt, dar cu un impact emoţional puternic“, „ceva clar, scurt, concis, dar totodată plin de semnificaţii“, „o modalitate rapidă, potrivită secolului în care trăim, de a transmite idei“, „o doză concentrată de informaţii, emoţii, trăiri“, „complexitate“, „consistenţă“, „inteligenţă pe spaţii mici“, „puţine cuvinte şi intensitate“, „un amalgam de emoţii şi o multitudine de stări exprimate scurt şi la obiect“, „intensitate în desfăşurarea acţiunii“, „succesiune de trăiri puternice ale unui personaj într-o perioadă de timp“, „poveste interesantă, captivantă, ce dezvoltă subiecte scurte din viaţa de zi cu zi, se concentrează pe sentiment“ ş.a. Reiese foarte bine din aceste definiţii cvasi-parţiale „concurenţa“ dintre partea ideatică, cea emoţională şi cea epică a povestirii, un gen care (conform) unora dintre tineri, (le) oferă: „un răspuns“, „un mesaj concis, puternic“, „îţi poate da sau schimba idei“, „exprimarea idealurilor contemporane“ sau „o nouă viaţă, scurtă, dar marcantă“.

Cineva defineşte nu genul, ci publicul, adică „pentru cine“: „proza scurtă este pentru oameni leneşi, dar şi pentru cei ocupaţi, pentru copii, dar şi pentru adulţi, este pentru toată lumea, mai ales în sec. XXI“; altcineva găseşte importantă proporţia dintre dimensiunea redusă şi numărul de titluri: „posibilitatea de a citi cît mai mult :) hehe“. Dar „de ce“ ar citi cineva proză scurtă? Destul de multe bilete răspund şi la această întrebare, proza scurtă însemnînd: „o încetinire“, „uşurare“, „eliberare“, „o pauză“, „o aventură de-o noapte“, „laptele fierbinte înainte de somn“, „echivalentul unei ciocolate după o săptămînă de dietă“, „evadare din lumea reală într-un univers total diferit“, „linişte, plăcere, tot ce mă face fericită“, „un prilej de relaxare“, „un mijloc de procrastinare“. Am păstrat la final, cele mai scurte definiţii ale prozei scurte: „poezie pe-ndelete“ şi „artă“. Ca o concluzie, după cum se vede din răspunsurile/definiţiile descriptiv-intuitive ale liceenilor, toate bune şi foarte bune, proza scurtă deţine, măcar aparent, numai atuuri: oferă idei şi emoţii, este concentrată şi intensă, deopotrivă profundă şi relaxantă, oricum foarte potrivită timpului nostru.

Am folosit acest „turnir“ de definiţii ca un captatio înainte de a prezenta, de fapt, un număr de revistă dedicat prozei scurte (Familia) şi un număr nou al revistei dedicate prozei scurte (Iocan). Revista Familia, care apare la Oradea, a pregătit poate cel mai consistent număr dedicat genului scurt în ultimii nu ştiu cîţi ani de către o revistă literară generalistă. Ancheta (falsă) intitulată „Proza scurtă are bătaie lungă“ şi prefaţată/pregătită de Mircea Pricăjan şi Marius Miheţ are două componente: una de prezentare a genului („proza scurtă trebuie să menţină echilibrul între magia poeziei şi concretul ucigător al romanului“, „proza scurtă îşi poate justifica existenţa numai în limita a ceea ce sugerează, arătînd“, „mare parte din epicul prozei scurte se deapănă dincolo de graniţele ei“), cealaltă de provocare a scriitorilor: „Dacă ar fi ca tot ce aţi trăit în ziua aceasta, pînă acum, să fie o proză scurtă, care ar fi paragraful de încheiere?“ La acest foarte ingenios şi relativ dificil exerciţiu/experiment sînt invitaţi nu mai puţin de 18 scriitori (de la ceva mai tinerii Andrei Mocuţa, Bogdan Munteanu, Ionuţ Chiva, Radu Pavel Gheo, Cosmin Manolache, Veronica D. Niculescu pînă la mai puţin tinerii Radu Niciporuc, O. Nimigean, Florin Toma, Radu Ţuculescu, Daniel Vighi ş.a.), care, spre meritul lor, se prind în joc şi oferă multe „paragrafe de încheiere“ cel puţin interesante. Această „anchetă“ ca un atelier de creative writing este urmată de încă optzeci de pagini de proze scurte „complete“ semnate, printre alţii, inclusiv de unii dintre respondenţii de mai sus. Cum spuneam, un număr consistent dedicat artei povestirii!

Numărul 2 al revistei Iocan adună 17 prozatori, nume noi, dar şi cîteva consacrate, români (Dan Lungu, Ioan Groşan, A.G. Romila, Alexandru-Bogdan Stănescu sau Mircea Pricăjan) ori străini (William Saroyan şi Michael Cunningham), plus „restituirea“ lui Teodor Mazilu (în primul număr a fost Ştefan Bănulescu). Spune Cristian Teodorescu în argumentul numărului: „Poate chiar mai interesant în Iocan 2 e faptul că unii dintre prozatorii nou-veniți au o artă poetică precis conturată, care se simte încă de la început din siguranța scrisului lor. E posibil ca aceşti debutanți talentați, dar pe care nu știi de unde să-i iei, să dea mari lovituri, azi doar bănuite. Așa se face că Iocan 2, după ce am primit cele peste 200 de povestiri propuse, ni se pare mai mult decît al doilea pas al unui început. E o confirmare că proza scurtă românească renaște sau, mai exact zis, se trezește dintr-un somn de pe urma căruia i se prezisese decesul.“ Asta am şi vrut să arăt cu prezentările din această pagină: semnele importante ale unei reveniri la viaţă. ­Căci proza scurtă înseamnă ceva!

comunism jpg
Istoria comunismului: lecturi esențiale pentru a înțelege un fenomen global
Comunismul a fost un fenomen global care a influențat profund secolul XX, iar studiul său continuă să fie de mare interes pentru istorici, politologi și publicul larg.
comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.
1034 16 O istorie a literaturii romane pe unde scurte jpg
„Loc de urlat”
Critica devine, astfel, şi recurs, pledînd, ca într-o instanţă, pe scena jurnalisticii politice şi a diplomaţiei europene pentru respectarea dreptului de liberă exprimare şi împotriva măsurilor abuzive ale regimului.

Adevarul.ro

image
Huiduieli la concertul Coldplay de pe Arena Naţională. Un manelist a cântat in mijlocul concertului. „Mi s-a dus tot cheful” | VIDEO
O apariţie pe cât de neaşteptată, pe atât de neplăcută în timpul concertului trupei britanice de rock Coldplay la primul concert susţinut în România în cadrul turneului „Music of the spheres”.
image
Cine e Babasha și ce spune după momentul de la concertul Coldplay: „Străinii ne apreciază, doar românii nu ne apreciază” VIDEO
Babasha, pe numele său real Vlad Babașa, este originar din Bacău și la ora actuală este foarte popular pe mai multe platforme de streaming audio. Acesta a stârnit controverse după ce a cântat la mult așteptaul concert Coldplay în România, în fața a 50.000 de spectatori.
image
Mărturiile recruților ruși luați prizonieri de război de către ucraineni: „Cu banii ăștia aș trăi regește în Somalia”
Recruți din țări africane și din Asia de Sud care au fost luați prizonieri de război de trupele ucrainene au oferit mărturii despre cum au ajuns să semneze contracte cu Ministerul rus al Apărării, relatează portalul RBC Ucraina.

HIstoria.ro

image
Marcel Pauker, lider al comuniştilor români, anchetat şi împuşcat în URSS
La începutul lui octombrie 1937, Marcel Pauker, lider al comuniştilor români, e chemat la Moscova pentru a răspunde unei anchete a Kominternului.
image
Hanurile de altădată, precursoarele caselor de schimb
Zarafii s-au orientat spre construcțiile ce ofereau cele mai sigure condiții, dar și accesibilitate, adică hanurile, precursoarele hotelurilor, în curțile cărora își puteau desfășura activitatea.
image
De ce au ajuns sovieticii primii la Berlin?
Pe 16 decembrie 1944, în condiții meteo nefavorabile, Wehrmachtul a declanșat o masivă contraofensivă împotriva trupelor americane dispuse în zona Ardenilor din Franța, Belgia și Luxemburg.