Privilegiații

Publicat în Dilema Veche nr. 852 din 6 - 12 august 2020
Privilegiații jpeg

● Primo Levi, Cei aleși și cei damnați, Editura ART, București, 2019. Traducere din limba italiană de Doina Condrea Derer.

Nu am avut senzația că intelectualii din România au participat semnificativ la marile momente ale discuțiilor privind totalitarismele secolului 20. Aceste mari momente au avut loc de două ori, mai precis după fiecare eșec, al fascismului după cel de-al doilea război mondial, și al comunismului, după 1989. În primul caz, explicația e mai simplă. Intelectualii dominanți au avut, la noi, simpatii ample și declarate pentru extrema dreaptă. Eliade, Cioran sau Noica s-au recuzat de la dezbaterile postbelice pentru că au făcut parte din sistemul intrat în faliment ideologic. După război, ei s-au refugiat rapid și ireversibil în teme cît mai decolorate politic. Unde mai pui și că monopolul discursului antifascist oficial intrase în România, dar și în alte țări est-europene, pe mîna unui alt totalitarism. Cealaltă ratare, a dezbaterii privind comunismul, se explică în bună măsură prin prima ratare. Atunci s-a consacrat în România modelul înmormîntării triumfaliste a totalitarismului, așa că acum și comunismul a avut parte de o înmormîntare veselă, de la care puțini se puteau sustrage. Chiar dacă ar fi existat accente dubitative și meditative, cine să le bage în seamă?

Dar pe de altă parte, nici în Occident dezbaterea privind deriva fascistă și mai ales nazistă nu a demarat cu ușurință. Ba mai mult, anumite aspecte erau privite cu reținere, dacă nu chiar respinse din start. Este vorba de mărturiile supraviețuitorilor din lagărele naziste, care păreau atît de neverosimile, de neconforme cu profilul știut al rasei umane, încît erau ștanțate ca fabulații și exagerări. Probabil că așa cum astăzi unora li se poate părea incredibil ca un virus să doboare în cîteva zile un om sănătos, și din acest motiv resping în bloc realitatea acestuia, așa și atunci, după război, era mai comod să respingi existența camerelor de gazare decît să încerci să le integrezi într-o viziune realistă asupra omului.

Poate că exemplul cel mai la îndemînă privind reticența publică la deschiderea discuției despre  fascism și nazism îl reprezintă scrierile lui Primo Levi. El a relatat printre primii despre atrocitățile de la Auschwitz, unde a fost deportat, dar recepția mesajului său s-a făcut cu întîrziere. Lumea avea la acel moment preocupări stringente, precum supraviețuirea fizică, alimentară. Alții, complici în diferite grade, nu mai voiau să își amintească. Ce l-a salvat pe Primo Levi, acidul din scrisul său care a sfredelit, tenace, carapacea dezinteresului public natural sau artificial, a fost abordarea psihologică, problematizantă, a experienței lagărului. La Primo Levi experiența ilustrează fenomenul; el nu povestește episoade, ci face o fenomenologie a lagărului în care întîmplările sînt ipostaze. Vorbind despre omenesc și abia apoi de oameni, el a reușit să consacre dificila pînă astăzi dezbatere privind totalitarismul.

Ilustrative în acest sens mi se par paragrafele despre privilegiați din ultima sa carte, Cei aleși și cei damnați. Un sistem totalitar este caracterizat prin polaritatea dintre victime și călăi. Dar, remarcă Primo Levi, există și starea a treia, a privilegiaților, respectiv a celor aleși de călăi dintre victime pentru a exercita o parte – de multe ori cea mai murdară – a represiunii. În acest fel, gîndește autorul, chiar și anesteziata conștiință nazistă e scutită de contactul nemijlocit cu crima sistematică, zilnică, industrială, care avea loc la Auschwitz. Primo Levi menționează cazul extrem al „echipelor speciale”, Sonderkommandos, alcătuite din evreii însărcinați cu gestionarea „materiei” crimelor. Sonderkommandos trebuiau să scoată și să ardă victimele gazate, să sorteze hainele și încălțămintea acestora, să extragă din cadavre dinții de aur. Privilegiați erau și kapos, șefii echipelor de muncă aleși dintre deținuți; în lagărele pentru femei erau stubowa, după cum scria în altă parte Yvonne Redgis-Klug. Privilegiul însemna de cele mai multe ori o strachină de mîncare în plus, dar el nu era confirmat decît dacă deținătorul dădea randament, dacă executa ordinele rapid și fără scrupule; în acest fel, privilegiatul părea pentru victimă mai sălbatic decît călăul, deși în fond și el era un condamnat. Un alt caz menționat de Primo Levi este al șefului evreu al ghetoului din Lódz, Chaim Rumkowski, care pare să fi dus cultul personalității pe culmile grotescului.

Însă subtilitatea lui Primo Levi abia aici se vede; el se întreabă mai departe care e granița între simpla victimă și privilegiat. Nu cumva el însuși, pentru că a supraviețuit, a fost un beneficiar, conștient sau involuntar, al unui privilegiu din partea călăilor? O întrebare care scapă din cuprinderea oricărei teoretizări, rămînînd mai degrabă de resortul unei introspecții solitare.

Ionuț Iamandi este jurnalist la Radio România Actualități.

dilemaveche ro   Dragostea pentru lectura O mostenire pentru generatiile viitoare jpg
Dragostea pentru lectură: O moștenire pentru generațiile viitoare
Îți amintești de clipele petrecute în copilărie când stăteai cufundat în paginile unei cărți captivante?
comunism jpg
Istoria comunismului: lecturi esențiale pentru a înțelege un fenomen global
Comunismul a fost un fenomen global care a influențat profund secolul XX, iar studiul său continuă să fie de mare interes pentru istorici, politologi și publicul larg.
comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.

Parteneri

banner Iulia Albu
Iulia Albu, mesaj pentru toți romanii în preajma sărbătorilor de iarnă: „Anul acesta, de Crăciun...”
Sărbătorile de Crăciun sunt un prilej fantastic pentru majoritatea românilor de a se reuni cu familia și persoanele dragi. Cu doar câteva zile înainte, Iulia Albu vine în atenția oamenilor cu sfaturi prețioase. Despre ce este vorba, aflați din rândurile de mai jos.
Scena  mortii lui decebal Eikipedia common jpg
Ranisstorum, ultimul refugiu al regelui Decebal. Unde se afla locul plin de secrete, considerat un oraș sfânt al dacilor
După descoperirea în 1965 a unui monument funerar care oferea informații despre sfârșitul lui Decebal, înfrânt de romani, oamenii de știință au căutat noi indicii despre locul misterios numit Ranisstorum, de numele căruia se leagă moartea regelui dac.
Costică Prisecaru, în lesă cu Emilia Bejan. Captură YouTube
comisia europeana
Bugetul UE: Cine plătește și cine câștigă cel mai mult. Cum stă România
În bugetul UE, națiunile mai bogate din vestul și nordul Europei servesc în principal drept contributori neți, în timp ce membrii Europei Centrale și de Est sunt principalii beneficiari.
Biserica Sf  Nicolae din Demre Antalya Turcia și sarcofagul Sfântului Nicolae Colaj Anadolu Getty Images
Mormântul Sfântului Nicolae, care a inspirat povestea „Moș Crăciun”, descoperit sub o biserică din Turcia
În 2022, arheologii au început săpăturile sub o biserică din sudul Turciei, bănuind că acolo ar putea fi mormântul Sfântului Nicolae. Recent, eforturile lor au scos la lumină un sarcofag de calcar, despre care se crede că a adăpostit rămășițele episcopului ce a inspirat legenda lui Moș Crăciun.
image png
„Am aflat că soția mea a avut cândva o relație cu bărbatul care este acum iubitul mamei ei” - reacția bărbatului când l-a întâlnit pe fostul iubit al soției sale
Faptul că soția sa s-a iubit în trecut cu un bărbat care în prezent este iubitul mamei ei a creat o mare frustrare pentru un bărbat în vârstă de 35 de ani. Cum a reacționat când a aflat și de ce anume se teme?
dacii jpg
Originea dacilor este diferită de ceea ce învățăm la școală. O serie de ipoteze arată că erau mai degrabă celto-daci decât geto-daci
Originea etnică a dacilor rămâne și astăzi un mister. Tot mai mulți specialiști spun că geții și dacii erau, de fapt, popoare diferite, cel mult cu un fond comun. Dacii sunt atestați mult mai târziu decât geții și, în plus, ar fi rezultatul unui conglomerat tribal și etnic .
Priveliștile spectaculoase de pe pârtiile Transalpina Voineasa Foto Domeniul Schiabil Transalpina-Voineasa
Cel mai spectaculos domeniu schiabil din țară: pârtii deschise zilnic, înainte de Poiana Brașov. Surpriza sezonului
Domeniul Schiabil Transalpina-Voineasa, din județul Vâlcea, și-a deschis oficial porțile pentru un nou sezon, atrăgând pasionații de aventură pe zăpadă din toate colțurile țării. Cu pârtii deschise încă din 30 noiembrie 2024, acest paradis al sporturilor de iarnă promite experiențe de neuitat.
shutterstock 2367557395 jpg
De ce fierbe luna lui Jupiter. Noi observații ale NASA deslușește un mister vechi de 45 de ani
Nava spațială Juno a NASA a făcut noi descoperiri despre luna de foc a planeti Jupiter, Io, cel mai activ vulcanic corp din sistemul nostru solar, rezolvând o problemă ce intrigă de multă vreme oamenii de știință, relatează CNN.