„Primul atac rus“ asupra vestului Europei

Publicat în Dilema Veche nr. 799 din 13-19 iunie 2019
„Primul atac rus“ asupra vestului Europei jpeg

● Stephen Kotkin, Stalin. Waiting for Hitler, 1929-1941, Penguin Books 2018, 1156 de pagini plus 32 de pagini cu ilustrații. 

URSS a contribuit semnificativ la succesele militare ale Germaniei naziste din anul 1940. Kremlinul a trimis Germaniei – pe bani frumoși, se înțelege – cantități impresionante de combustibil, materii prime și cereale în baza cooperării deschise prin pactul Ribbentrop-Molotov. Succesul Blitzkrieg-ului în Franța a avut astfel și o componentă sovietică, fapt mai greu de digerat de către unii intelectuali francezi, altfel dispuși să accepte silogismele revoluției socialiste din celălalt capăt al Europei.

Dar pactul nu a funcționat ireproșabil întotdeauna. Declinarea lui în teren i-a surprins pe cei doi parteneri, și în primul rînd pe cel german. Mai întîi, nicăieri în tratat nu se preciza că delimitarea sferelor de influență însemna ocuparea militară a țărilor negociate, ba mai mult, schimbarea sistemului lor politic și trecerea lor pe o dietă intensivă de revoluție. Dar fix așa s-a întîmplat cu țările baltice, spre nemulțumirea lui Hitler. Îndrăzneala lui Stalin a recidivat și în iunie 1940, cînd tot spre nemulțumirea germanilor, Moscova i-a adresat României un ultimatum privind Basarabia și nordul Bucovinei. Vrînd să nu complice accesul german la petrolul românesc, Germania a recomandat Bucureștiului să accepte ultimatumul, dar, furioasă, a pus condiții: transferul celor 125.000 de etnici germani din cele două regiuni, receptarea sutei de mii de tone de cereale deja contractate din Basarabia, asigurarea transportului de petrol din România în Germania prin zonele de tranzit ajunse acum în componență sovietică.

În public, Hitler s-a abținut să își arate iritarea, dar a remarcat că Stalin a pus mîna nu doar pe ceea ce aparținuse altădată Rusiei țariste, ci și pe ceva în plus: nordul Bucovinei. Anexarea acestui teritoriu depășea grosolan cadrul pactului Ribbentrop-Molotov, ceea ce l-a făcut să exclame că ocuparea nordului Bucovinei reprezintă „primul atac rus asupra vestului Europei“. Molotov a explicat că nordul Bucovinei ar fi fost „ultima bucățică lipsă din teritoriul Ucrainei unificate“, iar liderii occidentali au fost mai puțin deranjați aparent chiar și decît Hitler de acțiunile lui Stalin în estul Europei.

Episodul este relatat în partea a II a a monumentalei lucrări biografice consacrate lui Stalin de către istoricul american Stephen Kotkin. Subintitulat „Așteptîndu-l pe Hitler“, volumul secund al biografiei acoperă perioada 1929-1941 și reprezintă continuarea primei părți, Paradoxurile puterii, care s-a ocupat de anii de formare politică ai lui Stalin. Kot-kin pregătește acum a treia – și ultima – secțiune a biografiei liderului sovietic, proiectul final al lucrării tinzînd către 3000 de pagini. Nici volumul I, nici volumul al II-lea nu au fost traduse (încă) în românește.

Kotkin a arătat că anexările teritoriale sovietice făcute prin interpretarea forțată a pactului cu naziștii arată natura expansiunii Kremlinului către vestul Europei. „În aparent nesfîrșita controversă privind scopul urmărit de Krem-linul lui Stalin – cel defensiv, respectiv securitatea sovietică, sau cel al expansionismului revoluționar –, răspunsul e: ambele“, a scris el. Dar mai e ceva. De regulă, istoricii îl citează pe Milovan Djilas, care a relatat că Stalin, la o întîlnire cu el din aprilie 1945, a spus că cine ocupă militar un teritoriu ar avea dreptul de a-și impune acolo propriul sistem social. O declarație de final de război, aparent ca un corolar al acestuia, un rezultat al prezenței reale a Armatei Roșii în inima Europei. Însă Kotkin reia o declarație și mai veche a lui Stalin, făcută înainte chiar ca URSS să intre în război și să devină dușmană a Germaniei naziste. Mai exact, Armata Roșie era în Polonia în urma pactului Ribbentrop-Molotov cînd Stalin a spus că „activitățile Armatei Roșii țin de asemenea de problema revoluției mondiale“. Se întîmpla pe 21 ianuarie 1940, la a 16-a comemorare a morții lui Lenin, Stalin referindu-se la sovietizarea în desfășurare a estului Poloniei. Citatul aruncă o lumină nouă asupra comunizării postbelice a Europei de Est. El sugerează că intențiile lui Stalin au fost clare dinainte de război, din timpul anexărilor succesive pactului Ribbentrop-Molotov, iar înaintarea URSS-ului în Europa nu a fost exclusiv una antigermană. Stalin a acționat unde a putut și cînd a putut pentru „expansiunea revoluției“, mergînd și în sensul recuperării unor teritorii care nu demult aparținuseră țarilor ruși. Plasînd -URSS în rîndul țărilor victorioase – și deci cu pretenții –, deznodămîntul celui de-al Doilea Război Mondial a mascat vechile intenții ale lui Stalin față de Europa de Est, pe care de fapt el pusese ochii încă de dinainte de război, de cînd sesizase potențialul conflict dintre Germania nazistă și democrațiile occidentale.

comunism jpg
Istoria comunismului: lecturi esențiale pentru a înțelege un fenomen global
Comunismul a fost un fenomen global care a influențat profund secolul XX, iar studiul său continuă să fie de mare interes pentru istorici, politologi și publicul larg.
comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.
1034 16 O istorie a literaturii romane pe unde scurte jpg
„Loc de urlat”
Critica devine, astfel, şi recurs, pledînd, ca într-o instanţă, pe scena jurnalisticii politice şi a diplomaţiei europene pentru respectarea dreptului de liberă exprimare şi împotriva măsurilor abuzive ale regimului.

Adevarul.ro

image
Panică în Ploiești. Creșteri semnificative ale concentrațiilor de hidrogen sulfurat și benzen în aer
Locuitorii Ploieștiului se confruntă cu o scădere semnificativă a calității aerului în ultimele zile, cauzată de creșteri alarmante ale concentrațiilor de hidrogen sulfurat (H2S) și benzen (C6H6).
image
De unde poate obține România un munte de bani în loc să crească taxe și impozite. Expert: „Ne-am permite tot ce avem nevoie”
România nu reușește să-și țină în frâu cheltuielile, iar deficitul crește de la o lună la alta spre cote amețitoare. Analistul economic Adrian Negrescu explică, într-un interviu pentru „Adevărul”, cum ar putea fi rezolvată problema, fără să mai fie nevoie de taxe și impozite mai mari.
image
EXCLUSIV. David Petraeus, fost director CIA: „România e pregătită militar în cazul unui potențial atac al Rusiei”
Fost director CIA și comandant al Forțelor Armate ale SUA în Afganistan, generalul David Petraeus a vorbit, într-un interviu exclusiv pentru ”Adevărul”, despre importanța României în regiune și despre posibilitățile ca Vladimir Putin să fie înlăturat de la putere.

HIstoria.ro

image
Cine au fost „indezirabilii”?
Fondul „Bruxelles” al Arhivei Ministerului Afacerilor Externe păstrează în dosarele secțiunii consulare a Legației României la Bruxelles câteva istorii ale unor personaje de rang secund, aventurieri, delincvenți, propagandiști – așa-numiții „indezirabili”.
image
Atacul lui Cuza asupra masoneriei bucureștene
Modernizarea țării, pe care toți românii o doreau, dar care avea reprezentări diferite de la un grup social la altul, a generat tensiuni în tânărul stat. Programul de reforme al lui Cuza a început să fie contestat.
image
Răpirea lui Mussolini
În vara anului 1943, dictatorul italian Benito Mussolini (mai cunoscut și sub apelativul  pe care acesta și l-a ales – „Il Duce” – „Conducătorul”), aflat la putere de peste 20 de ani, se confrunta cu serioase probleme.