Poezia e la tineri

Publicat în Dilema Veche nr. 737 din 5-11 aprilie 2018
Poezia e la tineri jpeg

 LicArt 17 – Poeziile nominalizate la Festivalul Naţional de Arte pentru Liceeni, ediţia a XVII-a, Clubul „Nouă ne pasă!“, www.licart.ro. 

Sînt deja şaptesprezece ani de cînd Radu Herjeu coordonează Festivalul Naţional de Arte pentru Liceeni (poezie şi fotografie) şi am avut onoarea să fiu invitat şi anul acesta să fac parte din juriu, de data aceasta alături de Florin Iaru, Răzvan Ţupa şi Paul Cernat. În primul rînd trebuie să spun că, pentru cineva ca mine, dezamăgit şi îngrijorat de calitatea învăţămîntului românesc încăput de ani buni numai pe mîna unor miniştri fără viziune, chiar incompetenţi sau, cum se întîmplă acum, de-a dreptul agramaţi, ceea ce se întîmplă în timpul acestui festival este dătător de speranţe. Nici măcar şcoala, în demersul ei de a produce analfabeţi funcţional pe bandă rulantă, uşor manipulabili politic, nu poate altera sau deturna chiar toate talentele care-i trec pragul.

E greu de crezut cum, în condiţiile în care la sfîrşitul şcolii un procent frisonant de mare de absolvenţi nu sînt în stare să citească şi să comenteze liber un text de proză sau de poezie, la acest festival condus de Radu Herjeu, cu un entuziasm de admirat după atîta vreme, s-au înscris anul acesta, după 12 săptămîni de concurs, nu mai puţin de 912 liceeni cu un total de 2454 de texte. În ceea ce mă priveşte, ştiu şi am tot scris în ultimii ani că poezia este superputerea literaturii române contemporane care produce anual o cantitate neverosimilă de cărţi bune şi foarte bune de poezie, dar cu toate astea am rămas impresionat de nivelul de interes şi de energia cu care liceenii de azi scriu poezie. În placheta realizată în regim propriu – LicArt 17, o mică antologie care ar fi putut fi editată de oricare dintre editurile care publică poezie la noi – se regăsesc cele şaizeci de poezii nominalizate, iar juriul din care am făcut parte a desemnat, în cele din urmă, zece poeme finaliste ce pot fi citite pe site-ul www.licart.ro şi din care reproduc mai jos, aproape la întîmplare, două dintre ele.

Mihnea Bâlici, Costel Onofraş, Alexandra Turcu, Amalia Cernat, Deniz Otay, Alexandru Văsieş, Cosmina Moroşan sau Olga Ştefan sînt cîteva nume, pentru a le da numai pe acestea, care înseamnă deja ceva în poezia tînără de azi, toţi fiind cîştigătorii ultimelor ediţii ale acestui minunat festival. În momentul în care scriu textul de faţă însă, cei trei cîştigători ai ediţiei de anul acesta nu au fost încă anunţaţi, finaliştii fiind prinşi în ultimul program al festivalului, şi anume la Palatul Mogoşoaia, pentru o serie de workshop-uri. Oricare dintre cei zece tineri poeţi finalişti ar putea şi ar merita să cîştige, de aceea ţin să le trec numele aici, în ideea că nu peste multă vreme vom mai auzi de ei şi, cu siguranţă, îi vom citi cu cărţi: Andrei Rusu (Colegiul Naţional Iaşi), Antonia Mihăilescu Petru şi Teodora Vlădianu (ambele de la Colegiul „Petru Rareș“, Suceava), Elena Boldor (Colegiul „Emanuil Gojdu“, Oradea), Giulia Măriuț (Colegiul „Vasile Alecsandri“, Bacău), Ioan Coroamă (Liceul „Vasile Alecsandri“, Iaşi), Luca Ştefan Ouatu (Liceul „Grigore Moisil“, Iaşi), Maria-Alexandra Barbu (Colegiul „Spiru Haret“, Tulcea), Mădălina Gheorghe (Colegiul „Nicolae Titulescu“, Pucioasa) şi Tudor Pop (Colegiul „Vasile Lucaciu“, Baia Mare). (Aş remarca aici, în paranteză, extraordinara reprezentare a liceelor moldovene, dar şi incredibila lipsă a liceelor olteneşti şi bănăţene, două regiuni istorice care, din păcate, par să însemne tot mai puţin în peisajul cultural actual.)

Întîlnirea mea cu cei zece tineri poeţi finalişti, în cadrul a ceea ce s-a vrut un workshop, a fost mai impresionantă decît mi-aş fi imaginat. M-am bucurat să vorbim pur şi simplu despre scris şi despre cărţi sau să aflu ce autori îi interesează (de la clasicii Nietzsche şi Kafka, la colegii mei de generaţie Ana Maria Sandu şi Bogdan-Alexandru Stănescu), descoperind eu însumi nume de care nu auzisem, unii traduşi în română (precum Banana Yoshimoto sau Erlend Loe), alţii încă nu. Ce să mai zic, mă bucur că Festivalul Naţional de Arte pentru Liceeni a rezistat atîta vreme prilejuindu-mi întîlnirea cu aceşti minunaţi tineri poeţi, pe care abia aştept să-i ascult citind prin festivaluri şi să le găsesc cărţile în librării.

***

Tudor POP
the form of a steak / light hole 

colace de salvare flamingo spații
gonflabile unde afunzi călcîie la timp 

fiecare dimineață se adună în
mici obiecte atinse la vinovăție 

cînd mîinile tale amintesc
de cele mai cool playlisturi 

(de ajuns în scroll degetul 

cu editaj strident) & intenționat
e foarte frumoasă noua ta poză

___________________________

 ordinea naturală a lucrurilor:
să povestesc despre ce contează 

că în zilele astea mă identific
cu puloverul împrumutat 

& tu ești
acolo
întinzi pe față
ce e într-o brățară 

neon spartă

***

Mădălina GHEORGHE
The world is ours

e o minciună a bunicilor că seara se nasc marile păcate,
dorința ne caută și în mijlocul zilei,
nouă, generației the world is ours, ne vibrau cărnile în întuneric
cînd ne jucam de-a mama și tata,
iar frica de celălalt ne ghemuia inimile în hîrtii mîzgălite 
cu semnăturile noastre.
e o minciună a bunicilor că seara se nasc marile păcate

în lipsa luminii uităm că sîntem claustrofobi,
că avem celule cancerigene ce se măresc la soare,
nu ne vede nimeni mîinile murdare,
nu ne mai ascundem umbrele.
uităm de durerile de stomac,
de bătăile alor noștri.
uneori fugim de casă & ne îmbătam cu restul de vin din sticla tatălui.
e o minciună a bunicilor că seara se nasc marile păcate
noi ne-am născut în întuneric & cei mai fericiți sîntem cînd apune soarele
* în întuneric ne cunoaștem,
* în întuneric ne iubim,
* seara nu ne mai vedem în oglindă.

Foto: flickr

dilemaveche ro   Dragostea pentru lectura O mostenire pentru generatiile viitoare jpg
Dragostea pentru lectură: O moștenire pentru generațiile viitoare
Îți amintești de clipele petrecute în copilărie când stăteai cufundat în paginile unei cărți captivante?
comunism jpg
Istoria comunismului: lecturi esențiale pentru a înțelege un fenomen global
Comunismul a fost un fenomen global care a influențat profund secolul XX, iar studiul său continuă să fie de mare interes pentru istorici, politologi și publicul larg.
comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.

Parteneri

Rusia fake news FOTO Shutterstock
Fake news în presa rusă. Dezinformări cu privire la atacurile din apropierea graniței între România și Ucraina
Ministerul Apărării Naționale a semnalat, miercuri, o dezinformare rusă pe tema atacurilor recente, executate cu drone de forţele ruse asupra infrastructurii portuare civile din Ucraina, în proximitatea graniţei cu România.
Ședință de guvern la Palatul Victoria din București. FOTO Inquam Photos / George Călin
Românul ținut ostatic de rebelii Houthi se întoarce acasă. Ciolacu: „Transmit mulțumirile noastre tuturor partenerilor”
Românul ținut captiv de rebelii Houthi timp de peste un an a fost eliberat și se întoarce acasă. Premierul Marcel Ciolacu a transmis mulțumiri tuturor partenerilor.
shutterstock 1443939308 jpg
Trudeau, avertisment pentru Trump: „Epoca de aur” a SUA are nevoie de oțel, aluminiu, minerale și energie. Alternativa ar fi Rusia, China sau Venezuela
Premierul canadian Justin Trudeau s-a arătat încrezător că președintele american Donald Trump va renunța la tarifele de 25% pe care a anunțat că le va impune țării sale odată ce va prelua mandatul, altminteri Canada va fi pregătită să răspundă corespunzător, relatează AP, CNN și BBC.
pepco jpg
Toți românii își doresc acest produs de la Pepco! A creat isterie și se vinde ca pâinea caldă în magazine
Pepco este unul dintre cele mai popualre magazine din țara noastră, nu doar datorită faptului că aici se pot găsi nenumărate produse utile, dar și datorită faptului că acestea se vând la prețuri foarte ieftine.
Prima ședință a Camerei Deputaților în noua componență după alegerile parlamentare, la Palatul Parlamentului din București. FOTO Inquam Photos / George Călin
Câte ore muncesc de fapt angajații din Senat și Camera Deputaților
Anunțul concedierilor din Parlament a căzut ca un trăsnet asupra angajaților, aceștia amenințând că vor ataca în instanță măsura pe care o consideră abuzivă. Niciunul dintre ei nu a recunoscut însă cât de puține ore muncește pe săptămână.
Ilan Sor blocul Victorie FOTO Facebook jpeg
Oligarhul fugar condamnat penal, Ilan Șor, implicat într-o schemă de ocolire a sancțiunilor SUA impuse Rusiei
Oligarhul fugar, Ilan Șor, a fondat companii, inclusiv împreună cu banca Promsvyazbank, ca să ajute afacerile rusești să ocolească sancțiunile impuse Rusiei de SUA, precum și să evite penalitățile, potrivit jurnaliștilor „Bloomberg”.
lucerna jpg
Planta pe care mulți o dau la animale, însă puțini știu cât de sănătoasă este! Conține nenumărate vitamine și poți face ceai din ea. Bună pentru digestie, oase și detoxifiere
Este o plantă neglijată de cei mai mulți dintre noi, deoarece cei mai mulți români o folosesc pentru a-și hrăni animalele. Însă, foarte puțini oameni știu cât de benefică este, de fapt! Este vorba despre lucernă, care conține nenumărate vitamine și minerale importante!
vas rusesc x jfif
Marina Britanică a urmărit un vas rusesc de spionaj care a intrat în apele Regatului. „Exemplu al agresiunii rusești în creștere”
Marina Regală Britanică a urmărit un vas rusesc de spionaj care a intrat în apele Marii Britanii la începutul săptămânii, potrivit secretarului apărării al Marii Britanii, John Healey.
Mircea Fechet Captură Facebook
Primă de pensionare de 100.000 de euro la stat. Ministrul Mediului spune că este conform contractului colectiv de muncă
Prima de pensionare a unui director de la Romsilva este echivalentul a 100.000 de euro, a dezvăluit ministrul Mediului, Mircea Fechet.