Poezia e la tineri

Publicat în Dilema Veche nr. 737 din 5-11 aprilie 2018
Poezia e la tineri jpeg

 LicArt 17 – Poeziile nominalizate la Festivalul Naţional de Arte pentru Liceeni, ediţia a XVII-a, Clubul „Nouă ne pasă!“, www.licart.ro. 

Sînt deja şaptesprezece ani de cînd Radu Herjeu coordonează Festivalul Naţional de Arte pentru Liceeni (poezie şi fotografie) şi am avut onoarea să fiu invitat şi anul acesta să fac parte din juriu, de data aceasta alături de Florin Iaru, Răzvan Ţupa şi Paul Cernat. În primul rînd trebuie să spun că, pentru cineva ca mine, dezamăgit şi îngrijorat de calitatea învăţămîntului românesc încăput de ani buni numai pe mîna unor miniştri fără viziune, chiar incompetenţi sau, cum se întîmplă acum, de-a dreptul agramaţi, ceea ce se întîmplă în timpul acestui festival este dătător de speranţe. Nici măcar şcoala, în demersul ei de a produce analfabeţi funcţional pe bandă rulantă, uşor manipulabili politic, nu poate altera sau deturna chiar toate talentele care-i trec pragul.

E greu de crezut cum, în condiţiile în care la sfîrşitul şcolii un procent frisonant de mare de absolvenţi nu sînt în stare să citească şi să comenteze liber un text de proză sau de poezie, la acest festival condus de Radu Herjeu, cu un entuziasm de admirat după atîta vreme, s-au înscris anul acesta, după 12 săptămîni de concurs, nu mai puţin de 912 liceeni cu un total de 2454 de texte. În ceea ce mă priveşte, ştiu şi am tot scris în ultimii ani că poezia este superputerea literaturii române contemporane care produce anual o cantitate neverosimilă de cărţi bune şi foarte bune de poezie, dar cu toate astea am rămas impresionat de nivelul de interes şi de energia cu care liceenii de azi scriu poezie. În placheta realizată în regim propriu – LicArt 17, o mică antologie care ar fi putut fi editată de oricare dintre editurile care publică poezie la noi – se regăsesc cele şaizeci de poezii nominalizate, iar juriul din care am făcut parte a desemnat, în cele din urmă, zece poeme finaliste ce pot fi citite pe site-ul www.licart.ro şi din care reproduc mai jos, aproape la întîmplare, două dintre ele.

Mihnea Bâlici, Costel Onofraş, Alexandra Turcu, Amalia Cernat, Deniz Otay, Alexandru Văsieş, Cosmina Moroşan sau Olga Ştefan sînt cîteva nume, pentru a le da numai pe acestea, care înseamnă deja ceva în poezia tînără de azi, toţi fiind cîştigătorii ultimelor ediţii ale acestui minunat festival. În momentul în care scriu textul de faţă însă, cei trei cîştigători ai ediţiei de anul acesta nu au fost încă anunţaţi, finaliştii fiind prinşi în ultimul program al festivalului, şi anume la Palatul Mogoşoaia, pentru o serie de workshop-uri. Oricare dintre cei zece tineri poeţi finalişti ar putea şi ar merita să cîştige, de aceea ţin să le trec numele aici, în ideea că nu peste multă vreme vom mai auzi de ei şi, cu siguranţă, îi vom citi cu cărţi: Andrei Rusu (Colegiul Naţional Iaşi), Antonia Mihăilescu Petru şi Teodora Vlădianu (ambele de la Colegiul „Petru Rareș“, Suceava), Elena Boldor (Colegiul „Emanuil Gojdu“, Oradea), Giulia Măriuț (Colegiul „Vasile Alecsandri“, Bacău), Ioan Coroamă (Liceul „Vasile Alecsandri“, Iaşi), Luca Ştefan Ouatu (Liceul „Grigore Moisil“, Iaşi), Maria-Alexandra Barbu (Colegiul „Spiru Haret“, Tulcea), Mădălina Gheorghe (Colegiul „Nicolae Titulescu“, Pucioasa) şi Tudor Pop (Colegiul „Vasile Lucaciu“, Baia Mare). (Aş remarca aici, în paranteză, extraordinara reprezentare a liceelor moldovene, dar şi incredibila lipsă a liceelor olteneşti şi bănăţene, două regiuni istorice care, din păcate, par să însemne tot mai puţin în peisajul cultural actual.)

Întîlnirea mea cu cei zece tineri poeţi finalişti, în cadrul a ceea ce s-a vrut un workshop, a fost mai impresionantă decît mi-aş fi imaginat. M-am bucurat să vorbim pur şi simplu despre scris şi despre cărţi sau să aflu ce autori îi interesează (de la clasicii Nietzsche şi Kafka, la colegii mei de generaţie Ana Maria Sandu şi Bogdan-Alexandru Stănescu), descoperind eu însumi nume de care nu auzisem, unii traduşi în română (precum Banana Yoshimoto sau Erlend Loe), alţii încă nu. Ce să mai zic, mă bucur că Festivalul Naţional de Arte pentru Liceeni a rezistat atîta vreme prilejuindu-mi întîlnirea cu aceşti minunaţi tineri poeţi, pe care abia aştept să-i ascult citind prin festivaluri şi să le găsesc cărţile în librării.

***

Tudor POP
the form of a steak / light hole 

colace de salvare flamingo spații
gonflabile unde afunzi călcîie la timp 

fiecare dimineață se adună în
mici obiecte atinse la vinovăție 

cînd mîinile tale amintesc
de cele mai cool playlisturi 

(de ajuns în scroll degetul 

cu editaj strident) & intenționat
e foarte frumoasă noua ta poză

___________________________

 ordinea naturală a lucrurilor:
să povestesc despre ce contează 

că în zilele astea mă identific
cu puloverul împrumutat 

& tu ești
acolo
întinzi pe față
ce e într-o brățară 

neon spartă

***

Mădălina GHEORGHE
The world is ours

e o minciună a bunicilor că seara se nasc marile păcate,
dorința ne caută și în mijlocul zilei,
nouă, generației the world is ours, ne vibrau cărnile în întuneric
cînd ne jucam de-a mama și tata,
iar frica de celălalt ne ghemuia inimile în hîrtii mîzgălite 
cu semnăturile noastre.
e o minciună a bunicilor că seara se nasc marile păcate

în lipsa luminii uităm că sîntem claustrofobi,
că avem celule cancerigene ce se măresc la soare,
nu ne vede nimeni mîinile murdare,
nu ne mai ascundem umbrele.
uităm de durerile de stomac,
de bătăile alor noștri.
uneori fugim de casă & ne îmbătam cu restul de vin din sticla tatălui.
e o minciună a bunicilor că seara se nasc marile păcate
noi ne-am născut în întuneric & cei mai fericiți sîntem cînd apune soarele
* în întuneric ne cunoaștem,
* în întuneric ne iubim,
* seara nu ne mai vedem în oglindă.

Foto: flickr

973 15 Banu Walter Sickert, The Old Bedford jpg
Rătăciri pariziene
Rătăcirile pariziene m-au condus către un alt pictor, Walter Sickert, puțin cunoscut, descoperit în ultimii ani și prezent la Petit Palais.
973 16 coperta1 jpg
Poezia LGBT+ – dincolo de manifestul identitar –
În literatură totul este important, doar dominanta se schimbă periodic.
p 17 2 jpg
Misterul Lisabonei
O scenă de club e frumoasă fără să inspire la dans sau hormoni; o scenă de la filmare nu mizează deloc pe virtuozitatea mizanscenei încîlcite în camere și cabluri.
973 17 Biro coperta1 jpg
Plictis & angoasă
Ambii artiști sînt specializați în conținut inerent plictisitor ce eludează percepții superficiale, dar în același timp angoasează ca muzică în surdină.
317464034 503814775101509 8297660474908428773 n jpg
Andrei Pleșu în dialog cu Andrei Cornea despre Platon – Opera integrală, volumul III
Andrei Pleșu în dialog cu Andrei Cornea despre al treilea volum din seria operei integrale a lui Platon.
5680565535 553329df21 k jpg
„Străinătate” (fragment)
Marea sculptată în tavan era tot acolo, valuri albe, bleu, bleu închis și gri, care rămăseseră cu crestele încremenite, în așteptare.
Afis 7 dec 2022 Sala Radio jpg
„GLORIA” de VIVALDI: atmosfera sacră a Crăciunului la Sala Radio
Miercuri, 7 decembrie 2022 (de la 19:00), veți asculta lucrarea lui Vivaldi la Sala Radio
972 16 coperta jpg
Iași, România
„Ce-i cu fatalismul ăsta mioritic? Nu-i chiar așa.”
972 17 Cabinele foto D  Ivan jpg
3 x FNT 2022
Este arta (literatura, teatrul, muzica) o formă de comunicare între două sau mai multe părți sau se consumă în intimitate?
MNLR dezbatere 25noiembrie 2022 png
Sociologul Gelu Duminică, scriitorul Vasile Ernu și experta în politici de gen și minorități Fatma Yilmaz dezbat pe tema identității etnice
Muzeul Național al Literaturii Române își propune să continue și să dezvolte proiectul, organizînd noi ediții dedicate și altor minorități etnice.
Afis 25 nov 2022 Sala Radio jpg
Uverturi celebre din opere și aniversarea a 70 de ani de la inaugurarea clădirii Radio România
Evenimentul din data de 25 noiembrie punctează și o aniversare specială a Sălii Radio
p 16 Fernando Pessoa WC jpg
De ce moare, totuși, Ricardo Reis?
Ricardo Reis se întrupează din adîncurile mării, vine din străfundurile apelor, purtat de o navă fantomă, pentru a se incarna.
p 17 1 jpg
Departe de tot
O casă pe buza sălbăticiei. O pădure care promite tihnă și de fapt ascunde belele. O protagonistă care fuge zadarnic de propriul trecut
971 17 Breazu jpeg
Rebelă cu mai multe cauze
Chiar dacă punch-ul primelor albume a rămas în urmă, în 2022 M.I.A. propune tot o formulă a insurgenței.
Afis 18 nov Sala Radio jpg
Cîștigător al celebrului Concurs de dirijat Gustav Mahler - FINNEGAN DOWNIE DEAR - invitat la Sala Radio
Cîștigător al celebrului Concurs Internațional de Dirijat Gustav Mahler, Germania - 2020, FINNEGAN DOWNIE DEAR, care va debuta în noua stagiune la Staatsoper Berlin.
970 16 coperta Chirita jpg
Uciderea unei metafore
Thomas Hobbes descrie, în Leviatanul, apariția gîndurilor din mici mișcări mecanice care au loc în interiorul creierului.
p 17 jpg
Eșuat pe mal
Insula e un buchet de mici intuiții care se chinuie din greu să se coaguleze în ceva rotund.
970 17 Biro coperta1 jpg
Muzici cu tronc
Jazz-ul postmodern se întoarce în cluburile noastre după o spectaculoasă ofertă de festivaluri de peste vară; să fim o piață așa primitoare chiar și cu cele mai elitiste nișe?
970 21 Ioana jpg
Un film cu mize mari înecat în derizoriu
Din punct de vedere imagistic, filmul este ireproșabil, însă nu rezistă nici sub raportul construcției narative, nici al construcției personajelor și nici măcar al criticii pe care se angajează să o facă.
green hours lives   square jpg
Green Hours celebrează cei aproape 30 de ani de activitate printr-o expoziție multimedia imersivă
Experiență culturală imersivă – 30 de ani de Green Hours relevați în cadrul unei instalații gîndite sub forma unui parcurs – expoziție
Afis Sala Radio 11 nov 2022 jpg
CHRISTIAN LINDBERG - desemnat artistul anului în 2016 - este invitat la Sala Radio
Desemnat în 2016 „Artistul anului” în cadrul galei International Classical Music Awards, trombonistul, dirijorul și compozitorul suedez CHRISTIAN LINDBERG este invitat special la SALA RADIO
comunicat noutati anansi noiembrie png
Noutăți în colecția ANANSI: integrala operei poetice a lui César Vallejo, un nou roman de Gheorghi Gospodinov și una dintre cărțile-revelație ale ultimilor ani, semnată de chilianul Benjamín Labatut
Trei noi titluri din portofoliul literaturii universale au fost publicate recent în traducere în cadrul îndrăgitei colecții Anansi. World Fiction de la Editura Pandora M.
Afis Sala Radio 10 nov 2022 jpg
Concert spectaculos de electro-swing: Big Band-ul Radio și Alice Francis
Joi, 10 noiembrie 2022, BIG BAND-UL RADIO dirijat de SIMONA STRUNGARU va susține la SALA RADIO un concert de electro-swing, invitată specială a serii fiind solista vocală ALICE FRANCIS.
Online MarkLetteri jpg
Jazz post-modern - Mark Lettieri, The Baritone Sessions vol. 2, Leopard (6) Records, 2022 -
Mark Lettieri Group vor concerta în Clubul Control din București pe 7 noiembrie.

Adevarul.ro

shutterstock 2114384846 jpg
Tacticile de război ale Rusiei îi expun slăbiciunile militare. Cum le justifică oficialii ruși
După ce și-a văzut spulberate speranțele de a captura Kievul, Moscova a apelat la distrugerea totală a Ucrainei, doar că această tactică este doar o manifestare a neputinței, scrie The Guardian.
dani otil
Marea dilemă a lui Dani Oțil după ce i-au picat din cer 15.000 de euro: „O fi vreo moștenire?“
Dani Oțil, simpaticul prezentator TV, se ală în mare dilemă. Nu știe ce să facă după ce într-un cont de-al său au apărut 15.000 de euro. Nici banca nu a reușit să-l lămurească, motiv pentru care Dani se teme să se atingă de ei.
Submarin in Marea Neagra FOTO  webnovosti.info via zn.ua
Submarin nuclear depășit de un obiect neidentificat, care mergea cu o viteză mai mare decât cea a sunetului. Când a vut loc incidentul
Întâlnirea incredibilă, care a avut loc la sfârșitul anilor 1990, a ieșit la iveală după ce un om de știință aflat la bord a decis să vorbească pentru un canal de YouTube și să dezvăluie experiența sa terifiantă.

HIstoria.ro

image
Una dintre cele mai spectaculoase descoperiri arheologice ale tuturor timpurilor
Fără îndoială, una dintre cele mai spectaculoase descoperiri arheologice ale tuturor timpurilor a fost scoaterea de sub cenușă a orașului roman Pompeii, redus la tăcere în vara lui 79 de erupția vulcanului Vezuviu.
image
Drumul spre Alba Iulia: Cum au ajuns românii la Marea Adunare Națională
Așa cum se înfățișează din literatura memorialistică, majoritatea delegaților ori participanților sosesc la Alba Iulia cu trenul. Numai cei din așezările aflate la distanțe mici călătoresc cu alte mijloace de transport.
image
Noiembrie 1918: O lume în revoluție
1918, așa cum este creionat de literatura memorialistică, este anul unei lumi în plină revoluție. Desfășurată de la un capăt la celălalt al continentului european, revoluția este inegală și îmbracă diverse forme.