Pledoariile lui Petre Pandrea

Publicat în Dilema Veche nr. 866 din 12 - 18 noiembrie 2020
Pledoariile lui Petre Pandrea jpeg

● Petre Pandrea, Călugărul alb, Editura Vremea, București, 2020, cuvînt înainte de Victoria Dragu Dimitriu, ediție îngrijită de Nadia Marcu-Pandrea, 354 de pagini, format 20 x 13.

Sînt lucrări de care nu ne-am putea bucura fără un anume efort, masiv și dezinteresat, al editorilor. Menționez două cărți despre care am scris la rubrica „Pe de altă carte”, paginile de jurnal ale lui Corneliu Coposu, descifrate de Doina Alexandru și Gabriela Soare, și însemnările profesorului Radu Solcan, publicate de Mircea Flonta și Constantin Vică; iar în colecția „Opere Fundamentale” de la FNSA, munca aceasta migăloasă de geolog al textelor este standardizată și dusă la un alt nivel, chiar și mai rafinat.

Și Călugărul alb se înscrie în același tipar. Fără abnegația fiicei, însemnările lui Petre Pandrea dintr-o perioadă critică a existenței sale și a societății românești nu ar fi putut fi publicate. Nadia Marcu-Pandrea nu s-a ocupat însă numai de volumul amintit; printre altele, ea a pus cap la cap, decodînd scrisul de mînă al tatălui, și însemnările care au rezultat în cele două volume ale Memoriilor mandarinului valah.

Călugărul alb este o falie tăiată tematic în jurnalele lui Petre Pandrea, avocat și publicist renumit în perioada interbelică, intelectual proscris în perioada postbelică. Tema identificată de autorul însuși este povestea tragică a două mănăstiri vestite în epocă, cea de măicuțe de la Vladimirești și cea de călugări de la Sihastru. După cum el însuși scrie în însemnările sale, scopul incursiunii lui memorialistice este de a sintetiza și conserva istoria acestei întîmplări, pentru el, dar și pentru posteritate. Iar împrejurarea în care el, Petre Pandrea, un om care „nu putea să fie credincios și nu voia să fie ateu”, ajunge în epicentrul poveștii este dată de meseria sa. Petre Pandrea a fost mereu avocatul părții acuzate; mai mult, nu numai acuzate, ci de-a dreptul scoase în afara legii. Înainte de război, el i-a apărat pe comuniști, în timpul războiului pe legionari, iar după război pe călugări și călugărițe.

Călugărul alb este scris în deceniul șase, după o primă „admisie” în temnițele comuniste. Urma a doua, dar Petre Pandrea nu avea cum s-o știe la momentul însemnărilor. E importantă menționarea acestei succesiuni. Ar fi fost momentul ca autorul, fost condamnat politic, scos din barou, autosurghiunit la Periș, unde trăiește din munca la vie și cu zece lei pe săptămînă, să fie plin de resentimente. În loc de acestea însă, el propune o analiză empirică, eliberată de orice clișeu, a ceea ce s-a petrecut cu el și a ceea ce petrece în societate. Petre Pandrea nu percepe comunismul instalat la București și în țară în principal ca pe un produs de import. El identifică și consemnează premisele preexistente în receptarea autohtonă a comunismului. Metehnele politicii naționale prin care comunismul a pătruns și aici sînt indicate cu precizie. Astfel că referirile lui la noii lideri politici  –  fie că e vorba de Ana Pauker, Gheorghiu-Dej sau Petru Groza – sau la noii „influencer-i” – un Mihail Ralea sau Petre Constantinescu-Iași – sînt directe, la concret, fără etichetări inutile. Cei menționați nu sînt în primul rînd comuniști, ci un cumul de caracteristici cunoscute și inventariate în timp de autor, peste care haina comunistă s-a potrivit întîmplător foarte bine. Iar la rîndul lui, portul comunist nu era chiar așa de exotic cum am putea crede, ba chiar făcea parte din peisaj într-un mod destul de natural. Petre Pandrea este politic familiar cu aceste personaje, chiar dacă nu le împărtășește opțiunea; dar din această concomitentă familiaritate și disjungere rezultă o cunoaștere autentică și la obiect a mentalității lor.

Cu aceeași abordare empirică, autorul îi tratează și pe liderii religioși. Analiza tradiției celibatului este un prilej pentru el de a menționa comparativ și experiența occidentală. Episcopii sînt mai vulnerabili nu atît pentru că în țară s-a răspîndit o ideologie atee, ci pentru că au rude care trebuie „căpătuite” în cel mai lumesc înțeles al termenului. Ei nu sînt precari atît în raport cu amenințarea comunistă, cît cu raportarea lor autentică la credința creștină în general, ortodoxă în particular. Călugărul alb este una dintre cele mai explicite critici la adresa ierarhiei ortodoxe, poate chiar mai explicite decît cea argheziană, tocmai pentru că nu se cantonează în momentul particular al prigoanei comuniste curente, ci se referă la presupuse racile independente de regimul politic.

Stilul memorialistic al lui Petre Pandrea e pe alocuri emfatic, uneori redundant, de multe ori mustind de sentințe atotcuprinzătoare. Sînt și observații pline de franchețe, surprinzătoare prin latura „naturalistă” pe care o incumbă. Dar ceea ce constituie însă valoarea însemnărilor de jurnal ale lui Petre Pandrea este tocmai unghiul de abordare menționat: dezinhibat, fără clișee ideologice și lipsit de resentimentele facile ale unui nedreptățit politic obișnuit.

Ionuț Iamandi este jurnalist la Radio România Actualități.

dilemaveche ro   Dragostea pentru lectura O mostenire pentru generatiile viitoare jpg
Dragostea pentru lectură: O moștenire pentru generațiile viitoare
Îți amintești de clipele petrecute în copilărie când stăteai cufundat în paginile unei cărți captivante?
comunism jpg
Istoria comunismului: lecturi esențiale pentru a înțelege un fenomen global
Comunismul a fost un fenomen global care a influențat profund secolul XX, iar studiul său continuă să fie de mare interes pentru istorici, politologi și publicul larg.
comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.

Parteneri

femeie haine dulap shutter jpg
Ingredientul din bucătărie pe care trebuie să-l pui în dulap. Păstrează mirosul frumos al hainelor și ține moliile la distanță
Bicarbonatul de sodiu, un ingredient bine-cunoscut pentru utilizările sale multiple în bucătărie și curățenie, poate deveni și aliatul tău de încredere în îngrijirea hainelor.
Nicusor Dan la Congresul USR FOTO Inquam Photos Octav Ganea jpg
Nicușor Dan, după revenirea lui Trump la Casa Albă: „România trebuie să își alinieze întreaga politică externă”
Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, subliniază necesitatea unei strategii externe unitare pentru România, afirmând că țara noastră trebuie să rămână alături de NATO și Uniunea Europeană, în ciuda schimbărilor provocate de revenirea lui Donald Trump la Casa Albă.
1 paracetamol jpg jpeg
Iei paracetamol pentru durere? Nu ești ferit de riscuri!
Dacă obișnuiești să iei paracetamol pentru durerile cronice sau pentru a-ți calma disconfortul ocazional, trebuie să știi că acest medicament aparent inofensiv poate fi riscant pentru sănătatea ta, mai ales dacă ești în vârstă.
Péter Szijjártó facebook png
Ungaria ar putea miza pe gazul din România. Anunțul făcut de ministrul ungar de Externe la București
Ministrul ungar de Externe, Péter Szijjártó, a declarat la București că Ungaria nu renunță la gazul rusesc, considerat cea mai bună opțiune, dar privește cu speranță către producția din zăcământul Neptun Deep din România.
image png
Cine este românul din echipa lui Donald Trump care ar putea intra în cursa pentru președinția României: „Dacă poporul român vrea, de ce nu?"
Dragoș Sprânceană, un român cu o puternică legătură cu politica și afacerile din Statele Unite, este un nume tot mai des menționat ca posibil candidat la alegerile prezidențiale din România, programate pentru luna mai.
ustensile bucătărie  foto   Shutterstock jpg
Ustensilele din bucătărie ne îmbolnăvesc de cancer? Pericolul la care ne expunem zilnic
Bucătăria este sufletul casei pentru fiecare dintre noi, însă a devenit și cel mai periculos loc pentru membrii familiei?
istock masini parcate parcare jpg
Cel mai bun model de mașină sub 3000 de euro. Ce sfaturi a primit un român pe internet: „În 5 ani n-am avut nicio problemă”
Achiziționarea unei mașini este o decizie importantă, iar atunci când bugetul este limitat, alegerea devine și mai dificilă. Un român, cu un buget de 3.000 de euro, a căutat sfaturi pe internet pentru a-și găsi un autoturism care să fie fiabil, economic și ușor de întreținut.
donald trump2 jpg
Trump amenință Mexicul și Canada cu taxe de 25% începând cu 1 februarie. Pieţele asiatice se clatină
Preşedintele american Donald Trump a anunţat luni că analizează impunerea unor tarife vamale de 25% asupra importurilor din Mexic şi Canada, ca răspuns la situaţia de la graniţe şi traficul de substanţe periculoase, cum ar fi fentanilul.
poarta neagra trier germania jpg
Cum arată în întregime Porta Nigra, o construcție romană ingenioasă, descoperită sub orașul german Trier
Cunoscut ca cel mai vechi oraș de pe teritoriul actual al Germaniei, Trier se mândrește cu o construcție romană remarcabilă: Porta Nigra, o poartă monumentală din secolul al II-lea d.Hr. Structura impresionantă din gresie