Peisaj după pandemie

Publicat în Dilema Veche nr. 848 din 9 - 15 iulie 2020
Scriitorii, rudele mele maghiare jpeg

● Revista Forbes, nr. 219, www.forbes.ro.

Neobositul prozator și jurnalist Petre Barbu continuă seria de materiale ample despre starea pieței editoriale românești publicate în mod regulat în revista Forbes (interviuri tip chestionar, topuri, statistici), materiale despre care am scris aproape de fiecare dată – de data aceasta referitoare la cele mai vîndute cărți din 2019 (pentru fiecare editură în parte), dar, mai ales, despre schimbările majore cauzate de pandemie, deopotrivă asupra business-ului editorial și a comportamentului cumpărătorilor de carte.

Răspund întrebărilor sale mai mulți directori editoriali, printre care Lidia Bodea (Humanitas), Gheorghe Erizanu (Cartier), Silviu Lupescu (Polirom), Dana Moroiu (Baroque Books & Arts), Ana Nicolau (Nemira), Andrei Niculescu (Niculescu), Luiza Penescu (Corint), Mihail Penescu (ALL), Dan Vidrașcu (Litera) ș.a., plus agentele literare Livia Stoia și Simona Kessler, și mai mulți oameni din marketing sau manageri de librării: Luiza Albu (Diverta), Mihai Dinu (elefant.ro), Ruxandra Georgescu (Librăriile Humanitas), Șerban Radu (Cărturești), Laura Țeposu (Libris.ro) ș.a.

Ar fi mai multe lucruri de discutat, dar aș face sinteza a două aspecte: mai întîi, evaluarea pagubelor și, apoi, măsurile necesare pentru sprijinirea/salvarea editurilor – asta pentru că Ministerul Culturii tot e nepriceput și chiar neinteresat, oricum lipsit de viziune („cartea nu beneficiază de un minister care să o sprijine și nu le oferă politicienilor suficientă motivație pentru a trimite bani în această direcție”, spune cineva), după cum am scris în ultimele săptămîni pe marginea campaniei „Citește românește”.

Cum era de așteptat, editurile au fost afectate masiv de închiderea librăriilor, de anularea evenimentelor și tîrgurilor de carte, cu o scădere a vînzărilor de pînă la 80%: planuri editoriale anulate, amînate sau reconfigurate, facturi și datorii neplătite, cu vînzările online în chip de balon de oxigen (s-a înregistrat o creștere între 30-70% a vînzărilor din librăriile online – „această perioadă a creat cititori” –, dar fără a compensa pierderile din retail-ul clasic).

Spune Simona Kessler: „Criza declanșată de pandemie i-a afectat deopotrivă pe toți cei implicați în publicarea unei cărți: autori, agenți literari, editori, traducători, tipografi, distribuitori de carte și librari”. Estimările editorilor asupra revenirii pieței variază de la un an pînă la zece ani; oricum, sînt multe necunoscute și incertitudini, iar editorii par destul de îngrijorați.

Multe dintre măsurile urgente sau pe termen lung revin în propunerile editorilor, semn al importanței lor, deși, după cum afirmă Lidia Bodea, „există nenumărate rapoarte, scrisori deschise, memorii, manifeste pro lectura, petiții, anchete etc. – pe un ultim astfel de material cu propuneri încă n-a apucat să se adune foarte mult praf, căci e recent, a fost gîndit acum, în perioada crizei, dar nu mă-ndoiesc că-și va lua și el porția tradițională de praf și ignorare”. Le reproduc aici, fără o ordine anume: anularea cotei de 5% TVA și scutirea cărților de TVA, dar și reducerea TVA la cartea electronică și audio de la 19% la 5% („indiferent de format, cartea este un produs cultural, nu un serviciu IT”), revenirea la vouchere pentru profesori și introducerea unor tichete de cărți pentru elevi și pentru diverse categorii profesionale, achiziții publice (transparente) pentru bibliotecile publice prin acordarea în mod regulat a unor fonduri consistente, sprijinirea librăriilor prin subvenții sau chiar preluarea de către stat a unei părți din cheltuielile de funcționare, utilități, chirie, logistică etc. („dacă vom salva librăriile, atunci vom salva și industria de carte”), o legislație actualizată și corectă, în sprijinul autorilor sau deținătorilor de drepturi de autor, acordarea de granturi pentru publicarea scriitorilor români, realizarea de programe coerente de promovare a lecturii în școli.

În chip de concluzie, după cum spune cineva, care citează Franța cu alocarea a 22 de milioane de euro pentru sectorul cultural, „avem nevoie ca guvernanţii noștri să pună cultura şi educaţia pe lista priorităţilor naţionale, şi să existe un dialog între sectorul privat şi cel instituţional pentru elaborarea unui plan pe termen mediu şi lung”.

Afis 14 dec Sala Radio jpg
Violonistul francez DAVID GRIMAL, invitat special la Sala Radio
Concertul va fi dedicat în exclusivitate muzicii unuia dintre mari compozitori germani: FELIX MENDELSSOHN, considerat un geniu al muzicii sec. XIX, așa cum fusese Mozart un secol mai devreme.
974 16 Iamandi coperta jpeg
Pledoarie pentru revalorizarea arhaicului
Sîntem destul de receptivi la astfel de influențe, de care uneori nici nu mai sîntem conștienți.
p 17 2 jpg
Puzzle
Pe urmele ei, Serre-moi fort se dovedește un veritabil film de laborator, de joacă cu posibilitățile mediului
974 17 Breazu jpeg
Anatolia neopsihedelică
Iar peste toate astea stă vocea lui Gaye Su Akyol, versatilă și stăpînă pe situație.
p 23 Omul ideal, 1943 jpg
Victor Brauner – Alfa și Omega. Pictura în ceară și „desenul cu lumînarea“
În creația brauneriană a anilor 1943-1945, desenul incizat în ceară devine o imagine magică adecvată timpurilor moderne.
Afis 9 dec Sala Radio jpg
CHRISTIAN BADEA DIRIJEAZĂ SIMFONIA „DIN LUMEA NOUĂ” LA SALA RADIO
Vineri, 9 decembrie 2022 (de la 19.00), veți asculta lucrarea compozitorului ceh în interpretareaORCHESTREI NAŢIONALE RADIO.
973 15 Banu Walter Sickert, The Old Bedford jpg
Rătăciri pariziene
Rătăcirile pariziene m-au condus către un alt pictor, Walter Sickert, puțin cunoscut, descoperit în ultimii ani și prezent la Petit Palais.
973 16 coperta1 jpg
Poezia LGBT+ – dincolo de manifestul identitar –
În literatură totul este important, doar dominanta se schimbă periodic.
p 17 2 jpg
Misterul Lisabonei
O scenă de club e frumoasă fără să inspire la dans sau hormoni; o scenă de la filmare nu mizează deloc pe virtuozitatea mizanscenei încîlcite în camere și cabluri.
973 17 Biro coperta1 jpg
Plictis & angoasă
Ambii artiști sînt specializați în conținut inerent plictisitor ce eludează percepții superficiale, dar în același timp angoasează ca muzică în surdină.
317464034 503814775101509 8297660474908428773 n jpg
Andrei Pleșu în dialog cu Andrei Cornea despre Platon – Opera integrală, volumul III
Andrei Pleșu în dialog cu Andrei Cornea despre al treilea volum din seria operei integrale a lui Platon.
5680565535 553329df21 k jpg
„Străinătate” (fragment)
Marea sculptată în tavan era tot acolo, valuri albe, bleu, bleu închis și gri, care rămăseseră cu crestele încremenite, în așteptare.
Afis 7 dec 2022 Sala Radio jpg
„GLORIA” de VIVALDI: atmosfera sacră a Crăciunului la Sala Radio
Miercuri, 7 decembrie 2022 (de la 19:00), veți asculta lucrarea lui Vivaldi la Sala Radio
972 16 coperta jpg
Iași, România
„Ce-i cu fatalismul ăsta mioritic? Nu-i chiar așa.”
972 17 Cabinele foto D  Ivan jpg
3 x FNT 2022
Este arta (literatura, teatrul, muzica) o formă de comunicare între două sau mai multe părți sau se consumă în intimitate?
MNLR dezbatere 25noiembrie 2022 png
Sociologul Gelu Duminică, scriitorul Vasile Ernu și experta în politici de gen și minorități Fatma Yilmaz dezbat pe tema identității etnice
Muzeul Național al Literaturii Române își propune să continue și să dezvolte proiectul, organizînd noi ediții dedicate și altor minorități etnice.
Afis 25 nov 2022 Sala Radio jpg
Uverturi celebre din opere și aniversarea a 70 de ani de la inaugurarea clădirii Radio România
Evenimentul din data de 25 noiembrie punctează și o aniversare specială a Sălii Radio
p 16 Fernando Pessoa WC jpg
De ce moare, totuși, Ricardo Reis?
Ricardo Reis se întrupează din adîncurile mării, vine din străfundurile apelor, purtat de o navă fantomă, pentru a se incarna.
p 17 1 jpg
Departe de tot
O casă pe buza sălbăticiei. O pădure care promite tihnă și de fapt ascunde belele. O protagonistă care fuge zadarnic de propriul trecut
971 17 Breazu jpeg
Rebelă cu mai multe cauze
Chiar dacă punch-ul primelor albume a rămas în urmă, în 2022 M.I.A. propune tot o formulă a insurgenței.
Afis 18 nov Sala Radio jpg
Cîștigător al celebrului Concurs de dirijat Gustav Mahler - FINNEGAN DOWNIE DEAR - invitat la Sala Radio
Cîștigător al celebrului Concurs Internațional de Dirijat Gustav Mahler, Germania - 2020, FINNEGAN DOWNIE DEAR, care va debuta în noua stagiune la Staatsoper Berlin.
970 16 coperta Chirita jpg
Uciderea unei metafore
Thomas Hobbes descrie, în Leviatanul, apariția gîndurilor din mici mișcări mecanice care au loc în interiorul creierului.
p 17 jpg
Eșuat pe mal
Insula e un buchet de mici intuiții care se chinuie din greu să se coaguleze în ceva rotund.
970 17 Biro coperta1 jpg
Muzici cu tronc
Jazz-ul postmodern se întoarce în cluburile noastre după o spectaculoasă ofertă de festivaluri de peste vară; să fim o piață așa primitoare chiar și cu cele mai elitiste nișe?

Adevarul.ro

image
Dieta care o ajută pe Loredana Groza să fie wow. „E o muncă foarte grea să arăți bine!”
Loredana Groza, una dintre cele mai îndrăgite artiste, are un secret atunci când vine vorba despre talie trasă ca prin inel. Vedeta ține o dietă-minune de câte ori dorește să topească din kilogramele acumulate.
image
Supraviețuitoarea tragediei de pe DN1 a murit. Familia de spanioli se afla în vizită la fiica studentă în România
Patru membri ai unei familii din Spania au murit în urma unui accident produs pe o șosea din România. Șoferul a fost arestat preventiv, iar organele victimelor au fost donate cu acceptul rudelor.
image
Tempest, avionul de luptă care citește gândurile. Trei țări colaborează pentru dezvoltarea unei arme invincibile | FOTO VIDEO
Rishi Sunak a anunțat o colaborare între Marea Britanie, Italia și Japonia pentru dezvoltarea unui nou avion de luptă care utilizează inteligența artificială.

HIstoria.ro

image
Arestarea Mariei Tănase: Reținută și anchetată de germani
Arhiva M.A.I. ne spune că în 1940 Maria Tănase a fost reținută și anchetată de germani pentru că avea o relație „fierbinte” cu Maurice Nègre
image
Căderea comunismului în Polonia şi Ungaria. „Reabilitarea” lui Imre Nagy
Dintre cei șase sateliți ai Uniunii Sovietice în Europa răsăriteană, Polonia și Ungaria au reprezentat un caz aparte.
image
Prima zi de ocupație germană în București
În dimineața zilei de 6 decembrie 1916, primarul Bucureștilor, Emil Petrescu, însoțit de mai mulți ambasadori – Vopicka (SUA) sau baronul Vredenburg (Olanda) – au ieșit în întâmpinarea armatelor Puterilor Centrale până aproape de Chitila.