Pe canalele ce╚Ťoase ale memoriei

Publicat în Dilema Veche nr. 830 din 16 - 22 ianuarie 2020
Pe canalele ce╚Ťoase ale memoriei jpeg

ÔŚĆ Michael Ondaatje, Lumina de veghe, traducere de Ariadna Ponta, Editura Polirom, 2019.

Michael Ondaatje face parte, alături de Yann Martel, din familia vitregită de soartă a romancierilor care au dat lovitura cu un roman ecranizat și care au rămas, în mod cu totul nedrept, în umbra acelui titlu, deși au scris și continuă să scrie literatură de o calitate infinit superioară.

Lumina de veghe face parte, al─âturi de Masa pisicii, din crea╚Ťia t├«rzie a autorului canadian, al c─ârui stil devine din ce ├«n ce mai accesibil, mai expansiv ╚Öi, simultan, mai sofisticat, ├«ndep─ârt├«ndu-se de o eventual previzibil─â zon─â comercial─â prin seriozitatea metodei cu care prozatorul ├«╚Öi abordeaz─â temele din ce ├«n ce mai serioase ╚Öi mai intimidante. ├Än cazul de fa╚Ť─â, Nathaniel, naratorul de 28 de ani, ├«ncearc─â s─â-╚Öi reconstruiasc─â adolescen╚Ťa petrecut─â ├«n timpul r─âzboiului ╚Öi imediat dup─â ├«ncetarea lui, pun├«nd cap la cap imagini ╚Öi personaje adunate ca-ntr-un vodevil personal, ├«n ceea ce pare la un moment dat rememorarea unui co╚Ömar, dar se dovede╚Öte p├ón─â la urm─â s─â nu fie altceva dec├«t o reconstituire eufemistic─â a realit─â╚Ťii.

Ac╚Ťiunea romanului debuteaz─â ├«n 1945, ├«n Londra, unde Nathaniel ÔÇô ├«n v├«rst─â de 14 ani ÔÇô ╚Öi sora lui, Rachel ÔÇô de 16 ÔÇô au fost l─âsa╚Ťi de mama lor ├«n grija unui personaj straniu ╚Öi par╚Ťial ├«nfrico╚Ö─âtor, pe care l-au botezat Molia. Pe l├«ng─â el r─âsar ╚Öi se adun─â o sumedenie de asemenea figuri demne de Grand-Guignol, dar care se dovedesc a-╚Öi asuma roluri care mai de care mai decisive ├«n educa╚Ťia ╚Öi, mai ales, paza celor doi tineri abandona╚Ťi.

Romanul lui Ondaatje este, ├«n primul r├«nd, unul al imaginilor. S├«nt pres─ârate ├«n materia prozei imagini care-╚Ťi vor r─âm├«ne ├«n minte ╚Öi, citindu-le, nu m-am putut ab╚Ťine s─â m─â g├«ndesc la bucuria pe care a ├«ncercat-o chiar scriitorul atunci c├«nd le creiona, c├«nd le extr─âgea din umbre sau din negura memoriei/imagina╚Ťiei pentru a le da contur: Nathaniel ╚Öi Agnes fac dragoste, pe ├«ntuneric, ├«ntr-o cas─â abandonat─â, printre ogari de curse care se alearg─â ├«n jurul lor ╚Öi-╚Öi a╚Öaz─â boturile osoase pe umerii lor transpira╚Ťi; Nathaniel conduce o barj─â, noaptea, pe Tamisa, duc├«nd o marf─â pe care abia o b─ânuie╚Öte, ├«nceputurile de agent secret ale lui Marsh Felon, care ├«╚Öi exerseaz─â talentele de artist al parkour-ului avant la lettre. Marele atu al lui Ondaatje se afl─â ├«n me╚Öte╚Öugul cre─ârii unei atmosfere de incertitudine, secret, promisiuni incerte ╚Öi anticip─âri magice, care ├«mpreun─â construiesc, de fapt, orizontul copil─âriei ╚Öi al adolescen╚Ťei.

Dar adolescen╚Ťa lui Nathaniel nu constituie dec├«t jum─âtate din materia c─âr╚Ťii, cealalt─â, ╚Öi cea mai important─â, fiind efortul b─ârbatului Nathaniel de a ├«n╚Ťelege cine a fost acea mam─â care ╚Öi-a p─âr─âsit ambii copii ├«n Londra finalului de r─âzboi, pentru a se ├«ntoarce abia ├«ntr-un moment dramatic, c├«nd via╚Ťa le era pus─â ├«n pericol. De aici ├«nainte, ceea ce era un roman de mistere se transform─â ├«ntr-unul de spionaj, av├«nd ├«n centrul lui un personaj feminin at├«t de straniu ╚Öi de fermec─âtor ├«nc├«t de multe ori pare s─â fac─â cu ochiul din spatele paginii, dezv─âluinduÔÇĹ╚Öi natura de pasti╚Ö─â a unor personaje similare din literatura genului.

╚śi, respect├«ndu-╚Öi complexitatea telescopic─â, acela╚Öi roman se ad├«nce╚Öte ╚Öi devine o dubl─â poveste de dragoste, dublu nefericit─â. Pe m─âsur─â ce adultul Nathaniel, ajuns arhivar la acela╚Öi serviciu de informa╚Ťii al Coroanei, pune laolalt─â h─âr╚Ťi vechi, ├«nregistr─âri pierdute ╚Öi amintiri care se clarific─â, misterul care st─â la baza coagul─ârii acelor personaje din timpul r─âzboiului se ad├«nce╚Öte.

├Än fond, face din nou cu ochiul On-daatje, memoria nu difer─â prea mult de acel reflector uria╚Ö ce arunc─â lumina de veghe ╚Öi extrage pe moment cercuri de realitate din ├«ntunericul unui ora╚Ö ascuns ├«n noapte. Lumina de veghe este, pentru mine, cel mai captivant roman de limb─â englez─â citit ├«n 2019, iar traducerea Ariadnei Ponta se apropie de perfec╚Ťiune.

Bogdan-Alexandru St─ânescu este scriitor ┼či critic literar. Cea mai recent─â carte publicat─â: Copil─âria lui Kaspar Hauser, Polirom, 2017.

Coperta Muzeul jpg
Carte nou─â la Charmides: ÔÇ×Muzeul convorbirilor ├«ntrerupteÔÇŁ de Anda Docea
V─â prezent─âm un fragment din ÔÇ×Muzeul convorbirilor ├«ntrerupteÔÇŁ de Anda Docea, volum de versuri publicat de cur├«nd la Editura Charmides.
p 17 2 jpg
Singur─âtate
Fassbinderul actorului Oliver Masucci e conving─âtor pentru c─â, ├«nainte de a ne ame╚Ťi cu panseuri spirituale, se impune ├«n calitatea sa de corp f─âr─â ru╚Öine.
951 17 Breazu jpeg
Capsule de timp
Considerate atunci prea bizare, vor fi lansate, din nou, 30 de ani mai t├«rziu, devenind un fel de dioram─â a felului ├«n care a putut naviga o fabuloas─â forma╚Ťie uitat─â a anilor ÔÇÖ80 prin soundscape-ul ├«nceputului deceniului urm─âtor.
951 21 Pavilionul SUA   Simone Leigh jpg
Laptele viselor la Vene╚Ťia
Edi╚Ťia din acest an nu e, din fericire, grandioas─â ╚Öi nici sentimentul de parc de distrac╚Ťie nu mai e la dispozi╚Ťia ta, ca p├«n─â acum.
TIFF anun╚Ť─â Sunscreen jpg
Organizatorii TIFF anun╚Ť─â prima edi╚Ťie SUNSCREEN, un nou festival de film la Constan╚Ťa
├Äntre 8 ╚Öi 11 septembrie, spectatorii din Constan╚Ťa vor putea urm─âri pe marele ecran zeci de filme de succes ╚Öi se vor bucura de ├«nt├«lniri cu invita╚Ťi speciali din lumea filmului.
p 16 Pdac Iamandi jpeg
Jurnalele (bombard─ârii) Berlinului
├Än goana dup─â supravie┼úuire nu mai e timp de reforme ┼či revolt─â.
p 17 2 jpg
Pe holurile facult─â╚Ťii
Drago╚Ö Hanciu ├«l filmeaz─â aici pe Gheorghe Blond─â (zis ╚Öi ÔÇ×nea JorjÔÇŁ), fostul responsabil cu materialul tehnic de imagine al UNATC-ului, aflat la vremea turnajului ├«n pragul pension─ârii.
950 17 Audio1 jpg
Contra naturii
Nu ne-am l─âmurit ├«nc─â dac─â exist─â un gen muzical LGBT, ori dac─â ideea de gen mai are vreo noim─â ├«n general, ├«ns─â sesiz─âm o propagare a sexualit─â╚Ťii alternative ├«n zone muzicale conservator-tradi╚Ťionaliste asociate identitar cu bigotismul, cu electoratul lui Trump, cu via╚Ťa lipsit─â de dileme.
p 21 Portretul lui Novalis,1943 jpg
Victor Brauner, vizionar, magician și alchimist
├Äncep├«nd cu anii 1939-1940, crea╚Ťia pictorului este influen╚Ťat─â de literatura romantic─â ╚Öi de ezoterism, ├«ndrept├«ndu-se cu deosebire c─âtre scrierile lui Novalis ├«n care artistul consider─â a fi g─âsit ecoul propriei sensibilit─â┼úi.
Pia╚Ťa Unirii din Cluj Napoca   Foto Nicu Cherciu jpg
Spectatorii s├«nt a╚Ötepta╚Ťi la un eveniment impresionant, care ia startul ├«n Pia╚Ťa Unirii din Cluj-Napoca
P├«n─â pe 26 iunie, cel mai mare eveniment cinematografic din Rom├ónia va aduce ├«n ora╚Öul recent desemnat UNESCO City of Film peste 350 de proiec╚Ťii.
p  15 The Plains jpg
21 de drame
Dac─â veni╚Ťi la cea de-a 21-a edi╚Ťie de TIFF exclusiv pentru filme, iat─â 21 de titluri care s-ar putea s─â v─â plac─â.
949 16 freemnas schimbare png
Noaptea alegerilor
Votul e o iluzie, nimic nu se va schimba pentru vis─âtori & imigran╚Ťi.
p 17 jpg
Ciclon
Dramele sale nu ÔÇ×radiografiaz─âÔÇŁ dec├«t prin rico╚Öeu fragmentele de real care s-au nimerit ├«n cadru, fiindc─â adev─âratul lor subiect, universal ╚Öi incoruptibil, este pasiunea.
949 17 Breazu jpg
Perspective și traume
De la premiul acela neașteptat și pînă astăzi, Kendrick Lamar a fost mai degrabă absent.
Al Tomescu jpg
Alexandru Tomescu c├«nt─â ÔÇ×AnotimpurileÔÇŁ lui Vivaldi
ÔÇ×AnotimpurileÔÇŁ lui Vivaldi s├«nt interpretate la Sala Radio de apreciatul violonist Alexandru Tomescu, ├«n concertul ce ├«nchide stagiunea Orchestrei de Camer─â Radio.
Film Food 2022 jpg
TIFF 2022: Cine de 5 stele inspirate din povești de pe marele ecran, la Film Food
Secretele celor mai apreciate buc─ât─ârii ale lumii ╚Öi pove╚Ötile oamenilor care ├«ndr─âznesc s─â testeze limitele conven╚Ťionalului se ├«ntorc ├«n sec╚Ťiunea Film Food la Festivalul Interna╚Ťional de Film Transilvania (17 ÔÇô 26 iunie, Cluj-Napoca), dedicat─â cinefililor pasiona╚Ťi de experien╚Ťe culinare inedite.
p 23 Georges Clarin jpg
Teatrul de odinioar─â, scrinul femeilor
Femeile au constituit adev─ârate constela╚Ťii de socialitate. Dac─â nu dispuneau de puterea economic─â sau politic─â, ele ╚Öi-au exercitat, ├«n schimb, geniul anim├«nd via╚Ťa capitalei pe fond de ÔÇ×pl─âcereÔÇŁ a spiritului comun ├«mp─ârt─â╚Öit─â.
948 16 sus Romila jpg
Poetul și moartea
Nu o carte despre via╚Ťa lui Nichita St─ânescu a scris Bogdan Cre╚Ťu, ci una despre un mare poet ╚Öi moartea lui apropiat─â.
948 16 jos SAxinte jpg
Logica vie╚Ťii, nervurile poeziei
Simona Popescu nu exclude imagina╚Ťia din poezia realului, a cotidianului. Ea poate avea o func╚Ťie integrativ─â a realit─â╚Ťii, tot a╚Öa cum visul (structura visului) poten╚Ťeaz─â atributele spectrului diurn.
948 17 1 foto Albert Dobrin jpg
Palatul min╚Ťii ╚Öi palatul de p─âpu╚Öi
Rosencrantz ╚Öi Guilderstern s├«nt ÔÇ×juca╚ŤiÔÇŁ de Hamlet care, ├«n ÔÇ×nebuniaÔÇŁ lui, inventeaz─â o scenet─â.
948 15 afis craiova jpg
WhatsApp Image 2022 06 03 at 19 12 39 jpg
Sala Radio 8 iunie 2022 jpg
Concert Mozart / Haydn la Sala Radio
Miercuri, 8 iunie 2022, de la ora 19:00, ve╚Ťi avea ocazia de a asculta la Sala Radio un concert Mozart / Haydn prezentat de Orchestra de Camer─â Radio, sub bagheta dirijorului Gheorghe Costin.
EducaTIFF 2022 png
TIFF lanseaz─â op╚Ťionalul de educa╚Ťie cinematografic─â pentru elevi
Programul EducaTIFF continu─â s─â se dezvolte la cea de-a 21-a edi╚Ťie a Festivalului Interna╚Ťional de Film Transilvania (17 ÔÇô 26 iunie).

Adevarul.ro

image
Avertiz─âri de canicul─â ┼či vijelii pentru toat─â ┼úara. Unde se vor ├«nregistra fenomene extreme: harta regiunilor afectate
Avertiz─âri de Cod Portocaliu ┼či Cod Galben de ploi toren┼úiale, vijelii ┼či grindin─â au fost emise mar┼úi, 5 iulie, pentru mai multe jude┼úe din ┼úar─â.
image
Atacul rechinilor. Ce spun biologii marini despre cazul turistei rom├ónce ucise ├«n Marea Ro┼čie a Egiptului
Periodic, rechinii atac─â turi┼čtii ├«n Marea Ro┼čie. Ultima victim─â este o rom├ónc─â de 40 de ani din Suceava. Aceasta nu a avut nicio ┼čans─â ├«n fa┼úa Marelui Alb care la doar 600 de metri distan┼ú─â mai ucisese o turist─â din Austria.
image
Cum se vor impozita imobilele ┼či care este baza de calcul pentru contribu┼úiile la pensii ┼či s─ân─âtate
Modific─ârile Codului Fiscal prev─âd, printre altele, ┼či modific─âri ale modului de calcul pentru plata imobilelor, dar ┼či a bazei de calcul pentru contribu┼úiile la s─ân─âtate ┼či pensii.

HIstoria.ro

image
Diferendul româno-bulgar: Prima problemă spinoasă cu care s-a confruntat România după obţinerea independenţei
Pentru Rom├ónia, prima problem─â spinoas─â cu care s-a confruntat dup─â ob╚Ťinerea independen╚Ťei a fost stabilirea grani╚Ťei cu Bulgaria.
image
Controversele romaniz─ârii: Teritoriile care nu au fost romanizate, de╚Öi au apar╚Ťinut Imperiului Roman
Oponen╚Ťii romaniz─ârii aduc mereu ├«n discu╚Ťie, pentru a combate romanizarea Daciei, acele teritorii care au apar╚Ťinut Imperiului Roman ╚Öi care nu au fost romanizate. Aceste teritorii trebuie ├«mp─âr╚Ťite ├«n dou─â categorii: acelea unde romanizarea ├«ntr-adev─âr nu a p─âtruns ╚Öi nu ÔÇ×a prinsÔÇŁ ╚Öi acelea care au fost romanizate, dar evenimente ulterioare le-au modificat acest caracter. Le descriem pe r├ónd.
image
SUA și Republica Dominicană - Cum a eșuat o anexare dorită de (mai) toată lumea
Pe 2 decembrie 1823, ├«ntr-o vreme c├ónd majoritatea coloniilor spaniole din Americi ├«╚Öi declaraser─â independen╚Ťa sau erau pe cale s-o c├ó╚Ötige, pre╚Öedintele SUA, James Monroe, a proclamat doctrina care-i poart─â numele ╚Öi care a devenit unul dintre documentele emblematice ale istoriei politice a SUA ╚Öi a lumii.