Ora╚Öul care a ├«mbr─â╚Ťi╚Öat triste╚Ťea

Publicat ├«n Dilema Veche nr. 825 din 12ÔÇô18 decembrie 2019
Ora╚Öul care a ├«mbr─â╚Ťi╚Öat triste╚Ťea jpeg

ÔŚĆ Marilynne Robinson, Acas─â, traducere de Irina-Marina Bor╚Ťoi, Editura Litera, 2019.

Marilynne Robinson este o voce unic─â ├«n proza american─â contemporan─â. O scriitoare at├«t de puternic─â, de introspectiv─â ╚Öi, ├«n acela╚Öi timp, de preocupat─â de r─âd─âcinile istorice ale R─âului, o scriitoare care reu╚Öe╚Öte s─â creeze un spa╚Ťiu fic╚Ťional at├«t de ├«nchegat, de abstract ╚Öi de complex ├«nc├«t singura compara╚Ťie posibil─â pentru cititor este William Faulkner. P├«n─â nu demult, faptul c─â publicase un singur roman, excep╚Ťional, Housekeeping (1980), atr─âsese compara╚Ťia superficial─â cu Salinger ╚Öi Harper Lee.

Apoi, ├«n 2004, Robinson a publicat Gilead: scris sub forma unei epistole testamentare a pastorului muribund John Ames c─âtre foarte t├«n─ârul s─âu fiu, romanul Gilead avea s─â se dovedeasc─â prima parte dintr-o trilogie, dar ╚Öi piatra de funda╚Ťie a unei construc╚Ťii romane╚Öti unice, ale c─ârei personaje tr─âiesc ╚Öi rememoreaz─â istoria ├«ntr-un or─â╚Öel fic╚Ťional din Iowa, ├«n 1956. Pastorul John Ames, un personaj aproape neverosimil prin prisma unor calit─â╚Ťi atemporale (sau vetuste, dac─â vre╚Ťi), un om luminos, inteligent ╚Öi de o candoare care vine din propria bun─âtate asimilat─â ra╚Ťional ╚Öi sentimental, ├«mparte enoria╚Öii din Gilead cu pastorul Robert Boughton, prieten din copil─ârie. Pe cei doi nu-i despart dec├«t ÔÇ×c├«╚Ťiva centimetri de dogm─âÔÇť, fiecare urm├«nd c├«te un izvor firav ce curge din puritanismul originar. Doi b─âtr├«ni care ar reprezenta ÔÇ×credin╚ŤaÔÇť ╚Öi ÔÇ×trecutulÔÇť.

├Än Gilead, serenitatea final─â a lui Ames e umbrit─â doar de re├«ntoarcerea fiului risipitor al lui Boughton, Jack, elementul destabilizator al comunit─â╚Ťii. Jack e cel care produce fisurile ├«n construc╚Ťia aparent impecabil─â a comunit─â╚Ťii. ├Än Acas─â, aceea╚Öi ├«ntoarcere e v─âzut─â prin ochii lui Glory Boughton, fiica de 38 de ani a pastorului Boughton (acum decrepit, sursa unei melancolii pline de revolt─â a fiicei) care s-a ├«ntors ├«n casa p─ârinteasc─â dup─â o poveste trist─â de dragoste cu un b─ârbat care se dovedise a fi c─âs─âtorit. ├Äntoarcerea ei o anticipeaz─â pe cea a lui Jack, b─ârbatul dat disp─ârut timp de 20 de ani (╚Öi care a purtat totu╚Öi o firav─â coresponden╚Ť─â cu tat─âl lui), alcoolic, revoltat, extrem de politicos ╚Öi fiin╚Ťa care concentreaz─â ├«n sine toat─â dezordinea pe care comunitatea a alungat-o din s├«nul ei. Tot ceea ce poate fi numit ÔÇ×ac╚ŤiuneÔÇť ├«n Acas─â implic─â aceste trei personaje, pe Glory, Jack ╚Öi b─âtr├«nul lor tat─â, ╚Öi se petrece ├«n m─ârea╚Ťa ╚Öi ├«mb─âtr├«nita lor cas─â, ├«ntre buc─ât─ârie, sufragerie ╚Öi dormitoarele de la etaj. Aceste trei personaje tr─âiesc o via╚Ť─â dubl─â, at├«t ├«n prezentul activit─â╚Ťilor domestice, c├«t ╚Öi ├«n trecutul unde pare a se afla originea tensiunii actuale. Toate activit─â╚Ťile cotidiene cap─ât─â ├«n proza lui Robinson o aur─â misterioas─â, sacr─â ╚Öi ├«nc─ârcat─â de poten╚Ťialitatea dezastrului. Polite╚Ťea lor ascunde resentimente, resemn─âri, iar victoriile simbolice s├«nt c├«╚Ötigate printr-un simplu dialog legat de cafea sau de micul dejun.

Detaliile introduse de Robinson ├«n proz─â au o senzualitate conferit─â de ├«naintarea lent─â a imaginii (prima sut─â de pagini abia dac─â acoper─â c├«teva zile de dup─â revenirea lui Jack, reu╚Öind ├«ns─â, printr-o cobor├«re pe spirala memoriei, s─â coloreze decenii de memorie), proza e de o elegan╚Ť─â ╚Öi o ritmicitate a fraz─ârii care vine s─â ├«nt─âreasc─â acea compara╚Ťie cu Faulkner pe care am f─âcut-o mai sus. Acas─â este, pe l├«ng─â toate acestea, ╚Öi un roman politic: alcoolismul lui Jack nu e dec├«t efectul unei revolte deloc bine temperate, e manifestarea unui spirit extrem de sensibil la ipocrizie. De altfel, interoga╚Ťiile lui Jack au la origine o foarte sincer─â curiozitate legat─â de predestinare: s├«nt unii oameni blestema╚Ťi s─â-╚Öi poarte propria R─âutate pe umeri? Exist─â salvare? ├Än fa╚Ťa acestor ├«ntreb─âri, cei doi pastori (am├«ndoi ├«n mod genuin buni) au o atitudine reticent─â tocmai pentru c─â nu-l pot b─ânui de onestitate. Iar aceast─â reticen╚Ť─â este introducerea supratemei trilogiei lui Robinson: problema rasial─â ├«n America secolului trecut (care devine din ce ├«n ce mai acut─â ├«n secolul acesta). At├«t Boughton, c├«t ╚Öi Ames ╚Ťin de o str─âveche tradi╚Ťie aboli╚Ťionist─â, s├«nt urma╚Öii unor militan╚Ťi antisclavagism, ├«ns─â acum ei nu mai s├«nt dec├«t umbre ale ├«nainta╚Öilor, scufunda╚Ťi p├«n─â la g├«t ├«n resemnare ca ni╚Öte bivoli ├«n mocirl─â. ├Än 1956, problema rasial─â nu mai preocup─â pe nimeni ├«n Gilead, cu excep╚Ťia lui Jack Boughton.

Cei care citesc Acas─â dup─â Gilead vor ╚Öti c─â, ├«n cei 20 de ani petrecu╚Ťi departe de cas─â, Jack a cunoscut o femeie de culoare, de care s-a ├«ndr─âgostit ╚Öi care i-a d─âruit un copil: astfel, ├«ntoarcerea lui Jack devine un fel de misiune de recunoa╚Ötere, o ├«ncercare de a ├«n╚Ťelege dac─â micul, b─âtr├«nul ╚Öi pr─âfuitul ora╚Ö ar putea accepta ceva at├«t de scandalos precum o familie mixt─â. Jack este cel mai faulknerian personaj al lui Robinson, iar Acas─â, ├«mpreun─â cu Gilead ╚Öi Lila formeaz─â un triptic de o stranietate care vine tocmai din ├«mbinarea tradi╚Ťiei literare americane cu un radicalism expresiv ╚Öi ideatic at├«t de rar ├«nt├«lnit ├«n proza actual─â. Foarte bun─â traducerea Irinei-Marina Bor╚Ťoi.

Bogdan-Alexandru St─ânescu este scriitor ┼či critic literar. Cea mai recent─â carte publicat─â: Copil─âria lui Kaspar Hauser, Polirom, 2017.

Coperta Muzeul jpg
Carte nou─â la Charmides: ÔÇ×Muzeul convorbirilor ├«ntrerupteÔÇŁ de Anda Docea
V─â prezent─âm un fragment din ÔÇ×Muzeul convorbirilor ├«ntrerupteÔÇŁ de Anda Docea, volum de versuri publicat de cur├«nd la Editura Charmides.
p 17 2 jpg
Singur─âtate
Fassbinderul actorului Oliver Masucci e conving─âtor pentru c─â, ├«nainte de a ne ame╚Ťi cu panseuri spirituale, se impune ├«n calitatea sa de corp f─âr─â ru╚Öine.
951 17 Breazu jpeg
Capsule de timp
Considerate atunci prea bizare, vor fi lansate, din nou, 30 de ani mai t├«rziu, devenind un fel de dioram─â a felului ├«n care a putut naviga o fabuloas─â forma╚Ťie uitat─â a anilor ÔÇÖ80 prin soundscape-ul ├«nceputului deceniului urm─âtor.
951 21 Pavilionul SUA   Simone Leigh jpg
Laptele viselor la Vene╚Ťia
Edi╚Ťia din acest an nu e, din fericire, grandioas─â ╚Öi nici sentimentul de parc de distrac╚Ťie nu mai e la dispozi╚Ťia ta, ca p├«n─â acum.
TIFF anun╚Ť─â Sunscreen jpg
Organizatorii TIFF anun╚Ť─â prima edi╚Ťie SUNSCREEN, un nou festival de film la Constan╚Ťa
├Äntre 8 ╚Öi 11 septembrie, spectatorii din Constan╚Ťa vor putea urm─âri pe marele ecran zeci de filme de succes ╚Öi se vor bucura de ├«nt├«lniri cu invita╚Ťi speciali din lumea filmului.
p 16 Pdac Iamandi jpeg
Jurnalele (bombard─ârii) Berlinului
├Än goana dup─â supravie┼úuire nu mai e timp de reforme ┼či revolt─â.
p 17 2 jpg
Pe holurile facult─â╚Ťii
Drago╚Ö Hanciu ├«l filmeaz─â aici pe Gheorghe Blond─â (zis ╚Öi ÔÇ×nea JorjÔÇŁ), fostul responsabil cu materialul tehnic de imagine al UNATC-ului, aflat la vremea turnajului ├«n pragul pension─ârii.
950 17 Audio1 jpg
Contra naturii
Nu ne-am l─âmurit ├«nc─â dac─â exist─â un gen muzical LGBT, ori dac─â ideea de gen mai are vreo noim─â ├«n general, ├«ns─â sesiz─âm o propagare a sexualit─â╚Ťii alternative ├«n zone muzicale conservator-tradi╚Ťionaliste asociate identitar cu bigotismul, cu electoratul lui Trump, cu via╚Ťa lipsit─â de dileme.
p 21 Portretul lui Novalis,1943 jpg
Victor Brauner, vizionar, magician și alchimist
├Äncep├«nd cu anii 1939-1940, crea╚Ťia pictorului este influen╚Ťat─â de literatura romantic─â ╚Öi de ezoterism, ├«ndrept├«ndu-se cu deosebire c─âtre scrierile lui Novalis ├«n care artistul consider─â a fi g─âsit ecoul propriei sensibilit─â┼úi.
Pia╚Ťa Unirii din Cluj Napoca   Foto Nicu Cherciu jpg
Spectatorii s├«nt a╚Ötepta╚Ťi la un eveniment impresionant, care ia startul ├«n Pia╚Ťa Unirii din Cluj-Napoca
P├«n─â pe 26 iunie, cel mai mare eveniment cinematografic din Rom├ónia va aduce ├«n ora╚Öul recent desemnat UNESCO City of Film peste 350 de proiec╚Ťii.
p  15 The Plains jpg
21 de drame
Dac─â veni╚Ťi la cea de-a 21-a edi╚Ťie de TIFF exclusiv pentru filme, iat─â 21 de titluri care s-ar putea s─â v─â plac─â.
949 16 freemnas schimbare png
Noaptea alegerilor
Votul e o iluzie, nimic nu se va schimba pentru vis─âtori & imigran╚Ťi.
p 17 jpg
Ciclon
Dramele sale nu ÔÇ×radiografiaz─âÔÇŁ dec├«t prin rico╚Öeu fragmentele de real care s-au nimerit ├«n cadru, fiindc─â adev─âratul lor subiect, universal ╚Öi incoruptibil, este pasiunea.
949 17 Breazu jpg
Perspective și traume
De la premiul acela neașteptat și pînă astăzi, Kendrick Lamar a fost mai degrabă absent.
Al Tomescu jpg
Alexandru Tomescu c├«nt─â ÔÇ×AnotimpurileÔÇŁ lui Vivaldi
ÔÇ×AnotimpurileÔÇŁ lui Vivaldi s├«nt interpretate la Sala Radio de apreciatul violonist Alexandru Tomescu, ├«n concertul ce ├«nchide stagiunea Orchestrei de Camer─â Radio.
Film Food 2022 jpg
TIFF 2022: Cine de 5 stele inspirate din povești de pe marele ecran, la Film Food
Secretele celor mai apreciate buc─ât─ârii ale lumii ╚Öi pove╚Ötile oamenilor care ├«ndr─âznesc s─â testeze limitele conven╚Ťionalului se ├«ntorc ├«n sec╚Ťiunea Film Food la Festivalul Interna╚Ťional de Film Transilvania (17 ÔÇô 26 iunie, Cluj-Napoca), dedicat─â cinefililor pasiona╚Ťi de experien╚Ťe culinare inedite.
p 23 Georges Clarin jpg
Teatrul de odinioar─â, scrinul femeilor
Femeile au constituit adev─ârate constela╚Ťii de socialitate. Dac─â nu dispuneau de puterea economic─â sau politic─â, ele ╚Öi-au exercitat, ├«n schimb, geniul anim├«nd via╚Ťa capitalei pe fond de ÔÇ×pl─âcereÔÇŁ a spiritului comun ├«mp─ârt─â╚Öit─â.
948 16 sus Romila jpg
Poetul și moartea
Nu o carte despre via╚Ťa lui Nichita St─ânescu a scris Bogdan Cre╚Ťu, ci una despre un mare poet ╚Öi moartea lui apropiat─â.
948 16 jos SAxinte jpg
Logica vie╚Ťii, nervurile poeziei
Simona Popescu nu exclude imagina╚Ťia din poezia realului, a cotidianului. Ea poate avea o func╚Ťie integrativ─â a realit─â╚Ťii, tot a╚Öa cum visul (structura visului) poten╚Ťeaz─â atributele spectrului diurn.
948 17 1 foto Albert Dobrin jpg
Palatul min╚Ťii ╚Öi palatul de p─âpu╚Öi
Rosencrantz ╚Öi Guilderstern s├«nt ÔÇ×juca╚ŤiÔÇŁ de Hamlet care, ├«n ÔÇ×nebuniaÔÇŁ lui, inventeaz─â o scenet─â.
948 15 afis craiova jpg
WhatsApp Image 2022 06 03 at 19 12 39 jpg
Sala Radio 8 iunie 2022 jpg
Concert Mozart / Haydn la Sala Radio
Miercuri, 8 iunie 2022, de la ora 19:00, ve╚Ťi avea ocazia de a asculta la Sala Radio un concert Mozart / Haydn prezentat de Orchestra de Camer─â Radio, sub bagheta dirijorului Gheorghe Costin.
EducaTIFF 2022 png
TIFF lanseaz─â op╚Ťionalul de educa╚Ťie cinematografic─â pentru elevi
Programul EducaTIFF continu─â s─â se dezvolte la cea de-a 21-a edi╚Ťie a Festivalului Interna╚Ťional de Film Transilvania (17 ÔÇô 26 iunie).

Adevarul.ro

image
Avertiz─âri de canicul─â ┼či vijelii pentru toat─â ┼úara. Unde se vor ├«nregistra fenomene extreme: harta regiunilor afectate
Avertiz─âri de Cod Portocaliu ┼či Cod Galben de ploi toren┼úiale, vijelii ┼či grindin─â au fost emise mar┼úi, 5 iulie, pentru mai multe jude┼úe din ┼úar─â.
image
Atacul rechinilor. Ce spun biologii marini despre cazul turistei rom├ónce ucise ├«n Marea Ro┼čie a Egiptului
Periodic, rechinii atac─â turi┼čtii ├«n Marea Ro┼čie. Ultima victim─â este o rom├ónc─â de 40 de ani din Suceava. Aceasta nu a avut nicio ┼čans─â ├«n fa┼úa Marelui Alb care la doar 600 de metri distan┼ú─â mai ucisese o turist─â din Austria.
image
Cum se vor impozita imobilele ┼či care este baza de calcul pentru contribu┼úiile la pensii ┼či s─ân─âtate
Modific─ârile Codului Fiscal prev─âd, printre altele, ┼či modific─âri ale modului de calcul pentru plata imobilelor, dar ┼či a bazei de calcul pentru contribu┼úiile la s─ân─âtate ┼či pensii.

HIstoria.ro

image
Diferendul româno-bulgar: Prima problemă spinoasă cu care s-a confruntat România după obţinerea independenţei
Pentru Rom├ónia, prima problem─â spinoas─â cu care s-a confruntat dup─â ob╚Ťinerea independen╚Ťei a fost stabilirea grani╚Ťei cu Bulgaria.
image
Controversele romaniz─ârii: Teritoriile care nu au fost romanizate, de╚Öi au apar╚Ťinut Imperiului Roman
Oponen╚Ťii romaniz─ârii aduc mereu ├«n discu╚Ťie, pentru a combate romanizarea Daciei, acele teritorii care au apar╚Ťinut Imperiului Roman ╚Öi care nu au fost romanizate. Aceste teritorii trebuie ├«mp─âr╚Ťite ├«n dou─â categorii: acelea unde romanizarea ├«ntr-adev─âr nu a p─âtruns ╚Öi nu ÔÇ×a prinsÔÇŁ ╚Öi acelea care au fost romanizate, dar evenimente ulterioare le-au modificat acest caracter. Le descriem pe r├ónd.
image
SUA și Republica Dominicană - Cum a eșuat o anexare dorită de (mai) toată lumea
Pe 2 decembrie 1823, ├«ntr-o vreme c├ónd majoritatea coloniilor spaniole din Americi ├«╚Öi declaraser─â independen╚Ťa sau erau pe cale s-o c├ó╚Ötige, pre╚Öedintele SUA, James Monroe, a proclamat doctrina care-i poart─â numele ╚Öi care a devenit unul dintre documentele emblematice ale istoriei politice a SUA ╚Öi a lumii.