Opus & adevărat

Publicat în Dilema Veche nr. 312 din 4-10 februarie 2010
Dilema veche la Timpul prezent   Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png

Andrei Cornea, Poveşti impertinente şi apocrife, Editura Humanitas, 2009.

Andrei Cornea se numără printre foarte puţinii intelectuali adevăraţi pe care-i avem. Într-o epocă a inflaţiei de „intelectuali“, epocă plină de relativi, pseudo şi autodeclaraţi, Andrei Cornea este un intelectual autentic & atipic: specialist în istoria artei şi autor de studii de referinţă despre filozofia antică, dar şi semnatar de editoriale politice efemere, avînd rare competenţe filologice şi filozofice (vezi traducerile, eseurile şi ediţiile critice îngrijite din Platon şi Aristotel), dar şi o excelentă priză analitică la realitatea socio-politică a ultimelor două decenii (vezi eseurile politice din revistele

şi

). Intelectual deopotrivă old school şi branşat la postmodernitate, capabil să polemizeze erudit, spiritual şi cu bune intuiţii şi despre nu ştiu ce virgulă într-un text de Plotin, şi despre politica externă americană din Orientul Mijlociu, Andrei Cornea reprezintă un tip de intelectual erudit & public ca şi inexistent la noi. Cu un elegant discurs conceptual, logic şi echilibrat ideologic, bine articulat stilistic, avînd competenţe multiple, de la religie la filozofie şi de la cultură la politică (volumul de eseuri

, publicat în 1997, este un deliciu ideatic perfect actual), preocupat de etică şi moralitate, angajat şi redutabil în polemicile de pe piaţa ideilor, Andrei Cornea este oricînd eligibil pe o listă extinsă/alternativă a intelectualilor şi/sau gînditorilor lumii, precum cea alcătuită de

.

Prins între o

, aflată în curs de tipărire, şi prima ediţie critică a

r lui Platon, în curs de elaborare, Andrei Cornea a publicat aceste

, un volum cu peste 50 de texte ludice şi cvasiparenetice, o „jucăreauă“ de filozof care se relaxează şi se amuză alcătuind, pentru maturii rafinaţi, istorii alternative cu tîlc. Apocrife şi (destul de) eretice, deci impertinente, cum le denunţă autorul însuşi. Rescrieri sau continuări ale unor fabule celebre („Vulpea şi strugurii“, „Corbul şi vulpea“, „Greierele şi furnica“), versete şi episoade veterotestamentare (parabola fiului risipitor), basme clasice („Motanul încălţat“) şi anecdote (peştişorul de aur), dialoguri între obiecte, animale şi planete, dar, mai ales, între personaje mitice, literare sau biblice (Narcis, Oedip, Şeherezada, Don Quijote, Peter Schlehmil, Adam şi Eva, Abraham sau Iona), satire de tot felul (în timpul Facerii Dumnezeu primeşte bile albe sau negre), episoade biografice sau epiloguri fictive, istorii paralele, parabole sau distopii, poveştile lui Andrei Cornea se situează undeva între autenticitatea anecdotelor filozofice culese de Jean-Claude Carrière şi literaritatea prozelor apocrife ale lui Karel Cˇapek. Elementul de noutate şi sursă de mult umor este contextul modern al acestor apocrife în care apar extratereştri, Google, 4x4, televiziunea sau sms-urile. Personajele antice şi fictive sînt puse să-şi reinterpreteze rolurile într-o lume identică cu a noastră; prin urmare, contemporaneizarea dialogurilor şi a conflictelor creează o impertinenţă (în sens pragmatic) poetică şi, mai ales, morală, de mare efect. Ceea ce pare un simplu joc de-a literatura apocrifă ascunde însă o reinterpretare a tradiţiei, o (su)punere a moralei creştine unui alt context al valorilor (contemporane relative). La un anumit nivel, ca autor al unor episoade din „micile naraţiuni“ fondatoare ale civilizaţiei occidentale, Andrei Cornea impersonează un posibil avatar al lui Pierre Ménard. Spre deosebire însă de personajul borgesian – a cărui acţiune scripturală este, de fapt, o metaforă a relecturii –, Andrei Cornea nu copiază verbatim şi nu oferă acelaşi vechi text într-un nou context, ci modifică faptele, preocupat fiind, în mod explicit, de deturnarea sensului, de revelarea unei morale alternative prin inversarea sau modificarea perspectivei/unghiului/vocii narative. Cum ne spune naratorul însuşi într-un text intitulat, ironic, „Adevărul istoric“: „Odată cu trecerea timpului, anumite detalii s-au estompat şi totul a căpătat un sens opus celui iniţial.“ Opus, dar nu mai puţin profund şi adevărat! Teoreticienii prozei postmoderniste româneşti (dacă mai există) au aici materie cît cuprinde.

Citind aceste poveşti, îl găsim pe Dumnezeu dezis de lume şi însingurat, muştruluit de Iov şi pus în încurcătură de Abraham; furnica, din cauza încălzirii globale, are cămara goală; din cauza unei neînţelegeri, oglinda apei este ea sedusă de Narcis; din cauza iluziei create de suprafaţa apei, un peşte se îndrăgosteşte de o ramură a copacului de pe mal; rămasă fără poveşti şi ameninţată astfel cu moartea, Şeherezada se inspiră citind...

; după ce muşcă din „fructul cunoaşterii“, Eva are o criză de gelozie, iar Adam îi remarcă celulita; Don Quijote evită să-l înfrunte pe uriaşul Briareus, real şi adevărat, pe motiv c-ar fi o iluzie şi că şi-ar strica reputaţia de cavaler; întrebat de răzbunătorul Sfinx, la o conferinţă de presă, dacă e adevărat că se face vinovat de incest şi de paricid, Oedip spune că totul nu este decît o calomnie al cărei autor este „un intelectual, un evreu“ pe nume Freud etc. Alte texte n-au nimic din ideea rescrierii, sînt fie anecdote, fie satire, parabole sau curioase distopii, precum „Educaria“, o lume în care nu există ignoranţă, ci numai educaţie dusă la extrem, şi care dispare treptat sub neutralitatea propriei ştiinţe. Într-un alt text, un tînăr îi cere lui Dumnezeu să fie fericit cu iubirea lui, şi Dumnezeu îi dă, rînd pe rînd, la vîrste diferite, inocenţa, apoi pasiunea, apoi responsabilitatea, iar în cele din urmă povestea lor. Într-o posibilă parabolă a totalitarismului, leul este încoronat regele animalelor după ce ţine un discurs în care convinge animalele că el le ucide numai pe cele slabe, spre binele comun. Într-o parabolă înrudită cu cea a peşterii, un peşte provenind dintr-un lac nu-şi poate convinge semenii din acvariu că există o apă mai mare. Unele poveşti au şi lirism, cum este finalul din „Firele de praf“, în care Dumnezeu, rămas fără calităţi de oferit, le spune firelor de praf venite ultimele la împărţirea însuşirilor: „Fie ca, uneori, o rază de soare să se strecoare pe neaşteptate printr-o mică deschidere în zid sau printr-o fereastră. Şi fie ca acela care va privi raza de soare dintr-o parte, dinspre umbra în care se află el însuşi, să vă vadă pe voi, firele de praf, strălucind în rază ca nenumărate nestemate, dansînd un dans fără sfîrşit în splendoarea luminii. Şi fie ca cel care vă priveşte să creadă, chiar dacă numai pentru o clipită, că baletul vostru din rază arată drumul pierdut spre Paradis...“

Cu aceste poveşti apocrife, inevitabil inegale, dar inteligente şi pline de umor în impertinenţa lor neostentativă, Andrei Cornea se joacă superior şi de-a literatura, şi de-a filozofia. Ironia subminează orice urmă moralizatoare şi textele au un coté critic şi o înţelepciune cumva în răspăr. O carte ce vorbeşte, în fond, despre sensurile opuse şi nu mai puţin adevărate, dar, mai ales, despre beneficiile nonconformismului. Venind de la un intelectual de asemenea calibru, demersul este cît se poate de tonic.

dilemaveche ro   Dragostea pentru lectura O mostenire pentru generatiile viitoare jpg
Dragostea pentru lectură: O moștenire pentru generațiile viitoare
Îți amintești de clipele petrecute în copilărie când stăteai cufundat în paginile unei cărți captivante?
comunism jpg
Istoria comunismului: lecturi esențiale pentru a înțelege un fenomen global
Comunismul a fost un fenomen global care a influențat profund secolul XX, iar studiul său continuă să fie de mare interes pentru istorici, politologi și publicul larg.
comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.

Parteneri

Horațiu Potra. Sursa: Facebook Horațiu Potra
Motivarea Judecătoriei Ploiești în cazul Potra: „Nu există elemente care să indice o tulburare concretă, gravitatea faptei imputate este de nivel redus”
Judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Judecătoriei Ploieşti, care a respins propunerea procurorilor Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti de arestare preventivă a lui Horaţiu Potra, susține că nu există elemente factuale din care să rezulte o tulburare concretă.
bani euro bancnote ajutoare de stat oferta Foto ministerul finantelor
Datoria externă totală a României a crescut cu 18 miliarde de euro în primele 10 luni
Datoria externă totală a României a crescut cu 18,013 miliarde euro, până la 186,348 miliarde euro, în primele 10 luni ale anului 2024, potrivit Băncii Naţionale a României.
Banner Târg Crăciun
carne porc foto Mediafax jpg
Riscuri pentru sănătate înainte de Crăciun: Ce a găsit ANSVSA în magazinele de carne. Amenzi de milioane de lei
În perioada 10-13 decembrie, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a efectuat 1.117 de verificări în supermarketuri şi hipermarketuri. În urma acțiunilor au fost aplicate 395 de sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 4,24 milioane de lei.
Politisti fac perchezitii la resedintele mai multor persoane implicate in altercatiile violente de sambata, 21 septembrie in orasul Pantelimon  Foto Inquam Photos Octav Ganea (1) jpg
Bărbat reținut după ce postat un video prin care îndemna la revoltă în spaţiul public, nemulțumit de anularea alegerilor prezidenţiale
Un bărbat din judeţul Alba a fost reţinut vineri, sub acuzaţia de instigare publică. El a postat online un film prin care îndemna oamenii să iasă în stradă şi să se revolte, nemulţumit de decizia CCR, de anulare a rezultatului primului tur al alegerilor prezidenţiale.
Ești PFA sau ai venituri din activități independente mp4 thumbnail png
Taxele și impozitele în 2025, pentu PFA și activități independente, explicate de Ioana Arsenie, strateg financiar
Ești PFA sau ai venituri din activități independente? Iată ce datorii ai de plătit în 2025
carne procesata
Cercetare: Atenție, alimentele ultra-procesate pot accelera îmbătrânirea!
Cercetătorii au descoperit că alimentele ultra-procesate nu doar că favorizează creșterea în greutate și alte probleme de sănătate, ci îți pot afecta semnificativ și procesul de îmbătrânire.
kelemen hunor jpeg
Kelemen Hunor, revoltat de expunerea publică a primarului Soos Zoltan cu cătuşele la mâini. „Un mesaj pe care nu îl putem accepta”
Kelemen Hunor, Preşedintele UDMR, este indignat de expunerea publică a primarului maghiar din Târgu Mureş cu cătuşele la mâini, după ce acesta a fost reţinut într-un dosar în care este suspectat de luare de mită, în valoare de aproximativ 200.000 de euro.
Tânăra cu bani Foto Freepik com jpg
Ce sfaturi a primit o tânără revoltată de salariul de 3.500 de lei: „Voi cum rezistați cu acești bani? Sunt singura fraieră?”
O tânără care s-a plâns că nu poate rezista cu un salariu de 3.500 de lei și că nu îi înțelege pe cei care supraviețuiesc cu acei bani a stârnit numeroase reacții pe o platformă on-line.