Oameni și strigoi

Publicat în Dilema Veche nr. 773 din 13-19 decembrie 2018
Oameni și strigoi jpeg

ÔŚĆ Roland Orcsik, Comandoul fantom─â, traducere de Andrei D├│sa, Editura Paralela 45, 2018. 

Roland Orcsik (n─âscut ├«n 1975 ├«n Iugoslavia, tr─âie╚Öte din 1992 ├«n Ungaria) e poet, eseist, muzician ╚Öi traduc─âtor din s├«rb─â ├«n maghiar─â ╚Öi viceversa. Comandoul fantom─â e primul lui roman ╚Öi, dac─â a╚Ö vrea s─â induc cititorii ├«n eroare ╚Öi s─â scap eu mai u╚Öor, a╚Ö spune c─â tema lui e r─âzboiul care a dus la destr─âmarea Iugoslaviei. De fapt, ca s─â fiu cinstit, Comandoul fantom─â e mai cur├«nd un poem al alien─ârii. ├Äntr-un or─â╚Öel s├«rbesc nenumit b├«ntuie fantoma r─âzboiului, un r─âzboi care poate a izbucnit, poate nu, dar care ├«╚Öi trece aripa murdar─â peste vie╚Ťile oamenilor prin solii s─âi, frica, nebunia ╚Öi ura. To╚Ťi locuitorii s-au baricadat ├«n case, apa ╚Öi electricitatea au fost oprite, ceea ce odinioar─â era o comunitate (├«nchegat─â de prietenii, vecin─ât─â╚Ťi, maturiz─âri comune) s-a fragmentat ╚Öi fiecare familie tr─âie╚Öte izolat─â ├«n propria cas─â, ├«ntr-o lent─â descompunere fizic─â ╚Öi moral─â. Dac─â vre╚Ťi genul proxim, stilistic ╚Öi tematic, acela ar fi Trilogia Gemenilor, a Agotei Kristof: relatare rece, deloc contaminat─â de sentimentalism, zero cer╚Öit de emo╚Ťii de la cititor.

├Äntr-o literatur─â universal─â b├«ntuit─â de demonul suferin╚Ťei (durerea se pare c─â vinde cel mai bine ├«n domeniul literelor contemporane), Orcsik abordeaz─â o tem─â extrem de ofertant─â, dar ocole╚Öte calea cea mai u╚Öoar─â, aleg├«nd s─â planeze pe deasupra evenimentelor Istoriei, s─â coboare ├«n picaj ╚Öi s─â observe muta╚Ťiile pe care le produce aceasta ├«n comportamentul unor personaje de teatru expresionist. R─âzboiul e mai mult un zgomot alb, un eveniment care se apropie, se ├«ndep─ârteaz─â, zidurile caselor s├«nt acoperite cu graffiti-uri patriotice, ╚Öovine, iar oamenii tr─âiesc al─âturi de animale fugite (eliberate) din gr─âdina zoologic─â a ora╚Öului. Dac─â nu era de ajuns, Orcsik alege s─â paraziteze con╚Ötiin╚Ťa mai multor personaje, abord├«nd a╚Öadar calea perspectivei multiple. Dintre toate, se distinge cea a lui Spanac, un adolescent care ador─â zgomotul pe care ├«l fac metalele, un b─âiat terorizat de un tat─â alcoolic, antisemit ╚Öi violent, care ├«n mijlocul acestui iad t─âcut se ├«ndr─âgoste╚Öte de o fat─â cu urechi mari. Din punctul ─âsta de vedere, cartea lui Orcsik e un poem de maturizare, pentru c─â totul conduce la fuga lui Spanac din acest ora╚Ö, la evadarea lui din familia care se degradeaz─â pe zi ce trece (tat─âl este, cred, personajul cel mai bine realizat din ├«ntreaga carte).

Ar fi o observa╚Ťie lipsit─â de originalitate aceea c─â r─âzboiul scoate tot ce e mai r─âu din oameni (situa╚Ťiile-limit─â o fac, ├«n general), dar Orcsik pare s─â fie fascinat de aceast─â degradare a fiin╚Ťei umane, de grotescul care zace ├«n fiecare dintre actan╚Ťii acestui co╚Ömar. Proza lui, epurat─â de exces stilistic, are ceva din directe╚Ťea alegoric─â a visului: nu pare deloc deplasat ca ├«n mijlocul ora╚Öului s─â apar─â un pitic zoofil ÔÇô cam ca la Donoso ÔÇô care vrea s─â pun─â bazele unei noi rase, autoproclam├«ndu-se ultimul ╚Öi primul nazist al omenirii.

Comandoul fantom─â e departe de ceea ce am numi o lectur─â lejer─â, din toate punctele de vedere: nu face concesii, e dur─â ╚Öi intransigent─â cu sine, refuz─â s─â apeleze la un referen╚Ťial care ar putea atrage pasionatul de istorie, nu edulcoreaz─â ╚Öi nu recurge la c├«rlige emo╚Ťionale. E proza unui poet care a v─âzut tot ce era mai ur├«t de v─âzut ├«n semenii lui ╚Öi care a c─âutat calea cea mai incomod─â ╚Öi mai direct─â de a ar─âta acest tot. Trebuie amintit─â traducerea foarte bun─â a poetului Andrei D├│sa, care s-a ╚Ťinut scai de stilul zero al autorului, f─âr─â a ├«ncerca s─â ÔÇ×├«mbun─ât─â╚Ťeasc─âÔÇť lucrurile. 

Bogdan-Alexandru St─ânescu este scriitor ┼či critic literar. Cea mai recent─â carte publicat─â: Copil─âria lui Kaspar Hauser, Polirom, 2017.

Coperta Muzeul jpg
Carte nou─â la Charmides: ÔÇ×Muzeul convorbirilor ├«ntrerupteÔÇŁ de Anda Docea
V─â prezent─âm un fragment din ÔÇ×Muzeul convorbirilor ├«ntrerupteÔÇŁ de Anda Docea, volum de versuri publicat de cur├«nd la Editura Charmides.
p 17 2 jpg
Singur─âtate
Fassbinderul actorului Oliver Masucci e conving─âtor pentru c─â, ├«nainte de a ne ame╚Ťi cu panseuri spirituale, se impune ├«n calitatea sa de corp f─âr─â ru╚Öine.
951 17 Breazu jpeg
Capsule de timp
Considerate atunci prea bizare, vor fi lansate, din nou, 30 de ani mai t├«rziu, devenind un fel de dioram─â a felului ├«n care a putut naviga o fabuloas─â forma╚Ťie uitat─â a anilor ÔÇÖ80 prin soundscape-ul ├«nceputului deceniului urm─âtor.
951 21 Pavilionul SUA   Simone Leigh jpg
Laptele viselor la Vene╚Ťia
Edi╚Ťia din acest an nu e, din fericire, grandioas─â ╚Öi nici sentimentul de parc de distrac╚Ťie nu mai e la dispozi╚Ťia ta, ca p├«n─â acum.
TIFF anun╚Ť─â Sunscreen jpg
Organizatorii TIFF anun╚Ť─â prima edi╚Ťie SUNSCREEN, un nou festival de film la Constan╚Ťa
├Äntre 8 ╚Öi 11 septembrie, spectatorii din Constan╚Ťa vor putea urm─âri pe marele ecran zeci de filme de succes ╚Öi se vor bucura de ├«nt├«lniri cu invita╚Ťi speciali din lumea filmului.
p 16 Pdac Iamandi jpeg
Jurnalele (bombard─ârii) Berlinului
├Än goana dup─â supravie┼úuire nu mai e timp de reforme ┼či revolt─â.
p 17 2 jpg
Pe holurile facult─â╚Ťii
Drago╚Ö Hanciu ├«l filmeaz─â aici pe Gheorghe Blond─â (zis ╚Öi ÔÇ×nea JorjÔÇŁ), fostul responsabil cu materialul tehnic de imagine al UNATC-ului, aflat la vremea turnajului ├«n pragul pension─ârii.
950 17 Audio1 jpg
Contra naturii
Nu ne-am l─âmurit ├«nc─â dac─â exist─â un gen muzical LGBT, ori dac─â ideea de gen mai are vreo noim─â ├«n general, ├«ns─â sesiz─âm o propagare a sexualit─â╚Ťii alternative ├«n zone muzicale conservator-tradi╚Ťionaliste asociate identitar cu bigotismul, cu electoratul lui Trump, cu via╚Ťa lipsit─â de dileme.
p 21 Portretul lui Novalis,1943 jpg
Victor Brauner, vizionar, magician și alchimist
├Äncep├«nd cu anii 1939-1940, crea╚Ťia pictorului este influen╚Ťat─â de literatura romantic─â ╚Öi de ezoterism, ├«ndrept├«ndu-se cu deosebire c─âtre scrierile lui Novalis ├«n care artistul consider─â a fi g─âsit ecoul propriei sensibilit─â┼úi.
Pia╚Ťa Unirii din Cluj Napoca   Foto Nicu Cherciu jpg
Spectatorii s├«nt a╚Ötepta╚Ťi la un eveniment impresionant, care ia startul ├«n Pia╚Ťa Unirii din Cluj-Napoca
P├«n─â pe 26 iunie, cel mai mare eveniment cinematografic din Rom├ónia va aduce ├«n ora╚Öul recent desemnat UNESCO City of Film peste 350 de proiec╚Ťii.
p  15 The Plains jpg
21 de drame
Dac─â veni╚Ťi la cea de-a 21-a edi╚Ťie de TIFF exclusiv pentru filme, iat─â 21 de titluri care s-ar putea s─â v─â plac─â.
949 16 freemnas schimbare png
Noaptea alegerilor
Votul e o iluzie, nimic nu se va schimba pentru vis─âtori & imigran╚Ťi.
p 17 jpg
Ciclon
Dramele sale nu ÔÇ×radiografiaz─âÔÇŁ dec├«t prin rico╚Öeu fragmentele de real care s-au nimerit ├«n cadru, fiindc─â adev─âratul lor subiect, universal ╚Öi incoruptibil, este pasiunea.
949 17 Breazu jpg
Perspective și traume
De la premiul acela neașteptat și pînă astăzi, Kendrick Lamar a fost mai degrabă absent.
Al Tomescu jpg
Alexandru Tomescu c├«nt─â ÔÇ×AnotimpurileÔÇŁ lui Vivaldi
ÔÇ×AnotimpurileÔÇŁ lui Vivaldi s├«nt interpretate la Sala Radio de apreciatul violonist Alexandru Tomescu, ├«n concertul ce ├«nchide stagiunea Orchestrei de Camer─â Radio.
Film Food 2022 jpg
TIFF 2022: Cine de 5 stele inspirate din povești de pe marele ecran, la Film Food
Secretele celor mai apreciate buc─ât─ârii ale lumii ╚Öi pove╚Ötile oamenilor care ├«ndr─âznesc s─â testeze limitele conven╚Ťionalului se ├«ntorc ├«n sec╚Ťiunea Film Food la Festivalul Interna╚Ťional de Film Transilvania (17 ÔÇô 26 iunie, Cluj-Napoca), dedicat─â cinefililor pasiona╚Ťi de experien╚Ťe culinare inedite.
p 23 Georges Clarin jpg
Teatrul de odinioar─â, scrinul femeilor
Femeile au constituit adev─ârate constela╚Ťii de socialitate. Dac─â nu dispuneau de puterea economic─â sau politic─â, ele ╚Öi-au exercitat, ├«n schimb, geniul anim├«nd via╚Ťa capitalei pe fond de ÔÇ×pl─âcereÔÇŁ a spiritului comun ├«mp─ârt─â╚Öit─â.
948 16 sus Romila jpg
Poetul și moartea
Nu o carte despre via╚Ťa lui Nichita St─ânescu a scris Bogdan Cre╚Ťu, ci una despre un mare poet ╚Öi moartea lui apropiat─â.
948 16 jos SAxinte jpg
Logica vie╚Ťii, nervurile poeziei
Simona Popescu nu exclude imagina╚Ťia din poezia realului, a cotidianului. Ea poate avea o func╚Ťie integrativ─â a realit─â╚Ťii, tot a╚Öa cum visul (structura visului) poten╚Ťeaz─â atributele spectrului diurn.
948 17 1 foto Albert Dobrin jpg
Palatul min╚Ťii ╚Öi palatul de p─âpu╚Öi
Rosencrantz ╚Öi Guilderstern s├«nt ÔÇ×juca╚ŤiÔÇŁ de Hamlet care, ├«n ÔÇ×nebuniaÔÇŁ lui, inventeaz─â o scenet─â.
948 15 afis craiova jpg
WhatsApp Image 2022 06 03 at 19 12 39 jpg
Sala Radio 8 iunie 2022 jpg
Concert Mozart / Haydn la Sala Radio
Miercuri, 8 iunie 2022, de la ora 19:00, ve╚Ťi avea ocazia de a asculta la Sala Radio un concert Mozart / Haydn prezentat de Orchestra de Camer─â Radio, sub bagheta dirijorului Gheorghe Costin.
EducaTIFF 2022 png
TIFF lanseaz─â op╚Ťionalul de educa╚Ťie cinematografic─â pentru elevi
Programul EducaTIFF continu─â s─â se dezvolte la cea de-a 21-a edi╚Ťie a Festivalului Interna╚Ťional de Film Transilvania (17 ÔÇô 26 iunie).

Adevarul.ro

image
Avertiz─âri de canicul─â ┼či vijelii pentru toat─â ┼úara. Unde se vor ├«nregistra fenomene extreme: harta regiunilor afectate
Avertiz─âri de Cod Portocaliu ┼či Cod Galben de ploi toren┼úiale, vijelii ┼či grindin─â au fost emise mar┼úi, 5 iulie, pentru mai multe jude┼úe din ┼úar─â.
image
Atacul rechinilor. Ce spun biologii marini despre cazul turistei rom├ónce ucise ├«n Marea Ro┼čie a Egiptului
Periodic, rechinii atac─â turi┼čtii ├«n Marea Ro┼čie. Ultima victim─â este o rom├ónc─â de 40 de ani din Suceava. Aceasta nu a avut nicio ┼čans─â ├«n fa┼úa Marelui Alb care la doar 600 de metri distan┼ú─â mai ucisese o turist─â din Austria.
image
Cum se vor impozita imobilele ┼či care este baza de calcul pentru contribu┼úiile la pensii ┼či s─ân─âtate
Modific─ârile Codului Fiscal prev─âd, printre altele, ┼či modific─âri ale modului de calcul pentru plata imobilelor, dar ┼či a bazei de calcul pentru contribu┼úiile la s─ân─âtate ┼či pensii.

HIstoria.ro

image
Diferendul româno-bulgar: Prima problemă spinoasă cu care s-a confruntat România după obţinerea independenţei
Pentru Rom├ónia, prima problem─â spinoas─â cu care s-a confruntat dup─â ob╚Ťinerea independen╚Ťei a fost stabilirea grani╚Ťei cu Bulgaria.
image
Controversele romaniz─ârii: Teritoriile care nu au fost romanizate, de╚Öi au apar╚Ťinut Imperiului Roman
Oponen╚Ťii romaniz─ârii aduc mereu ├«n discu╚Ťie, pentru a combate romanizarea Daciei, acele teritorii care au apar╚Ťinut Imperiului Roman ╚Öi care nu au fost romanizate. Aceste teritorii trebuie ├«mp─âr╚Ťite ├«n dou─â categorii: acelea unde romanizarea ├«ntr-adev─âr nu a p─âtruns ╚Öi nu ÔÇ×a prinsÔÇŁ ╚Öi acelea care au fost romanizate, dar evenimente ulterioare le-au modificat acest caracter. Le descriem pe r├ónd.
image
SUA și Republica Dominicană - Cum a eșuat o anexare dorită de (mai) toată lumea
Pe 2 decembrie 1823, ├«ntr-o vreme c├ónd majoritatea coloniilor spaniole din Americi ├«╚Öi declaraser─â independen╚Ťa sau erau pe cale s-o c├ó╚Ötige, pre╚Öedintele SUA, James Monroe, a proclamat doctrina care-i poart─â numele ╚Öi care a devenit unul dintre documentele emblematice ale istoriei politice a SUA ╚Öi a lumii.