Oameni și strigoi

Publicat în Dilema Veche nr. 773 din 13-19 decembrie 2018
Oameni și strigoi jpeg

● Roland Orcsik, Comandoul fantomă, traducere de Andrei Dósa, Editura Paralela 45, 2018. 

Roland Orcsik (născut în 1975 în Iugoslavia, trăiește din 1992 în Ungaria) e poet, eseist, muzician și traducător din sîrbă în maghiară și viceversa. Comandoul fantomă e primul lui roman și, dacă aș vrea să induc cititorii în eroare și să scap eu mai ușor, aș spune că tema lui e războiul care a dus la destrămarea Iugoslaviei. De fapt, ca să fiu cinstit, Comandoul fantomă e mai curînd un poem al alienării. Într-un orășel sîrbesc nenumit bîntuie fantoma războiului, un război care poate a izbucnit, poate nu, dar care își trece aripa murdară peste viețile oamenilor prin solii săi, frica, nebunia și ura. Toți locuitorii s-au baricadat în case, apa și electricitatea au fost oprite, ceea ce odinioară era o comunitate (închegată de prietenii, vecinătăți, maturizări comune) s-a fragmentat și fiecare familie trăiește izolată în propria casă, într-o lentă descompunere fizică și morală. Dacă vreți genul proxim, stilistic și tematic, acela ar fi Trilogia Gemenilor, a Agotei Kristof: relatare rece, deloc contaminată de sentimentalism, zero cerșit de emoții de la cititor.

Într-o literatură universală bîntuită de demonul suferinței (durerea se pare că vinde cel mai bine în domeniul literelor contemporane), Orcsik abordează o temă extrem de ofertantă, dar ocolește calea cea mai ușoară, alegînd să planeze pe deasupra evenimentelor Istoriei, să coboare în picaj și să observe mutațiile pe care le produce aceasta în comportamentul unor personaje de teatru expresionist. Războiul e mai mult un zgomot alb, un eveniment care se apropie, se îndepărtează, zidurile caselor sînt acoperite cu graffiti-uri patriotice, șovine, iar oamenii trăiesc alături de animale fugite (eliberate) din grădina zoologică a orașului. Dacă nu era de ajuns, Orcsik alege să paraziteze conștiința mai multor personaje, abordînd așadar calea perspectivei multiple. Dintre toate, se distinge cea a lui Spanac, un adolescent care adoră zgomotul pe care îl fac metalele, un băiat terorizat de un tată alcoolic, antisemit și violent, care în mijlocul acestui iad tăcut se îndrăgostește de o fată cu urechi mari. Din punctul ăsta de vedere, cartea lui Orcsik e un poem de maturizare, pentru că totul conduce la fuga lui Spanac din acest oraș, la evadarea lui din familia care se degradează pe zi ce trece (tatăl este, cred, personajul cel mai bine realizat din întreaga carte).

Ar fi o observație lipsită de originalitate aceea că războiul scoate tot ce e mai rău din oameni (situațiile-limită o fac, în general), dar Orcsik pare să fie fascinat de această degradare a ființei umane, de grotescul care zace în fiecare dintre actanții acestui coșmar. Proza lui, epurată de exces stilistic, are ceva din directețea alegorică a visului: nu pare deloc deplasat ca în mijlocul orașului să apară un pitic zoofil – cam ca la Donoso – care vrea să pună bazele unei noi rase, autoproclamîndu-se ultimul și primul nazist al omenirii.

Comandoul fantomă e departe de ceea ce am numi o lectură lejeră, din toate punctele de vedere: nu face concesii, e dură și intransigentă cu sine, refuză să apeleze la un referențial care ar putea atrage pasionatul de istorie, nu edulcorează și nu recurge la cîrlige emoționale. E proza unui poet care a văzut tot ce era mai urît de văzut în semenii lui și care a căutat calea cea mai incomodă și mai directă de a arăta acest tot. Trebuie amintită traducerea foarte bună a poetului Andrei Dósa, care s-a ținut scai de stilul zero al autorului, fără a încerca să „îmbunătățească“ lucrurile. 

Bogdan-Alexandru Stănescu este scriitor şi critic literar. Cea mai recentă carte publicată: Copilăria lui Kaspar Hauser, Polirom, 2017.

dilemaveche ro   Literatura clasica pentru copii   De ce merita redescoperita jpg
Literatura clasică pentru copii: De ce merită redescoperită
"A fost odată, ca niciodată..." Cine nu-și amintește aceste cuvinte magice care deschideau porțile unei lumi fantastice?
dilemaveche ro   Dragostea pentru lectura O mostenire pentru generatiile viitoare jpg
Dragostea pentru lectură: O moștenire pentru generațiile viitoare
Îți amintești de clipele petrecute în copilărie când stăteai cufundat în paginile unei cărți captivante?
comunism jpg
Istoria comunismului: lecturi esențiale pentru a înțelege un fenomen global
Comunismul a fost un fenomen global care a influențat profund secolul XX, iar studiul său continuă să fie de mare interes pentru istorici, politologi și publicul larg.
comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.

Parteneri

Ea te plimbă în deșert și îți arată Dubaiul!
Două dintre cele mai tari atracții în Dubai: răsăritul călare și experiența unică din safari! O româncă se ocupă de cele mai bune servicii pentru turiști
Una dintre cele mai noi atracții în Dubai este să vezi răsăritul călare, în deșert. Chiar și pe timp de vară pentru că este magic!
Nicușor Dan FOTO Inquam / Octav Ganea
Nicușor Dan le-a promis liberalilor că PNL va fi principalul partener dacă va ajunge președinte: Vă rog să mă susțineți, dar nu vă îmbrăcați în PNL
Nicușor Dan le-a cerut liberalilor, într-o ședință, să îl susțină în turul 2, dar fără a îl asocia cu partidul, potrivit surselor Adevarul. Mai mult, candidatul le-ar fi promis că PNL va fi principalul partener dacă va fi ales președinte.
Singurul om inmormantat pe Luna  Sursa foto shutterstock 1454730908 jpg
„Mărgelele de sticlă” colectate de misiunea chineză Chang'e-5 ar putea oferi noi informații despre interiorul ascuns al Lunii
„Mărgelele de sticlă” de culoare verde colectate în timpul misiunii selenare chineze Chang'e-5 le oferă oamenilor de ştiinţă informaţii fără precedent despre interiorul ascuns al Lunii, au anunţat luni cercetători chinezi şi australieni.
Donald Trump FOTO Shutterstock
Ce se ascunde în spatele fascinației lui Trump față de hărți și a obsesiei pentru denumirile geografice
Insistența președintelui SUA, Donald Trump, de a schimba denumiri geografice consacrate pare a ascunde deopotrivă o fascinație și o obsesie pentru valoarea hărților, cu repercusiuni asupra politicii externe a SUA, relatează Politico.
Fabrica auto FOTO Shutterstock jpg
Încă un gigant auto concediază 10.000 de angajați
Un gigant auto a anunțat luni că va reduce peste 10.000 de locuri de muncă la nivel global, ceea ce va aduce numărul concedierilor, inclusiv pe cele anunțate anterior, la aproximativ 20.000.
andreea balan jpg
Cine a sunat-o pe Andreea Bălan pentru a veni la TVR. Cum a fost convinsă să renunțe la Antenă
După mulți ani petrecuți la Antena 1, Andreea Bălan a luat o decizie care a surprins întreaga industrie media: în decembrie 2024, artista a anunțat că părăsește emisiunea „Te cunosc de undeva” și postul care i-a fost „casă” profesională o perioadă îndelungată.
accident tir ungaria 1, foto Policie CR jpg
TIR românesc, implicat într-un accident grav în Ungaria, cu alte două autocamioane. Şoferul a rămas încarcerat, iar pasagera sa a murit
Tragedie pe autostrada M5 din Ungaria, unde o femeie aflată ca pasager într-un TIR înmatriculat în Timiş a murit, iar şoferul a suferit răni grave. În accident au fost implicate trei TIR-uri.
dacian tool kit romania 1 jpg
Descoperire arheologică unică scoate la lumină măiestria meșterilor daci, înainte de cucerirea romană
O descoperire arheologică spectaculoasă din Hunedoara aduce noi dovezi despre abilitățile avansate ale dacilor în prelucrarea pietrei – o civilizație antică ce a înflorit în regiunea carpatică înainte de cucerirea romană.
harta razboi ucraina steag drapel rusia europa shutterstock 2114384846 jpg
Germania dă ultimatum Moscovei: armistițiu imediat de 30 de zile în Ucraina sau noi sancțiuni pentru Rusia
Germania a avertizat că, dacă Rusia nu acceptă până la finalul zilei de luni un armistițiu de 30 de zile în Ucraina, UE va impune noi sancțiuni.