O minte poetică

Publicat în Dilema Veche nr. 400 din 13-19 octombrie 2011
Ángeles, triunfo y elegía jpeg

Nu ştiu cît de cunoscută este Editura Elena Francisc, o editură mică, de nişă, care de şapte ani încoace, ca-n poveşti, traduce, editează şi lansează în România un gen de cărţi stranii, pentru care trebuie să ai, dacă nu o clară chemare, măcar o ureche bine deschisă. Altfel, cu greu le cauţi şi încă mai greu dai de ele. Cine ştie însă cîte ceva despre psihologia analitică şi cea transpersonală ar putea fi interesat de cărţile unor autori precum Stanislav Grof, Richard Moss, Jean-Yves Leloup, Ervin László, Boris Cyrulnik – scrieri care fără hotărîrea şi dedicaţia Elenei Francisc şi a lui Horia Ţurcanu n-ar fi fost, probabil, nici azi traduse sistematic în româneşte. Lucrurile pe care le fac cei doi sînt mai ample şi mai variate, însă cărţile pe care le editează, în bune condiţii, deşi cu tineri traducători practic necunoscuţi, ocupă o nişă rămasă pînă nu demult virgină sau la discreţia diletantismului subvenţionat.

Printre aceste cărţi – de spiritualitate în principal, dar şi de psihologie, thanatologie, dietetică – a apărut zilele trecute o carte cu adevărat excepţională, Adîncimile cuvîntului. Înţelesul ascuns al Crezului, semnată, neaşteptat, Brother David Steindl-Rast şi oferind un comentariu subtil, direct, experienţial, structurat astfel încît să comunice cu orice persoană interesată de implicaţiile credinţei. Mai mult decît atît, Elena Francisc l-a invitat la Bucureşti pe acest călugăr benedictin, considerat a fi unul dintre marii învăţători spirituali ai vremurilor noastre şi respectat, deopotrivă, în cercurile creştine, agnostice sau budiste (de altfel, la fel de neaşteptat, Dalai Lama semnează şi prefaţa volumului). Şi astfel, l-am putut vedea, vreme de trei ore, pe „Brother David“ povestind, împărtăşind, răspunzînd la întrebări despre frică, poezie, revelaţie, fără vreun semn de oboseală sau nerăbdare. La cei 85 de ani ai săi, avea o energie cu totul neobişnuită, nici nu s-a aşezat vreo secundă la masa pregătită, a stat drept şi alert şi a vorbit cu o limpezime care dădea cărţii sale deja publicate o altă greutate. 

Cine şi-a imaginat, pînă să-l vadă, că misticii aparţin altor vremuri, sau că mistica e o afacere clasată din vremuri mai deschise spre alte dimensiuni, ar fi trebuit să-l vadă pe acest călugăr catolic, născut în Austria, doctor în psihologie şi autor al unor cărţi clasice (Recunoştinţa, Inima rugăciunii, O minte care ascultă), dar şi coautor al unui dialog despre relaţia între ştiinţă şi teologie cu fizicianul Fritjof Capra sau al unei cărţi despre relaţia între creştinism şi budism. Ar fi trebuit văzut pentru că nimic din ce spunea nu părea suprapus fiinţei sale aflate în armonie cu sine şi cu tot ce-l înconjura, iar totul îl înconjura într-un halou aproape vizibil şi palpabil. A fost, la Bucureşti, o apariţie, iar felul în care îşi împărtăşea experienţa de viaţă – dialogînd plin de graţie cu Sf. Augustin, cu Abraham Maslow sau cu Bernard de Clairvaux – a fost, fără îndoială, o „experienţă de vîrf“, cum ar numi-o Maslow. În fond, spunea „Brother David“ citîndu-l pe psihologul american (mai cunoscut pentru ierarhizarea nevoilor umane), misticii nu sînt neapărat nişte persoane speciale, însă fiecare persoană este, în sinea sa, un mistic special.

Adevărul e că am ţinut să-l văd pe Brother David Steindl-Rast la Bucureşti mai ales pentru deschiderea sa neobişnuită către poezie şi pentru înţelegerea adevărului din marea poezie într-un fel pe care numai experienţa mistică ţi-l poate da. Pentru acest călugăr benedictin, la fel ca pentru Jung, înţelegerea mitologică este esenţială în cunoaşterea de sine, iar adevărul mitologic face parte din „acea realitate extinsă ce cuprinde dimensiunile elevate ale conştiinţei“. Poezia este însă calea de înţelegere instantanee, traducerea simultană, dintr-un limbaj suprauman, a unei alte realităţi. Shakespeare, Yeats, cummings, T.S. Eliot, Rumi sînt, pentru „Brother David“, poeţi ai fiinţei care au putut pune în cuvinte momente privilegiate pe care cu toţii le trăim, acele „peak experiences“, clipe de har, de inspiraţie, de intuiţie, pe care apoi le uităm fără să ştim măcar ce au fost. Privită astfel, poezia – marea poezie – ar trebui predată, la şcoală, ca o formă importantă de înţelegere a propriei condiţii, iar „cultivarea unei minţi poetice“ ar trebui să fie, tot începînd cu şcoala, un obiectiv la fel de important ca rezolvarea ecuaţiilor de gradul doi. Au scris-o, desigur, mulţi alţii, dar este o surpriză de proporţii (iar surpriza este unul dintre numele lui Dumnezeu, spunea „Brother David“) să asculţi o veritabilă minte poetică interpretînd, cu escale şi reflecţii personale, Crezul creştin. Mă gîndeam, în timp ce-l ascultam, ce păcat de profesorii de literatură care n-au înţeles vreodată ce cale regală poate fi poezia pentru sufletele unor adolescenţi rebeli. Deşi, la urma urmelor, poezia e un dar – adică, tot o surpriză – ce ţinteşte mai degrabă minţile inocente decît pe cele critice.

Afis 9 febr 2023 Sala Radio jpg
TROMPETISTUL DE TALIE INTERNAȚIONALĂ ALEX SIPIAGIN VA CÎNTA CU BIG BAND-UL RADIO ROMÂNIA!
Pentru acest concert de jazz contemporan, Big Band-ul Radio îi are ca invitați și pe pianistul și aranjorul MISHA TSIGANOV, contrabasistul MAKAR NOVIKOV și pe bateristul SASHA MACHIN.
Publishing & TPS1 jpg
1 milion de lei pentru traducerea cărților românești în străinătate
Sesiunea 2023 a programelor Translation and Publication Support (TPS) și PUBLISHING ROMANIA, la start
982 16 sus coperta jpg
O bere cu Dave Grohl
Pe mulți dintre noi izolarea din timpul pandemiei ne-a făcut să ne aplecăm spre tot soiul de hobby-uri mai mult sau mai puțin bizare (și de multe ori nu neapărat utile).
p 17 jpg
Teatru de război
Narvik e despre acest cuplu – ea, „soție și mamă”; el, soldat chiar pe frontul din fața casei – care trebuie să le facă față nemților, „separat, dar împreună”.
982 17 coperta1 jpg
Familia Wakeman
Nu doar Steven Wilson a avut un an intens, ci și celălalt Wilson esențial al prog-rock-ului britanic, Damian Wilson.
George Banu jpg
George Banu – un portret pur subiectiv
Biţă folosea des expresia entre‐deux, inclusiv în Povestirile lui Horatio, una dintre ultimele lui cărți.
landscape 1 febr jpg
UN TRIO DE COMPOZITORI, UN TRIO DE MUZICIENI și UN FLAUT DE AUR
Primul concert al lunii februarie (miercuri, 1 februarie 2023) la Sala Radio propune publicului un trio de mari compozitori – MOZART, BACH și MENDELSSOHN – alături de un trio de apreciați muzicieni români.
p 8 2 foto C  Hord jpg
George Banu
De aceea, textele lui George Banu nu doar informează, ci formează. Cititorul îi va rămîne mereu dator, iar Dilema veche îi va rămîne mereu recunoscătoare.
981 16 coperta1 jpg
Retrospectiva anului poetic 2022
În concluzie, aș adăuga că e îmbucurătoare această diversitate de tonuri și de voci din poezia românească de azi.
p 17 2 jpg
Lup singuratic
The Card Counter, cel mai recent film al lui Paul Schrader, demonstrează cît de ușor am ajuns să folosim termenul de „bressonian” pentru a descrie în viteză orice film care promite interpretări minimaliste și o anume reticență pentru spectacol.
981 17 Breazu jpeg
No fun
Aici e Iggy dorindu-și și nereușind să-l imite pe un alt Iggy, cel dintr-o altă eră.
981 21 Iamandi jpg
Revoluția română, între previzibil și spontan
Pe această pantă a căzut comunismul, și cu toate că pare a se sfîrși brusc în 1989, parcurgerea ei a durat aproximativ douăzeci de ani.
MRM 7ian12feb vertical jpg
„Moștenitorii României muzicale”: Violin in love cu Valentin Șerban și Daria Tudor
Pentru îndrăgostiții de muzică, un recital-eveniment la Sala Radio susținut de violonistul Valentin Șerban, cîștigătorul Concursului Enescu – ediția 2020/2021, și pianista Daria Tudor: „Violin in love”.
AFIS 27 ian 2023 Sala Radio jpg
Soprana Valentina Naforniță - invitată specială la Sala Radio
Soprana VALENTINA NAFORNIȚĂ, aplaudată pe scena marilor teatre lirice ale lumii – de la Staatsoper (Viena), Opéra national de Paris, Opéra de Lausanne, Théatre des Champs-Elysées (Paris) sau Teatro alla Scala (Milano) - este invitată specială pe scena Sălii Radio.
George Banu jpeg
George Banu (1943 – 2023)
Pentru mai mult de un deceniu, George Banu a fost unul dintre cei mai valoroși colaboratori permanenți ai revistei noastre.
lanscape Sala Radio Tetrismatic png
Muzica creată ca niște piese de tetris: „TETRISMATIC”, un concert ca o aventură sonoră și vizuală
Joi, 26 ianuarie 2023, de la 19:00, Sala Radio va fi scena evenimentului „TETRISMATIC - Enjoying the Game of an Unexpected Journey”, în care saxofonistul CĂTĂLIN MILEA și invitații săi vor susține o „călătorie muzicală ca un joc”
Idei pentru weekendul prelungit  Sursa imagine Opera Comica pentru Copii jpeg
Reprezentații suplimentare programate pentru musicalul ,,Sunetul Muzicii”
La cererea publicului, pe 21 și 22 ianuarie 2023 au fost programate două reprezentații suplimentare ale musicalului „Sunetul Muzicii”, în regia lui Răzvan Mazilu.
p  16 Benjamin Labatut WC jpg
Spre abis
Pe scurt, Labatut ne oferă o ficționalizare a formulării Principiului Incertitudinii și a Interpretării Copenhaga.
980 17 DN83 foto Denisa Neatu jpg
Două povești (nu doar) de dragoste
Ceea ce funcționează aici însă este dinamica coregrafică și ideea individului ca rezultantă a mediului și a istoriei.
Joaquín Sorolla, Odalisca, ulei pe pânză, 1884 (afis) jpg
Art Safari va fi deschis tot anul: 3 ediții în 2023 - Primul sezon începe în 10 februarie și aduce mult-așteptata expoziție retrospectivă a unui mare modernist român – Ion Thedorescu-Sion, Impresionism spaniol, Prix Marcel Duchamp și Young Blood-ul d
Primul sezon celebrează 140 de ani de la nașterea lui Ion Theodorescu-Sion (1882-1939), maeștrii picturii spaniole, de la Academism la Impresionism, printre care celebrul „Maestru al luminii” - Joaquin Sorolla.
p 15, Munch, Tipatul jpg
Coșmar, Țipăt și Mozart
Füssli nu pictează o scenă erotică, ci o experiență mnemonică sau onirică. Fără cenzură, dăruire completă. Aceasta-i sursa coșmarului.
979 COPERTA 16 sus BAS png
Modificare și aliniere
Romanul este atît un traseu spre adevăr, cît și o continuă negare a acestuia.
979 COPERTA 16 jos Marius jpg
Obsesie, pasiune, durere
Sacrificiul şi durerea, dragostea şi moartea sînt, astfel, modelele simbolice pe care ţesătura scrisului Zeruyei Shalev le întinde peste această poveste despre iluzie, împlinire şi eliberare.
p 17 jpg
Două debuturi importante disponibile online
Două dintre cele mai importante filme lansate în 2022, EO și Crimes of the Future, aparțin unor octogenari. Lucru care m-a inspirat să profit de un foarte util program curatoriat de platforma MUBI.

Adevarul.ro

image
Iarna se dezlănțuie. Viscol puternic în România: harta celor mai afectate zone. Anunțurile meteorologilor
Iara se dezlănțuie în următoarele ore. Meteorologii au emis sâmbătă mai multe avertizări cod galben şi portocaliu de ninsori şi de vânt puternic pentru cea mai mare parte a ţării. Vremea rea pune stăpânire pe România.
image
Cât pot să ceară meseriașii pentru o casă simplă, la roșu. „Nu te mai droga, frățică!”
Un român a postat un anunț în care s-a interesat cât ar putea să-l coste o casă de 80 de metri pătrați, pe un singur nivel. Printre răspunsuri, au fost și unele cu totul surprinzătoare.
image
Prima autostradă din România, construită la dorința lui Ceaușescu. În cât timp a fost gata și care era viteza maximă de deplasare
Autostrada Bucureşti-Piteşti, cea mai veche din România, a fost finalizată în doar cinci ani, între 1967 şi 1972, din ordinul lui Nicolae Ceauşescu. Astăzi se împlinesc 56 de ani de la începerea lucrărilor de construire.

HIstoria.ro

image
Moartea căpitanului Valter Mărăcineanu, un erou al Războiului de Independență
Muzeul Militar Naţional „Regele Ferdinand I” deține în patrimoniul său o fotografie inedită a eroului român Valter Mărăcineanu.
image
Armata lui Vlad Ţepeș: Arme și echipamente
Cu toată lipsa de piese originale din epocă, putem reface echipamentul și armamentul trupelor lui Vlad Ţepeș, bazându-ne pe puținele piese existente, pe sursele pictate și scrise și pe comparații cu zonele din jur.
image
Sfârșitul Bătăliei de la Stalingrad: Capitularea mareșalului Paulus
În timpul nopții de 30 spre 31 ianuarie 1943, Brigada 38 Motorizată, având atașate companiile de geniu, a încercuit zona din jurul Pieței Eroilor Căzuți și magazinul Univermag, întrerupând legăturile telefonice dintre comandamentul mareșalului Friedrich Paulus și unitățile subordonate.