O femeie prea puternică

Publicat în Dilema Veche nr. 358 din 23 - 29 decembrie 2010
Ángeles, triunfo y elegía jpeg

În august 2009, scriitoarea franceză de origine senegaleză Marie Ndiaye spunea, într-un interviu din Inrockuptibles, despre Franţa lui Nicolas Sarkozy: „Cred că această Franţă este monstruoasă. Faptul că noi am ales să locuim la Berlin (scriitoarea, soţul ei, scriitorul Jean-Yves Cendrey, şi cei trei copii ai lor – n.m.) nu este străin de acest sentiment. Am plecat imediat după alegeri, acum doi ani, mai ales din cauza lui Sarkozy... Mi se pare detestabilă această atmosferă de supraveghere şi vulgaritate... Îmi amintesc o frază din Marguerite Duras: «Dreapta e moartea». Pentru mine, aceşti oameni reprezintă o formă de moarte, de îndobitocire a gîndirii, un refuz al diferenţei. Ştiu că şi Angela Merkel este un politician de dreapta, dar ea nu are nimic de-a face cu dreapta lui Sarkozy: ea impune o morală pe care dreapta franceză a pierdut-o“.  

Peste trei luni, cînd scriitoarea a primit Premiul Goncourt pentru romanul apărut la Gallimard, Trois femmes puissantes (Trei femei puternice), deputatul francez Éric Raoult, figură marcantă a majorităţii guvernamentale, a cerut ministrului Culturii, Frédéric Mitterrand, să impună anumite obligaţii laureaţilor celui mai prestigios premiu literar francez, aceştia fiind datori, în opinia politicianului, „să respecte coeziunea naţională şi imaginea ţării noastre“ şi, mai ales, o imprescriptibilă „datorie a rezervei“. Pînă în prezent, ministrul francez al Culturii nu a dat nici un semn că ar fi auzit de controversa privind libertatea de expresie, în afara unui răspuns confidenţial, în scris, trimis parlamentarului furios. Poate pentru că Mitterrand are controversa lui, cea legată de romanul La mauvaise vie apărut în 2005, la Editura Robert Laffont, povestea – la persoana întîi, dar ştim cu toţii ce gafă e să suprapui naratorul cu autorul, într-o operă de ficţiune – despre plăcerile turismului sexual. Însă nu La mauvaise vie mă interesează acum şi nici scrupulele morale legate de un roman atît de prost încît e mai degrabă o dovadă de mauvais goût să-l comentezi ca literatură.

Trei femei puternice, în schimb, romanul pentru care Marie Ndiaye a primit Goncourt-ul anul trecut (şi care s-ar fi putut numi, la fel de exact, „Trei femei terminate“) e un roman adevărat care şi-a meritat şi premiul, şi notorietatea. Trec peste faptul că, dacă ar fi apărut la noi o carte asemănătoare, ea ar fi fost tratată, fără îndoială, de „feminină“, dacă nu chiar feministă (sau măcar programatic antimisogină), s-ar fi zis că are probleme de construcţie (aşa se zice, frumos, cînd nu-ţi place), că e, în ea, prea multă interioritate şi prea puţină istorie (mică sau mare, dar explicită). Şi chiar aşa e, cu observaţia că, la un nivel suficient de subtil şi de bine condus narativ, planurile care par să se excludă la o primă privire se contopesc subteran. 

Marie Ndiaye scrie, în fond – şi nu doar în această carte tîrzie –, despre nepăsare şi ferocitate (e drept, mai degrabă masculine), despre ruşine şi evadare (într-adevăr, mai mult feminine), neuitînd însă niciodată contrapunctul esenţial al acestor afecte, fatalităţi şi întîmplări de viaţă. Prima dintre cele trei femei surprinse în momentul-cheie al poveştii lor este Norah – o avocată pariziană tarată (indirect şi de la distanţă) de un monstru patern, un fel de mic demon implacabil care şi-a răpit propriul fiu, distrugînd astfel şi viaţa trăită departe, a soţiei şi fetelor sale. Norah e cea care, povestind, regresează, sub ochii noştri, la ceea ce poate avea mai atroce copilăria. Cea de-a doua femeie „puternică“ a Mariei Ndiaye, Fanta, nici nu mai există: ea apare indirect, lipsită de consistenţă şi identitate, în degringolada unui soţ prea slab şi prea paranoic ca să o vadă aşa cum e. Iar noi, cititorii, abia dacă o întrezărim prin ochii unei vecine insuportabile pe care Fanta o salută doar în momentul în care, nu se ştie cum, îşi recuperează voinţa proprie. Khady Demba, ultima femeie prea puternică pentru supravieţuire, este şi cea care face evadările celorlalte două deopotrivă eroice şi relative; faptul că ea rămîne prizonieră în lumea (războinică, politică, segregată a) bărbaţilor pînă în clipa morţii nu înseamnă nici că eliberarea sa nu e completă, nici că identitatea ei ar fi mai fragilă ca a celorlalte două. Dimpotrivă. 

Felul în care cele trei femei venite (sau niciodată plecate) din Africa neagră se întîlnesc, îşi corespund sau se resping construieşte filigranul acestui roman cu adevărat puternic, deşi poate prea simbolic pentru gustul nostru (literar) minimalist. N-ar fi însă rău să-l putem citi şi în româneşte, căci astfel s-ar putea să înţelegem mai bine conflictele (îndreptăţite, aş zice) ale scriitoarei cu Nicolas Sarkozy, dar şi cu o bună parte a lumii literare franceze.

dilemaveche ro   Dragostea pentru lectura O mostenire pentru generatiile viitoare jpg
Dragostea pentru lectură: O moștenire pentru generațiile viitoare
Îți amintești de clipele petrecute în copilărie când stăteai cufundat în paginile unei cărți captivante?
comunism jpg
Istoria comunismului: lecturi esențiale pentru a înțelege un fenomen global
Comunismul a fost un fenomen global care a influențat profund secolul XX, iar studiul său continuă să fie de mare interes pentru istorici, politologi și publicul larg.
comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.

Parteneri

salvamont maramures png
Salvamontiştii maramureșeni transportă canistre cu motorină spre releul de comunicaţii din Vârful lui Dan, în sprijinul STS
Salvamontiştii maramureșeni participă, sâmbătă, la o acţiune atipică, de suport pentru Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) şi Poliţia de Frontieră, pentru a reusi să mențină funcțional sistemul de comunicații în partea de nord a județului.
Vot diaspora  MAE jpg
Când se deschid secțiile de votare din țară. Mesajul AEP pentru competitorii electorali
În România, secțiile de votare pentru alegerile prezidențiale 2024 vor fi deschise duminică, la ora 7:00. Românii din țară vor putea vota până la ora 21:00, cu posibilitatea prelungirii până la ora 23:59 pentru cetățenii care, la ora 21.00 se află în sediul secției de votare
Radu Dragusin Tottenham facebook jpg
tudor chirila jpeg
Tudor Chirilă: Candidații la președinție în marea lor majoritate sunt o rușine. E mereu loc de mai rău. Și pentru asta trebuie să ieșim la vot
Artistul Tudor Chirilă susține că fiecare votant trebuie să-și spună anumite întrebări cu privire la candidații de la prezidențiale, iar apoi să pună ștampila de vot. „Să înțelegem că bazinul de vot este segmentat și așteptările acestor segmente de votanți sunt diferite”, afirmă artistul.
sita devi captura video jpg
S-a căsătorit cu un prinț și a trăit în lux, cheltuind sume exorbitante de bani. Cine este femeia care a jignit-o pe Wallis Simpson
Cât de departe ai merge să fii cu persoana pe care o iubești? Ei bine, Sita Devi a spulberat toate obstacolele și a rupt lanțurile normelor sociale pentru a se căsători cu ultimul rege al Baroda, Pratap Singh Gaekwad, care era, la acel moment, al optulea cel mai bogat om din lume și al doilea cel ma
bmw f738b74743 webp
BMW împodobit cu instalație pentru bradul de Crăciun. Șoferul de 25 de ani a fost amendat şi lăsat fără certificatul de înmatriculare
Un şofer din Vâlcea şi-a împodobit BMW-ul cu leduri luminoase, ca pe bradul de Crăciun. Poliţiştii care l-au oprit în trafic l-au sancţionat contravenţional și i-au ridicat şi certificatul de înmatriculare al autovehiculului.
vot diaspora jpg
Un român în vârstă de 100 de ani a votat la München. Numărul conaționalilor care au mers la urne în diaspora a trecut de 208.000
Peste 206.000 de alegători se prezentaseră la urne în diaspora, până sâmbătă la ora 21.00, pentru a-și exprima votul în primul tur al alegerilor prezidenţiale 2024.
lac pixabay jpg
Lacul bizar din România care apare după moartea unui om. Se spune că este blestemat și este considerat poarta spre Iad
De câteva ori pe an, uneori nu atât de des, se naște un lac misterios pe creastele Bucegilor, iar apariţia, prevestită de vânt şi grindină, este însoţită de moartea unui om. Localnicii din Poiana Ţapului spun despre lacul din munţi că este locul de intrare spre Iad.
Interviu  Gabriel Cotabiță Londra 2021 FOTO captură video png
In memoriam Gabriel Cotabiță. Imagini de colecție cu marele cântăreț. Ce spunea într-un interviu realizat acum 3 ani, la Londra. De ce nu a cântat niciodată muzică populară
În primăvara lui 2021, Gabriel Cotabiță concerta la Londra, pentru românii de acolo, în două spectacole memorabile. În plină pandemie de Covid 19, regretatul artist nu a avut parte de o audiență foarte mare, însă a cântat din suflet pentru cei prezenți.