Muzica amintirilor

Publicat în Dilema Veche nr. 862 din 15 - 21 octombrie 2020
Muzica amintirilor jpeg

● György Dragomán, Corul leilor, traducere de Ildikó Gábos-Foarţă, Editura Polirom, 2020.

După romanele Regele alb şi Rugul, traduse la Polirom în ultimii ani, iată că György Dragomán (n. 1973, Tg. Mureş) îşi vede şi el, ca fel ca şi ceilalţi scriitori maghiari născuţi în Ardeal, premiaţi şi traduşi peste tot – Ádám Bodor (n. 1936, Cluj) şi Attila Bartis (n. 1968, Tg. Mureş) –, a treia carte apărută în limba română, limbă pe care, de altfel, stabilit cu familia în Ungaria la vîrsta de unsprezece ani, o şi vorbeşte.

Apărut în 2015, Corul leilor este un volum de proză scurtă şi foarte scurtă destul de eterogen, în ciuda unor teme comune: compus din treizeci de texte, unele dintre acestea grupează mai multe schiţe cu aceleaşi personaje – lucru explicabil prin faptul că volumul adună, de fapt, proze scrise de-a lungul a mai bine de un deceniu. Materialul, amplu şi destul de variat (printre textele realiste se „rătăcesc” şi cîteva cu subiect fantastic, ba chiar o proză autobiografică explicită), este ţinut laolaltă de recurenţa unor subiecte (muzicale), a unor tipuri de personaje (bătrînii, în special bunici), a unor perspective narative (ale copiilor), a unui anume trecut (comunismul) sau a unor călătorii departe de casă (Madrid, Stockholm, Berlin). Şi, deşi o singură proză este plasată, în mod deliberat, în România, multe subiecte sau situaţii au un aer de familiaritate, cel puţin pentru cititorii din generaţia scriitorului, care i-ar putea alătura/compara prozele lui György Dragomán cu cele scrise de Dan Lungu, Lucian Dan Teodorovici sau, cel mai bine, cu cel mai „vestic” dintre prozatorii români, Radu Pavel Gheo, cu acesta avînd, cel puţin prin predilecţia pentru personajele copiilor în vremuri comuniste, cele mai multe lucruri în comun.

Volumul conţine o serie de proze alcătuite, ca un puzzle, din mai multe schiţe în jurul aceluiaşi personaj. În „Cry me a river” urmărim destinul unei cîntăreţe de jazz, de la tracul primului concert pe scenă pînă la, probabil, ultima cîntare, aflată în plină glorie, dar şi în incerta vindecare de o boală fatală. Muzica (clasică sau jazz, latino sau rock, manele sau pop coreean) este prezentă pe fundalul mai multor povestiri, urmărind tribulaţiile unor copii care fie trec prin caznele nesfîrşitelor repetiţii la instrumente clasice, fie sînt fascinaţi de rock-ul occidental într-un mediu comunist închis sau care ajung, în cele din urmă, să vadă un concert cu o trupă legendară. Adulţii sînt şi ei prinşi în obsesia pentru muzică: un bărbat îşi înscenează un infarct pentru ca soţia lui să-l lase să mai cînte la tobe, un altul meştereşte toată viaţa la nişte boxe care să se ridice tehnic la importanţa redării muzicii unui vinil de o raritate absolută, o cîntăreaţă creolă din America de Sud se căsătoreşte cu un maghiar în dezacordul familiei acestuia.

Revin la prozele de tip puzzle, majoritatea cu copii şi cel mai probabil autobiografice. În „Drăcovenii” urmărim o serie de accidente şi de întîmplări violente dintr-o copilărie comunistă (nişte băieţi pun la cale un atentat cu fumigene artizanale într-o cofetărie); în „Karcsika”, protagonista este o fetiţă care-şi doreşte un cîine pentru a se preface nevăzătoare; în „Fotoliul cu urechi” (poate cea mai frumoasă serie de schiţe, cea din care este extras şi titlul volumului), un copil este crescut de bunici la limita fanteziei; în „O, brad frumos”, un alt copil trăieşte mai multe întîmplări magi-comice de Crăciun (cea cu bunicii care rafinează zahăr din sfeclă în bucătăria unui apartament comunist este de un comic nebun); iar în „Moştenirea” se derulează, laolaltă cu amintirile aferente, poveştile unor obiecte descoperite după moartea unui tată.

Dincolo de aceste – cele mai multe – schiţe şi proze cu copii din a doua jumătate a anilor ʼ80 (ce amintesc de prozele volumului colectiv Cartea roz a comunismului coordonat de grupul ieşean Club 8 sau, după cum spuneam la început, de prozele cu adolescenţi ale lui Radu Pavel Gheo), personajele lui György Dragomán sînt, în general, oameni afectaţi, prinşi în vîrtejul slăbiciunilor, al păcatelor tinereţii sau al vîrstei: un alcoolic, un cleptoman, un fost puşcăriaş, un măcelar bătrîn fost campion la skanderbeg, o mătuşă singură a cărei plăcere supremă este Concertul de Anul Nou de la Viena urmărit la un televizor care nu prea funcţionează („Vals” este o altă proză scrisă pe culmile înduioşătoare ale umorului).

Corul leilor este un volum deopotrivă bogat şi inegal, care oferă prea multe în cele aproape trei sute de pagini ale sale: avînd cîteva leitmotive clare, prozele de trecere sau de „umplutură” se îndepărtează – tematic, stilistic şi chiar valoric – prea mult de constantele narative, rupînd ritmul şi afectînd atmosfera volumului. Altfel, e o bucurie şi un privilegiu în sine să avem, iată, aproape integral, literatura lui György Dragomán în limba română. Traducerea lui Ildikó Gábos-Foarţă este, după cum ne-a obişnuit, foarte bună.

dilemaveche ro   Dragostea pentru lectura O mostenire pentru generatiile viitoare jpg
Dragostea pentru lectură: O moștenire pentru generațiile viitoare
Îți amintești de clipele petrecute în copilărie când stăteai cufundat în paginile unei cărți captivante?
comunism jpg
Istoria comunismului: lecturi esențiale pentru a înțelege un fenomen global
Comunismul a fost un fenomen global care a influențat profund secolul XX, iar studiul său continuă să fie de mare interes pentru istorici, politologi și publicul larg.
comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.

Parteneri

Imparateasa Irina jpg
Împărăteasa care a condus un imperiu! A urcat pe tron în urma câștigării unui concurs de frumusețe
Împărăteasa Irina rămâne model de curaj și tărie. Într-o lume condusă de bărbați, a avut curajul să repună în Biserici icoanele. De aceea, peste veacuri, a rămas drept „Sfânta Irina – Împărăteasa icoanelor”. A fost conducătoarea Imperiului Bizantin între anii 797 și 802.
Ilie bolojan PNL jpg
Ilie Bolojan anunță noi restructurări în Senat: „De la 796 de posturi în total vom avea aproximativ 618 posturi"
Președintele Senatului, Ilie Bolojan, a prezentat marți, într-o conferință de presă, un plan de reorganizare a instituției, care va implica o reducere semnificativă a personalului și economii substanțiale la bugetul Senatului.
vlad oprea sinaia  jpg
Percheziții la vila cu stradă proprie a primarului din Sinaia. Ancheta are legătură și cu un castel pe care l-ar deține Vlad Oprea în Franța
Procurorii DNA fac percheziţii la locuințele primarului din Sinaia Vlad Oprea. Edilul urmează să fie adus la Bucureşti pentru audieri, fiind suspectat de fapte de corupţie.
Gogosi pufoase la cuptor jpeg
Cum se fac gogoșile fără făină. Doar 2 ingrediente îți sunt necesare
Cine nu iubește gogoșile? Cu siguranță, micuții nu pot rezista unei gogoși calde, pufoase și aromate, mai ales atunci când sunt umplute cu ciocolată sau acoperite cu topping-uri delicioase.
Joaquin Phoenix şi Lady Gaga sunt selectaţi la categoriile pentru cele mai slabe interpretări Foto IMDB jpg
„Joker: Delir în doi” a fost nominalizat la şapte premii Zmeura de Aur. Lista celor mai proaste filme de la Hollywood
„Joker: Delir în doi” a fost nominalizat, marţi, la şapte premii Zmeura de Aur. De asemenea, Joaquin Phoenix şi Lady Gaga, cei doi actori care joacă rolurile principale în film, sunt selectaţi la categoriile pentru cele mai slabe interpretări.
Femeie care iese pe usa casei FOTO Shutterstock
Lucrul pe care trebuie să-l pui la intrarea în casă pentru ca în locuință să domnească fericirea, norocul și iubirea
Intrarea într-o casă este, în multe culturi, considerată un loc sacru, o barieră între exterior și interior, care influențează energia care pătrunde în locuință.
Cătălin Avramescu, foto Facebook jpg
Profesorul Cătălin Avramescu și-a retras candidatura de la alegerile prezidențiale. „E o chestiune de familie. Am mintea în altă parte acum”
Profesorul universitar Cătălin Avramescu, cel care recent și-a anunțat cadidatura la alegerile prezidențiale, a anunțat că se retrage din cursă. Anunțul a fost făcut public pe pagina sa de socializare.
mere_shutterstock 503835511 jpg
Ce se întâmplă cu colesterolul tău dacă mănânci mere zilnic?
Colesterolul ridicat este o problemă majoră pentru mulți adulți, afectând aproximativ unul din zece oameni cu vârsta de peste 20 de ani, în țările dezvoltate.
Masini de politie jpg
Poliția Română, licitație pentru RCA-ul mașinilor din dotare. Ce condiție a impus
Inspectoratul General al Poliției Române (IGPR) a lansat o licitație pentru asigurarea RCA/Carte verde a peste 900 de autovehicule din dotare, contract estimat la peste un milion de lei (fără TVA).