Moștenirea lui Gorbaciov

Publicat în Dilema Veche nr. 795 din 16-22 mai 2019
Moștenirea lui Gorbaciov jpeg

● William Taubman, Gorbaciov. Viața și epoca lui, Editura Meteor Publishing, București, 2018, traducere de Mihai-Dan Pavelescu. 

Imagine mai reprezentativă decît cea din mai 1989 pentru evoluţia geo-politică a omenirii în secolul XXI nu cred să existe. Atunci, la Beijing, au stat unul lîngă altul doi oameni care, prin deciziile lor, au influenţat lumea enorm: Mihail Gorbaciov şi Deng Xiaoping. Amîndoi erau reformatorii aceluiaşi sistem, cel comunist. Dar abordările lor erau diametral opuse. Primul începuse glasnost, o politică de liberalizare a presei și culturii, şi -pere-stroika, o reformă timidă în direcţia abandonării centralismului economic. Cel de-al doilea reuşise să promoveze în China, după moartea lui Mao Zedong, „economia socialistă de piaţă“, care a presupus, gradual, decolectivizarea agriculturii, încurajarea afacerilor de familie, investiţiile străine, privatizarea şi liberalizarea preţurilor – un fel de revers al politicilor economice comuniste de pînă atunci.

Nu e greu de observat că, în timp ce Gorbaciov începea cu reforma politică, Deng Xiaoping punea accentul exclusiv pe cea economică. În China, partidul unic rămînea – şi a rămas – filtrul reformelor economice, supapa liberalizării, măsura libertăţilor. Pentru China se puneau bazele exploziei economice din secolul următor, pentru URSS începuse numărătoarea inversă pînă la implozia politică din 1991. Deng Xiaoping şi colegii de conducere ai acestuia au dispus represiunea din Piaţa Tiananmen, Gorbaciov a respins planurile unei invazii de tip Praga 1968 atunci cînd Lituania a dat semne de secesiune faţă de Uniunea Sovietică. Deng Xiaoping dispreţuia politica lui Gorbaciov, spunea că pune căruţa (transformarea politică) înaintea calului (reforma economică). „Tatăl meu crede că Gorbaciov este un idiot“, a spus Deng Zhifang, mezinul liderului chinez. În schimb, dispersarea sîngeroasă a studenţilor din Piaţa Tiananmen l-a convins pe Gorbaciov că intervenţia în forţă nu era o soluţie pentru Kremlin, fie că era vorba de URSS, fie că era vorba de ţările socialiste din Estul Europei.

Consideraţiile de mai sus pot fi întîlnite în singurul volum de proporţii de pînă în prezent consacrat „vieţii şi epocii“ lui Mihail Gorbaciov. El aparţine istoricului şi politologului american William Taubman, aflat la a doua „ispravă“ de acest gen, după biografia lui Nikita Hruşciov, premiată cu un Pulitzer. Ambele volume se bazează pe cîte o cercetare de ani de zile în arhivele sovietice, dar şi pe interviuri face-to-face cu martori-cheie. Diferenţa e că, la al doilea volum, autorul a putut discuta şi cu însuşi subiectul documentării sale, fostul preşedinte al URSS Mihail Gorbaciov, astăzi în vîrstă de 88 de ani.

Remarcam în recenzia primei biografii, a lui Hruşciov, că Gheorghiu-Dej nu e pomenit deloc în carte. De această dată, în biografia lui Gorbaciov, Ceauşescu apare în cîteva locuri, în general în compania liderilor comunişti consideraţi de Gorbaciov nişte „troglodiţi“ care nu înţeleg mersul vremurilor. Una dintre schemele lui Ceauşescu, atunci cînd Moscova încerca să îi dea lecţii de glasnost şi perestroika, era să spună că el a început aşa ceva de mai mult timp. Aşa făcuse la vremea lui şi Gheorghiu-Dej cu Hruşciov, şi probabil că succesorul său şi-a însuşit lecţia. Ce dezvăluie însă Taubman este că şi Honecker, din RDG, şi Jivkov, din Bulgaria, aveau aceeaşi tactică, a replicii cu pretinsa reformă deja declanşată. Inu-til de spus că toţi trei, şi Ceauşescu mai ales, nu făcuseră de fapt nimic în acest sens.

Pentru unii, şi astăzi nu e clar dacă Ceauşescu era sau nu la curent cu de-zastrul social şi economic din România ultimilor ani de comunism. Dar e cert că i s-a atras atenţia. Potrivit lui Taubman, în timpul vizitei sale de la Bucureşti, din mai 1987, Gorbaciov i-a reproșat lui Ceauşescu că „ține țara sub teroare și izolată de lume“. A rezultat vestitul episod al replicilor cu glas ridicat pe care cei doi şi le-au adresat, încît a fost nevoie să fie închise ferestrele ca să nu fie alarmate gărzile de corp de afară. Taubman scrie că Gorbaciov îl dispreţuia pe Ceauşescu pentru obtuzitatea acestuia, pentru cultul personalităţii, pentru gîndirea lui „haotică şi confuză“ în domeniul relaţiilor internaţionale.

Gorbaciov, Deng și Ceaușescu sînt tot atîtea răspunsuri la criza care cuprinsese lumea comunistă în 1989. Ceaușescu și toți „troglodiții“ est-europeni nu au fost de fapt capabili de nici o reacție, iar diferențele dintre Gorbaciov și Deng sînt expuse mai sus. La prima vedere, opțiunea Gorbaciov a dus la o Rusie confuză, nostalgică după poziția din secolul XX, frustrată și revanșardă. De partea cealaltă, Deng e creditat cu un succes economic în stare să propulseze China în locul ocupat altădată de URSS, de putere mondială concurentă cu SUA. Dar e posibil ca efectele fiecărei opțiuni să nu se fi epuizat. E posibil ca formula de partid unic – economie de piață să nu reziste la nesfîrșit, după cum o Rusie democrată nu e chiar de neconceput, în pofida exceselor putiniste din prezent.

dilemaveche ro   Literatura clasica pentru copii   De ce merita redescoperita jpg
Literatura clasică pentru copii: De ce merită redescoperită
"A fost odată, ca niciodată..." Cine nu-și amintește aceste cuvinte magice care deschideau porțile unei lumi fantastice?
dilemaveche ro   Dragostea pentru lectura O mostenire pentru generatiile viitoare jpg
Dragostea pentru lectură: O moștenire pentru generațiile viitoare
Îți amintești de clipele petrecute în copilărie când stăteai cufundat în paginile unei cărți captivante?
comunism jpg
Istoria comunismului: lecturi esențiale pentru a înțelege un fenomen global
Comunismul a fost un fenomen global care a influențat profund secolul XX, iar studiul său continuă să fie de mare interes pentru istorici, politologi și publicul larg.
comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.

Parteneri

Donald Trump FOTO AFP
Trump ordonă investigarea a doi consilieri din primul mandat care l-au criticat. Pe unul dintre ei îi acuză de „trădare”
Donald Trump a cerut Departamentului de Justiţie să investigheze doi foşti colaboratori din primul său mandat la Casa Albă, pe unul dintre aceştia acuzându-l de „trădare”, un gest extrem de neobişnuit pentru un preşedinte american.
image png
Trump apasă pe trăgaciul economic: Tarifele de reciprocitate zdruncină piețele și provoacă furia Chinei. China la zi
În materialul de astăzi „China la zi”, vă prezentăm traducerea integrală din limba chineză a două articole publicate pe site-ul oficial al Comitetului Provincial Zhejiang al Consiliului Chinez pentru Promovarea Comerțului Internațional, care analizează escaladarea tensiunilor comerciale.
prostituate roma antica jpg
Povestea femeilor ușoare din Roma Antică. De ce erau așa populare și ce tarife cerereau
Roma Antică a fost un centru al luxului, puterii și al libertății sexuale, unde prostituția nu doar că era acceptată, dar era și reglementată, având un rol esențial în viața socială și economică a imperiului.
copy F64E99B7 83B1 4F33 AA10 C591A4C1A80E mov thumbnail png
Un ritual de tundere a opt femei la Mănăstirea Moreni, din județul Vaslui, a stârnit un val de reacții contradictorii pe internet
La Mănăstirea Moreni din județul Vaslui, a avut loc o ceremonie religioasă de tunderea a opt femei, înainte de a deveni călugărițe. La prima vedere, poate părea ceva medieval şi misogin. În realitate, este vorba despre o rânduială veche a Bisericii.
Arena Nationala, Generatia de Aur (Sportpictures) jpg
Gigi Becali amenință iubitorii de concerte cu Legea Sportului: „I-am adus la cunoștință lui Nicușor Dan”
Gigi Becali a anunțat că a intrat în Parlament ca să facă o Lege a Sportului.
muresan1 jpg jpeg
Nicușor Dan jpg
Soacra lui Nicușor Dan, despre ginerele ei. „Mănâncă tot ce i se dă, este foarte econom. Îi plac ciorbele, sarmalele și plăcintele”
Soacra lui Nicușor Dan a făcut dezvăluiri despre ginerele ei. „Mănâncă ce i se dă, este foarte econom, mănâncă tot, niciodată nu aruncăm”, a spus aceasta.
alicante istock jpg
Destinația perfectă pentru vara lui 2025. Orașul din Spania pe care toți românii trebuie să-l vadă
O scurtă privire în calendar ne va arăta că deja ne apropiem de jumătatea lunii aprilie, iar cei mai mulți români deja încep să se gândească la vacanța de vară. Iar dacă ne dorim să ne bucurăm de o experiență de vis, atunci trebuie să ajungem în această destinație incredibilă din Spania!
CV pentru loc de munca  Foto Freepik com jpg
Un tânăr a aplicat la 1.500 de joburi într-un an, fără succes. Ce greșeli fac românii în căutarea unui loc de muncă
Numeroși tineri din România s-au plâns că au căutat, fără succes, vreme îndelungată locuri de muncă, însă eforturile lor au fost zadarnice. Unul afirmă că a depus peste 1.500 de CV-uri on-line, fără a ține cont de cerințele angajatorilor. Strategia sa a fost un eșec total.