Moștenirea lui Gorbaciov

Publicat în Dilema Veche nr. 795 din 16-22 mai 2019
Moștenirea lui Gorbaciov jpeg

● William Taubman, Gorbaciov. Viața și epoca lui, Editura Meteor Publishing, București, 2018, traducere de Mihai-Dan Pavelescu. 

Imagine mai reprezentativă decît cea din mai 1989 pentru evoluţia geo-politică a omenirii în secolul XXI nu cred să existe. Atunci, la Beijing, au stat unul lîngă altul doi oameni care, prin deciziile lor, au influenţat lumea enorm: Mihail Gorbaciov şi Deng Xiaoping. Amîndoi erau reformatorii aceluiaşi sistem, cel comunist. Dar abordările lor erau diametral opuse. Primul începuse glasnost, o politică de liberalizare a presei și culturii, şi -pere-stroika, o reformă timidă în direcţia abandonării centralismului economic. Cel de-al doilea reuşise să promoveze în China, după moartea lui Mao Zedong, „economia socialistă de piaţă“, care a presupus, gradual, decolectivizarea agriculturii, încurajarea afacerilor de familie, investiţiile străine, privatizarea şi liberalizarea preţurilor – un fel de revers al politicilor economice comuniste de pînă atunci.

Nu e greu de observat că, în timp ce Gorbaciov începea cu reforma politică, Deng Xiaoping punea accentul exclusiv pe cea economică. În China, partidul unic rămînea – şi a rămas – filtrul reformelor economice, supapa liberalizării, măsura libertăţilor. Pentru China se puneau bazele exploziei economice din secolul următor, pentru URSS începuse numărătoarea inversă pînă la implozia politică din 1991. Deng Xiaoping şi colegii de conducere ai acestuia au dispus represiunea din Piaţa Tiananmen, Gorbaciov a respins planurile unei invazii de tip Praga 1968 atunci cînd Lituania a dat semne de secesiune faţă de Uniunea Sovietică. Deng Xiaoping dispreţuia politica lui Gorbaciov, spunea că pune căruţa (transformarea politică) înaintea calului (reforma economică). „Tatăl meu crede că Gorbaciov este un idiot“, a spus Deng Zhifang, mezinul liderului chinez. În schimb, dispersarea sîngeroasă a studenţilor din Piaţa Tiananmen l-a convins pe Gorbaciov că intervenţia în forţă nu era o soluţie pentru Kremlin, fie că era vorba de URSS, fie că era vorba de ţările socialiste din Estul Europei.

Consideraţiile de mai sus pot fi întîlnite în singurul volum de proporţii de pînă în prezent consacrat „vieţii şi epocii“ lui Mihail Gorbaciov. El aparţine istoricului şi politologului american William Taubman, aflat la a doua „ispravă“ de acest gen, după biografia lui Nikita Hruşciov, premiată cu un Pulitzer. Ambele volume se bazează pe cîte o cercetare de ani de zile în arhivele sovietice, dar şi pe interviuri face-to-face cu martori-cheie. Diferenţa e că, la al doilea volum, autorul a putut discuta şi cu însuşi subiectul documentării sale, fostul preşedinte al URSS Mihail Gorbaciov, astăzi în vîrstă de 88 de ani.

Remarcam în recenzia primei biografii, a lui Hruşciov, că Gheorghiu-Dej nu e pomenit deloc în carte. De această dată, în biografia lui Gorbaciov, Ceauşescu apare în cîteva locuri, în general în compania liderilor comunişti consideraţi de Gorbaciov nişte „troglodiţi“ care nu înţeleg mersul vremurilor. Una dintre schemele lui Ceauşescu, atunci cînd Moscova încerca să îi dea lecţii de glasnost şi perestroika, era să spună că el a început aşa ceva de mai mult timp. Aşa făcuse la vremea lui şi Gheorghiu-Dej cu Hruşciov, şi probabil că succesorul său şi-a însuşit lecţia. Ce dezvăluie însă Taubman este că şi Honecker, din RDG, şi Jivkov, din Bulgaria, aveau aceeaşi tactică, a replicii cu pretinsa reformă deja declanşată. Inu-til de spus că toţi trei, şi Ceauşescu mai ales, nu făcuseră de fapt nimic în acest sens.

Pentru unii, şi astăzi nu e clar dacă Ceauşescu era sau nu la curent cu de-zastrul social şi economic din România ultimilor ani de comunism. Dar e cert că i s-a atras atenţia. Potrivit lui Taubman, în timpul vizitei sale de la Bucureşti, din mai 1987, Gorbaciov i-a reproșat lui Ceauşescu că „ține țara sub teroare și izolată de lume“. A rezultat vestitul episod al replicilor cu glas ridicat pe care cei doi şi le-au adresat, încît a fost nevoie să fie închise ferestrele ca să nu fie alarmate gărzile de corp de afară. Taubman scrie că Gorbaciov îl dispreţuia pe Ceauşescu pentru obtuzitatea acestuia, pentru cultul personalităţii, pentru gîndirea lui „haotică şi confuză“ în domeniul relaţiilor internaţionale.

Gorbaciov, Deng și Ceaușescu sînt tot atîtea răspunsuri la criza care cuprinsese lumea comunistă în 1989. Ceaușescu și toți „troglodiții“ est-europeni nu au fost de fapt capabili de nici o reacție, iar diferențele dintre Gorbaciov și Deng sînt expuse mai sus. La prima vedere, opțiunea Gorbaciov a dus la o Rusie confuză, nostalgică după poziția din secolul XX, frustrată și revanșardă. De partea cealaltă, Deng e creditat cu un succes economic în stare să propulseze China în locul ocupat altădată de URSS, de putere mondială concurentă cu SUA. Dar e posibil ca efectele fiecărei opțiuni să nu se fi epuizat. E posibil ca formula de partid unic – economie de piață să nu reziste la nesfîrșit, după cum o Rusie democrată nu e chiar de neconceput, în pofida exceselor putiniste din prezent.

comunism jpg
Istoria comunismului: lecturi esențiale pentru a înțelege un fenomen global
Comunismul a fost un fenomen global care a influențat profund secolul XX, iar studiul său continuă să fie de mare interes pentru istorici, politologi și publicul larg.
comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.
1034 16 O istorie a literaturii romane pe unde scurte jpg
„Loc de urlat”
Critica devine, astfel, şi recurs, pledînd, ca într-o instanţă, pe scena jurnalisticii politice şi a diplomaţiei europene pentru respectarea dreptului de liberă exprimare şi împotriva măsurilor abuzive ale regimului.

Adevarul.ro

image
Rațele alergătoare indiene, folosite în România în loc de pesticide: „Au curățat, într-o săptămână, 1.200 mp”
O tânără din Sibiu, designer de permacultură, a implementat mai multe proiecte în care rațele indiene au fost folosite pentru „combaterea dăunătorilor, de către unele familii sau restaurante care au dorit să producă, ecologic, alimente pe proprietățile lor”.
image
O modificare facială ar putea fi un semn de cancer pulmonar, spun pneumologii
Potrivit unui studiu din 2022, cancerul pulmonar este cel mai frecvent tip de cancer din România,12.122 de pacienții fiind diagnosticați în fiecare an. De asemenea, tot el cauzează şi cele mai multe decese - 10.779 pe an.
image
Coreea de Nord spune că declarația nucleară emisă de China, Japonia și Coreea de Sud îi încalcă grav suveranitatea. „Este o bătaie de joc și o înșelătorie...”
Luni, după ce la Seul, în cadrul unui summit tripartit, China, Japonia și Coreea de Sud au discutat despre programul de înarmare nucleară al Coreei de Nord, Phenianul a anunțat că intenționează să lanseze un alt satelit de spionaj în zilele următoare.

HIstoria.ro

image
Cine au fost „indezirabilii”?
Fondul „Bruxelles” al Arhivei Ministerului Afacerilor Externe păstrează în dosarele secțiunii consulare a Legației României la Bruxelles câteva istorii ale unor personaje de rang secund, aventurieri, delincvenți, propagandiști – așa-numiții „indezirabili”.
image
Atacul lui Cuza asupra masoneriei bucureștene
Modernizarea țării, pe care toți românii o doreau, dar care avea reprezentări diferite de la un grup social la altul, a generat tensiuni în tânărul stat. Programul de reforme al lui Cuza a început să fie contestat.
image
Răpirea lui Mussolini
În vara anului 1943, dictatorul italian Benito Mussolini (mai cunoscut și sub apelativul  pe care acesta și l-a ales – „Il Duce” – „Conducătorul”), aflat la putere de peste 20 de ani, se confrunta cu serioase probleme.