Minunea din Dumbravă

Publicat în Dilema Veche nr. 373 din 7 - 13 aprilie 2011
Ángeles, triunfo y elegía jpeg

Aşa de tare ne-am obişnuit cu gîndul că la noi toate merg prost, că nimic din cele începute nu se termină, că funcţionează doar acele treburi în care sînt implicaţi oameni „interesaţi“, veroşi, cu gînduri ascunse, încît rămînem descumpăniţi, atunci cînd realitatea ne contrazice reflexul căpătat. Cînd auzi că la Buziaş există un spital de nivel european unde se salvează vieţile copiilor bolnavi de leucemie (şi pe cele ale părinţilor lor), că la Spitalul „Marie Curie“, în Bucureşti, există un neurochirurg care a refuzat mai multe oferte occidentale ca să rămînă şi să sfideze sistemul, că mai multe clădiri de patrimoniu, vechi de secole, sînt salvate de bunul simţ şi de hotărîrea cîtorva oameni care-şi cunosc bine meseria – ajungi să reacţionezi paradoxal, pentru că ştii, din experienţă, în ce măsură genul acesta de isprăvi sînt mari excepţii. Funcţionarea normală a lucrurilor, coordonarea decentă şi respectarea regulilor (inclusiv a acelora de politeţe în cadrul şi între anumite instituţii, mult prea „personalizate“ şi intens pitoreşti, la noi) au ajuns rarităţi, microutopii. Şi, cine ştie, poate chiar mirarea noastră, atunci cînd dăm de asemenea oaze, izolează întreaga ispravă, cu aura ei cu tot, într-un statut excepţional care nu-i permite iradierea, emulaţia, normalitatea. 

Cam la asta mă gîndeam săptămîna trecută, cînd am ajuns la Sibiu, cu ocazia inaugurării Centrului Astra pentru Patrimoniu, din Dumbravă. E drept, nu mai văzusem muzeul de acolo – cu aerul lui vetust şi cochet, cu melancolicele mori de apă şi locuinţele lacustre – de pe la mijlocul anilor ’90. Ajunsesem atunci cu nişte prieteni elveţieni, care au rămas entuziasmaţi de potenţialul locului. Iar acum, în alt secol, am dat – stupefiată şi neîncrezătoare, cum privesc, în ultima vreme, orice reuşită – de un mare parc tematic, refăcut, bibilit discret şi răbdător, susţinut de o infrastructură funcţională, care ar fi putut liniştit exista în orice canton elveţian, chiar şi în cele mai „nemţeşti“. 

Iar la intrarea de lîngă Hanul Veştem – noul Centru pentru Patrimoniu, o clădire nouă (construită cu ajutorul unor fonduri de peste trei milioane de euro, oferite de Islanda, Liechtenstein şi Norvegia), excelent încadrată în mediul agrest, cu laboratoare moderne, microclimat şi bibliotecă la zi. Un vis tehnologic. Se pare că nu doar acest centru SF (în context românesc), ci mai multe lucrări de reconstrucţie şi conservare au fost realizate în cadrul acestui proiect, o poveste de succes şi de viitor, începută în urmă cu doi ani şi care va continua cel puţin pînă în 2014. Ideea coordonatorilor proiectului, cercetătoarea Adriana Avram şi Valeriu Olaru, directorul Muzeului Astra, a fost cea a creării la Sibiu a unui centru de excelenţă în domeniile conservării şi restaurării. Şi adevărul e că un astfel de centru hipermodern, meseriaşii şcoliţi, la faţa locului, de meşteri tradiţionali, biblioteca specializată în restaurare care va primi ultimele publicaţii în domeniu – toate acestea cu greu pot fi găsite în alte locuri din România. Am văzut aşa ceva la Toledo, un artesano care refăcea un mozaic maur, întins pe burtă, în mijlocul străzii, cu lupa şi penseta; am văzut la Fribourg, în Elveţia, reconstituirea unei vechi mori de apă de către un adolescent, ras în cap şi cu cercel în ureche, supravegheat de un maître sever, cu mustaţa în furculiţă. Se pare că şi în România lucrurile se reînnoadă (dacă Centrul va fi întreţinut şi sprijinit local cum merită), prin filieră occidentală şi prin „mecanisme financiare“ bruxelleze. Merită însă să vedeţi cu ochii proprii nu doar grija cu care vechi lăzi de zestre ardeleneşti (sau celebrele „lăzi de vecinătate“) şi icoane vechi de secole se repictează, se recondiţionează, dar şi felul cum se reconstituie (pornind de la fotografii) acoperişurile care n-au rezistat mutării, ori gardurile desfăcute pentru a fi transportate în Dumbrava Sibiului. Prozatorul Ovidiu Baron (care coordonează serviciul de PR al muzeului, după ce tocmai şi-a încheiat o teză despre Benjamin Fondane în Franţa) mi-a povestit despre felul în care trebuie tăiate spicele ca să poată folosi drept acoperiş anumitor case din Pădurime şi Ghelari. Mi-a sunat cam cum trebuie să sune povestirile despre cercurile ivite în lanurile de porumb după trecerea unor OZN-uri: a tehnologie extraterestră. 

Dacă mă întrebaţi însă ce mi-a plăcut mai mult şi mai mult în Dumbrava Sibiului, o să vă mărturisesc că locul în care m-aş întoarce oricînd este mica bisericuţă de lemn transplantată acolo de la Dretea, din Cluj. Auzisem de ea dinainte, am citit undeva c-ar fi numită (cam pompos, pentru simplitatea, dar, în definitiv, şi pentru unicitatea ei) „Capela sixtină a bisericilor de lemn“. E un loc care, realmente, îţi taie respiraţia, în care intri sărind peste trei bolovani aplatizaţi, ca nişte pietre de moară, aşezaţi sub formă de trepte, şi aplecîndu-te ca să poţi pătrunde în prima încăpere, destinată femeilor, apoi în naosul cu pictura refăcută ca la 1600. Dacă n-aţi văzut niciodată aşa ceva, merită să ajungeţi cît mai curînd la Sibiu, în Dumbravă, unde (cu multă muncă, plus ajutor internaţional, dar şi local) s-a produs, realmente, o minune făcută să ţină ani buni.

comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.
1034 16 O istorie a literaturii romane pe unde scurte jpg
„Loc de urlat”
Critica devine, astfel, şi recurs, pledînd, ca într-o instanţă, pe scena jurnalisticii politice şi a diplomaţiei europene pentru respectarea dreptului de liberă exprimare şi împotriva măsurilor abuzive ale regimului.
p 17 jpg
Impresii hibernale
Astea fiind spuse, Prin ierburi uscate nu e deloc lipsit de har – ba chiar, dat fiind efortul de a-l dibui chiar în miezul trivialității, filmul e o reușită atemporală, care s-ar putea să îmbătrînească frumos.

Adevarul.ro

image
Coșmarul prin care a trecut un culturist: a pierdut zeci de kilograme în 35 de zile. „Corpul meu a început să se mănânce singur”
Culturistul canadian Jared Maynard a slăbit enorm în cinci săptămâni și și-a pierdut capacitatea de a vorbi din cauza unei boli rare și terifiante de care a reușit, într-un final, să scăpe, deși medicii îi dădeau șansele minime de supraviețuire, potrivit The US Sun.
image
„Cel mai rău lucru din istoria umanității!” Internauții se revoltă din cauza măsurilor de mediu luate de producătorii de băuturi răcoritoare
Fie că este vorba de Coca-Cola sau de suc de portocale, dacă ați cumpărat recent o băutură îmbuteliată, probabil ați observat o schimbare subtilă, dar exasperantă, scrie Daily Mail Online, care relatează ce cred internauții, producătorii și experții în reciclare despre această măsură.
image
Cafeaua Marghilomana, relansată la conacul marelui politician Alexandru Marghiloman. Cum se prepara celebra licoare interbelică VIDEO
Cafeaua Marghilomana, băutura aristocraților de odinioară, a fost relansată. Va putea fi savurată odată cu introducerea în circuitul turistic a clădirilor recent reabilitate de pe domeniul din Buzău care i-a aparținut marelui politician Alexandru Marghiloman.

HIstoria.ro

image
Când a devenit Sicilia romano-catolică?
Mai mult de 13 civilizații și-au pus amprenta asupra Siciliei din momentul apariției primilor locuitori pe insulă, acum mai bine de 10.000 de ani, dar normanzii și-au tăiat partea leului.
image
Amânarea unui sfârșit inevitabil
„Născut prin violenţă, fascismul italian era destinat să piară prin violenţă, luându-și căpetenia cu sine“, spune istoricul Maurizio Serra, autorul volumului Misterul Mussolini: omul, provocările, eşecul, o biografie a dictatorului italian salutată de critici și intrată în topul celor mai bune cărţi
image
Căsătoria lui Caragiale cu gentila domnişoară Alexandrina Burelly
Ajuns director la Teatrul Naţional, funcţie care nu l-a bucurat atât de tare precum credea, Ion Luca Caragiale a avut în schimb o mare şi frumoasă împlinire: a cunoscut-o pe viitoarea doamnă Caragiale.