Mediatori evanescen╚Ťi

Publicat în Dilema Veche nr. 846 din 25 iunie - 1 iulie 2020
Mediatori evanescen╚Ťi jpeg

ÔŚĆ Adam Haslett, G├«nde╚Öte-te c─â nu mai s├«nt, traducere ╚Öi note de Alexandra Turcu, Editura Paralela 45, 2020.

O s─â spun de la bun ├«nceput c─â experien╚Ťa lecturii romanului lui Adam Haslett a fost pentru mine mai cur├«nd una existen╚Ťial─â dec├«t livresc─â. Situat undeva ├«n proximitatea stilistic─â ╚Öi tematic─â a unor Jonathan Franzen ╚Öi Zadie Smith (dar strict cea din Despre frumuse╚Ťe), Haslett nu se sfie╚Öte s─â fie intello, analitic ╚Öi s─â vin─â cu o tez─â a sensibilit─â╚Ťii pe care o pune ├«n scen─â pe mai multe voci. ╚śi c├«nd spun scen─â nu folosesc o metafor─â c─âznit─â, ci m─â refer la o scen─â propriu-zis─â, pe care urc─â vocile membrilor unei familii destr─âmate de demonul amiezii care ├«l ├«mpinge pe tat─â, John, la sinucidere ╚Öi care apoi distruge via╚Ťa fiului s─âu, Michael, iriz├«nd ├«n jur aburii unei otr─âvi care sleie╚Öte orice urm─â de via╚Ť─â.

Exist─â o asem─ânare structural─â ├«ntre G├«nde╚Öte-te c─â nu mai s├«nt ╚Öi faulknerianul Pe patul de moarte: povestea acestei familii este spus─â de fiecare membru al ei, unii povestindu-╚Öi chiar propria moarte, prin altern─âri ale discursurilor, viziunilor ╚Öi planurilor temporale. Dar nu trebuie s─â se sperie nimeni de bau-bau-ul modernist: ├«n spatele aspectului fragmentar se afl─â o poveste fluent─â ╚Öi emo╚Ťionant─â care se apropie cu fiecare pagin─â de un sf├«r╚Öit implacabil pe care vrei s─â-l am├«ni. Romanul lui Haslett poart─â ├«n jurul s─âu aura tragediei antice, f─âr─â a pune ├«ns─â ├«n discurs vreo vin─â a celor pedepsi╚Ťi, ci arunc├«ndu-i direct ├«n bra╚Ťele acelui monstru care macin─â fiin╚Ťa uman─â din interior. Fiecare dintre cele cinci personaje-discurs ale romanului ├«╚Öi are ├«n aceast─â tragedie propria lume, perfect individualizat─â ╚Öi dezvoltat─â de Haslett, chiar ╚Öi atunci c├«nd discursul se dizolv─â ├«n nebunie sau ├«n moarte. John, c─âzut prad─â depresiei dup─â c├«teva rateuri succesive ale carierei, se dizolv─â lent ├«n acedie pentru ca ├«n final s─â-╚Öi pun─â cap─ât zilelor; Margaret e femeia care s-a l─âsat ├«n╚Öelat─â de aparen╚Ťele puse la b─âtaie de t├«n─ârul britanic charismatic pe care l-a luat de so╚Ť ╚Öi care o las─â v─âduv─â, cu trei copii; Celia e tipa sportiv─â, voluntar─â, care-╚Öi cre╚Öte fratele mai mic ╚Öi care se dedic─â asisten╚Ťei sociale, devenind dependent─â de ajutorul pe care trebuie s─â-l ofere ├«ncontinuu celorlal╚Ťi; Alec e mezinul r─âsf─â╚Ťat, homosexualul care ├«ntr-un t├«rziu, dup─â infinite experien╚Ťe sexuale, ├«╚Öi g─âse╚Öte iubirea ╚Öi care se refugiaz─â ├«ntr-un fals pragmatism; ├«n fine, Michael, adev─ârata reu╚Öit─â a acestui roman, e copilul fantast, care e livresc ├«n exprimare ╚Öi monstruos ├«n observa╚Ťii din prima copil─ârie, care ador─â muzica disco (o adora╚Ťie teoretic─â, aplicat─â) ╚Öi care la maturitate devine depresivul ratat dependent de medicamente, etern ├«ndr─âgostit de lesbiene de culoare, pasionat p├«n─â la obsesie de psihanaliza aplicat─â traumelor colective cauzate de trecutul sclavagist al ╚Ť─ârii sale. Michael e rama ├«n care se a╚Öaz─â perfect restul familiei lui: el e trauma, el e trama, el spune povestea vie╚Ťii ╚Öi ├«╚Öi spune povestea mor╚Ťii. El transform─â ni╚Öte banale scrisori c─âtre m─âtu╚Öa Penny, ├«n care ar fi vrut s─â-i povesteasc─â c─âl─âtoria pe ocean spre Marea Britanie, ├«ntr-un spectacol al imagina╚Ťiei care mi-a amintit de Cum mi-am petrecut vacan╚Ťa de var─â, romanul lui T.O. Bobe.

├Än fine, Michael ofer─â ╚Öi structura conceptual─â a acestei pove╚Öti, el fiind termenul mediator, evanescen╚Ťa ce ╚Ťine laolalt─â o familie care altfel s-ar destr─âma ├«n toate col╚Ťurile lumii. Iar dispari╚Ťia lui nu e dec├«t un act care finalizeaz─â procesul implacabil ├«nceput de moartea tat─âlui.

Romanul lui Haslett poate fi citit, la un anumit nivel, ╚Öi ca o lung─â acuza╚Ťie aruncat─â ├«n obrazul industriei farmaceutice americane ╚Öi al medicinei psihiatrice care ├«ndoap─â cu lejeritate un depresiv p├«n─â dincolo de dependen╚Ť─â. ├Äns─â caracterul tragic al acestui roman e sporit de corul vocilor acestei familii, un soi de t├«nguire a mor╚Ťilor care nu e lipsit─â ├«ns─â de o raz─â de lumin─â. ├Än fond, pentru dou─â dintre aceste personaje moartea ├«nseamn─â pace. Traducerea Alexandrei Turcu e mai mult dec├«t OK.

Bogdan-Alexandru St─ânescu este scriitor ┼či critic literar. Cea mai recent─â carte publicat─â: Caragiale. Scrisoarea pierdut─â, Polirom, 2019.

Coperta Muzeul jpg
Carte nou─â la Charmides: ÔÇ×Muzeul convorbirilor ├«ntrerupteÔÇŁ de Anda Docea
V─â prezent─âm un fragment din ÔÇ×Muzeul convorbirilor ├«ntrerupteÔÇŁ de Anda Docea, volum de versuri publicat de cur├«nd la Editura Charmides.
p 17 2 jpg
Singur─âtate
Fassbinderul actorului Oliver Masucci e conving─âtor pentru c─â, ├«nainte de a ne ame╚Ťi cu panseuri spirituale, se impune ├«n calitatea sa de corp f─âr─â ru╚Öine.
951 17 Breazu jpeg
Capsule de timp
Considerate atunci prea bizare, vor fi lansate, din nou, 30 de ani mai t├«rziu, devenind un fel de dioram─â a felului ├«n care a putut naviga o fabuloas─â forma╚Ťie uitat─â a anilor ÔÇÖ80 prin soundscape-ul ├«nceputului deceniului urm─âtor.
951 21 Pavilionul SUA   Simone Leigh jpg
Laptele viselor la Vene╚Ťia
Edi╚Ťia din acest an nu e, din fericire, grandioas─â ╚Öi nici sentimentul de parc de distrac╚Ťie nu mai e la dispozi╚Ťia ta, ca p├«n─â acum.
TIFF anun╚Ť─â Sunscreen jpg
Organizatorii TIFF anun╚Ť─â prima edi╚Ťie SUNSCREEN, un nou festival de film la Constan╚Ťa
├Äntre 8 ╚Öi 11 septembrie, spectatorii din Constan╚Ťa vor putea urm─âri pe marele ecran zeci de filme de succes ╚Öi se vor bucura de ├«nt├«lniri cu invita╚Ťi speciali din lumea filmului.
p 16 Pdac Iamandi jpeg
Jurnalele (bombard─ârii) Berlinului
├Än goana dup─â supravie┼úuire nu mai e timp de reforme ┼či revolt─â.
p 17 2 jpg
Pe holurile facult─â╚Ťii
Drago╚Ö Hanciu ├«l filmeaz─â aici pe Gheorghe Blond─â (zis ╚Öi ÔÇ×nea JorjÔÇŁ), fostul responsabil cu materialul tehnic de imagine al UNATC-ului, aflat la vremea turnajului ├«n pragul pension─ârii.
950 17 Audio1 jpg
Contra naturii
Nu ne-am l─âmurit ├«nc─â dac─â exist─â un gen muzical LGBT, ori dac─â ideea de gen mai are vreo noim─â ├«n general, ├«ns─â sesiz─âm o propagare a sexualit─â╚Ťii alternative ├«n zone muzicale conservator-tradi╚Ťionaliste asociate identitar cu bigotismul, cu electoratul lui Trump, cu via╚Ťa lipsit─â de dileme.
p 21 Portretul lui Novalis,1943 jpg
Victor Brauner, vizionar, magician și alchimist
├Äncep├«nd cu anii 1939-1940, crea╚Ťia pictorului este influen╚Ťat─â de literatura romantic─â ╚Öi de ezoterism, ├«ndrept├«ndu-se cu deosebire c─âtre scrierile lui Novalis ├«n care artistul consider─â a fi g─âsit ecoul propriei sensibilit─â┼úi.
Pia╚Ťa Unirii din Cluj Napoca   Foto Nicu Cherciu jpg
Spectatorii s├«nt a╚Ötepta╚Ťi la un eveniment impresionant, care ia startul ├«n Pia╚Ťa Unirii din Cluj-Napoca
P├«n─â pe 26 iunie, cel mai mare eveniment cinematografic din Rom├ónia va aduce ├«n ora╚Öul recent desemnat UNESCO City of Film peste 350 de proiec╚Ťii.
p  15 The Plains jpg
21 de drame
Dac─â veni╚Ťi la cea de-a 21-a edi╚Ťie de TIFF exclusiv pentru filme, iat─â 21 de titluri care s-ar putea s─â v─â plac─â.
949 16 freemnas schimbare png
Noaptea alegerilor
Votul e o iluzie, nimic nu se va schimba pentru vis─âtori & imigran╚Ťi.
p 17 jpg
Ciclon
Dramele sale nu ÔÇ×radiografiaz─âÔÇŁ dec├«t prin rico╚Öeu fragmentele de real care s-au nimerit ├«n cadru, fiindc─â adev─âratul lor subiect, universal ╚Öi incoruptibil, este pasiunea.
949 17 Breazu jpg
Perspective și traume
De la premiul acela neașteptat și pînă astăzi, Kendrick Lamar a fost mai degrabă absent.
Al Tomescu jpg
Alexandru Tomescu c├«nt─â ÔÇ×AnotimpurileÔÇŁ lui Vivaldi
ÔÇ×AnotimpurileÔÇŁ lui Vivaldi s├«nt interpretate la Sala Radio de apreciatul violonist Alexandru Tomescu, ├«n concertul ce ├«nchide stagiunea Orchestrei de Camer─â Radio.
Film Food 2022 jpg
TIFF 2022: Cine de 5 stele inspirate din povești de pe marele ecran, la Film Food
Secretele celor mai apreciate buc─ât─ârii ale lumii ╚Öi pove╚Ötile oamenilor care ├«ndr─âznesc s─â testeze limitele conven╚Ťionalului se ├«ntorc ├«n sec╚Ťiunea Film Food la Festivalul Interna╚Ťional de Film Transilvania (17 ÔÇô 26 iunie, Cluj-Napoca), dedicat─â cinefililor pasiona╚Ťi de experien╚Ťe culinare inedite.
p 23 Georges Clarin jpg
Teatrul de odinioar─â, scrinul femeilor
Femeile au constituit adev─ârate constela╚Ťii de socialitate. Dac─â nu dispuneau de puterea economic─â sau politic─â, ele ╚Öi-au exercitat, ├«n schimb, geniul anim├«nd via╚Ťa capitalei pe fond de ÔÇ×pl─âcereÔÇŁ a spiritului comun ├«mp─ârt─â╚Öit─â.
948 16 sus Romila jpg
Poetul și moartea
Nu o carte despre via╚Ťa lui Nichita St─ânescu a scris Bogdan Cre╚Ťu, ci una despre un mare poet ╚Öi moartea lui apropiat─â.
948 16 jos SAxinte jpg
Logica vie╚Ťii, nervurile poeziei
Simona Popescu nu exclude imagina╚Ťia din poezia realului, a cotidianului. Ea poate avea o func╚Ťie integrativ─â a realit─â╚Ťii, tot a╚Öa cum visul (structura visului) poten╚Ťeaz─â atributele spectrului diurn.
948 17 1 foto Albert Dobrin jpg
Palatul min╚Ťii ╚Öi palatul de p─âpu╚Öi
Rosencrantz ╚Öi Guilderstern s├«nt ÔÇ×juca╚ŤiÔÇŁ de Hamlet care, ├«n ÔÇ×nebuniaÔÇŁ lui, inventeaz─â o scenet─â.
948 15 afis craiova jpg
WhatsApp Image 2022 06 03 at 19 12 39 jpg
Sala Radio 8 iunie 2022 jpg
Concert Mozart / Haydn la Sala Radio
Miercuri, 8 iunie 2022, de la ora 19:00, ve╚Ťi avea ocazia de a asculta la Sala Radio un concert Mozart / Haydn prezentat de Orchestra de Camer─â Radio, sub bagheta dirijorului Gheorghe Costin.
EducaTIFF 2022 png
TIFF lanseaz─â op╚Ťionalul de educa╚Ťie cinematografic─â pentru elevi
Programul EducaTIFF continu─â s─â se dezvolte la cea de-a 21-a edi╚Ťie a Festivalului Interna╚Ťional de Film Transilvania (17 ÔÇô 26 iunie).

Adevarul.ro

image
┼×oferii nu vor mai putea parca gratis ├«n centrul Bucure┼čtiului
├Äncep├ónd cu luna august ┼čoferii nu vor mai putea parca gratis pe locurile amenajate ├«n centrul Capitalei sau pe trotuar, a anun┼úat viceprimarul Stelian Bujduveanu. Potrivit lui, serviciul va fi digitalizat se vor pune parcometre ┼či bariere automate, iar cei care parcheaz─â pe trotuar vor fi sanc┼úiona┼úi.
image
Un apropiat al lui Kad├«rov sus┼úine c─â cecenii ÔÇ×vor merge ├«nainte p├ón─â la BerlinÔÇŁ dac─â ÔÇ×Putin nu ├«i va opriÔÇŁ VIDEO
Un apropiat al liderului cecen Ramzan Kad├«rov, Magomed Daudov, pre┼čedintele parlamentului cecen, afirm─â c─â unit─â┼úile cecene care lupt─â ├«n Ucraina ÔÇ×vor merge ├«nainte p├ón─â la BerlinÔÇŁ┬ádac─â ÔÇ×Putin nu le va opriÔÇŁ.
image
Firm─â IT din Cluj implicat─â ├«n e┼čecul unuia dintre cele mai a┼čteptate jocuri video din istorie
Problemele tehnice care au dus la e┼čecul lans─ârii unuia dintre cele mai a┼čteptate jocuri video - Cyberpunk 2077 - ar fi fost cauzate de Quantic Lab, o firm─â IT din Cluj, arat─â Forbes ├«n edi┼úia interna┼úional─â. Articolul a declan┼čat o serie de m─ârturii de la angaja┼úi ai companiei, dar ┼či o reac┼úie a Quantic Lab.

HIstoria.ro

image
Cine a detonat ÔÇ×Butoiul cu pulbere al EuropeiÔÇŁ la ├«nceputul secolului XX?
După Războiul franco-prusac, ultima mare confruntare a secolului XIX, Europa occidentală și centrală se bucurau de La Belle Époque, o perioadă de pace, stabilitate și creștere economică și culturală, care se va sfârși odată cu începerea Primului Război Mondial.
image
Diferendul româno-bulgar: Prima problemă spinoasă cu care s-a confruntat România după obţinerea independenţei
Pentru Rom├ónia, prima problem─â spinoas─â cu care s-a confruntat dup─â ob╚Ťinerea independen╚Ťei a fost stabilirea grani╚Ťei cu Bulgaria.
image
Controversele romaniz─ârii: Teritoriile care nu au fost romanizate, de╚Öi au apar╚Ťinut Imperiului Roman
Oponen╚Ťii romaniz─ârii aduc mereu ├«n discu╚Ťie, pentru a combate romanizarea Daciei, acele teritorii care au apar╚Ťinut Imperiului Roman ╚Öi care nu au fost romanizate. Aceste teritorii trebuie ├«mp─âr╚Ťite ├«n dou─â categorii: acelea unde romanizarea ├«ntr-adev─âr nu a p─âtruns ╚Öi nu ÔÇ×a prinsÔÇŁ ╚Öi acelea care au fost romanizate, dar evenimente ulterioare le-au modificat acest caracter. Le descriem pe r├ónd.