Literatura română în 5 cărţi

Publicat în Dilema Veche nr. 748 din 21-27 iunie 2018
Literatura română în 5 cărţi jpeg

Detest să fac liste cu cărţi. Fie că e vorba de recomandări de lectură, fie că e vorba de cine ştie ce top, întotdeauna mă blochez. Ce alegi să pui pe listă, ce alegi să laşi pe dinafară? Pentru că întotdeauna e vorba de un număr limitat de titluri. Cu cît lista sau topul au criterii mai riguroase sau mai restrictive şi o plajă de selecţie mai mică, cu atît mai uşor. Pot face pe loc un Top 5 cu cele mai bune cărţi de proză scurtă apărute la noi anul trecut (am şi făcut asta recent pentru Premiul Iocan), dar dacă mi s-ar cere un Top 5 cu cele mai bune volume de povestiri din întreaga literatură aş începe să am dificultăţi. Şi, din păcate, cum mă ocup şi cu recenzii de carte (şi încă din anul 2000), mi se cer liste tot timpul.

Cea mai recentă solicitare de acest fel, şi cea mai grea dintre tot ce-am primit pînă acum, mi-a fost făcută de curînd de către Lit Hub (https://lithub.com), probabil cea mai mare şi mai importantă platformă online de literatură în limba engleză (unde am avut şansa şi onoarea să fiu publicat şi eu anul trecut cu un eseu), un hub care adună, selectează şi distribuie zilnic informaţie de la peste 300 de reviste literare, edituri & librării mainstream, academice, independente şi underground din toată lumea (vezi întreaga reţea aici: https://lithub.com/about-literary-hub). „Can you do a short list of 5 books on Romanian writing? What would you recommend to Lit Hub readers to read from your country?“ Aşa sună solicitarea lor şi, de cînd am primit e-mail-ul lor, numai la asta mă gîndesc. Şi cu cît mă gîndesc mai mult, cu atît această listă de cinci titluri mi se pare mai irealizabilă. Asta pentru că, deşi iniţial eu m-am gîndit că trebuie să fie vorba de cărţi româneşti deja traduse în limba engleză, editorii de la Lit Hub nu ţineau neapărat ca toate titlurile să fie accesibile cititorilor lor: „It’d be great if they were all translated, but one or two which are not yet is fine too“, au spus ei.

Aşadar, cum recomanzi literatura română, toată literatura română, în 5 cărţi? Deopotrivă autori clasici şi contemporani, deopotrivă scriitori consacraţi, pe nedrept necunoscuţi, autori de manual, de prestigiu, scriitori cult, debutanţi şi în curs de afirmare, deopotrivă romane, volume de proză scurtă, poezie şi eseu, deopotrivă cărţi traduse şi netraduse… Şi mai e ceva ce-ar trebui să iei în calcul. Ce cărţi au mai mari şanse să fie citite şi apreciate de un cititor străin despre ale cărui preferinţe şi cunoştinţe contextuale nu ştii mai nimic? Altfel spus, dacă tot faci o asemenea listă exclusivistă, ce pui în ea ca să fie şi eficientă? Ce recomanzi unui cititor străin care, cel mai probabil, ştie foarte puţine sau chiar nimic despre România şi literatura ei? O astfel de listă pretinde şi responsabilitate. Nu poţi irosi şansa de a le stîrni curiozitatea cititorilor străini pentru propria literatură recomandîndu-le cărţi care nu i-ar putea interesa şi/sau care nu le-ar plăcea sau, aspect foarte important, care ar putea fi rău traduse (varianta americană a Nostalgiei lui Mircea Cărtărescu, spre exemplu, este ratată, iar unele romane de M. Blecher sau Dan Lungu au două variante de traduceri – care-or fi mai bune?). Aşadar, lista nu trebuie să fie doar bună şi indiscutabilă, dar neapărat şi adecvată.

Ca să-mi fac sarcina mai uşoară, am decis să mă rezum la cărţile româneşti deja traduse, şi doar în ultimii ani, în engleză. În primul rînd, asta garantează că cineva, un editor britanic sau american, şi-a pus deja întrebările de mai sus şi ar fi mai sigur să merg pe mîna lui. În al doilea rînd, nu risc să-mi pun în cap contemporanii, ştiut fiind că întotdeauna ţi se reproşează nu ce-ai introdus pe listă, ci taman ce ai lăsat pe dinafară. În al treilea rînd, cărţile româneşti traduse în engleză sînt puţine, ceea ce reduce enorm plaja selecţiei. În fond, doar aceste edituri britanice şi americane au tradus (mai mult) din literatura română în ultimii ani: University of Plymouth Press, Dalkey Archive Press, Yale University Press, Northwestern University Press, Istros Books, Penguin Modern Classics, Archipelago Books, New York Review Book, Old Street Publishing şi Casemate. Dacă or mai fi şi altele, mi-au scăpat.

Şi acum cărţile/autorii. La ficţiune, ai de ales între Rebreanu (Pădurea spînzuraţilor), Eliade (Romanul adolescentului miop, Tinereţe fără tinereţe, Domnişoara Christina), Mihail Sebastian (De două mii de ani), Max Blecher (Inimi cicatrizate, Întîmplări în irealitatea imediată), Norman Manea (Vizuina, Plicul negru, Octombrie, ora opt), Gabriela Adameşteanu (Dimineaţă pierdută, Întîlnirea), Matei Călinescu (Viaţa şi opiniile lui Zacharias Lichter), Mircea Cărtărescu (Orbitor. Aripa stîngă, De ce iubim femeile), Ioana Pârvulescu (Viaţa începe vineri), Răzvan Petrescu (Mici schimbări de atitudine), Petru Cimpoeşu (Simion Liftnicul), Cecilia Ştefănescu (Intrarea Soarelui), Lucian Dan Teodorovici (Matei Brunul), Dan Lungu (Sînt o babă comunistă), Filip Florian şi Matei Florian (Băiuţeii). Dacă mi-a scăpat ceva care ar merita să fie pe listă, este neintenţionat (cu excepţia Cărţii şoaptelor de Varujan Vosganian). Însă odată ajuns în acest punct, îţi poţi pune întrebarea: Herta Müller este eligibilă pentru o astfel de listă? În fond, scrie în germană.

La poezie e uşor, căci antologiile noi de poeţi români traduşi în engleză şi care ar merita să prindă lista sînt, după cunoştinţele mele, puţine: Nichita Stănescu, Ion Mureşan, Ioan Es. Pop, Mircea Dinescu, M. Ivănescu. Nici la eseu/memorialistică nu sînt prea multe titluri: Mihail Sebastian (Jurnal), Mircea Eliade (Jurnal), Noica (Şase maladii ale spiritului contemporan), Lena Constante (Evadarea tăcută), Stelian Tănase (Clienţii lu’ tanti Varvara), Norman Manea (Întoarcerea huliganului, Despre clovni), Andrei Pleşu (Pitoresc şi melancolie). Şi încă o întrebare aici: Cioran sau Victor Ieronim Stoichiţă sînt eligibili? În fond, cărţile lor sînt scrise în franceză.

Încă n-am făcut lista, încă deliberez, luînd în calcul tot ce-am problematizat mai sus. Voi ce-aţi alege?

964 16 coperta jpg
Febra etică
Ca o concluzie, atît Mariana Marin, cît și Mariana Codruț practică o literatură în răspăr cu poetica dominantă a generației ’80, dar nu într-un mod manifest, ostentativ.
964 17 Va urma  Pe planeta Oglinda foto Marius Sumlea 1 jpg
La 146 km de război. Teatru la Piatra Neamț
Ce regăsesc la fiecare ediție a Festivalului de Teatru de la Piatra Neamț este un efort de adecvare la problematicile momentului, la crizele lumii și la ideile ce se dezbat, un efort care face festivalul viu, vibrant, departe de formatul obosit de „vitrină” teatrală.
964 23 png
Lucrările maeștrilor peisagiști britanici (și nu numai) la București
Pavilioanele Art Safari sînt deschise publicului pînă la 11 decembrie și, cu siguranță, promit o experiență vizuală memorabilă.
afis conferintele dilema iasi 6-8 octombrie 2022
Conferințele Dilema veche la Iași. Despre Război și pace 6-8 octombrie 2022, Sala Henri Coandă a Palatului Culturii
Între 6 și 8 octombrie, de joi pînă sîmbătă, Conferințele Dilema veche ajung pentru prima dată la Iași. E o ediție la care conferențiarii invitați vor aborda o temă foarte actuală: „Război și pace”.
963 16 Pdac Romila jpg
Hibridizări
Aplicate preponderent pe Craii de Curtea-Veche, „investigațiile” lui Ion Vianu sfîrșesc prin a da un portret de adîncime al lui Mateiu Caragiale.
p 17 2 jpg
Melancolie pariziană
Ambreiajul ficțiunilor lui Hers este doliul: moartea unui apropiat (în magnificul Ce sentiment de l’été și Amanda), ruptura amoroasă și adolescența (care tot un fel de doliu – al absenței grijilor – se cheamă că e) în Les Passagers de la nuit.
963 17 Breazu jpg
Vremea schimbării
Dezbrăcat de pompa, efervescența și galvanitatea primelor opere discografice ale The Mars Volta, noul album poate fi o ecuație cu prea multe necunoscute pentru vechii fani, dar are caracter și culoare.
Ultimul interviu jpg
Ultimul interviu (roman) - Eshkol Nevo
„Eshkol Nevo scrie cu talent, cu umor și cu inteligență… Prietenie, invidie, iubire, nefericire, puterea de a merge mai departe – nimic nu-i scapă.“
962 16 coperta BAS1 jpg
De la mistic la psihedelic
Viciu ascuns pastișează delicios genul noir, oferind un personaj central care rulează printre tripuri și realități halucinante, în încercarea de a dezlega enigma dispariției amantului căsătorit al unei foste iubite.
p 17 jpg
Frustrare
Om cîine arată din capul locului ca un film ajuns într-o gară din care trenul (succesului de public, al aprecierii critice, dar mai ales al originalității pur și simplu) a plecat de mult.
962 17 Biro cover01 jpg
Estetici synth
Am crescut cu minciuna persistentă că ultimele inovații muzicale s-ar fi realizat în anii ’70.
p 21 coperta jpg
O poveste din Nord, cu voluptate și multă tristețe...
Publicat în cursul acestei veri la Editura Polirom, ultimul roman tradus al lui Stefánsson este, cu siguranță, o piesă importantă în portofoliul colecției de literatură străină al Poliromului.
p 23 jpg
O arhitectură de excepție și o propunere: expoziția permanentă ”Brâncuși în lume”
Cu cîteva zile înainte de inaugurarea acestui Centru, programată pentru 15 septembrie 2022, am organizat o discuție care a pornit de la arhitectura edificiului și a ajuns, firesc cumva, la modul în care, pe de o parte, cultura română de azi îl metabolizează pe Brâncuși.
The John Madejski Garden at the V&A (c) Victoria and Albert Museum, London (1) jpg
Opere de artă rare din patrimoniul Marii Britanii vor fi expuse în această toamnă în București, la Art Safari
81 de opere extrem de valoroase semnate de John Constable (1776-1837), dar și de Rembrandt, Albrecht Dürer, Claude Lorrain și alte nume mari din colecția muzeului londonez sînt împrumutate către Art Safari
p 17 1 jpg jpg
Scandalizare
Ce s-ar fi schimbat în Balaur dacă relația fizică de intimitate ar fi avut loc nu între elev (Sergiu Smerea) și profesoara de religie, ci între elev și profesoara de limba engleză, de pildă? Nu prea multe.
961 17 Breazu jpg
Prezentul ca o buclă temporară într-un cîntec pop retro
Reset, albumul creat de Panda Bear și Sonic Boom, a fost lansat pe 12 august de casa de discuri britanică Domino.
copertă Pozitia a unsprezecea și domnișoarele lui Fontaine jpg
Cătălin Mihuleac - Poziția a unsprezecea și domnișoarele lui Fontaine
Care va să zică, pentru a pluti ca o lebădă în apele noilor timpuri, omul înțelept are nevoie de un patriotism bicefal, care să se adreseze atât României, cât și Uniunii Sovietice!
960 15 Banu jpg
Cu sau fără de cale
Colecționarul se încrede în ce e unitar, amatorul în ce e disparat. Primul în calea bine trasată, pe care celălalt o refuză, preferînd să avanseze imprevizibil. Două posturi contrarii.
960 17 afis jpg
Un spectacol ubicuu
Actorii sînt ghizi printre povești în care protagoniști sînt șapte adolescenți care participă virtual la spectacol.
p 21 Amintire de calatorie, 1957 jpg
Victor Brauner, Robert Rius și „arta universală“
Poetul Robert Rius, pe care Victor Brauner îl vizitează la Perpignan în anul 1940, este unul dintre cei pasionați de scrierile misticului catalan Ramon Llull, al cărui nume figurează în lista „străbunilor suprarealismului“ redactată de Breton odată cu publicarea primului manifest suprarealist
Cj fb post 2000x1500 info afis jpg
Conferințele Dilema veche la UBB. Despre Bogați și săraci 14-16 septembrie, Sala Jean Monet a Facultății de Studii Europene
O ediție specială a Conferințelor ”Dilema veche” în care am invitat cele mai competente voci din disciplinele care, în opinia noastră, sînt obligatoriu de convocat dacă vrem să înțelegem cu adevărat chestiunea complicată și nevindecabilă a rupturii dintre bogați și săraci.
959 16jos Iamandi jpeg
România și meritocrația
Cum s-a raportat spațiul românesc la toate aceste sinuozități? Normal, lui Wooldridge nu i-a trecut prin cap o asemenea întrebare, dar cred că un răspuns destul de potrivit ar fi „cu multă detașare”.
p 17 jpg
Canadian Beauty
Dintre subgenurile născute în epoca post-#metoo și influențate decisiv de aceasta, satira corozivă, cu trăsături îngroșate pînă la caricatură, are astăzi vînt din pupă.
959 17 Biro jpg
Reformări
Tears for Fears, celebri pentru răsunătorul succes „Shout” al epocii Thatcher, dar și pentru chica optzecistă pe care o promovau la vremea respectivă, ar părea că se relansează a doua oară după 18 ani de absență, însă reformarea propriu-zisă a avut loc cu ocazia albumului precedent, din 2004.

Adevarul.ro

Blog Unteanu
Joi, Europa în formatul „Marilor Speranțe”. Între timp, insulte grosolane între unii dintre participanți
Interesant deoarece s-ar putea să se arate o soluție pentru viitorul care, altfel, pare cam încurcat și înnegurat.
Stephanie Keith/Getty Images
Iran, între două revoluții. De la „Allah e mare!” la „Femeie, Viață, Libertate!”
La mijlocul lunii septembrie, ‚poliția morală’ a Iranului, o entitate creată pentru a supraveghea respectarea codului vestimentar adoptat în 1981 (inclusiv purtarea ‚corectă’ a hijab-ului) a arestat o tânără de 22 de ani.
Captură de ecran din 2022 09 19 la 14 12 43 png
Amendamentul controversat la legile Justiției, eliminat de parlamentari. Textul rămâne în varianta Guvernului
Comisia parlamentară specială pentru examinarea legilor Justiţiei a dat, luni, raport favorabil, cu amendamente, proiectului privind statutul judecătorilor şi procurorilor.

HIstoria.ro

image
La sfatul lui Bismark, Carol I se apropie de Rusia și enervează Franța
Opțiunea românilor pentru un domnitor dintr-o dinastie străină la 1866, avea în vedere salvarea existenței statului, afirmarea lui în rândul țărilor europene și, în perspectivă, obținerea independenței. Aceste obiective au fost mereu în atenția diplomației românești și a principelui Carol.
image
Bălcescu, iacobinul român despre care nimeni nu mai vorbește
Prima jumătate a veacului al XIX-lea a reprezentat pentru Ţările Române un timp al recuperării. Al recuperării parţiale – ideologice şi naţionale, cel puţin – a decalajului ce le despărţea de Occidentul european. Europa însăşi este într-o profundă efervescenţă după Revoluţia de la 1789, după epopeea napoleoniană, Restauraţie, revoluţiile din Grecia (1821), din Belgia şi Polonia anului 1830, mişcarea carbonarilor din Italia, toată acea fierbere socială şi naţională, rod al procesului de industria
image
„Historia Special”: 100 de ani de la încoronarea regilor României Mari
„Historia Special”: 100 de ani de la Încoronarea de la Alba Iulia