Lectura în vremea pandemiei

Publicat în Dilema Veche nr. 839 din 19 - 25 martie 2020
Lectura în vremea pandemiei jpeg

După incendiul de anul trecut al catedralei Notre Dame, romanul în unsprezece volume Cocoşatul de la Notre-Dame de Victor Hugo a redevenit bestseller în Franţa după 188 de ani, diverse ediţii ale romanului ocupînd locurile 1, 3, 5, 7 şi 8 din Topul 10 al vînzărilor online de pe Amazonul francez. De data aceasta, Ciuma de Albert Camus a redevenit hit peste noapte, tot în Franţa, la 73 de ani de la lansare, cu aproape două mii de exemplare vîndute într-o săptămînă, dar şi în Italia, unde vînzările cărţii s-au triplat.

O dată în plus s-a dovedit că agentul literar cel mai bun este dezastrul (vezi şi Frédéric Rouvillois, O istorie a bestseller-ului, Humanitas), dar şi că între boală şi lectură este o legătură foarte strînsă. „Literatura impune minţii o stare care a dispărut între timp. Pretinde linişte, o anume formă a izolării şi concentrare susţinută în prezenţa unui obiect enigmatic“, scria undeva Philip Roth, şi tot el mai spunea: „Toată lumea încearcă să se schimbe, să se lămurească, să fie tentaţi, să deţină controlul. Cei mai buni cititori caută ficţiunea pentru a se elibera de tot acest zgomot“. Or, zilele astea trăim în mijlocul unui zgomot mediatic infernal (vezi şi Alain de Botton, Ştirile. Manualul utilizatorului, Humanitas).

În zilele care au precedat infamului referendum pentru familie, boicotat în cele din urmă în mod spectaculos de către populaţie, editurile Nemira, Humanitas şi Black Button Books, precum şi librăriile Cărturești şi Cartepedia, şi-au îndemnat cititorii/clienţii să stea acasă și să citească în loc să meargă să voteze ceea ce nu putea fi votat. De data aceasta, rămînerea/izolarea la domiciliu este impusă nu de criteriul integrităţii morale, ci corporale. Astfel, ca un exerciţiu de imaginaţie doar aparent gratuit (vezi şi Alberto Manguel, Sfîrşitul bibliotecii mele, Nemira, sau Felicitas von Lovenberg, Citeşte! Te rog, citeşte!, Baroque Books&Arts), mi-am „scanat“ biblioteca în căutarea acelor cărţi a căror (re)lectură ar căpăta un sens în plus, dat fiind contextul actual al izolării în casă din cauza pandemiei de coronavirus.

Sigur, ideea a circulat încă din prima zi pe reţelele sociale sub forma unei meme în care oamenii făceau cozi la intrarea în librării pentru a-şi achiziţiona cărţi pentru perioada autocarantinei. Ulterior, s-au vehiculat şi cîteva titluri de cărţi clasice potrivite momentului, alegeri evidente, precum Ciuma lui Camus (reeditată recent la Polirom), Decameronul lui Boccaccio, Muntele vrăjit de Thomas Mann, Dragostea în vremea holerei de Gabriel García Márquez sau Eseu despre orbire de Saramago (Polirom), cărţi care vorbesc despre izolare în vremuri bolnave, la propriu.

Primele mele opţiuni, în ceea ce priveşte ficţiunea, au mers însă spre Oblomov de Ivan Goncearov (Allfa) şi Călătorie în jurul camerei mele de Xavier de Maistre (All) dintre clasici, dar şi Cu uşile închise de Sartre (RAO), Era să fiu eu de Ali Smith (Univers), în care un bărbat se baricadează în camera unei prietene de unde refuză să iasă, sau José Eduardo Agualusa, Teoria generală a uitării (Polirom), în care o bătrînă se izolează într-un apartament cu uşa zidită în timpul unei revoluţii. Ajuns în acest punct al conexiunilor, volumul Acasă. O istorie a vieţii private de Bill Bryson (Polirom) se impune de la sine pe această listă imaginară.

Continuînd să citesc cotoarele cărţilor din bibliotecă, am realizat că mulţi autori de proză scurtă se potrivesc situaţiei în care claustrarea şi izolarea, solitudinea şi nesiguranţa, frica şi boala se amestecă indistinct: E.A. Poe (Masca morţii roşii, Polirom), Villiers de l`Isle-Adam, Kafka (Vizuina, Humanitas), Borges, Casares, Cortázar, Bolaño, Silvina Ocampo, Dino Buzzati (schiţa „O picătură“ din Cele mai frumoase povestiri, Polirom, în care un zgomot indistinct de pe scările blocului îi umple de groază pe locatarii baricadaţi în apartamente), Sadegh Hedayat (povestirea „Camera obscură“ în Femeia şi-a pierdut bărbatul, Tracus Arte, în care un bărbat îşi construieşte o cameră fără ferestre într-o casă dintr-un oraş izolat), Gonçalo M. Tavares (capitolul „Domnul Walser şi pădurea“ din Cinci plimbări prin cartier, Allfa) sau Mo Yan („Tunelul subteran“ din Un lup atîrna în cais…, Humanitas Fiction, în care un cuplu trăieşte sub pămînt pentru a se ascunde de autorităţile comuniste). În „Greva telefoanelor“ (Dino Buzzati, op. cit.) şi „Radioul enorm“ (John Cheever, Povestiri, Polirom), concitadinii, respectiv colocatarii se aud/ascultă unii pe alţii mai mult decît ar vrea (aici o citez şi pe colega Ana Maria Sandu cu Pereţi subţiri, Polirom).

Dintre prozatorii noului val pentru care boala şi moartea sînt teme de bază în prozele lor de tip parabole horror/fantastice: Chuck Palahniuk ( „Prinţul-broscoi“ din Inventează ceva, Polirom, unde un bărbat îşi injectează, din fascinaţie morbidă, viruşi în corp), Mariana Enriquez („În ape negre“ din Ce-am pierdut în foc, ART, despre un sat infestat), Carmen Maria Machado („Inventar“ din Corpul ei şi alte desfătări, Vellant, o suită de relaţii în timpul unei epidemii) şi Samanta Schweblin (romanul Vis febril despre o boală misterioasă şi proza „Furia ciumelor“ din Păsări în gură, despre un sat izolat în care locuitorii au renunţat la mîncare, ambele Litera). Apropo de febră, Raymond Carver are, în volumul Catedrala (Polirom), o proză intitulată chiar „Febră“, despre un bărbat care prezintă semnele unei boli inexplicabile.

Cum populaţia şi-a făcut stocuri de alimente în perspectiva unei izolări prelungite la domiciliu, ar merge citite Raţiunea gurmandă de Michel Onfray (Nemira) şi Istoriile alimentaţiei. Ce va să zică a mînca? de Jacques Attali (Polirom). Cît despre boală şi spitale: John Naish, Ghidul ipohondrului (Nemira), Ed Yong, Cuprind mulțimi. Miliardele de microbi din noi și felul în care ne modelează viața (Publica) şi Vintilă Mihăilescu, În căutarea corpului regăsit. O ego-analiză a spitalului (Polirom).

Dacă izolarea la domiciliu pare cu adevărat insuportabilă, puteţi încerca oricînd cărţile de călătorie din colecţia „Hexagon“ a Editurii Polirom, de unde recomand cu tărie patru autori extraordinari: Paul Theroux, Colin Thubron, Bruce Chatwin şi Bill Bryson. Plus Aventura arctică de Peter Freuchen (ART). Iar în vederea călătoriilor amînate/plănuite în viitorul apropiat: Arta de a călători de Alain de Botton (Vellant).

Vor mai fi fiind şi alte cărţi potrivite cu tema şi contextul, dar orice listă e sortită să rămînă orientativă, parţială şi, mai ales, deschisă. Între timp, noi rămînem închişi în case şi citim. Măcar asta de-ar fi contagios.

P.S. Trei filme: El ángel exterminador (regia Luis Buñuel), La grande bouffe (regia Marco Ferreri) şi Contagion (regia Steven Soderbergh) şi două cărţi de final: Mary Roach, Viaţa secretă a cadavrelor (ART) şi Stéphane Audegui, In Memoriam (Nemira).

dilemaveche ro   Literatura clasica pentru copii   De ce merita redescoperita jpg
Literatura clasică pentru copii: De ce merită redescoperită
"A fost odată, ca niciodată..." Cine nu-și amintește aceste cuvinte magice care deschideau porțile unei lumi fantastice?
dilemaveche ro   Dragostea pentru lectura O mostenire pentru generatiile viitoare jpg
Dragostea pentru lectură: O moștenire pentru generațiile viitoare
Îți amintești de clipele petrecute în copilărie când stăteai cufundat în paginile unei cărți captivante?
comunism jpg
Istoria comunismului: lecturi esențiale pentru a înțelege un fenomen global
Comunismul a fost un fenomen global care a influențat profund secolul XX, iar studiul său continuă să fie de mare interes pentru istorici, politologi și publicul larg.
comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.

Parteneri

Fosta Miss Marea Britanie Jen Atkins și afecțiunea cauzată de bronzantul nazal Colaj YouTube This Morning jpg
Trendul viral care îți crește riscul de cancer de piele: bronzarea nazală. Avertismentul dermatologilor
Află totul despre trendul viral de bronzare nazală, care crește riscul de cancer de piele. Dermatologii avertizează asupra pericolelor ascunse și explică de ce această metodă nu este sigură.
SUA Iran FOTO Shutterstock jpg
Iranul are nevoie de doar două săptămâni pentru a asambla o bombă nucleară, spune Casa Albă: „Are tot ce îi trebuie pentru a realiza o armă nucleară”
Iranul are capacitatea de a asambla o bombă nucleară în „aproximativ două săptămâni” dacă liderul suprem ayatollahul Ali Khamenei ar da ordin în acest sens, a precizat joi, 19 iunie, Casa Albă.
bebelus nou nascut pexels jpg
Boala care duce la decesul bebelușilor din cauza diagnosticării tardive. Simptomele sunt ușor de recunoscut
Cea mai frecventă cauză de internare în serviciul de hepatologie pediatrică este o boală care se manifestă cu simptome ușor de recunoscut. Cu toate acestea, se întâmplă să fie puse pe seama altor cauze și astfel se ratează momentul optim pentru intervenție, riscul cel mai mare fiind decesul.
Hezbollah Liban FOTO Profimedia jpg
Liderul Hezbollah, Naim Qassem, anunță că mişcarea da va „acţiona aşa cum consideră", ca răspuns la războiul dintre Iran şi Israel
Liderul Hezbollah, Naim Qassem, a precizat joi, 19 iunie, că mişcarea libaneză va „acţiona aşa cum consideră", ca răspuns la războiul în curs dintre principalul său susţinător, Iranul, şi Israel.
rusia america sua sah drapel foto shutterstock
20 iunie, ziua în care SUA și URSS au semnat un acord pentru „telefonul roșu”. Cum a fost salvată lumea de la un război nuclear
Pe 20 iunie 1963, SUA și URSS au semnat acordul pentru o linie telefonică directă între liderii lor, un gest rar de apropiere într-o lume împărțită de frică și armament nuclear.
image png
Aceste 6 plante vor avea flori frumoase dacă le udați cu acest ingredient. Vei avea mai frumoasă grădină din cartier
Uită de îngrășămintele scumpe din magazinele de specialitate – uneori, soluția pentru o grădină de invidiat se ascunde chiar în dulapul din bucătărie.
Interventie elicopter SMURD om  muscat de urs Facebook Inspectoratul General al Aviaţiei  jpg
Persoană mușcată de un urs, în Covasna. Intervenție de urgență a elicopterului SMURD
Intervenția rapidă a elicopterului SMURD de la Braşov a salvat viața unei persoane mușcate de urs, joi, 19 iunie, într-o localitate din judeţul Covasna, informează Inspectoratul General al Aviaţiei din cadrul Ministerului Afacerilor Interne.
belly 2473 1280 jpg
Cum a reușit o femeie să slăbească 20 de kilograme. Își pregătește mâncarea pe 4 zile într-o oră. Ce rețete are?
Pentru Bethany Dobson, o duminică nu începe cu relaxare, ci cu organizare. Antrenoare de fitness și autoare de rețete, Dobson și-a creat propriul ritual săptămânal de disciplină culinară, pe care l-a numit „Sunday Power Hour” – o oră dedicată exclusiv pregătirii meselor pentru întreaga săptămână.
Vladimir Putin FOTO EPA-EFE
Rusia și-a schimbat din mers strategia pentru a pune mâna pe România. „Rețeta nu e complicată, dar e pusă ingenios în practică”
Rusia nu renunță la ideea de a readuce România în sfera sa de influență, iar pentru acest obiectiv recurge la o nouă tactică.