Lansări de carte în epoca post-online

Publicat ├«n Dilema Veche nr. 907 din 26 august ÔÇô 1 septembrie 2021
Lansări de carte în epoca post online jpeg

Lans─ârile de carte s-au... relansat. Timid, dar cu vechea lor rutin─â, care le d─â acea siguran╚Ť─â a actelor ╚Öi bunurilor clasice. Se petrec mai cu seam─â prin t├«rguri, dar nu prin cele de carte, ci prin cele ÔÇ×de provincieÔÇŁ, cum li se spune localit─â╚Ťilor mici ╚Öi mari care nu se numesc Bucure╚Öti. ├Än parantez─â fie spus, cu c├«t t├«rgul e mai mic, cu at├«t oamenii cump─âr─â mai multe c─âr╚Ťi, dup─â cum ├«mi m─ârturisea recent un editor.

Se petrec ├«ns─â ╚Öi ├«n Bucure╚Öti, ├«n locuri care ├«╚Öi recupereaz─â treptat consacrarea. M─â g├«ndesc la galeria cu aer u╚Öor roman de la libr─âria Humanitas de l├«ng─â Biserica Kretzulescu ╚Öi Palatul Regal. Sau la curtea Muzeului Na╚Ťional al Literaturii, la doi pa╚Öi echidistan╚Ťi de Pia╚Ťa Amzei ╚Öi de Ath├ęn├ęe Palace. Sau la un alt loc, tot din centrul Capitalei, care mai degrab─â ├«╚Öi reinventeaz─â consacrarea dec├«t ╚Öi-o recupereaz─â: a╚Öa-numita ÔÇ×Sal─â mediaÔÇŁ de la Muzeul Na╚Ťional al ╚Ü─âranului Rom├ón. Sus╚Ťinut─â de o matur─â, profesionist─â promovare online pe conturile de social media ale muzeului, eventual ╚Öi de intersectarea ╚Öi vecin─âtatea cu o expozi╚Ťie de pictur─â g─âzduit─â ├«n acela╚Öi spa╚Ťiu, o lansare de carte ├«n ÔÇ×Sala mediaÔÇŁ de la M╚ÜR este f─âr─â t─âgad─â o prezen╚Ť─â elegant─â ├«n inegalul ╚Öi ├«ncercatul peisaj cultural bucure╚Ötean. A╚Öa a fost, ├«ndr─âznesc s─â spun, ╚Öi la lansarea volumului de proz─â scurt─â ╚śahi╚Ötii. Povestiri de la ├«nceputul lunii august, dar ╚Öi la ÔÇ×retrospectivaÔÇŁ editorial─â a Cooperativei Gusti din acela╚Öi loc, de luna trecut─â.

Am observat ├«ns─â c─â lans─ârile de acest fel se ├«ntorc din pandemie cu o podoab─â nou─â, de care organizatorii ╚Öi participan╚Ťii nu par neap─ârat con╚Ötien╚Ťi. Cu un firesc ajuns la maturitate nefiresc de repede, lans─ârile au ast─âzi ╚Öi o component─â online aproape nelipsit─â. Ca ╚Öi c├«nd a╚Öa s-ar fi petrecut de c├«nd lumea ╚Öi p─âm├«ntul, lans─ârile s├«nt acum filmate ╚Öi transmise pe Facebook sau pe alte canale cu o naturale╚Ťe deja cochet─â, verificat─â. Telefonul culcat, c─â╚Ť─ârat pe un trepied, tron├«nd ciclopic ├«n fa╚Ťa ÔÇ×prezentatorilor de carteÔÇŁ, este acum o prezen╚Ť─â integrat─â complet ├«n peisajul lans─ârilor. La publicul ÔÇ×fizicÔÇŁ s-au ata╚Öat acum discret unul virtual ╚Öi mai ales unul abstract-postum, publicul de mai t├«rziu, care va privi ├«nregistrarea undeva, c├«ndva, profit├«nd de imensa memorie a Internetului.

├Än acela╚Öi timp ├«ns─â, lansarea fizic─â are farmecul ei care nu poate fi reprodus sau compensat online. Am primit confirmarea chiar la lansarea deja pomenit─â a ╚śahi╚Ötilor, o colec╚Ťie de povestiri ÔÇô prima de acest fel din literatura rom├ón─â, pe c├«te ╚Ötiu ÔÇô din lumea at├«t de ofertant─â a pasiona╚Ťilor de ╚Öah. Dialogul cu cei ce au avut generozitatea ╚Öi curajul de a veni, prin canicula ╚Öi poluarea Bucure╚Ötiului, la aceast─â lansare, ├«ntr-o ÔÇ×Sal─â mediaÔÇŁ recent dotat─â ╚Öi cu auxiliarul devenit indispensabil al aerului condi╚Ťionat, interven╚Ťiile invita╚Ťilor care au observat lucruri ├«n carte la care nici autorul nu a apucat s─â se g├«ndeasc─â bine, ritualul autografelor, care e ca un ╚Öirag pre╚Ťios de prilejuri de noi ├«nt├«lniri, toate acestea s├«nt impermeabile la insinu─ârile de orice fel de care Internetul e capabil. ├Än sine, asemenea contacte directe nu pot fi nici filmate, nici reproduse electronic, nici arhivate digital.

Nu voi intra aici ├«n detalii legate de con╚Ťinutul c─âr╚Ťii; m─ârturisesc doar c─â m─â bucur de fiecare dat─â c├«nd r─âspund la ├«ntreb─ârile ╚Öi reac╚Ťiile cititorilor ei, mai ales c─â acum, ├«n ÔÇ×epoca InternetuluiÔÇŁ, un autor poate fi contactat cu u╚Öurin╚Ť─â. Voi dezv─âlui ├«ns─â ceva care mi-a venit ├«n minte la lansarea ╚śahi╚Ötilor, ceva care e tot un soi de ├«mbog─â╚Ťire suplimentar─â a lans─ârilor, pe l├«ng─â cea deja men╚Ťionat─â, a transmiterii online. La lans─ârile de carte, indiferent dac─â vorbim de cele online sau de cele ÔÇ×mixteÔÇŁ, persist─â o oarecare st├«ng─âcie ╚Öi un oarecare formalism, date de faptul c─â cititorii nu cunosc cartea. Invita╚Ťii au citit-o, e drept, autorul se str─âduie╚Öte s─â o prezinte, dar r─âm├«ne un dat c─â volumul e cump─ârat ├«n cele din urm─â ÔÇ×├«n golÔÇŁ de c─âtre participan╚Ťi. ├Än consecin╚Ť─â, nici dialogul cu sala de la lansare nu e at├«t de cuprinz─âtor pe c├«t ar putea fi; de multe ori cititorii nu pot pune ├«ntreb─ârile cele mai relevante pentru ei. De aceea, cred c─â nu ar fi lipsit de sens ca pentru participan╚Ťii la o lansare s─â fie creat un acces temporar la formatul digital al c─âr╚Ťii, a╚Öa ├«nc├«t ace╚Ötia s─â ├«╚Öi fac─â o idee mai adecvat─â despre con╚Ťinutul acesteia. Atunci ╚Öi ├«nt├«lnirea de la lansare s-ar face ├«ntr-o mai bun─â cuno╚Ötin╚Ť─â de cauz─â, iar discu╚Ťiile autor-cititori ar fi mai consistente. ├Än fond, cartea digital─â devine dominant─â, ├«n vreme ce volumul ├«n format fizic a ajuns s─â fie un fel de lux, nu neap─ârat material, pe care mul╚Ťi ╚Öi-l permit abia dup─â ce s├«nt ├«ntr-adev─âr convin╚Öi c─â merit─â un loc ├«n bibliotecile personale, din ce ├«n ce mai rare ╚Öi mai mici. Iar un astfel de acces temporar ar contribui cu siguran╚Ť─â la ├«ncredin╚Ťarea definitiv─â.

Ionuţ Iamandi este jurnalist la Radio România Actualităţi.

p 17 2 jpg
Singur─âtate
Fassbinderul actorului Oliver Masucci e conving─âtor pentru c─â, ├«nainte de a ne ame╚Ťi cu panseuri spirituale, se impune ├«n calitatea sa de corp f─âr─â ru╚Öine.
951 17 Breazu jpeg
Capsule de timp
Considerate atunci prea bizare, vor fi lansate, din nou, 30 de ani mai t├«rziu, devenind un fel de dioram─â a felului ├«n care a putut naviga o fabuloas─â forma╚Ťie uitat─â a anilor ÔÇÖ80 prin soundscape-ul ├«nceputului deceniului urm─âtor.
951 21 Pavilionul SUA   Simone Leigh jpg
Laptele viselor la Vene╚Ťia
Edi╚Ťia din acest an nu e, din fericire, grandioas─â ╚Öi nici sentimentul de parc de distrac╚Ťie nu mai e la dispozi╚Ťia ta, ca p├«n─â acum.
TIFF anun╚Ť─â Sunscreen jpg
Organizatorii TIFF anun╚Ť─â prima edi╚Ťie SUNSCREEN, un nou festival de film la Constan╚Ťa
├Äntre 8 ╚Öi 11 septembrie, spectatorii din Constan╚Ťa vor putea urm─âri pe marele ecran zeci de filme de succes ╚Öi se vor bucura de ├«nt├«lniri cu invita╚Ťi speciali din lumea filmului.
p 16 Pdac Iamandi jpeg
Jurnalele (bombard─ârii) Berlinului
├Än goana dup─â supravie┼úuire nu mai e timp de reforme ┼či revolt─â.
p 17 2 jpg
Pe holurile facult─â╚Ťii
Drago╚Ö Hanciu ├«l filmeaz─â aici pe Gheorghe Blond─â (zis ╚Öi ÔÇ×nea JorjÔÇŁ), fostul responsabil cu materialul tehnic de imagine al UNATC-ului, aflat la vremea turnajului ├«n pragul pension─ârii.
950 17 Audio1 jpg
Contra naturii
Nu ne-am l─âmurit ├«nc─â dac─â exist─â un gen muzical LGBT, ori dac─â ideea de gen mai are vreo noim─â ├«n general, ├«ns─â sesiz─âm o propagare a sexualit─â╚Ťii alternative ├«n zone muzicale conservator-tradi╚Ťionaliste asociate identitar cu bigotismul, cu electoratul lui Trump, cu via╚Ťa lipsit─â de dileme.
p 21 Portretul lui Novalis,1943 jpg
Victor Brauner, vizionar, magician și alchimist
├Äncep├«nd cu anii 1939-1940, crea╚Ťia pictorului este influen╚Ťat─â de literatura romantic─â ╚Öi de ezoterism, ├«ndrept├«ndu-se cu deosebire c─âtre scrierile lui Novalis ├«n care artistul consider─â a fi g─âsit ecoul propriei sensibilit─â┼úi.
Pia╚Ťa Unirii din Cluj Napoca   Foto Nicu Cherciu jpg
Spectatorii s├«nt a╚Ötepta╚Ťi la un eveniment impresionant, care ia startul ├«n Pia╚Ťa Unirii din Cluj-Napoca
P├«n─â pe 26 iunie, cel mai mare eveniment cinematografic din Rom├ónia va aduce ├«n ora╚Öul recent desemnat UNESCO City of Film peste 350 de proiec╚Ťii.
p  15 The Plains jpg
21 de drame
Dac─â veni╚Ťi la cea de-a 21-a edi╚Ťie de TIFF exclusiv pentru filme, iat─â 21 de titluri care s-ar putea s─â v─â plac─â.
949 16 freemnas schimbare png
Noaptea alegerilor
Votul e o iluzie, nimic nu se va schimba pentru vis─âtori & imigran╚Ťi.
p 17 jpg
Ciclon
Dramele sale nu ÔÇ×radiografiaz─âÔÇŁ dec├«t prin rico╚Öeu fragmentele de real care s-au nimerit ├«n cadru, fiindc─â adev─âratul lor subiect, universal ╚Öi incoruptibil, este pasiunea.
949 17 Breazu jpg
Perspective și traume
De la premiul acela neașteptat și pînă astăzi, Kendrick Lamar a fost mai degrabă absent.
Al Tomescu jpg
Alexandru Tomescu c├«nt─â ÔÇ×AnotimpurileÔÇŁ lui Vivaldi
ÔÇ×AnotimpurileÔÇŁ lui Vivaldi s├«nt interpretate la Sala Radio de apreciatul violonist Alexandru Tomescu, ├«n concertul ce ├«nchide stagiunea Orchestrei de Camer─â Radio.
Film Food 2022 jpg
TIFF 2022: Cine de 5 stele inspirate din povești de pe marele ecran, la Film Food
Secretele celor mai apreciate buc─ât─ârii ale lumii ╚Öi pove╚Ötile oamenilor care ├«ndr─âznesc s─â testeze limitele conven╚Ťionalului se ├«ntorc ├«n sec╚Ťiunea Film Food la Festivalul Interna╚Ťional de Film Transilvania (17 ÔÇô 26 iunie, Cluj-Napoca), dedicat─â cinefililor pasiona╚Ťi de experien╚Ťe culinare inedite.
p 23 Georges Clarin jpg
Teatrul de odinioar─â, scrinul femeilor
Femeile au constituit adev─ârate constela╚Ťii de socialitate. Dac─â nu dispuneau de puterea economic─â sau politic─â, ele ╚Öi-au exercitat, ├«n schimb, geniul anim├«nd via╚Ťa capitalei pe fond de ÔÇ×pl─âcereÔÇŁ a spiritului comun ├«mp─ârt─â╚Öit─â.
948 16 sus Romila jpg
Poetul și moartea
Nu o carte despre via╚Ťa lui Nichita St─ânescu a scris Bogdan Cre╚Ťu, ci una despre un mare poet ╚Öi moartea lui apropiat─â.
948 16 jos SAxinte jpg
Logica vie╚Ťii, nervurile poeziei
Simona Popescu nu exclude imagina╚Ťia din poezia realului, a cotidianului. Ea poate avea o func╚Ťie integrativ─â a realit─â╚Ťii, tot a╚Öa cum visul (structura visului) poten╚Ťeaz─â atributele spectrului diurn.
948 17 1 foto Albert Dobrin jpg
Palatul min╚Ťii ╚Öi palatul de p─âpu╚Öi
Rosencrantz ╚Öi Guilderstern s├«nt ÔÇ×juca╚ŤiÔÇŁ de Hamlet care, ├«n ÔÇ×nebuniaÔÇŁ lui, inventeaz─â o scenet─â.
948 15 afis craiova jpg
WhatsApp Image 2022 06 03 at 19 12 39 jpg
Sala Radio 8 iunie 2022 jpg
Concert Mozart / Haydn la Sala Radio
Miercuri, 8 iunie 2022, de la ora 19:00, ve╚Ťi avea ocazia de a asculta la Sala Radio un concert Mozart / Haydn prezentat de Orchestra de Camer─â Radio, sub bagheta dirijorului Gheorghe Costin.
EducaTIFF 2022 png
TIFF lanseaz─â op╚Ťionalul de educa╚Ťie cinematografic─â pentru elevi
Programul EducaTIFF continu─â s─â se dezvolte la cea de-a 21-a edi╚Ťie a Festivalului Interna╚Ťional de Film Transilvania (17 ÔÇô 26 iunie).
947 16 sus BAS jpeg
Maimu╚Ťe, muzic─â ╚Öi baseball
Cea de-a 22-a carte a scriitorului japonez este o culegere de povestiri scrise la persoana ├«nt├«i, cu un narator de v├«rsta a treia, ce graviteaz─â ├«n jurul unor teme precum nostalgia tinere╚Ťii, muzica, erotismul, totul ├«nv─âluit ├«ntr-o folie de ÔÇ×unheimlichÔÇŁ care a devenit marca autorului nipon.

Adevarul.ro

image
Imagini spectaculoase cu uria┼čul pod de la Br─âila dup─â montarea tablierului metalic de 22.000 de tone FOTO
Mar┼úi, 28 iunie, a fost montat ultimul dintre cele 86 de segmente de tablier metalic la podul suspendat de la Br─âila, informeaz─â┬á CNAIR. Podul peste Dun─âre de la Br─âila va fi cel mai mare pod suspendat din Rom├ónia ┼či al treilea din Europa.
image
Primele imagini cu racheta ruseasc─â┬á X-22 care love┼čte centrul comercial din Kremenciuk - VIDEO
Au ap─ârut primele imagini cu racheta care love┼čte centrul comercial din Kremenciuk. Este vorba despre o rachet─â ruseasc─â X-22. ├Än urma atacului de luni, cel pu┼úin 18 persoane ┼či-au pierdut via┼úa.
image
Sentinţă în cazul lui Andrei, băiatul de 13 ani omorât în bătaie pentru o fată, în centrul Mangaliei
În urmă cu doi ani, Andrei (13 ani) a fost bătut pe o stradă din Mangalia de un alt tânăr. La scurt timp, victima a murit.

HIstoria.ro

image
Nașterea Partidului Țărănesc, în tranșeele de la Mărășești
├Än Primul R─âzboi Mondial, Mihalache se ├«nscrie voluntar ca ofi┼úer ├«n rezerv─â ╚Öi se remarc─â prin curaj ╚Öi prin vitejie peste tot, dar mai cu seam─â la M─âr─â╚Öe╚Öti. Regele Ferdinand ├«nsu╚Öi ├«i prinde ├«n piept ordinul ÔÇ×Mihai ViteazulÔÇť pentru faptele sale de eroism.
image
Dacă am fi luptat și vărsat sânge în 1940 pentru Basarabia, poate că...
Istoria nu se scrie cu autoprotectoarele ÔÇ×dac─â...ÔÇŁ ╚Öi ÔÇ×poate c─â...ÔÇŁ. Nimeni nu poate dovedi, chiar cu documente istorice atent selectate, c─â ÔÇ×dac─â...ÔÇŁ (sunte┼úi liberi s─â completa┼úi Dumneavoastr─â aici), soarta Rom├óniei ar fi fost alta, mai bun─â sau mai rea. Cert este c─â ultimatumurile sovietice din 26-27 iunie 1940 ╚Öi deciziile conduc─âtorilor rom├óni luate atunci au avut efecte puternice imediate, dar ╚Öi pe termen lung.
image
Cine a fost Mary Grant, englezoaica devenit─â simbol al Revolu╚Ťiei de la 1848 din ╚Üara Rom├óneasc─â
ÔÇ×Rom├ónia revolu╚Ťionar─âÔÇŁ, crea╚Ťia pictorului Constantin Daniel Rosenthal, este unul dintre cele mai reprezentative tablouri ale rom├ónilor, simbol al Revolu╚Ťiei de la 1848. Rom├ónca surprins─â ├«n tabloul care a f─âcut istorie a fost, de fapt, la origini, o englezoaic─â pe nume Mary Grant.