Invazia stoicilor

Publicat în Dilema Veche nr. 882 din 4 - 10 martie 2021
Invazia stoicilor jpeg

● Hans von Arnim (ed.), Fragmentele stoicilor vechi. Zenon și discipolii lui Zenon, Humanitas, 2016; Seneca, Scrisori către Luciliu, Humanitas, 2020; Marcus Aurelius, Gînduri către sine însuși, Humanitas, 2020.

Nu știu dacă e ceva premeditat sau nu, dar dacă tot am observat, îmi fac datoria de a marca aici recentele apariții relativ simultane, în românește, ale unor lucrări importante aparținînd unor gînditori stoici de la încheietura dintre ultimul mileniu al epocii vechi și primul mileniu al epocii creștine. Dincolo de reacțiile oficiale punctuale, care au dus la presărarea cu martiri a istoriei creștinismului timpuriu, condescendența cu care stoicismul larg răspîndit pe atunci a primit noua credință e poate una dintre explicațiile succesului răspîndirii acesteia. Probabil că stoicii nu i-au considerat pe creștini neapărat niște adversari; la această abordare îi predispuneau propriile lor concepții. Astăzi însă poate a sosit momentul să li se întoarcă favorul, iar filosofia dominantă, de inspirație creștină, să nu îi mai considere drept „ceilalți”, adversarii inconturnabili care văduvesc lumea de dimensiunea ei spirituală. În fond, stoicii pot spune și altceva, și anume că universul lor e atît de umil încît premerge lumii imateriale, o smerenie de care nu știu dacă mulți creștini sînt în stare.

De ce am trăit așadar senzația invaziei stoicilor în românește? În primul rînd, de la republicarea Scrisorilor către Luciliu ale lui Lucius Annaeus Seneca, în traducerea din 1967 făcută de Gheorghe Guțu. În paranteză fie spus, dacă tot nu apar traduceri noi – cum sînt cele ale lui Andrei Cornea din Platon –, măcar cele vechi să fie retipărite; și acesta ar fi cazul și cu Tucidide și al său Război peloponeziac, a cărui ultimă traducere în românește îi aparține lui N.I. Barbu și e din 1966, cu un an mai veche așadar decît cea a Scrisorilor… lui Seneca.

De asemenea, în librării a reapărut într-o nouă ediție și Marcus Aurelius, Gînduri către sine însuși. Scrierea împăratului roman a avut parte de mai multe traduceri în românește; primele sînt din secolul al XVIII-lea, iar pînă la cea de față, a lui Cristian Bejan, au mai fost cel puțin patru.

Seneca și Marcus Aurelius fac parte din epoca tîrzie a stoicismului, plasată de istoricii filosofiei în primele două secole ale erei creștine. La lucrările lor reapărute acum în românește s-ar putea adăuga și culegerea clasică a lui Hans von Arnim, Fragmentele stoicilor vechi. Zenon și discipolii lui Zenon, publicată în premieră de Humanitas în 2016 într-o ediție bilingvă, traducere de Filotheia Bogoiu (care semnează și studiul introductiv) și Cristian Bejan, traducătorul lui Marcus Aurelius. Este doar prima parte a Fragmentelor…, sînt încă așteptate versiunile  românești ale următoarele două volume ale culegerii din 1903-1905 a lui Hans von Arnim.

Stoicii vechi, din prima perioadă a curentului filosofic – Zenon din Kition și discipolii lui Cleanthes din Assos și Chrysippos din Soloi – se adunau și discutau, în Atena secolelor IV-III, lîngă un portic zugrăvit: stoa poikile în grecește, de unde și numele de „stoici”. Formau una dintre școlile ateniene renumite din epocă, printre care și cele ale lui Platon și Aristotel. Clișeul privindu-i pe stoici arată că aceștia îndură resemnați ceea ce le scoate viața în față: necazuri, boli, nedreptăți, persecuții. Este însă doar o parte a reacției stoice. Faptul că pot ajunge la un echilibru cu dezechilibrele vieții nu înseamnă că stoicii nu reacționează la ceea ce îi deranjează. Modelul l-a stabilit primul stoic, Zenon însuși, după cum povestește Diogene Laertios în Fragmentele... lui von Arnim.

„Se mai spune că (Zenon) se ferea de îmbulzeală, așa încît obișnuia să se așeze la capătul băncii pentru a scăpa cel puțin dintr-o parte de neplăceri; și nici nu se plimba cu mai mult de doi sau trei însoțitori. Uneori percepea bani de la cei care se adunau în jurul lui ca aceștia, de teamă să nu fie puși la plată, să nu-l mai stingherească, după cum povestește Cleanthes în cartea sa Despre bani.” Iată un mod avant la lettre de a practica distanțarea socială, reajunsă azi la modă.

Ionuț Iamandi este jurnalist la Radio România Actualități.

1025 16 coperta corin braga jpg
Străinătăți, stranietăți și alte fantasme literare
Mi‑e greu să cred că proza lui Mircea Eliade ar putea fi înțeleasă pe deplin fără dialectica sacru‑profan.
p 17 2 jpg
Pînă la capătul drumului
Filmul vorbește despre condiția de a ajunge mereu prea tîrziu.
1025 17b cover1 jpg
Solo & solos
Curînd ne vor vizita artiști de la celălalt capăt al lumii, din Noua Zeelandă și Australia, care au acumulat cu sîrguință simpatie internațională și și-au făcut în cele din urmă curaj să ne caute și pe noi pe hartă.
image png
O călătorie narativă ajunsă la final: Asociația Heart a încheiat cu succes proiectul „Povești de familie”
Asociația Hearth are plăcerea de a anunța încheierea cu succes a proiectului cultural “Povești de familie” – o inițiativă recuperatoare și artistică
1024 16 cop1 png
Anxietatea lucrurilor definitive
Cele două cărți discutate în această pagină au în comun o anumită anxietate (aparentă sau nu) a definitivului.
1024 17 Am avut o livada foto Sabina Costinel jpg
Livezile noastre de vișini
Într-un fel sau altul, noile perspective asupra Livezii de vișini explorează răsturnarea vremurilor de care tot avem parte în ultimii ani.
Doru Covrig Doua maini,model cu roșu și negru, polimer, 17x25x18cm, 1995 jpg
Expoziție personală DORU COVRIG - sculptură mică și desene - la un an de la dispariția artistului
Doru Covrig este pentru arta contemporană un reper al sculpturii conceptuale
Poster orizontal 23 11 2023 Gianni Gagliardi Nomadic Nature jpg
„NOMADIC NATURE”: jazz cu saxofonistul spaniol GIANNI GAGLIARDI, la Sala Radio
A înregistrat peste 40 de albume, dintre care 5 ca solist, albume ce au primit aprecieri foarte bune din partea presei internaționale.
1023 16 antologia palatina cartea a v a produs galerie mare jpg
p 17 2 jpg
Bîrfoteca
Jeanne du Barry îneacă monarhia franceză în unsoarea tabloidelor.
1023 17 Kenny Garrett jpg
Jazz Syndicate Festival
Pentru un succes total însă, festivalul ar fi meritat o promovare mai extinsă.
1023 21 Iamandi coperta jpg
Adio, Europa de Est!
Aș adăuga: poate noua formă a folclorului est-european.
1022 16 donnatela jpg
Black Hole Sun
Cred că o iniţiativă a traducerii lui ar fi cu profit pentru literatura română contemporană.
p 17 2 jpg
Zeița
Și ne arată că această utopie e la îndemînă.
1022 17 The Beatles Now And Then jpg
Beatleși și Stoneși în 2023
The Rolling Stones este o formație în (plină) activitate, niciodată întreruptă, niciodată scurtcircuitată de ego-urile supraexpandate ale componenților.
1022 21 Florescu jpg
Brâncuși, Picasso: artiști, expoziții, efecte în paralelă
Dar acesta e un alt artist, un alt efect în paralel, un alt posibil subiect al unei alte expoziții „în paralelă” care va avea loc cîndva, în viitor.
Poster orizontal09 11 2023 Contemporan în România 2 jpg
„CONTEMPORAN ÎN ROMÂNIA” – seară de jazz și vernisajul expoziției „Centaur”, la Sala Radio
Prin Proiectul Cultural dorim să oferim o revelatoare experiență multimedia
1021 16 coperta jpg
„Grecia călătorește, călătorește mereu”
Grecia călătorește, călătorește mereu.
p 17 jpg
Detalii
Frumusețea filmului e inseparabilă de o stare de plutire a tuturor lucrurilor.
1021 17 cover1 jpg
Încredere
Lansările din acest an au arătat un grup în formă maximă.
1021 21 moscova inhata romania robert bishop e s crayfield editura corint istorie 01 jpg
Origini românești ale Războiului Rece
Ordinele noastre erau să ne ocupăm de naziști, dar am aflat curînd că urgia comunistă „este mai rea decît cea nazisă”, au mărturisit autorii.
1020 16 catre paradis jpg
Paradisul uitat
Negarea radicală a „binarității”
1020 17 Cea care priveste lumea foto Jonathan Michel jpg
Un festival nou în oraș
Minunați performerii cehi, care au făcut slalom prin muzica acelor ani, cu o reconfortantă autoironie, jonglînd cu imagini, costume, coregrafii și mai ales muzică.
BUN MRM 15 noiembrie landscape jpg

Adevarul.ro

image
Cum arată inchisoarea unde este încarcerat Cherecheș, cea mai modernă din Bavaria. Nimeni nu poate evada FOTO
Cătălin Cherecheș a fost dus de către autoritățile germane într-un penitenciar de maximă siguranță, cel mai modern din Bavaria, cu tehnologie modernă anti evadare.
image
Primul tren electric cumpărat de România în ultimii 20 de ani va ajunge tractat la Curtici. Pe ce rute va circula
Primul tren electric nou, din cele 37 contractate de România cu producătorul Alstom, va ajunge în țara noastră pe 2 decembrie. Trenul se va opri la Curtici, apoi va pleca spre București.
image
„Crăciunul african” din Oltenia, pentru care s-au cheltuit sume aiuritoare. Explicația primarului: „S-o dăm pe partea de Europe Style”
O fotografie postată pe Facebook, în care, în parcul amenajat pentru Crăciun, alături de pomul de Crăciun se observă o girafă, un elefant și un tigru realizate din instalații luminoase, a stârnit mare interes. Primarul, chiar cel care a postat fotografia, a explicat cum s-a optat pentru acest decor.

HIstoria.ro

image
Sfântul Andrei și Dobrogea, între legendă și istorie
Îndelung uitate de către establishment-ul universitar românesc, studiile paleocreștine încep să își facă din ce în ce mai clară prezența și la noi. Încurajarea acestor studii și pătrunderea lor în cadrul cursurilor s-au dovedit lucruri absolut necesare. Ultimii ani au dus la noi dezvăluiri arheologice privind primele comunități paleocreștine (paleoeclesii) din Scythia Minor (actuala Dobrogea), conturând două ipoteze și direcții de cercetare pentru viitor: ipoteza pătrunderii pe filieră apostolic
image
Muzica elitelor otomane
Muzica clasică otomană reprezintă o muzică orientală cultă, una a elitelor, practicată la Curtea sultanului otoman, cu diferite ocazii. Ea apare ca muzică de Curte a conducătorilor politici din Orientul Apropiat și Mijlociu, fiind o muzică echivalentă a muzicii simfonice din vestul Europei.
image
Unirea Bucovinei „în vechile ei hotare” cu România
Dezmembrarea Austro-Ungariei a permis și românilor din Bucovina să dispună așa cum doresc de propria soartă.