Îngerul către marinar

Publicat în Dilema Veche nr. 823 din 28 noiembrie – 4 decembrie 2019
Îngerul către marinar jpeg

● Vom bea pînă la neputinţa sufletelor – Scrisori ale lui Emil Brumaru către Petre Stoica, ediţie îngrijită de Fabian Anton, prefaţă de Dan C. Mihăilescu, Editura Vremea, 2019.

Această plachetă epistolară, conţinînd douăzeci şi şase de scrisori şi telegrame către Petre Stoica, este prima apariţie postumă a lui Emil Brumaru (25 decembrie 1938 – 5 ianuarie 2019). Acest mănunchi de corespondenţă inedită, parte la un moment dat din arhiva de la Jimbolia a lui Petre Stoica (1931-2009), a ajuns la un anticar clujean, fiind achiziţionată, în urmă cu un deceniu, de scriitorul şi scenograful Fabian Anton, care şi îngrijeşte acum publicarea ei însoţită de facsimile, desene brumariene şi fotografii de Gabriela Bujor.

Lăsînd la o parte surpriza consolatoare de a citi aceste pagini înainte să se fi împlinit un an de la dispariţia poetului, locul scrisorilor ar fi fost în Opere III. Cerşetorul de cafea (Polirom, 2012), ediţie ce adună 600 de pagini de epistole pe care tînărul Emil Brumaru le-a trimis, de la Dolhasca, apoi de la Iaşi, între anii 1968-1981, celor cîţiva scriitori care-i cîştigaseră simpatia: Lucian Raicu, Leonid Dimov, Radu Petrescu, Şerban Foarţă, Ilie Constantin, Alex. Ştefănescu şi Florin Mugur. Pe mai mult de jumătate dintre aceştia, Emil Brumaru nici nu-i cunoscuse personal.

Corespondenţa cu Petre Stoica a început, cel mai probabil, cu doi ani înainte de data primei scrisori, abrupte şi deja familiare, de aici (29.XI.1970), între timp cei doi se şi cunoscuseră, dar o parte din corespondenţă, inclusiv răspunsurile lui Petre Stoica, s-a rătăcit (nu e clar că s-ar fi pierdut definitiv). În interviul pe care Fabian Anton i l-a luat la un moment dat şi care deschide cartea, poetul mărturiseşte că i-a scris lui Petre Stoica după ce-i citise cartea Arheologie blîndă (1968), „pe care am devorat-o imediat şi am fost atît de răvăşit de frumuseţea ei, încît ţin minte că i-am scris, sau am vrut să-i scriu“.

Este binecunoscut cultul pentru prietenie şi rezervele infinite de afecţiune pe care le avea Emil Brumaru, cel care le scria privilegiaţilor săi prieteni scriitori uneori şi zilnic şi, de cele mai multe ori, fără a primi răspuns. De altfel, corespondenţa sa alcătuieşte un fel de jurnal afectiv şi de lecturi şi face parte din planeta sa poetică. Cînd îi scria de la Dolhasca, Emil Brumaru avea 32 de ani şi abia debutase în volum, iar Petre Stoica avea 39 de ani şi publicase deja şapte cărţi, „cîteva volume superbe, le ştiam pe dinafară, dormeam cu ele sub pernă“, i se confesează lui Fabian Anton. Şi continuă: „Petre Stoica era o mare figură. Avea o mutră, aşa, de marinar îmbibat de rom şi melancolie. Aducea cu Hemingway. Îi lipsea doar ratarea aia care te face genial. Dar era ceva cu tipul ăsta...“.

16 facsimil jpg jpeg

Scrisorile şi telegramele sînt scurte ca nişte poeme, uneori conţin doar un salut şi nu aduc noutăţi celor care au citit volumul de corespondenţă Opere III. Cerşetorul de cafea. Dragostea pentru poezie şi afecţiunea pentru om („eşti unul dintre cei care mi-au căzut cu fleoşc la inimă“ sau „începi să fii din ce în ce mai mult poetul care ar fi trebuit să fiu eu şi asta, îţi dai seama, mă doare dulce şi-mi încîntă neputinţa; nu te supăra că te invidiez“, „poezia ta mi-e atît de necesară, încît mi se pare ciudat că te las s-o scrii tu“), declaraţii de afecţiune însoţite frecvent de invitaţii la Dolhasca pentru beţii melancolice („eşti invitatul meu permanent; vom bea pînă la neputinţa sufletelor, da?“), micile confesiuni legate de universul domestic şi extazul în faţa manifestărilor naturii („de două zile e atît de frumos, încît îmi vine să mă prefac în brusture şi să stau la marginea unui şanţ, prăfuit şi bătut de lumină pînă la extaz“), micile fantezii erotice, interesul pentru ceasuri vechi şi gramofoane, referinţele la lecturi şi cererile de cărţi („Nu ai un Cocteau? Îţi jur că‑ţi înapoiez cărţile, nu ţi le murdăresc etc.“, „Dau absolut tot pentru primele trei volume Emines­cu ediţia Perpessicius“), toate acestea se regăsesc aici în aceeaşi stilistică inconfundabilă şi cu aceeaşi intensitate. Sau în vorbele lui Dan C. Mihăilescu din prefaţă: „Combustia care asigură energia acestei poetici epistolare deliberat minimaliste provine din alternanţa conflictuală a două impulsuri teoretic antinomice, dar în fapt complementare: autovictimizarea minimalizantă şi autocompătimirea cu trufie îndurerată. Epistolierul îşi recuperează febril voluptatea, punînd hlamida imperială pe umerii lui ­Tartuffe.“

În interviul publicat în primăvara acestui an în Dacia literară nr. 1 (152), interviu acordat lui Călin Ciobotari în iarna lui 2008, Emil Brumaru povesteşte cum, la jumătatea anilor ’70, Securitatea a confiscat şapte sute de scrisori pe care poetul le scrisese în adolescenţă Tamarei Pintilie, cea care avea să devină muza poeziei sale. Pe unde-or fi scrisorile alea? Oare vor apărea vreodată?

***

Emil BRUMARU

Dragă Petre Stoica,

Caligrafia ta mă ucide! Cum poţi face litere atît de frumoase? Parcă ai scrie naşterile într-un registru cu foi veline, cretate. Dar asta e altceva.

Scrisoarea ta m-a bucurat. Sosită chiar în ziua-n care aveam o inspecţie mi-a scos sufletul la suprafaţă. Nu are rost să-ţi apleci ochii în pămînt şi să şopteşti: „sînt un poet neînsemnat“. Nu-ţi merge cu mine! Iată, chiar ieri, în România literară nr. 7 nişte poeme pentru care sînt gelos. Punîndu-le la socoteală pe cele apărute anul trecut (tot în R.L., pg. 3, prin octombrie parcă), vin de te întreb: „De ce vrei să mă nenoroceşti? Eu despre ce să mai scriu?“

Sînt dezolat. Toţi bostanii au putrezit. Bănuiesc că şi cel de la Nichita. Eu am vrut să-i demonstrez că pe lîngă cuvîntul „dovleac“ există şi dovleacul. Şi‑apoi îmi place culoarea portocalie la nebunie!

Petre Stoica, fă tu ce n-a făcut nimeni.

Uite despre ce-i vorba. De cîţiva ani cerşesc de la toţi cei pe care-i ştiu un Francis Jammes. Ei bine, nimeni, absolut nimeni nu mi l-a împrumutat. Mă gîndesc că ai putea, hoinărind prin anticariate, să găseşti ceva. M-aş prinde să cumpăr, indiferent de preţ, şi-o ediţie de lux, completă etc... Nu ştiu de ce am impresia că mi-ar ajuta. Dar dacă nici tu, Petre Stoica, nu mi-l poţi găsi, mă omor!

În rest, trîndăveală, tristeţe, lectură cu noduri, amintiri (mai ales după-amiază) care-mi sfîşie brusc liniştea, scrisori („Vecinul cu cap de vulpe cîntă la flaut“).

Cu prietenie, Emil

(13.II.1971)

dilemaveche ro   Dragostea pentru lectura O mostenire pentru generatiile viitoare jpg
Dragostea pentru lectură: O moștenire pentru generațiile viitoare
Îți amintești de clipele petrecute în copilărie când stăteai cufundat în paginile unei cărți captivante?
comunism jpg
Istoria comunismului: lecturi esențiale pentru a înțelege un fenomen global
Comunismul a fost un fenomen global care a influențat profund secolul XX, iar studiul său continuă să fie de mare interes pentru istorici, politologi și publicul larg.
comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.

Parteneri

idei de cadouri cu un buget de 100 de lei jpg
Cadourile de Crăciun și fondurile românilor: de unde mai au bani și ce preferă în funcție de generație
Românii se pregătesc intens pentru Sărbătorile de iarnă, deși doi din cinci români (44%) alocă bugete mai mici anul acesta pentru cumpărăturile de sezon din cauza inflației care le afectează finanțele.
Proces electoral într-o secție de vot în timpul turului I al alegerilor pentru funcția de președinte al României și pentru referendumul legat de Capitală, București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Cum va vota la primăvară electoratul lui Călin Georgescu. Trei sociologi explică cum funcționează psihologia maselor
„Au anulat alegerile prezidențiale pentru că și-au dat seama că nu iese cine trebuie. Vor fi taxați, însă, și la viitoarele alegeri, când românii vor pune ștampila tot pe candidații suveraniști!” a declarat recent George Simion pe grupul de whatsapp al partidului.
ARETEX textile jpg
Colectarea deșeurilor textile, obligatorie de la 1 ianuarie. Cum arată recipientele de reciclare
Colectarea separată a textilelor este obligatorie de la 1 ianuarie la nivelul UE, inclusiv în România, inițiativa impactând direct sectorul colectării separate, în condițiile în care românii abia colectează 0,5 - 0,7 kg, față de media țărilor vestice, de până la 16 kg de persoană anual.
bursa indici FOTO Shutterstock
Cine este singurul Grinch pe piețele bursiere? Analiza a 14 burse cu câștiguri mari de Crăciun
Performanța lunii decembrie depășește media celorlalte luni cu 1,06 puncte procentuale, echivalentul a 23% din câștigurile anuale, potrivit unei ample analize privind câștigurile pe cele mai mari 14 burse.
ChatGPT Inteligenta Artificiata FOTO Shutterstock
ChatGPT începe să aibă minte proprie. Cât de periculos poate fi
Cel mai recent model OpenAI, ChatGPT o1, stârnește controverse cu comportamentul său surprinzător, iar unii ar putea spune neliniștitor, dat fiind că pare să nu mai asculte ordinele primite.
ministerul energiei  foto FB ministerul energiei jpg
Intenția de desființare a Ministerului Energiei stârnește reacții dure din partea experților și a prosumatorilor
Intenția de desființare a Ministerului Energiei, prin comasarea cu Ministerul Economiei; a stârnit reacții dure, deopotrivă din partea experților în energie și a prosumatorilor.
63577598 1004 webp
Frigul, arma Rusiei împotriva transnistrenilor
Parlamentul de la Chișinău a instituit stare de urgență în sectorul energetic, pentru ca Guvernul să poată ajuta populația din Transnistria să evite o catastrofă umanitară generată de Rusia în plină iarnă.
hariclea darclee
14 decembrie. Ziua în care soprana română Hariclea Darclée a debutat pe scena Operei Mari din Paris. Sărăcia cruntă în care avea să sfârșească
Pe 14 decembrie, în 1280 a avut loc prima atestare documentară a orașului Sighișoara. În 1918 s-a născut Radu Beligan, iar în 2013 a murit Peter O'Toole. 14 decembrie este și ziua în care soprana română Hariclea Darclée a debutat pe scena internațională.
TikTok aplicatie smartphone steag china SUA FOTO Shutterstock
Android și Apple trebuie să elimine TikTok din toate magazinele de aplicații din SUA. Avertismentul a doi parlamentari
Gigantul american în domeniul tehonologiei, Alphabet, trebuie să fie gata de a elimina TikTok din magazinele mobile de pe Android și Apple din SUA pe 19 noiembrie, au declarat doi parlamentari americani într-o scrisoare adresată directorilor executivi ai companiilor.