Infernul sînt Ceilalți

Publicat în Dilema Veche nr. 841 din 23 - 29 aprilie 2020
Infernul sînt Ceilalți jpeg

● Nathan Hill, Nix, traducere de Graal Soft, Editura RAO, 2020.

Cînd a apărut, în 2017, The Nix, debutul lui Nathan Hill, era deja aureolat de sintagme ce susțineau în mod evident o exagerare, așa cum se întîmplă atît de des în lumea editorială. Se detașa, printr-o aluzie mai curînd premonitorie, comparația cu David Foster Wallace, mai precis cu The Infinite Jest, acea capodoperă a „nemăsurării”, a detaliului și a eșecului. Se pare că cel care aruncase în luptă respectiva comparație știa despre ce vorbește, pentru că lipsa măsurii, venită probabil din dorința autorului de a debuta spunînd „tot”, e evidentă de la primele pagini ale romanului. Roman care evoluează pe mai multe tronsoane temporale diferite, dar care vor converge într-un final mai puțin cathartic decît ar presupune toate aceste eforturi de construcție și acumulare.

Amestec cîteodată reușit de satiră și discurs îmbibat în melancolie, Nix ar putea fi citit ca un roman închinat ratării, dacă nu ar exista senzația pregnantă că romanul însuși este o ilustrare a propriei teze. Antieroul cărții, profesorul de literatură Samuel Andresen-Anderson, trecut de treizeci de ani și cufundat pînă peste cap în depresia ce însoțește o viață dăruită predării lui Hamlet în fața unor clase în descrierea cărora autorul își folosește toate talentele satirice de care dispune, așadar antieroul acestei cărți se vede prins într-un fals quiproquo iscat de reapariția meteorică a propriei mame, dispărută cu decenii în urmă. Apariția misterioasei Faye introduce și elementul politic al cărții, dat fiind că femeie atacă într-un parc un politician demagog și republican, candidat cu șanse mari la prezidențiale. Atacul, surprins într-o înregistrare video, devine viral și imediat incidentul e preluat și umflat pînă cînd femeia între două vîrste e depistată și într-o fotografie făcută în timpul unei demonstrații antirăzboi din 1968, ceea ce duce la descoperirea unor acuzații de prostituție pe numele ei, din aceeași perioadă, și la înfierarea fără discernămînt a atacatoarei.

De aici începe o lungă anchetă de familie condusă de Samuel, o scufundare în propria memorie (ce face ca acest roman să devină parțial și unul de maturizare), apoi o relatare a anului ʼ68 văzut prin ochii straniei, tăcutei și talentatei Faye (al doilea roman de maturizare) și, în cele din urmă, conflictul se stinge printr-o reuniune mamă-fiu, posibilă doar prin căutarea rădăcinilor răului, care se află atît în satul de pescari de unde se trage bunicul lui Faye, aflat în Norvegia, cît și în acel tulbure an ’68. Dacă adăugăm la toate astea un fir narativ suplimentar, care implică o comunitate de gaming online (în care este implicat și Samuel), un scandal universitar (inspirat vag din incipitul romanului lui Roth, Pata umană), se detașează cu oarecare limpezime profilul compozit al acestui roman amplu: roman istoric, roman politic, roman de maturizare, roman social, satiră a societății americane contemporane. Toate aceste romane sînt unite de teza autorului conform căreia eșecul, ratarea sînt rezultatele unor decizii greșite care au fost luate într-o clipită și care au căpătat mai apoi greutatea cumplită dată melancoliei. O teză secundară ar fi că adesea oamenii devin ființe malefice pentru ceilalți, că gesturile lor reverberează peste decenii și perpetuează răul. Metafora structurantă a acestei magme romanești este „nixul”, spirit malefic din mitologia nordică, care îmbie și răpește copii, apărîndu-le sub forma unui cal alb. Eternii copii ai lui Nathan Hill sînt oameni care caută acest cal alb, în special sub forma unei iubiri prost alese.

Senzația pe care o lasă în urma lui acest roman de peste 700 de pagini e că autorul a vrut prea mult: sînt aici, dacă vreți, mai multe romane, cîteva dintre ele neterminate sau încheiate cu forța. Cît despre traducere și al ei autor, Graal Soft, cred că Nathan Hill și Nix meritau ceva mai bun.

Bogdan-Alexandru Stănescu este scriitor şi critic literar. Cea mai recentă carte publicată: Copilăria lui Kaspar Hauser, Polirom, 2017.

dilemaveche ro   Dragostea pentru lectura O mostenire pentru generatiile viitoare jpg
Dragostea pentru lectură: O moștenire pentru generațiile viitoare
Îți amintești de clipele petrecute în copilărie când stăteai cufundat în paginile unei cărți captivante?
comunism jpg
Istoria comunismului: lecturi esențiale pentru a înțelege un fenomen global
Comunismul a fost un fenomen global care a influențat profund secolul XX, iar studiul său continuă să fie de mare interes pentru istorici, politologi și publicul larg.
comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.

Parteneri

Perchezitii Gagauzia FOTO Gagauzia 24 jpeg
Descinderi în Găgăuzia, regiunea din sudul Republicii Moldova: Vizați sunt oamenii bașcanei Evghenia Guțul
Procurorii și polițiștii fac percheziții în regiunea prorusă Găgăuzia, descinderile fiind efectuate într-un caz pentru evaziune fiscală și spălare de bani. Printre cei vizați este vicepreședintele Comitetului Executiv al Găgăuziei, Ilia Guzun.
Gautam Adani X png
Un mare miliardar indian este acuzat de mită. Suma uriașă la care se ridică frauda grupului infracțional din care face parte
Gautam Adani, al doilea cel mai bogat om al Indiei, este acuzat de procurorii SUA că ar fi încercat să mituiască oficialii indieni.
banner mihai gainusa  png
Ceremonie 100 de ani - Armistiţiu - Primul Război Mondial - Paris - Donald Trump - Angela Merkel / FOTO EPA - EFE / 11 nov 2018
Angela Merkel, dezvăluiri din timpul primului mandat al lui Trump. „Era evident foarte fascinat de președintele rus”
Angela Merkel, fostul cancelar al Germaniei, a descris în noua sa carte relația complicată cu fostul președinte american Donald Trump.
Iosif Stalin citind ziarul (© Wikimedia Commons)
Stalin, cel mai fidel cititor al ziaristului Vassili Grossman
La ora declanșării Războiului, Vassili Grossman era un scriitor de 36 de ani, gras, cu ochelari și declarat inapt pentru front.
child 7537716 1280 jpg
Cele mai frumoase 10 nume de fete din România. Tu ți-ai numi copilul așa?
Chiar înainte să vină bebelușul pe lume, părinții se confruntă cu una dintre cele mai grele și importante decizii: alegerea numelui. Acest proces poate fi o adevărată provocare, căci numele copilului va deveni o parte esențială a identității lui.
COD ROSU jpg
Cod roșu de viscol în șapte județe și cod portocaliu de ninsori. La cât va ajunge stratul de zăpadă
Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, joi, o atenţionare Cod roşu de viscol puternic. Sunt vizate șapte județe din zona montană. Totodată, o altă atenționare de vreme
targul craciun craiova jpg
Orașul din România sufocat de turiști. Găsirea unei cazări a devenit aproape imposibilă: „Este ca într-un basm”
Craiova, un oraș din sudul României, a devenit în ultima perioadă o destinație turistică de top, în special datorită Târgului de Crăciun, care a reușit să atragă vizitatori din toată țara și chiar din afacerea granițelor.
femeie la piata 2454169785 jpg
Planta cu care legumicultorii câștigă bani chiar și iarna. Se cultivă în solarii, crește rapid și va fi foarte solicitată după Anul Nou
Deja ne apropiem cu pași repezi de începutul iernii, însă pentru legumicultorii din țara noastră, munca nu se oprește nici măcar acum!