Infernul f─âr─â c─âl─âuz─â

Publicat în Dilema Veche nr. 752 din 19-25 iulie 2018
Infernul f─âr─â c─âl─âuz─â jpeg

ÔŚĆ Nicole Krauss, P─âdurea ├«ntunecat─â, traducere de Luana Schidu, Editura Humanitas, 2018. 

Oric├«t de complex─â ar fi construc╚Ťia narativ─â a lui Nicole Krauss ├«n acest roman a c─ârui scriere i-a luat cam ╚Öapte ani, oric├«t de multe motive, subteme, simboluri ar fi pres─ârat ├«n aceast─â selva oscura, ea poate fi totu╚Öi rezumat─â, f─âr─â a o barbariza, tocmai pentru c─â aceast─â rezumare deschide o imens─â plaj─â de noi ╚Öi noi interpret─âri: este cartea unei scriitoare care, ajuns─â nell mezzo del camin, ├«ncearc─â s─â disting─â un sens al vie╚Ťii tr─âite p├«n─â atunci ╚Öi s─â se conving─â singur─â c─â ceea ce urmeaz─â merit─â efortul (╚Öi dac─â efortul acela nu presupune cumva o schimbare radical─â, o ruptur─â). E, din acest motiv, o carte ap─âs─âtoare, ÔÇ×nepl─âcut─âÔÇť, adic─â literatur─â adev─ârat─â, iar a spune acest lucru despre un roman ├«n 2018 devine din ce ├«n ce mai greu.

Dou─â s├«nt firele narative principale care alterneaz─â ├«n P─âdurea ├«ntunecat─â: primul, scris la persoana a treia, ├«l are ├«n centrul s─âu pe Jules Epstein, personaj cople╚Öitor, irascibil, un titan situat dincolo de bine ╚Öi de r─âu, din familia unor Humboldt, Herzog sau Kepesh. Milionarul Epstein, trecut bine de v├«rsta de 60 de ani, dispare f─âr─â urm─â ├«n Israel, iar jum─âtatea sa de roman ├«ncearc─â o reconstituire ├á la Roth a ultimilor s─âi pa╚Öi, telescop├«nd adesea ├«n trecutul mai mult sau mai pu╚Ťin ├«ndep─ârtat pentru a-i schi╚Ťa via╚Ťa. Cel─âlalt roman, scris la persoana ├«nt├«i, a fost aruncat─â de recenzen╚Ťi ├«n curtea autofic╚Ťiunii, pentru c─â naratoarea este Nicole, o scriitoare american─â de 39 de ani a c─ârei via╚Ť─â a ajuns ├«ntr-un impas, de fapt ├«n fa╚Ťa unui punct de cotitur─â care ar afecta toate planurile acestei vie╚Ťi. A scris cu ceva ani ├«n urm─â un roman de succes, dar nu reu╚Öe╚Öte s─â ├«nceap─â (de fapt, s─â continue) nimic nou, iar c─âsnicia ei, ├«n ciuda (sau din cauza) unei aparente fericiri matrimoniale de-a dreptul cli╚Öeistice, nu prea mai merge. De fapt, o nelini╚Öte ale c─ârei surse r─âm├«n necunoscute o face pe scriitoarea ├«nc─â t├«n─âr─â s─â nu mai g─âseasc─â pl─âcerea nici ├«n via╚Ťa de familie, nici ├«n propriul scris. Bine├«n╚Ťeles c─â m─âtu╚Öile literare, cum le numea Gombrowicz, au jubilat, c─âut├«nd c├«t mai multe indicii ├«n aceast─â jum─âtate autofic╚Ťional─â pentru divor╚Ťul foarte mediatizat dintre autoare ╚Öi Jonathan Safran Foer.

├Än fine, ambele personaje ale c─âr╚Ťii s├«nt profund legate de Israel, de iudaism ╚Öi atrase ca de un magnet de un anumit hotel din Tel Aviv, Hiltonul aflat pe malul m─ârii. Epstein, evreu newyorkez cu un apetit deosebit pentru ceart─â, un tip conflictual care a cam reu╚Öit tot ce ╚Öi-a propus ├«n via╚Ť─â, cap─ât─â ├«n luna dinaintea dispari╚Ťiei sale un comportament care ├«ngrijoreaz─â pe toat─â lumea, ├«n special pe avocatul s─âu: ├«╚Öi ├«nstr─âineaz─â toate bunurile de valoare, str├«nse ├«n zeci de ani, face dona╚Ťii uria╚Öe ├«n bani ╚Öi, ├«n final, dispare dup─â ce ├«╚Öi ├«mpline╚Öte o ultim─â ╚Öi aparent inexplicabil─â dorin╚Ť─â, aceea de a planta o p─âdure ├«ntreag─â ├«n Israel, ├«n amintirea p─ârin╚Ťilor s─âi. Acesta ar fi ÔÇ×romanulÔÇť, fa╚Ťa A a c─âr╚Ťii, unde Krauss pare s─â spun─â ÔÇ×lua╚Ťi, nu asta a╚Ťi a╚Öteptat ╚Öapte ani?ÔÇť Dup─â care vine autofic╚Ťiunea, care nu explic─â, ci ad├«nce╚Öte ├«ntreb─ârile fic╚Ťiunii: la fel de ├«nrudit─â ╚Öi aici cu Bellow ╚Öi Roth, scriitoarea Nicole Krauss o construie╚Öte pe scriitoarea Nicole pentru a o deconstrui apoi, membru cu membru, ├«ntr-o ac╚Ťiune literar─â de o rar─â cruzime. N-am s─â povestesc aici ce anume se ├«nt├«mpl─â, ├«ns─â garantez pentru surpriz─â. S─â zicem doar c─â ar avea o foarte puternic─â leg─âtur─â cu un scriitor evreu din Praga hot─âr├«t s─â-╚Öi ard─â manuscrisele, c─âruia ├«ns─â soarta literar─â i-a jucat o fest─â.

Romane despre scrierea romanelor s-au mai f─âcut ╚Öi nu e un lucru u╚Öor s─â vii pe urmele unor scriitori cum s├«nt cei pe care i-am numit mai sus ├«n text, s─â intri ├«n p─âdurea ├«ntunecat─â a c─âut─ârii unui sens ├«n actul crea╚Ťiei ca punere ├«n abis a vie╚Ťii. ├Äns─â Nicole Krauss a reu╚Öit de minune s─â dea na╚Ötere unor voci at├«t de stranii, unei atmosfere ireale, unor scene at├«t de crude ╚Öi s─â se retrag─â practic din propria via╚Ť─â pentru a l─âsa ├«n urma ei doar text, ├«nc├«t pot spune f─âr─â ├«ndoial─â c─â ce a vrut i-a reu╚Öit cu prisosin╚Ť─â. Un roman foarte inteligent, excelent scris ╚Öi cu o greutate pe care i-o d─â melancolia autentic─â pe care nici un artist n-o poate mima. Foarte bun─â ╚Öi traducerea Luanei Schidu, ca de obicei. 

Bogdan-Alexandru St─ânescu este scriitor ┼či critic literar. Cea mai recent─â carte publicat─â: Copil─âria lui Kaspar Hauser, Polirom, 2017.

Afis Sala Radio 20 mai 2022 jpg
Violonistul Gabriel Croitoru interpreteaz─â unul dintre cele mai frumoase concerte de vioar─â compuse vreodat─â
Bruch se temea de succesul a ceea ce avea curînd să devină unul dintre cele mai des cîntate concerte de vioară compuse vreodată: Concertul nr. 1 în sol minor pentru vioară și orchestră.
Festivalul Filmului Francez ne invit─â s─â privim mai departe! jpeg
Festivalul Filmului Francez ne invit─â s─â privim mai departe!
├Äntre 1 ╚Öi 12 iunie 2022, la Bucure╚Öti ┼či ├«n alte zece ora┼če din ┼úar─â┬áÔÇô Cluj-Napoca, Ia╚Öi, Timi╚Öoara, Br─âila, Bra╚Öov, Constan╚Ťa, Sf├«ntu Gheorghe, Sibiu, Suceava ┼či T├«rgu Mure╚Ö┬áÔÇô cinefilii s├«nt invita╚Ťi la ├«nt├«lnirea anual─â cu cele mai recente ╚Öi remarcabile filme franceze.
Koba înainte de moarte jpeg
Koba înainte de moarte
Romanul poate fi citit chiar așa: stalinismul explicat copiilor de 10 ani.
Metonimiile biograficului jpeg
Metonimiile biograficului
Poezia Laurei Francisca Pavel pare un construct format din prefabricate dispuse într-un flux bine controlat. Important, textele nu sună deloc fals, nimic nu pare artificial, nelalocul lui.
Poate fi Rom├ónia ÔÇ×acas─âÔÇŁ pentru migran╚Ťi? jpeg
Poate fi Rom├ónia ÔÇ×acas─âÔÇŁ pentru migran╚Ťi?
Corpurile s├«nt grele, teama, dezn─âdejdea, dar ╚Öi m├«ng├«ierea ├«nso╚Ťesc un drum care porne╚Öte dintr-un acas─â spre nu se ╚Ötie unde.
Victor Brauner, Pablo Picasso ╚Öi ÔÇ×artele primareÔÇť jpeg
Victor Brauner, Pablo Picasso ╚Öi ÔÇ×artele primareÔÇť
ÔÇ×L-am v─âzut pe Picasso asambl├«nd obiecte aparent ne├«nsemnate ╚Öi aceste obiecte, odat─â a╚Öezate de c─âtre el ├«ntr-o anumit─â ordine, cap─ât─â via╚Ť─â.ÔÇŁ
Vocea: ┼úipete sau ┼čoapte jpeg
Rîs și surîs
Degradarea rîsului se produce atunci cînd spectacolele îl cultivă sistematic.
Via╚Ť─â de cuplu jpeg
Via╚Ť─â de cuplu
Filmului ├«i reu╚Öesc mult mai bine scenele de criz─â, cele ├«n care intensitatea e dat─â pe minus, iar cadrul se las─â m─âturat de un criv─â╚Ť emo╚Ťional.
Hardcore jpeg
Hardcore
Melanjul acela brizant de muzică și politică este transplantat de cei doi Vylani și pe cel mai nou album al lor.
ÔÇ×Culturi cinematografice contemporaneÔÇŁ, dezbatere organizat─â de Editura UNATC PRESS jpeg
ÔÇ×Culturi cinematografice contemporaneÔÇŁ, dezbatere organizat─â de Editura UNATC PRESS
Vineri, 6 mai, ├«ncep├«nd cu ora 16:00, la sediul institu╚Ťiei din strada Matei Voievod 75-77
Art─â ├«mpotriva r─âzboiului ÔÇô expozi╚Ťia ÔÇ×Stop the War (in Ukraine)ÔÇŁ jpeg
Art─â ├«mpotriva r─âzboiului ÔÇô expozi╚Ťia ÔÇ×Stop the War (in Ukraine)ÔÇŁ
├Äntre┬á29 aprilie ╚Öi 28 mai, ├«n Pia╚Ťa Regelui Mihai din Bucure╚Öti, va putea fi vizitat─â expozi╚Ťia┬áStop the War (in Ukraine),┬áprin care opt arti╚Öti rom├óni ╚Öi o serie de arti╚Öti ucraineni continu─â s─â ia atitudine ├«mpotriva r─âzboiului din Ucraina ╚Öi s─â militeze pentru pace, folosindu-se de arta lor pentru a mi╚Öca, a motiva ╚Öi a ├«mpinge la ac╚Ťiune.
C─âs─âtoria lui Teofil jpeg
C─âs─âtoria lui Teofil
La fel ca Irina, Maria ╚Öi Teofana ├«naintea ei, Teodora s-a v─âzut transformat─â din ÔÇ×nimeniÔÇŁ ├«n cel mai de seam─â personaj feminin din imperiu.
O cineast─â de redescoperit jpeg
O cineast─â de redescoperit
Filmele Lanei Gogoberidze par s─â articuleze o preocupare pentru muta╚Ťiile istorice, pe care le altoie╚Öte cu o privire feminin─â, mereu dispus─â la autoreflexivitate subtil─â.
Exotic & orchestral jpeg
Exotic & orchestral
Danezii Efterklang se aventureaz─â prin p─âr╚Ťile noastre s─â-╚Öi prezinte cel mai recent album, cu adev─ârat unul de prim─âvar─â, ├«nc─ârcat de candoare ╚Öi speran╚Ť─â, ├«n contrasensul mersului mondial al lucrurilor.
Festivalul Filmului European 2022 pune obiectivul pe Ucraina jpeg
Festivalul Filmului European 2022 pune obiectivul pe Ucraina
Cea de-a 26-a edi╚Ťie FFE va avea loc la Bucure╚Öti ├«n perioada 5 ÔÇô 11 mai (Cinema Elvire Popesco ╚Öi Cinemateca Eforie) ╚Öi la Timi╚Öoara, pe 10 mai, unde evenimentul va fi marcat printr-o gal─â, de Ziua Europei.
ÔÇ×Inven╚Ťiile ocazionaleÔÇŁ, o nou─â carte de Elena Ferrante ├«n libr─âriile rom├óne╚Öti jpeg
ÔÇ×Inven╚Ťiile ocazionaleÔÇŁ, o nou─â carte de Elena Ferrante ├«n libr─âriile rom├óne╚Öti
Un volum de eseuri care le ofer─â cititorilor o perspectiv─â asupra lumii interioare a autoarei ╚Öi a identit─â╚Ťii sale de scriitoare.
10 ani de ÔÇ×Noaptea C─âr╚Ťilor DeschiseÔÇť, cea mai mare campanie dedicat─â Zilei Mondiale a C─âr╚Ťii jpeg
10 ani de ÔÇ×Noaptea C─âr╚Ťilor DeschiseÔÇť, cea mai mare campanie dedicat─â Zilei Mondiale a C─âr╚Ťii
S├«mb─ât─â, 23 aprilie 2022, Editura Litera s─ârb─âtore╚Öte Ziua Mondial─â a C─âr╚Ťii prin evenimentul ÔÇ×Noaptea C─âr╚Ťilor DeschiseÔÇŁ.
Matrioșka Emanuel jpeg
Matrioșka Emanuel
E vorba de un mixt de formule literare, poezii, prozopoeme, proz─â autobiografic─â, note de subsol, adic─â avem o larg─â dimensiune experimental─â concentrat─â pe tema identit─â╚Ťii, a jocului dintre eul real ╚Öi cel fic╚Ťional, propus din start de dubletul nominal de pe copert─â (Emil-Emanuel).
Bernard Henri L├ęvy ╚Öi resuscitarea compasiunii jpeg
Bernard-Henri L├ęvy ╚Öi resuscitarea compasiunii
Chiar a┼ča: de ce ne-ar interesa? ├Än definitiv, nu se ├«nt├«mpl─â la noi, nu ne reprezint─â pe noi...
Pas─ârea vorbitoare jpeg
Pas─ârea vorbitoare
O lume tainic─â prinde astfel s─â ni se reveleze dezordonat, prin flash-uri orbitoare, care cultiv─â deopotriv─â gra╚Ťia gestului de dans ╚Öi precizia observa╚Ťiei antropologice.
Sare și piper jpeg
Sare și piper
LP-ul lansat în luna martie a acestui an e deopotrivă captivant și entertaining, ludic și profund, absurd și (auto)reflexiv.
Conferin╚Ťele Dilema veche la Oradea: 5 7 mai 2022, despre ÔÇ×Comedia lumiiÔÇŁ jpeg
Conferin╚Ťele Dilema veche la Oradea: 5-7 mai 2022, despre ÔÇ×Comedia lumiiÔÇŁ
Patronate de cea mai citit─â revist─â de cultur─â din Rom├ónia,┬áÔÇ×Conferin╚Ťele┬áDilema vecheÔÇŁ┬ás├«nt un proiect itinerant, av├«nd p├«n─â acum edi╚Ťii ├«n Arad, Timi╚Öoara, Cluj-Napoca ╚Öi, ├«ncep├«nd din acest an, Oradea.
Premian╚Ťii Galei Radio Rom├ónia Cultural 2022 jpeg
Premian╚Ťii Galei Radio Rom├ónia Cultural 2022
Gala Premiilor Radio Rom├ónia Cultural, edi┼úia a XXI-a, ┼či-a desemnat c├«┼čtig─âtorii luni,┬á18 aprilie 2022, la Teatrul Odeon.
În Joia Mare, Concert de Paște la Sala Radio jpeg
În Joia Mare, Concert de Paște la Sala Radio
├Än Joia Mare (21 aprilie), de la ora 19:00, sub bagheta dirijorului┬áCristian Oro╚Öanu, vor evolua pe scena S─âlii Radio dou─â dintre ansamblurile Radio Rom├ónia:┬áOrchestra Na┼úional─â Radio┬á╚Öi┬áCorul Academic Radio┬á(preg─âtit de dirijorul┬áCiprian ╚Üu╚Ťu).

Adevarul.ro

image
Colosul cenu┼čiu. Ce ascunde muntele de zgur─â, una dintre cele mai mari halde din Rom├ónia VIDEO
În vecinătatea combinatului siderurgic din Hunedoara, se află una dintre cele mai mari halde de zgură din România.
image
Un ┼čofer a r─âmas f─âr─â permis ┼či a fost amendat dup─â ce a sunat la 112 ca s─â anun┼úe c─â este ┼čicanat ├«n trafic
Un apel la 112 a luat o turnur─â nea┼čteptat─â pentru un b─ârbat de 37 de ani. Acesta apelase serviciul de urgen┼ú─â ca s─â anun┼úe c─â un ┼čofer ├«l ┼čicaneaz─â ├«n trafic, pe raza comunei br─âilene Viziru.
image
Afacere de milioane de euro l├óng─â un radar ce comunic─â direct cu baza Deveselu. ÔÇ×Nu s-a cerut avizul MApNÔÇŁ
MApN a dat in judecată Consiliul Judeţean Dolj după ce a autorizat construirea unui depozit in zona radarului din localitatea Cârcea. Instalaţia militară este importantă pentru apărarea aeriană a României. În spatele afacerii stă chiar primarul din Cârcea.