În ochiul uraganului

Publicat în Dilema Veche nr. 869 din 3 - 9 decembrie 2020
În ochiul uraganului jpeg

● Sheila Fitzpatrick, În echipa lui Stalin. Anii periculoși din politica sovietică, Editura Meteor Press, 2020, 432 pagini + 8 pagini cu ilustrații, format 20 x 13 cm. Traducere după ediția apărută în 2015 la Princeton University Press.

E celebră fotografia de grup a conducerii sovietice din care, în timp, după fiecare epurare, mai dispare cîte un personaj, pînă cînd Stalin rămîne singur în ea. A fost evocată, printre alții, și de Arthur Koestler în romanul Întuneric la amiază, publicat prima oară în 1940 – semn că imaginea de dictator solitar a lui Stalin a circulat de timpuriu. Dar e posibil ca fotografia menționată să nu dea seamă de tot mecanismul puterii staliniste. Cel puțin aceasta e ipoteza lansată de Sheila Fitzpatrick în cartea sa cea mai recentă, În echipa lui Stalin. Dinamica schimbărilor în anturajul dictatorului, argumentează istoricul australian, nu a fost atît de pronunțată precum lasă să pară istoriografia ulterioară; ba chiar sînt personaje care au rezistat în „poza de grup” pînă la capăt, supraviețuindu-i lui Stalin. Sînt cei fără de care, a scris Sheila Fitzpatrick, Stalin nu ar fi putut face ceea ce a făcut ca lider politic și dictator, și în același timp sînt cei ce nu ar fi avut puterea pe care au avut-o fără Stalin.

Primul dintre cei din „echipa lui Stalin” identificată de cercetătoarea australiană este Viaceslav Molotov, care a aderat la facțiunea bolșevică încă de la formarea ei și a devenit adjunctul de facto al lui Stalin în 1922, cînd acesta a fost numit secretar general al partidului. Birocratul perfect, „mediocritatea întruchipată”, cum i-a zis Troțki, Molotov era extrem de muncitor, rezistent fizic la mai toate încercările la care îl supunea Stalin, inclusiv la cele bahice, acționînd ca o umbră a dictatorului atît în politica internă, cît și în cea externă. Negociatorii români ai armistițiului de după 23 august 1944 i-au cunoscut bine răceala și inflexibilitatea pe care le manifesta în cercurile diplomatice pe unde l-a purtat importanta funcție de ministru de Externe din anii de dinainte, din timpul și de după război. Molotov a rămas la ordinele lui Stalin chiar și după ce soția sa evreică a fost arestată pentru „trădare”, în 1948, iar ulterior, după moartea liderului suprem, a făcut parte din conducerea colectivă de pînă la preluarea puterii de către Nikita Hrușciov.

O altă prezență constantă în „echipa lui Stalin” a fost armeanul Anastas Mikoian, membru de partid (bolșevic) din 1915. Și el s-a atașat de Stalin de la începuturi, înainte ca acesta să cunoască ascensiunea ierarhică. Foarte abil, Mikoian a reușit să pară distanțat de unele excese ale politicilor de stat, deși le știa perfect magnitudinea criminală. A fost unul dintre cei ce și-au manifestat reținerea față de intervenția în forță în Ungaria, în 1956, la trei ani după moartea lui Stalin. Alți membri remarcabili ai grupului au fost, în diferite perioade: ideologii Nikolai Buharin și Andrei Jdanov, premierul Nikolai Bulganin, șeful NKVD Lavrenti Beria și șeful CEKA Felix Dzerjinski, mareșalul Kliment Voroșilov, conaționalul lui Stalin, gruzinul Sergo Ordjonikidze, premierul Gheorghi Malenkov și succesorul lui Stalin, Nikita Hrușciov. Cu totul, din grupul care gravita în jurul „căpitanului” Stalin, au făcut parte în timp – a calculat Sheila Fitzpatrick – aproximativ 40-50 de oameni.

Interesant de comparat este cercul restrîns al lui Stalin cu cel al lui Hitler, și de remarcat în acest context „spiritul de echipă” mai pronunțat în cazul celui din urmă. Explicația ar consta în gradul mult mai ridicat de suspiciune în care trăia crema nomenclaturii moscovite. Este adevărat, oamenii lui Stalin se vizitau între ei, locuiau în același complex rezidențial, se întîlneau cu familiile, dar erau simultan într-o alertă continuă, se supravegheau reciproc și făceau între ei alianțe de conjunctură. Și, mai ales, încercau permanent să descifreze, să anticipeze și să se ferească de următorul acces paranoic al lui Stalin.

Potrivit Sheilei Fitzpatrick, modelul totalitarist vizibil în regimurile fasciste din prima jumătate a secolului trecut descria o structură de putere care aspira la controlul total al societății și care se baza pe un lider harismatic, dirijor al unui partid de mase și șef al unui masiv aparat represiv. „Nu știu cît de mult se potrivește acest model cu cel sovietic”, a afirmat ea, invocînd lipsa cercetărilor privind relația lui Stalin cu cei mai apropiați colaboratori ai săi. Cartea sa umple acest gol de cercetare, dar nu contrazice neapărat modelul totalitarist, a apreciat regretatul istoric Richard Pipes. În echipa lui Stalin este o carte importantă deoarece revizuiește percepția comună a lui Iosif Stalin ca dictator singuratic înconjurat de o șleahtă de lachei care doar îi execută ordinele. Ea arată că, de fapt, dictatura lui Stalin a fost ceva de genul unui aranjament colegial, în care dictatorul avea ultimul cuvînt în alegerea și promovarea personalului și decidea ce opțiune era în final urmată sau respinsă.

Ionuţ Iamandi este jurnalist la Radio România Actualităţi.

comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.
1034 16 O istorie a literaturii romane pe unde scurte jpg
„Loc de urlat”
Critica devine, astfel, şi recurs, pledînd, ca într-o instanţă, pe scena jurnalisticii politice şi a diplomaţiei europene pentru respectarea dreptului de liberă exprimare şi împotriva măsurilor abuzive ale regimului.
p 17 jpg
Impresii hibernale
Astea fiind spuse, Prin ierburi uscate nu e deloc lipsit de har – ba chiar, dat fiind efortul de a-l dibui chiar în miezul trivialității, filmul e o reușită atemporală, care s-ar putea să îmbătrînească frumos.

Adevarul.ro

image
Alimente sățioase și care nu îți pun în primejdie silueta. Medic: „Fericiți și cu burta plină…chiar se poate!”
Medicul nutriționist Mihaela Bilic a dezvăluit duminică, 19 mai, într-o postare publicată pe Facebook, care sunt alimentele care te mențin sătul pentru mai mult timp și cu puține calorii.
image
Ce taxe turistice se percep în marile orașe din Europa. Atena bate recordurile
Un număr tot mai mare de orașe din Europa impun sau măresc costul taxelor turistice pentru vizitatori, la un nivel mai mare decât cele propuse în toamna anului trecut.
image
Cum a fost convinsă o tânără să renunțe la școală și la familie pentru a se prostitua. „Era o mașină de făcut bani”
O tânără din comuna Bâlteni, județul Gorj, a trăit un adevărat coșmar timp de doi ani de zile alături de un tânăr de care s-a îndrăgostit

HIstoria.ro

image
Unde e corectitudinea presei românești din anii celui de-al Doilea Război Mondial?!
Februarie 1941. România generalului Antonescu aparține Axei. Germania, noul nostru partener strategic, e în război cu Anglia. Presa vremii respective urmărește îndeaproape mersul Războiului.
image
Când a devenit Sicilia romano-catolică?
Mai mult de 13 civilizații și-au pus amprenta asupra Siciliei din momentul apariției primilor locuitori pe insulă, acum mai bine de 10.000 de ani, dar normanzii și-au tăiat partea leului.
image
Amânarea unui sfârșit inevitabil
„Născut prin violenţă, fascismul italian era destinat să piară prin violenţă, luându-și căpetenia cu sine“, spune istoricul Maurizio Serra, autorul volumului Misterul Mussolini: omul, provocările, eşecul, o biografie a dictatorului italian salutată de critici și intrată în topul celor mai bune cărţi