În curînd în librării

Publicat în Dilema Veche nr. 506 din 24-30 octombrie 2013
În curînd în librării jpeg

● BEST OF. Proza scurtă a anilor 2000, selecţie de Marius Chivu, Polirom, 2013. 

Mă încîntă ideea (exagerată, fireşte) că Nobelul literar de anul acesta s-a acordat mai curînd prozei scurte, decît lui Alice Munro, mai degrabă unui gen, decît unui autor. Mulţi ar putea spune că s-a greşit canadianca şi că Margaret Atwood ar fi mai bună (opinie care poate fi, măcar în subconştient, tributară tot prejudecăţii că romanul ar fi superior povestirii), dar adevărul e că noi, românii, nici nu avem cum evalua corect opera celor două scriitoare, din moment ce, dacă Atwood este tradusă, Munro aproape că lipseşte din limba română. De altfel, nu e prima dată cînd Premiul Nobelul găseşte piaţa românească de traduceri aproape goală. Cu excepţia lui Llosa, toţi scriitorii s-au tradus cu adevărat la noi după acordarea premiului (inclusiv Herta Müller), iar unii nu s-au tradus nici măcar după primirea distincţiei, decît cu una sau două-trei cărţi. Nu sînt prea optimist în ceea ce priveşte traducerea de acum încolo a operei lui Munro în limba română, deşi, dacă e să mă uit puţin în urmă – mai exact, din anul 2011 încoace –, au apărut şi la noi neaşteptat de multe volume de proză scurtă ale maeştrilor: Julian Barnes, Saul Bellow, Roberto Bolan˜o, Charles Bukowski, John Cheever, Ian McEwan, F. Scott Fitzgerald, Amos Oz, Bernhard Schlink, Muriel Spark, Kurt Vonnegut sau Donald Barthelme. Deci se poate! Întorcîndu-mă însă la ideea de la care am plecat, dincolo de opţiunile personale pentru un nume sau altul (oricum sînt prea mulţi mari scriitori, pentru ca un singur premiu literar, fie el şi Nobel, să-i poată răsplăti, în ritm de unul pe an, pe toţi cei care l-ar merita), trebuie apreciată îndrăzneala suedezilor de a miza pe genul scurt, în contra oricărei tendinţe editoriale/comerciale de pe piaţa mondială a cărţilor. Acordînd premiul „unui maestru al prozei scurte contemporane“, cum sună motivaţia, juriul Academiei Suedeze îşi marchează şi independenţa, şi pune şi luminile pe un gen pînă acum ignorat în propria listă de premianţi. În fond, şi dramaturgii, şi poeţii sînt infinit mai bine plasaţi decît autorii de povestiri, în această galerie a scriitorilor onoraţi în ultima jumătate de secol.

Aşadar, acum că am văzut cum Premiul Nobel se acordă şi pentru proza scurtă, nu pot să nu mă bucur de contextul favorabil în care, în mai puţin de o lună, va apărea Best of, antologia conţinînd cele mai bune povestiri ale celor mai buni autori români de proză scurtă din anii 2000, antologie despre care am publicat un prim teaser chiar aici, acum cîteva săptămîni. N-o să reiau argumentele pentru care consider că, deşi s-a vorbit dintotdeauna de iminenta moarte a poeziei, povestirea a fost cu adevărat tot timpul în comă. În schimb, o să subliniez faptul că în istoria literaturii române nu s-a mai întreprins pînă acum un astfel de demers selectiv retrospectiv, care să ofere imaginea concludentă, generală sau măcar parţială, a ceea ce s-a întîmplat în proza scurtă de la noi, dintr-o anumită perioadă de timp. Practic, nu avem nici o felie de istorie a prozei scurte româneşti reflectată într-o antologie. De aceea, sper ca demersul de faţă – o premieră editorială la noi – să reprezinte un act de recuperare, (re)descoperire şi (re)evaluare, deopotrivă a genului scurt şi a noii generaţii de prozatori, atît din partea criticilor literari, cît, mai ales, din partea cititorilor de literatură română contemporană. În acelaşi timp, sper ca această antologie să funcţioneze inclusiv ca un gest de gratificare şi încurajare pentru toţi cei care au scris şi continuă să creadă în proza scurtă, în ciuda pieţei şi a oricărui trend literar.

În precedentul teaser, lăsam să scape informaţia că antologia are 23 de scriitori, dintre cei debutaţi în preajma anului 2000, prezenţi cu un total de 40 de povestiri, şi că, pentru a respecta varietatea stilistică, m-am străduit ca selecţia să acopere cît mai multe din subgenurile povestirii: minimalism şi fantastic, realism şi new-weird, horror şi parabolă, parodie şi politic, steampunk şi absurd, livresc şi satiră. Mai spuneam, de asemenea, că subiectele şi realităţile povestirilor sînt cît se poate de variate: din vremurile biblice pînă în viitor, din comunism şi din imigraţie, de la sat la căminele studenţeşti, din cartiere autohtone în medii urbane din străinătate. De data aceasta, dezvălui, încă şi mai tehnic, faptul că am folosit două mari şi indiscutabile criterii în selecţia autorilor şi a textelor: scriitorul să fi debutat individual cel mai devreme în preajma anului 2000 şi să fi publicat cel puţin o carte de proză scurtă. Dat fiind că cinci scriitori dintre cei 23 aleşi au debutat individual cu puţin înainte de anul 2000 şi că am avut în vedere cărţi publicate inclusiv anul trecut, se poate spune că antologia de faţă acoperă, de fapt, aproape 15 ani de literatură şi cuprinde cu adevărat nu doar noul val de prozatori de la începutul anilor 2000, dar şi pe cei mai recent veniţi.

Cum cifrele stîrnesc întotdeauna curiozităţi, dar şi pentru că au relevanţa lor, mărturisesc că, pentru alcătuirea antologiei am citit şi recitit, în ultimii ani, un număr de aproape 40 de autori şi un total de aproape 60 de cărţi de proză scurtă, nemaipunînd la socoteală volumele colective. Las altora să aprecieze însemnătatea editorială a acestor cifre, raportate la – cum spuneam – ceva mai mult de un deceniu de literatură. (Ca o paranteză, cu această ocazie, am descoperit şi o bună reprezentare a schiţei, căreia ar merita să i se acorde cîndva o antologie separată, dat fiind că ultimul demers de acest fel datează din 1974: Cu bilet circular. O antologie (posibilă) a schiţei româneşti, în selecţia lui Mircea Zaciu.) Ca detalii de sociologie literară: dintre cei 23 de scriitori selectaţi, doar trei sînt fete (de altfel, una dintre concluziile posibile este că, la noi, fetele nu scriu proză scurtă şi ar fi interesant de speculat pe marginea acestei stări de fapt); mezina antologiei este născută în 1983, iar seniorul – în 1948; cei mai mulţi dintre scriitori sînt de formaţie filologi, urmaţi de politehnişti, şi aproape o treime dintre prozatori fac şi muzică.

Deşi o astfel de antologie reflectă, inevitabil, gustul şi priceperea celui care face selecţia, sper ca acest demers să fie considerat reprezentativ pentru arta noii generaţii de prozatori, dar, mai ales, să fie perceput drept un act de mîndrie şi de seducţie din partea prozei scurte scrise la noi în deceniul anilor 2000. Şi ca să nu vă mai pun curiozitatea şi răbdarea la încercare, iată, în ordine alfabetică, şi autorii selectaţi: Ioana Baetica Morpurgo, T.O. Bobe, Lavinia Branişte, Dan Coman, Luca Dinulescu, Adrian Georgescu, Radu Pavel Gheo, Silviu Gherman, Florin Lăzărescu, Dan Lungu, Cosmin Manolache, Mihai Mateiu, Mitoş Micleuşanu, Angelo Mitchievici, Veronica D. Niculescu, Cezar Paul-Bădescu, Radu Paraschivescu, Liviu Radu, Sorin Stoica, Lucian Dan Teodorovici, Alex Tocilescu, Călin Torsan şi Marian Truţă.  

Citiți și aici un preview al antologiei.

1026 16 impostorul webp
Impostor ca mine
Impostorul își propune să readucă la viață toate frămîntările sociale ale unei epoci, prin intermediul cîtorva personaje situate de ambele părți ale baricadei.
p 17 jpg
Joker
Aici e de găsit un oarecare merit al filmului: în secvențele în care Ridley Scott minte conștient, de dragul cinema-ului.
p 17 Audio jpg
Voci umane, voci artificiale
Am sentimentul că, în cazul tehnologiei de simulare a vocii umane, sfîrșitul jocului va veni cînd nu vei putea face diferența între vocile AI și cele umane.
1025 16 coperta corin braga jpg
Străinătăți, stranietăți și alte fantasme literare
Mi‑e greu să cred că proza lui Mircea Eliade ar putea fi înțeleasă pe deplin fără dialectica sacru‑profan.
p 17 2 jpg
Pînă la capătul drumului
Filmul vorbește despre condiția de a ajunge mereu prea tîrziu.
1025 17b cover1 jpg
Solo & solos
Curînd ne vor vizita artiști de la celălalt capăt al lumii, din Noua Zeelandă și Australia, care au acumulat cu sîrguință simpatie internațională și și-au făcut în cele din urmă curaj să ne caute și pe noi pe hartă.
image png
O călătorie narativă ajunsă la final: Asociația Heart a încheiat cu succes proiectul „Povești de familie”
Asociația Hearth are plăcerea de a anunța încheierea cu succes a proiectului cultural “Povești de familie” – o inițiativă recuperatoare și artistică
1024 16 cop1 png
Anxietatea lucrurilor definitive
Cele două cărți discutate în această pagină au în comun o anumită anxietate (aparentă sau nu) a definitivului.
1024 17 Am avut o livada foto Sabina Costinel jpg
Livezile noastre de vișini
Într-un fel sau altul, noile perspective asupra Livezii de vișini explorează răsturnarea vremurilor de care tot avem parte în ultimii ani.
Doru Covrig Doua maini,model cu roșu și negru, polimer, 17x25x18cm, 1995 jpg
Expoziție personală DORU COVRIG - sculptură mică și desene - la un an de la dispariția artistului
Doru Covrig este pentru arta contemporană un reper al sculpturii conceptuale
Poster orizontal 23 11 2023 Gianni Gagliardi Nomadic Nature jpg
„NOMADIC NATURE”: jazz cu saxofonistul spaniol GIANNI GAGLIARDI, la Sala Radio
A înregistrat peste 40 de albume, dintre care 5 ca solist, albume ce au primit aprecieri foarte bune din partea presei internaționale.
1023 16 antologia palatina cartea a v a produs galerie mare jpg
p 17 2 jpg
Bîrfoteca
Jeanne du Barry îneacă monarhia franceză în unsoarea tabloidelor.
1023 17 Kenny Garrett jpg
Jazz Syndicate Festival
Pentru un succes total însă, festivalul ar fi meritat o promovare mai extinsă.
1023 21 Iamandi coperta jpg
Adio, Europa de Est!
Aș adăuga: poate noua formă a folclorului est-european.
1022 16 donnatela jpg
Black Hole Sun
Cred că o iniţiativă a traducerii lui ar fi cu profit pentru literatura română contemporană.
p 17 2 jpg
Zeița
Și ne arată că această utopie e la îndemînă.
1022 17 The Beatles Now And Then jpg
Beatleși și Stoneși în 2023
The Rolling Stones este o formație în (plină) activitate, niciodată întreruptă, niciodată scurtcircuitată de ego-urile supraexpandate ale componenților.
1022 21 Florescu jpg
Brâncuși, Picasso: artiști, expoziții, efecte în paralelă
Dar acesta e un alt artist, un alt efect în paralel, un alt posibil subiect al unei alte expoziții „în paralelă” care va avea loc cîndva, în viitor.
Poster orizontal09 11 2023 Contemporan în România 2 jpg
„CONTEMPORAN ÎN ROMÂNIA” – seară de jazz și vernisajul expoziției „Centaur”, la Sala Radio
Prin Proiectul Cultural dorim să oferim o revelatoare experiență multimedia
1021 16 coperta jpg
„Grecia călătorește, călătorește mereu”
Grecia călătorește, călătorește mereu.
p 17 jpg
Detalii
Frumusețea filmului e inseparabilă de o stare de plutire a tuturor lucrurilor.
1021 17 cover1 jpg
Încredere
Lansările din acest an au arătat un grup în formă maximă.
1021 21 moscova inhata romania robert bishop e s crayfield editura corint istorie 01 jpg
Origini românești ale Războiului Rece
Ordinele noastre erau să ne ocupăm de naziști, dar am aflat curînd că urgia comunistă „este mai rea decît cea nazisă”, au mărturisit autorii.

Adevarul.ro

image
Fiara de plastic. Povestea Daciei „Lăstun“ Maxi, un Fiat 500 al românilor, care nu a mai ieșit pe poartă
Dacia 500 „Lăstun“ ar fi trebuit să fie pentru români cam ce a fost Fiat 500 pentru italieni, Renault 5 pentru francezi, WV pentru germani. O mașină din gama mini, mai degrabă pentru tineret. O maşină de oraş, potrivită pentru transportul urban. A fost ideea și dorința lui Nicolae Ceaușescu
image
SPECIAL Elvira Popescu: de la actriță la contesă, devenită „Notre Dame du Théâtre“ FOTO/VIDEO
Cum a ajuns o româncă din București să devină o actriță contesă mai cunoscută în Franța decât celebra Greta Garbo.
image
Lista celor mai periculoase alimente din lume. Cinci alimente la care nu te-ai aștepta să fie incluse
În întreaga lume, există anumite alimente periculoase care pot provoca de la intoxicații alimentare ușoare până la deces, în cazuri extreme.

HIstoria.ro

image
Un posibil caz de braconaj arheologic în Moldova, în secolul al XVII-lea
Un posibil caz de braconaj asupra unui tumul din Moldova istorică este consemnat într-un document de la 1635, notează arheologul Vasile Diaconu, pe pagina sa de Facebook.
image
Moartea lui Aurel Vlaicu. Concluziile anchetei
În cursul anchetei în cazul accidentului aeronautic în care și-a pierdut viața Aurel Vlaicu (31 august/13 septembrie 1913) s-au conturat două ipoteze, pe care locotenentul av. Gheorghe Negrescu le prezintă astfel:
image
Zguduitoarea dramă amoroasă din Brăila, care a captivat presa interbelică
În anii 1923-1924, numita Anny Bally din Brăila, „de o frumuseţe rară“, a încercat să se sinucidă din dragoste. În 8 noiembrie 1924, tot din amor, şi-a împuşcat iubitul, după care s-a împuşcat şi ea.