Holodomor: o dispută mai mult decît academică

Publicat în Dilema Veche nr. 811 din 5-11 septembrie 2019
Holodomor: o dispută mai mult decît academică jpeg

● Anne Applebaum, Red Famine. Stalin’s War on Ukraine, Penguin Books, 2018.

● Stephen Kotkin, Stalin. Waiting for Hitler 1929-1941, Penguin Books, 2018. 

Anne Applebaum este destul de explicită. „Politicile lui Stalin din toamna anului 1932 au condus inexorabil la foamete în regiunile producătoare de cereale ale URSS“. Și continuă: „Dar în noiembrie și decembrie, el a răsucit și mai mult cuțitul în Ucraina, creînd în mod deliberat o criză și mai adîncă“.

Sînt două aspecte aici. A provocat Stalin, în mod conștient și programat, foametea din URSS din anii 1931-1934, în care au murit, potrivit lui Anne Applebaum, cel puțin cinci milioane de oameni, din care 3,9 milioane de ucraineni reprezentînd peste o zecime din populația țării? Și doi, a avut Stalin o obsesie pentru Ucraina, a vrut el să înrăutățească lucrurile și mai mult anume în această republică sovietică? La ambele întrebări, jurnalista americană devenită istoric înclină să răspundă afirmativ, judecînd după ultima ei carte care a fost dedicată Holodomor-ului, denumirea sub care e cunoscută foametea din Ucraina din 1932-1933. Cu ce argumente?

În toamna anului 1932, scrie Anne Applebaum, Stalin și-a dat seama că Ucraina nu va produce cantitatea de cereale stabilită de plan. A acceptat realitatea, dar a dispus ca diferența să fie acoperită de rechiziționările de la țărani. A intervenit din nou pe 1 ianuarie 1933, cînd a semnat personal o telegramă către conducerea de partid din capitala Harkov, căreia i-a cerut să aplice legea care îi pedepsea pe cei ce „fură proprietatea statului, îngropînd grînele“. Aproape trei săptămîni mai tîrziu, guvernul sovietic prelungește dispoziția privind rechizițiile, dar anunță că aceasta va fi ridicată în vara anului 1933. „Cu alte cuvinte, Stalin a știut că metodele folosite sînt dăunătoare, și a știut că ele vor eșua. Dar a permis continuarea lor pentru cîteva luni fatale, timp în care au murit milioane“, a arătat autoarea.

Celălalt aspect decurge, pentru Anne Applebaum, din primul. Aceste măsuri, dar și altele – printre care ea enumeră listele negre cu satele care nu au predat producția agricolă cerută, interdicțiile de călătorie și blocada informațională – au creat foametea. „Mai departe, Holodomor-ul a furnizat rezultatul previzibil: mișcarea națională ucraineană a dispărut complet de pe scena publică și din politica sovietică. „«Lecția amară a lui 1919» (cînd naționaliștii s-au opus bolșevicilor pentru a crea Ucraina independentă, n.r.) fusese însușită, iar Stalin a vrut ca ea să nu se mai repete“, a scris Anne Applebaum.

În acest stadiu, cîteva lucruri sînt de pus în context. Stalin pornise o cursă contracronometru de industrializare a țării. Banii pentru acest demers erau scoși mai ales din exporturile de materiale brute, inclusiv cele alimentare. Eforturile și abuzurile erau generalizate, cu particularitatea că pentru Ucraina așteptările erau mari pentru că deținea una dintre cele mai vaste și mai fertile suprafețe agricole din țară. Intenția era ca URSS să fie pregătită pentru agresiunea pe care „o pregăteau capitaliștii“, și mai ales cei mai „depravați“ dintre ei, naziștii, care deja din primăvara lui 1933 preluaseră puterea în forță la Berlin și, ca prime acțiuni întreprinse, arestaseră zeci de mii de comuniști germani.

Acestea, dar și alte argumente, alimentează opiniile altor autori potrivit cărora Stalin nu a provocat intenționat foametea din Ucraina. În partea a doua a biografiei lui Stalin, apărută în același an cu cartea lui Applebaum, istoricul american Stephen Kotkin a scris că „foametea nu a fost deliberată“. „Foametea a rezultat din politicile lui Stalin de dezchiaburire și colectivizare forțată, ca și din managementul defectuos și incompetent al însămînțărilor și rechiziționărilor. (…) Stalin pare într-adevăr să își fi imaginat că mărirea fermelor, mecanizarea și eficiența colectivă vor duce la majorarea producției agricole.“ În unele cazuri, fiecare autor a ales ce a vrut din documentele de arhivă. Applebaum a scris că Stalin nu a aprobat nici un ajutor alimentar în Ucraina în iarna lui 1933, în vreme ce Kotkin a menționat că, între februarie și iulie 1933, el a semnat sau avizat trimiterea la țară a aproape 30 de serii de „mici alocații de ajutoare alimentare“.

În privința „obsesiei ucrainene“ a lui Stalin, ce se poate spune cu siguranță este că nu a fost unica de acest tip. Stalin a declanșat persecuții etnice multiple în URSS, și înainte, și după război, printre alții la adresa polonezilor, evreilor sau germanilor. În cazul foametei din 1931-1933, Kotkin arată – fapt menționat și de Applebaum – că, proporțional vorbind, kazahii au fost mai afectați decît ucrainenii. Din cauza foametei declanșate de cooperativizarea forțată și de „măsurile de denomadizare“, au murit aproximativ 1,3 milioane de kazahi dintr-un total de 4,12 milioane aflați în republică.

După cum se vede, disputa academică expusă nu îl scutește pe Stalin de responsabilitatea pentru cea mai mare foamete indusă de om din Europa secolului al XX lea. Deciziile i-au aparținut, și de ele nu îl absolvă nici un cercetător. Dar pe altă parte, în disputele renăscute recent, după anexarea Crimeei de către Rusia, evenimente majore precum Holodomor tind să suporte interpretări diverse. Pe care însă istoricii le pot pune în balanță. 

Ionuţ Iamandi este jurnalist la Radio România Actualităţi.

comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.
1034 16 O istorie a literaturii romane pe unde scurte jpg
„Loc de urlat”
Critica devine, astfel, şi recurs, pledînd, ca într-o instanţă, pe scena jurnalisticii politice şi a diplomaţiei europene pentru respectarea dreptului de liberă exprimare şi împotriva măsurilor abuzive ale regimului.
p 17 jpg
Impresii hibernale
Astea fiind spuse, Prin ierburi uscate nu e deloc lipsit de har – ba chiar, dat fiind efortul de a-l dibui chiar în miezul trivialității, filmul e o reușită atemporală, care s-ar putea să îmbătrînească frumos.

Adevarul.ro

image
Tentativă de omor în trafic. Pietoni loviți intenționat cu mașina pe trotuar. Una dintre victime a fost ulterior înjunghiată
Doi bărbați au fost arestați preventiv sub acuzația de tentativă la omor după ce unul dintre ei a lovit în plin cu mașina doi pietoni care mergeau pe trotuar, iar cel de-al doilea s-a dat jos din autovehicul și a înjunghiat-o apoi pe una dintre victime
image
Prețurile de pe litoralul românesc au luat-o razna. Cât au ajuns să coste produsele obișnuite din supermarket
Luna mai este aproape de final iar comercianții de pe litoralul românesc pun la punct ultimele detalii pentru noul sezon de vacanțe. Chiar dacă turiștii nu se înghesuie deocamdată în stațiuni, multe afaceri deja și-au deschis porțile
image
Istoria romanțată a Hotelului Intercontinental, unde s-a filmat pelicula „Nea Mărin Miliardar" VIDEO
Simbol al Capitalei, Hotelul Intercontinental a fost inaugurat în luna mai a anului 1975. De-a lungul timpului, aici au înnoptat personalități ale lumii și tot aici s-a filmat pelicula „Nea Mărin Miliardar".

HIstoria.ro

image
Cadoul de nuntă primit de Zoia Ceaușescu de la părinți
Fabricat în Franța, la o comandă specială a familiei Ceaușescu în anul 1983, automobilul Fuego GTS a fost facturat de către Renault (Service des Ventas Speciales Exportation) pe numele Ceaușescu Elena Zoia, unul dintre copiii familiei prezidențiale, care l-a primit cadou de nuntă de la părinți.
image
O tentativă de sinucidere în închisoarea Pitești: Povestea dramatică a lui Nicolae Eșianu
Nicolae Eșianu s-a născut la Cluj în 1923. Tatăl, director la Banca Ardeleană, iar mama, profesoară. Școala primară o face la Sibiu și apoi Liceul Militar la Târgu Mureș. În 1942 își dă bacalaureatul la Liceul Gheorghe Lazăr din Sibiu.
image
Războiul aerian împotriva Germaniei
Pe la mijlocul anului 1943, soarta războiului s-a întors în favoarea Aliaților atât în Europa, cât și în Pacific. Informațiile ULTRA au jucat un rol extrem de important în războiul aerian deasupra Germaniei.