Harta timpului

Publicat în Dilema Veche nr. 379 din 19-25 mai 2011
Harta timpului jpeg

Felix J. Palma, Harta timpului, traducere din limba spaniolă de Ana-Maria Tamaş, Colecţia "Fiction Connection", Editura Trei, 2011.

Şireată proză scrie acest spaniol! Povestea din Harta timpului extrage senzaţionalul din toate filoanele literare posibile (romanţă, policier, SF, ficţiune istorică), aplică apoi o scurtă cură de dezvrăjiri realiste, după care, potrivit efectului yo-yo, lasă fantezia să ia şi mai mult în greutate, în volum, în consistenţă etc. Trei părţi are romanul şi de tot atîtea ori va funcţiona această viclenie narativă, făcută să dea dependenţă de jocurile imaginaţiei. În principiu, sîntem în noiembrie 1896, la Londra. De aici încolo însă, fiecare episod dezvoltă propria acţiune, cu propriul set de personaje şi propria „călătorie în timp“: în urmă cu opt ani, pentru salvarea ultimei victime a lui Jack Spintecătorul; în 20 mai 2000, cînd oamenii înving armata roboţilor propulsaţi de motoare cu aburi; într-un alt viitor, dintr-un univers paralel.

Singurele figuri statornice – aflate în toate cele trei secvenţe – sînt H.G. Wells (născocitorul „maşinii timpului“) şi G. Murray (proprietarul unei aşa-zise companii de „călătorii temporale“), adică ficţionarul şi farsorul, polul călătoriei virtuale şi polul călătoriei butaforice. Rolul lui Murray e acelaşi de fiecare dată: patronează un fals seducător. Cel al lui Wells e inimaginabil de diferit de la un episod al cărţii la altul, intrînd şi în broderia unor poveşti de amor, şi într-o ameţitoare poveste poliţistă „cu manuscrise“, alături de Bram Stoker şi Henry James.

Sînt 700 de pagini în total, dar scriitura atletică a lui Félix J. Palma şi umbra subţire a farsei – sau a jocului cu farsa – te ţin vioi pînă la capăt. Prima călătorie în timp din carte începe cu tehnicul îndemn: „Dă-i drumul, vere!“. Restul, veţi vedea, e plăcere.
 

1016 16 cop jpg
1016 17 foto Marius Sumlea 37 de chibrituri sau Viata furata jpg
Teatru de Piatră
Este aici o metaforică poveste despre relația Est-Vest la nivel european, marcată de colonialism și precaritate.
foto Corneliu Cazacu jpg
Ben Wendel la București
Trebuie menționată și felicitată echipa de sunet care a asigurat un sound extrem de bun pe tot parcursul festivalului.
1015 16 Anagaia jpg
Pagini bizare
N-aș fi aflat de acest eseu (sau, în tot cazul, nu în timp util pentru a-l recenza) dacă n-ar fi adus vorba de el Dan Gulea, chiar aici, într-un dosar recent al Dilemei vechi.
p 17 2 jpg
Melodramă pentru mileniali
În fond, între lacrimi (manipulare emoțională) și nostalgie (patină retro) nu trebuie neapărat ales.
1015 21 iamandi biblioteca lui stalin geoffrey roberts editura corint istorie 01 jpg
Bibliotecile dictatorilor
Este un fapt clar: Hitler și Stalin pozau în oameni citiți. Hitler, la propriu, a făcut o ședință foto în biblioteca sa, la începuturile carierei politice.
03 Annie Lennox POSTER 370x545 jpg
DokStation no. 7
Ajuns la a șaptea ediție, DokStation Music Documentary Film Festival – singurul festival din țară dedicat documentarelor muzicale – revine.
1014 16 Horia David Munteanu coperta jpg
Literatura și hărțile sufletelor
Precauția empatiei, cuvînt folosit explicit în aceeași mărturisire, e justificată de acest veritabil mozaic sociologic și psihologic pe care-l desfășoară volumul.
p 17 jpg
Dincolo de Cortina de Fier
Cineastul John Scheinfeld are totuși bunul-simț să prezinte și urmarea acestui tur, care se va fi dovedit pînă la urmă o falsă bună idee
1014 17b audio foto jpeg
Despre rezistența la șocuri
Algiers va concerta pe 4 octombrie la Control Club.
Bernardine Evaristo Photo Wikimedia Commons jpg
Despre cum să nu renunți niciodată, Bernardine EVARISTO
Am schimbat și forma poetică, spărgînd calupurile de poezie lungi de pagini întregi în dublete de versuri mai ușor de citit.
1013 5b Abecedarul gandirii jpg
Un filosof creștin
În aforismele sale, Ioan Miclea se răfuiește la rîndul lui cu filosofia oficială marxistă.
Regozul documentarului Alexandru Solomon Credit foto Sabina Costinel
„Complicitatea clasei politice cu instituția Bisericii nu s-a schimbat” – interviu cu regizorul Alexandru SOLOMON
„Noi avem monopolul reprezentării lui Arsenie Boca și orice reprezentare „civilă“, lumească a lui este iconoclastă și nepermisă.”
1013 16 Coperta jpg
Literatura vinovăției
„Literatura vinovăției”: produsă de „marginalizați” pentru consumul „privilegiaților”.
p 17 jpg
Infern TV
S-au împlinit, de curînd, 29 de ani de la lansarea lui Natural Born Killers.
p 17 (1) jpg
Cel mai vechi
Prefer oricînd festivalurile de provincie față de megaconcertele bucureștene cu presiune socială.
banner Ana Blandiana  Mai mult ca trecutul Jurnal 11080x1080px V2 jpg
Ana Blandiana, Mai-mult-ca-trecutul: Jurnal. 31 august 1988–12 decembrie 1989 (fragment)
„Pentru ca să fie spălată vreodată mocirla de vorbe depusă pe istoria noastră, ca să se mai nască generații pentru care istoria noastră să fie prilej de emoție și de mîndrie, va fi nevoie de o exorcizare fără egal.”
Lunga scurtime a vietii jpg
Lunga scurtime a vieții, Antonio Lobo Antunes - fragment
Publicată de Fialho de Almeida în 1881, povestirea Ruiva („Roș­cata“) vorbește despre fiica unui gropar care descoperă sexualitatea și viciul.
Enescu 7 sept FB cover event 1920 x1005px jpg
Două seri de muzică barocă în programarea Festivalului Internațional George Enescu.
„Sempre Vivaldi” (7 Septembrie) și „Rameau. Le musicien des rois” (14 Septembrie) programate în cadrul Festivalului Internațional George Enescu
1012 16 adio fratele meu jpg
O seară cu regi în haine aurite
La Cheever, stranietatea vine dintr-o sciziune profundă și radicală aflată în inima fiecărei povestiri.
1012 17 foto1 Andrei Gindac jpg
#metoo de la Shakespeare citire
Măsură pentru măsură este un spectacol viu și contemporan prin modul în care narațiunea clasică devine expresia unor probleme actuale.
MBA09160 01 jpeg
Lansare de carte: DUSÎNTORS de Mihai și Vladimir Barbu
DUSÎNTORS conține două jurnale de călătorie spre Mongolia, spate în spate, din 2009 și 2017, al unui tată și al fiului său.
image png
1011 5b IIamandi jpg
Banalitatea absurdului
Dar ar fi putut să nu fie, pentru că și absurdul, și răul sînt evitabile dacă societatea are la timp o reacție comună de respingere.

Adevarul.ro

image
Sfârșitul suspect al frumoasei DJ Lalla. Artista Laura Roșca a murit singură pe malul mării, deși avea o viață strălucitoare VIDEO
Tânără, frumoasă, postând filmări care dovedeau o viață de lux și de vis, Laura Roșca alias DJ Lalla (34 ani), și-a găsit sfârșitul în zona de cluburi a stațiunii Mamaia în circumstanțe încă inexplicabile.
image
image
Daunele uriașe pe care le-ar avea de plătit o octogenară care a provocat un accident cu trei morţi. Ce avere are bătrâna
O bătrână de 84 de ani, din județul Neamț, trebuie să plătească rudelor victimelor daune uriașe, după ce a provocat un accident soldat cu trei morţi din cauză că a traversat strada neregulamentar. 

HIstoria.ro

image
Operațiunea Citadela, aliații și spionii
Stabilită inițial pentru primăvara anului 1943, lansarea Operațiunii Citadela a fost amânată de mai multe ori, iar ofensiva a fost declanșată la începutul lunii iulie.
image
Constanţa Magoş. Prima răpire a unui membru al exilului românesc
În august 1952, spionajul comunist de la București punea în aplicare prima sa acțiune de răpire a unui membru al exilului românesc.
image
Povesti din Bucureștii de altădată - AUDIO
Povestea ne duce într-un București de altă dată, de la cel cu străzi de pământ, până la cel care a căpătat denumirea de Micul Paris. Căutăm urmele scriitorilor prin cafenele de odinioară, circulăm cu tramvaiul tras de cai și ne distrăm în grădinile de vară. Poveș