Gastronomii politice

Publicat în Dilema Veche nr. 601 din 19-25 august 2015
Gastronomii politice jpeg

● Cristian Teodorescu, Şoseaua Virtuţii. Cartea Cîinelui, Editura Cartea Românească, 2015.  

În centrul ficţiunilor din

,

(Cartea Românească, 2009) se află un fost brutar de ţară care, cîştigînd licitaţia pentru restaurantul gării din Medgidia, îl pune pe picioare cu ajutorul unui fost chelner de lux şi îl transformă nu doar în locul de întîlnire a notabilităţilor oraşului, dar mai ales în sediul Comitetului de criză al oraşului, ce monitorizează şi dezbate mersul Războiului. Sînt anii ’40, iar restaurantul este locul în care, practic, se desfăşoară istoria: legionarii îi sparg geamurile, România intră în Război alături de nemţi, apoi ruşii ocupă oraşul pentru ca, în cele din urmă, comuniştii să fure alegerile şi să-i confişte afacerea. Mersul istoriei se reflectă în istoriile individuale ale oamenilor, reproducînd fidel imaginea României acelor decenii. 

La un anumit nivel, această ambiţie de anatomie a unei societăţi într-o perioadă istorică anume se regăseşte şi în acest nou roman al lui Cristian Teodorescu. Doar că, de data aceasta, personajul este individual, în persoana celui supranumit Cîinele, fost inginer specializat în chimie alimentară la Institutul de Cercetări Alimentare, unde, în anii raţionalizării ştiinţifice a alimentaţiei, avusese o contribuţie la dezvoltara reţetelor salamurilor cu soia, a şuncii de Praga fără şuncă, a caşcavalului de sinteză şi a altor produse alimentare contrafăcute chimic. Romanul începe cu episodul scurt al arestării Cîinelui la Jilava în zilele Revoluţiei, după care acesta se decide să părăsească Institutul, să se reinventeze în chip de gastronom şi să pună bazele primei publicaţii de gastronomie din România post-revoluţionară. E vorba de haoticii ani ’90, o perioadă pe care Cristian Teodorescu a mai explorat-o în volumul

(RAO, 1996), unde mediul pestriţ şi tipologia personajelor sînt în pas cu tranziţia din postcomunism: bişniţari şi mici afacerişti, şomeri şi parveniţi, emigranţi şi foşti nomenclaturişti. De data aceasta, mediul este mai „select“: foşti securişti deveniţi senatori deveniţi investitori în mediul de afaceri. Revista

a Cîinelui are potenţial, astfel că apar o mînă de investitori de acest gen care să ridice afacerea la alt nivel:

atinge cîteva sute de mii de exemplare, Cîinele ajunge prezentatorul primei emisiuni de gastronomie difuzate de TVR şi devine o celebritate mediatică în stare să ridice cota popularităţii unui restaurant dacă este văzut în incinta lui.  În cele din urmă, pe fondul unei crize a presei, cînd publicaţia scade tirajul şi pierde din reclamă, fiind nevoie de măsuri de marketing disperate, adică de şi mai mulţi bani investiţi, Cîinele este invitat să se ocupe de un mare dineu prezidenţial, la finalul căruia se încearcă recrutarea lui ca informator în chip de maestru de ceremonii al dineurilor ambasadei de la Washington – finalul acestui prim volum dintr-un proiect romanesc de amploare. 

Fără a reflecta în vreun fel culorile politicii anilor ’90,

se rezumă doar la a arăta cum s-au dezvoltat afacerile capitalismului nouăzecist în sistemul de relaţii politice ale foştilor securişti. Romanul oferă mai mult un model decît un studiu de caz. O notă prudentă de la începutul cărţii avertizează că, deşi unii vor recunoaşte persoane şi situaţii, cartea este o operă de ficţiune. Sînt însă destule momente sau detalii din carte unde ţi-ai fi dorit să nu fie atîta ficţiune, iar romanul să nu rămînă la un nivel atît de aseptic documentat. Căci în acest roman despre mediul micilor afacerişti în care investesc micii politicieni nu apare nici un nume real, recognoscibil; nici măcar preşedintele ţării nu are nume, singurul indiciu e că ar fi fost profesor (deci Emil Constantinescu); sau prozatorul Fănuş Neagu, uşor de recunoscut în persoana chefliului gurmand brăilean. Cu excepţia Caritasului, nu se face referire la nici un alt act economic/financiar/politic real din perioada tranziţiei. Romanul rămîne doar la nivelul abstract şi mic al corupţiei din mediul gastronomic, al restaurantelor şi al publicaţiilor de succes în spatele cărora se află foştii securişti convertiţi, în sfîrşit, la capitalism graţie revoltei tîrzii, aşteptate şi dorite, a poporului, după cum se exprimă unul. La un moment dat, se produce şi o crimă asupra unei profesoare de bune maniere a viitorilor diplomaţi sau a simplilor spioni (un personaj memorabil al cărţii), dar aceasta rămîne să fie rezolvată în următoarea carte. Aşa cum şi întoarcerea în sînul familiei, după o perioadă de rătăcire şi confuzie sexuală a Cîinelui ajuns la criza vîrstei mijlocii, rămîne să-şi arate consecinţele. 

Dincolo de detenta lui gastronomică, romanul funcţionează foarte bine ca

în „bucătăria“ unei publicaţii nouăzeciste de succes, avîndu-l ca protagonist pe acest inginer cu nas de cîine, capabil să recunoască mirosul oricărui ingredient în mîncare, parfum pe corp sau iz stradal, dar aproape compromis în jocul pătat al afacerilor cu politicieni. Rămîne ca în următoarea carte să avem climaxul, imaginea cu adevărat murdară din subteranul mediului afaceristo-securist de după ’89.   

Pagina de autor a lui Marius Chivu aici.

***

O mică încurcătură cu banca, dar se va rezolva. Alina începuse să dea şi din cap că nu. Şi, după ce Cîinele încheiase convorbirea, îi spusese ce aflase ea despre încurcăturile lui Chirvasiuc. Îşi băgase banii la Caritasul banditului ăluia de la Cluj, Stoica, să primească de opt ori mai mulţi. Şi acum, pentru că rromul ăla de Stoica dăduse faliment, rămăsese şi domnul distribuitor fără bani. Cu ce ne alegem noi dacă nu-l ajutăm să se pună pe picioare? o întrebase. Alina era de acord cu el, că dacă l-ar fi dat pe Chirvasiuc în judecată nu s-ar fi ales cu nimic. Cretinul îşi gajase la bancă şi casa, şi maşinile, ca să dea lovitura cea mare la Caritas. Dar mai putem noi să-l ajutăm? 

Cîinele nu era sigur. Însă, dracu’ să-l ia de prost, cu ce se alegeau dacă n-ar fi făcut-o? Am fi putut să nu ajungem la mîna lui, îi aminti Alina, care, de fapt, se temea că domnul Chirvasiuc nu era singurul distribuitor al revistei care-şi pierduse banii la Caritas. Asistenta lui era atît de pornită împotriva firmei care pînă cu vreo două săptămîni în urmă le dădea depunătorilor de opt ori mai mulţi bani, încît Cîinele o întrebă dacă nu cumva riscase şi ea. Nişte economii, a recunoscut Alina.  Dar cel puţin ea nu s-a dus la Cluj, să stea la coadă la casieria escrocului. Îi dăduse banii unei prietene. Cu gîndul s-o consoleze, Cîinele îi spusese că şi el 

(fragment din Şoseaua Virtuţii.  Cartea Cîinelui)

comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.
1034 16 O istorie a literaturii romane pe unde scurte jpg
„Loc de urlat”
Critica devine, astfel, şi recurs, pledînd, ca într-o instanţă, pe scena jurnalisticii politice şi a diplomaţiei europene pentru respectarea dreptului de liberă exprimare şi împotriva măsurilor abuzive ale regimului.
p 17 jpg
Impresii hibernale
Astea fiind spuse, Prin ierburi uscate nu e deloc lipsit de har – ba chiar, dat fiind efortul de a-l dibui chiar în miezul trivialității, filmul e o reușită atemporală, care s-ar putea să îmbătrînească frumos.

Adevarul.ro

image
Ebrahim Raisi, ce nu ni s-a spus: cum era poreclit în Iran și de ce regimul a ascuns, inițial, moartea sa
Până să ajungă în fruntea țării, în 2021, Raisi a făcut prăpăd, ca judecător.
image
Dulcele gust al minciunii: cazul Ianis Hagi arată apetitul nostru pentru a ne păcăli singuri
„Prinț“ la noi, un „client“ al băncii de rezerve în străinătate. Cam așa se poate descrie fotbalistul Ianis Hagi în ultimii doi ani. Din păcate, cazul său denotă, de fapt, o problemă mult mai gravă și anume apetitul nostru de a ne păcăli singuri.
image
Platforma de comerț Temu, acuzată de manipularea clienților. Psiholog: Se bazează pe cei care fac acele cumpărături din impuls
Platforma chineză de comerț online Temu este acuzată de asociațiile europene de consumatori că își manipulează clienții prin diverse tehnici, iar aceștia ajung să cumpere produse despre care nu se știe dacă sunt în standarde UE.

HIstoria.ro

image
Unde e corectitudinea presei românești din anii celui de-al Doilea Război Mondial?!
Februarie 1941. România generalului Antonescu aparține Axei. Germania, noul nostru partener strategic, e în război cu Anglia. Presa vremii respective urmărește îndeaproape mersul Războiului.
image
Când a devenit Sicilia romano-catolică?
Mai mult de 13 civilizații și-au pus amprenta asupra Siciliei din momentul apariției primilor locuitori pe insulă, acum mai bine de 10.000 de ani, dar normanzii și-au tăiat partea leului.
image
Amânarea unui sfârșit inevitabil
„Născut prin violenţă, fascismul italian era destinat să piară prin violenţă, luându-și căpetenia cu sine“, spune istoricul Maurizio Serra, autorul volumului Misterul Mussolini: omul, provocările, eşecul, o biografie a dictatorului italian salutată de critici și intrată în topul celor mai bune cărţi