Focul iubirii

Publicat în Dilema Veche nr. 860 din 1 - 7 octombrie 2020
Focul iubirii jpeg

● James Baldwin, Va veni focul, traducere de Elena Marcu, Black Button Books, 2020.

La trei decenii de la moartea sa, James Baldwin (1924-1987) revine în cultura pop a momentului, remarca un cronicar american, comparîndu-l cu Orwell. Și, într-adevăr, documentarul nominalizat la Oscar I am not your negro (2016), inspirat de ultimul manuscris al lui Baldwin, o meditație asupra condiției afro-americanilor și a mișcării pentru drepturile civile din anii ʼ60, a prefigurat și a rezonat puternic cu mișcarea Black Lives Matter, citate din opera lui Baldwin devenind graffiti în timpul protestelor de anul acesta; romanul său Dacă strada Beale ar putea vorbi fiind, de asemenea, ecranizat în 2018. Din fericire, opera sa a început în ultimii ani să capete contur și la noi, traducîndu-se pînă acum trei romane: Altă țară (Paralela 45), Camera lui Giovanni și deja numitul Dacă strada Beale… (ambele la Black Button Books).

Cu cît citești mai mult din opera sa (a scris și proză scurtă, teatru, poezie, scenarii de film) și despre viața sa, cu atît mai inteligent, mai complex și mai fascinant apare acest scriitor de culoare, gay și ateu, născut în Harlem, mort în Franța. Cartea de față, apărută în 1963, reunește două eseuri: „Temnița mea s-a cutremurat. Scrisoare către nepotul meu la o sută de ani de la emancipare” – în care Baldwin i se adresează nepotului său adolescent explicîndu-i în cîteva pagini problema rasei în SUA („detaliile și semnificațiile vieții tale au fost create în mod intenționat ca să te facă să crezi ce spun albii despre tine”) – și „La poalele crucii. Scrisoare dintr-o regiune a minții mele”, un eseu consistent, situat între confesiune și manifest, despre relația dintre rasă și religie, unde Baldwin abordează, din experiența personală, problema rasei în alba, prohibitiva, criminala și ipocrita Biserică Creștină („Oare Paradisul avea să fie doar un alt ghetou?”) și în islamul negru („Visul, scopul de a conduce lumea e vechi, doar culoarea pielii s-a schimbat”).

Publicate un an mai devreme în revistele The Progressive și The New Yorker, la apariția lor în carte eseurile l-au consacrat pe James Baldwin drept cea mai coerentă, lucidă și puternică voce literară a activismului pentru drepturile civile. În acel an, revista Time l-a pus pe una dintre copertele sale, iar scriitorul a fost invitat în dezbateri de televiziune și în universități pentru conferințe. În ciuda unor formulări categorice și definitive, discursul activist al lui James Baldwin a fost însă unul echilibrat și nuanțat, scriitorul confruntîndu-se cu propriile nesiguranțe și paradoxuri, aspecte care tind să fie ignorate în contextul actual, cînd moștenirea sa intelectuală este celebrată în primul rînd pentru culoarea pielii și orientarea sexuală.

Pastor creștin în tinerețe, Baldwin a respins radicalismul islamului negru, sfîrșind ateu („Martorii cerești sînt schimbători și pot lucra în favoarea oricui e mai aproape de ceruri la momentul respectiv”). Și-a descoperit homosexualitatea în adolescență, dar n-a vorbit niciodată deschis despre asta (deși opera sa de ficțiune este explicită în acest sens) și a refuzat să fie definit drept scriitor negru sau gay („Nu m-am alăturat nici unei comunități. Sînt scriitor, îmi place să fac lucrurile singur.”). Devenit cea mai proeminentă figură din timpul activismului pentru drepturile civile, a respins această etichetă, precum și ideea conform căreia mișcarea ar fi urmărit exclusiv drepturile negrilor („negroes”), ci pe ale tuturor cetățenilor. Exprimînd cu multă claritate și persuasiune furia și frustrarea, denunțînd prejudecățile, abuzurile și nedreptățile suportate de negri, apelurile sale la uniune și reconciliere (mesajul scrisorii către nepotul său este și unul de dragoste) n-au fost pe placul celor de la Națiunea Islamică: „Glorificarea unei rase, însoțită de o denigrare a alteia – sau a altora – a fost mereu și va fi mereu un rețetar al crimei… Mă preocupă ideea ca negrii americani să își găsească libertatea aici, dar mă preocupă și demnitatea și sănătatea sufletului lor și trebuie să mă împotrivesc oricărei încercări a negrilor de a le face și altora ce li s-a făcut lor”.

Discursul lui echilibrat s-a situat între radicalismul lui Malcolm X și programul mai pașnic al lui Martin Luther King (ambii aveau să fie asasinați în a doua jumătate a anilor ʼ60), acesta din urmă avînd o problemă cu homosexualitatea lui Baldwin, pe care o considera o boală mentală tratabilă. De altfel, mișcarea pentru drepturile civile era ostilă homosexualilor și Baldwin a fost, în mod tacit, marginalizat. Nu e de mirare, așadar, că în ciuda popularității sale, scriitorul s-a retras, după cîteva opriri în Elveția și în Turcia, în sudul Franței, unde a trăit cea mai mare parte din viața sa de adult.

Sînt multe lucruri de citit în aceste pagini puternice, pasionante și încă actuale, dar și multe de înțeles printre rînduri. O să închei cu acest citat: „Oamenii par să se adune mereu în jurul unui principiu care nu are nimic de-a face cu iubirea, un principiu care îi eliberează de responsabilitățile lor personale”.

TIFF anunță Sunscreen jpg
Organizatorii TIFF anunță prima ediție SUNSCREEN, un nou festival de film la Constanța
Între 8 și 11 septembrie, spectatorii din Constanța vor putea urmări pe marele ecran zeci de filme de succes și se vor bucura de întîlniri cu invitați speciali din lumea filmului.
p 16 Pdac Iamandi jpeg
Jurnalele (bombardării) Berlinului
În goana după supravieţuire nu mai e timp de reforme şi revoltă.
p 17 2 jpg
Pe holurile facultății
Dragoș Hanciu îl filmează aici pe Gheorghe Blondă (zis și „nea Jorj”), fostul responsabil cu materialul tehnic de imagine al UNATC-ului, aflat la vremea turnajului în pragul pensionării.
950 17 Audio1 jpg
Contra naturii
Nu ne-am lămurit încă dacă există un gen muzical LGBT, ori dacă ideea de gen mai are vreo noimă în general, însă sesizăm o propagare a sexualității alternative în zone muzicale conservator-tradiționaliste asociate identitar cu bigotismul, cu electoratul lui Trump, cu viața lipsită de dileme.
p 21 Portretul lui Novalis,1943 jpg
Victor Brauner, vizionar, magician și alchimist
Începînd cu anii 1939-1940, creația pictorului este influențată de literatura romantică și de ezoterism, îndreptîndu-se cu deosebire către scrierile lui Novalis în care artistul consideră a fi găsit ecoul propriei sensibilităţi.
Piața Unirii din Cluj Napoca   Foto Nicu Cherciu jpg
Spectatorii sînt așteptați la un eveniment impresionant, care ia startul în Piața Unirii din Cluj-Napoca
Pînă pe 26 iunie, cel mai mare eveniment cinematografic din România va aduce în orașul recent desemnat UNESCO City of Film peste 350 de proiecții.
p  15 The Plains jpg
21 de drame
Dacă veniți la cea de-a 21-a ediție de TIFF exclusiv pentru filme, iată 21 de titluri care s-ar putea să vă placă.
949 16 freemnas schimbare png
Noaptea alegerilor
Votul e o iluzie, nimic nu se va schimba pentru visători & imigranți.
p 17 jpg
Ciclon
Dramele sale nu „radiografiază” decît prin ricoșeu fragmentele de real care s-au nimerit în cadru, fiindcă adevăratul lor subiect, universal și incoruptibil, este pasiunea.
949 17 Breazu jpg
Perspective și traume
De la premiul acela neașteptat și pînă astăzi, Kendrick Lamar a fost mai degrabă absent.
Al Tomescu jpg
Alexandru Tomescu cîntă „Anotimpurile” lui Vivaldi
„Anotimpurile” lui Vivaldi sînt interpretate la Sala Radio de apreciatul violonist Alexandru Tomescu, în concertul ce închide stagiunea Orchestrei de Cameră Radio.
Film Food 2022 jpg
TIFF 2022: Cine de 5 stele inspirate din povești de pe marele ecran, la Film Food
Secretele celor mai apreciate bucătării ale lumii și poveștile oamenilor care îndrăznesc să testeze limitele convenționalului se întorc în secțiunea Film Food la Festivalul Internațional de Film Transilvania (17 – 26 iunie, Cluj-Napoca), dedicată cinefililor pasionați de experiențe culinare inedite.
p 23 Georges Clarin jpg
Teatrul de odinioară, scrinul femeilor
Femeile au constituit adevărate constelații de socialitate. Dacă nu dispuneau de puterea economică sau politică, ele și-au exercitat, în schimb, geniul animînd viața capitalei pe fond de „plăcere” a spiritului comun împărtășită.
948 16 sus Romila jpg
Poetul și moartea
Nu o carte despre viața lui Nichita Stănescu a scris Bogdan Crețu, ci una despre un mare poet și moartea lui apropiată.
948 16 jos SAxinte jpg
Logica vieții, nervurile poeziei
Simona Popescu nu exclude imaginația din poezia realului, a cotidianului. Ea poate avea o funcție integrativă a realității, tot așa cum visul (structura visului) potențează atributele spectrului diurn.
948 17 1 foto Albert Dobrin jpg
Palatul minții și palatul de păpuși
Rosencrantz și Guilderstern sînt „jucați” de Hamlet care, în „nebunia” lui, inventează o scenetă.
948 15 afis craiova jpg
WhatsApp Image 2022 06 03 at 19 12 39 jpg
Sala Radio 8 iunie 2022 jpg
Concert Mozart / Haydn la Sala Radio
Miercuri, 8 iunie 2022, de la ora 19:00, veți avea ocazia de a asculta la Sala Radio un concert Mozart / Haydn prezentat de Orchestra de Cameră Radio, sub bagheta dirijorului Gheorghe Costin.
EducaTIFF 2022 png
TIFF lansează opționalul de educație cinematografică pentru elevi
Programul EducaTIFF continuă să se dezvolte la cea de-a 21-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania (17 – 26 iunie).
947 16 sus BAS jpeg
Maimuțe, muzică și baseball
Cea de-a 22-a carte a scriitorului japonez este o culegere de povestiri scrise la persoana întîi, cu un narator de vîrsta a treia, ce gravitează în jurul unor teme precum nostalgia tinereții, muzica, erotismul, totul învăluit într-o folie de „unheimlich” care a devenit marca autorului nipon.
947 16 jos coperta jpg
Secretul corespondenței
O cu totul altă carte față de aceea, știută tuturor, din 1978, este actuala ediție, definitivă, a „Romanului epistolar” dintre I. Negoițescu și Radu Stanca.
p 17 2 jpg
Nu te supăra, frate
„Frère et sœur” rămîne ilustrativ pentru un cinema anchilozat, cu trăiri rezonabile – însăși lipsa de măsură a pasiunilor sfîrșește prin a fi „rezonabilă”, necesară – și morală burgheză.
947 17 ABiro cover2 jpg
Eroi
Grimus ies din pandemie cu un album în limba maternă ce le oferă mai mult spațiu de manevră pentru poezie.

Adevarul.ro

image
Românii au votat Destinaţia Turistică a anului 2022. Oraşul care a câştigat marele titlu
Capitala Moldovei a câştigat premiul publicului, românii fiind cei care au votat online, pe www.destinatiaanului.ro. Premiul Juriului a fost acordat Braşovului.
image
O tânără şi-a dorit o noapte de vis în compania unui „Don Juan”. Idila s-a transformat în coşmar
O tânără care credea că va trăi o noapte de vis alături de un aşa-zis „Don Juan” s-a trezit a doua zi ca dintr-un coşmar. Bărbatul a fost condamnat pentru faptele sale.
image
Imagini din patiseria Paul din mall Promenada închisă de ANPC din cauza mizeriei şi a alimentelor expirate VIDEO
O echipa din Comisariatul pentru Protecţia Consumatorilor din Municipiul Bucureşti a constatat un mod defectuos în desfăşurarea activităţii Patiseriei/cofetăriei Paul, care oferea spre consum produse care pot pune în pericol viaţa şi sănătatea consumatorilor.

HIstoria.ro

image
100 de ani de show-uri culinare
În primăvara lui 1924 se auzea la radio primul show culinar, a cărui gazdă era Betty Crocker, devenită o emblemă a emisiunilor de acest gen și un idol al gospodinelor de peste Ocean. Puțină lume știa că Betty nu exista cu adevărat, ci era doar o plăsmuire a minților creatoare ale postului de radio.
image
„Uvertura” războiului austro-turc din 1715-1718
Războiul turco-venețiano-austriac dintre anii 1714-1718, cunoscut și drept Războiul Austro-Turc din 1715-1718, sau „Războiul lui Eugeniu de Savoia”, este primul din seria războaielor ruso-austro-turce din secolul XVIII.
image
Capitularea lui Osman Pașa
La 4/16 decembrie 1877, Carol îi scria Elisabetei că otomanii încercaseră pe data de 28 să iasă din Plevna luptând și construind un pod peste râul Vid, în zonă desfășurându-se bătălii cumplite. Carol s-a îndreptat imediat în acea direcție, în timp ce împăratul se dusese în centrul dispozitivului.