"Fleacurile" unui sceptic

Publicat în Dilema Veche nr. 342 din 2 septembrie - 8 septembrie 2010
Istoriile turfiştilor jpeg

● Livius Ciocârlie, Cartea cu fleacuri, Editura Paralela 45, 2010.

Livius Ciocârlie este, probabil, cel mai original diarist din întreaga noastră literatură. Majoritatea cărţilor sale sînt, în fond, jurnale, un gen aproape la fel de proteic precum romanul, conturînd imaginea unui proiect scriptural autobiografic pe termen lung, singular la noi, şi prin formulă, şi prin amploare. Nu ştiu dacă scriitorul şi-a propus acest lucru în mod explicit, cert e că a reuşit să facă din el însuşi un adevărat personaj, unul aproape independent de interesul biografic, iar din jurnal – un fel de autoficţiune în foileton. Împreună cu De la Sancho Panza la Cavalerul Tristei Figuri (2001) şi Despre bătrîneţe şi moarte în mileniul trei (2005), această Carte cu fleacuri alcătuieşte un triptic al bătrîneţii, a cărei abordare devine, în timp, tot mai directă şi mai personală. 

Întîlnim aici acelaşi personaj devitalizat, letargic, retractil, incomodat şi chiar obosit de dinamica şi diversitatea realităţii, ferindu-se de orice angajament, eschivîndu-se de la orice obligaţie, evitînd „să dea socoteală“, fără chef de a munci, căci mereu nemotivat şi indecis, care-şi declamă deopotrivă nepriceperea şi lipsa de apreciere faţă de sine. Cum îşi derogă orice responsabilitate şi faţă de sine, şi faţă de ceilalţi, preferînd să rămînă un organism al intermediarului, undeva la limita indiferenţei civice, eul diaristic al lui Liviu Ciocârlie este un antimodel simpatic. Aparent lipsit de ambiţii, oricum satisfăcut cu sine („secretul seninătăţii mele: am ce îmi trebuie, nu-mi doresc ce n-am“), delăsător harnic, dar comod pînă la trîndăvie şi apatic spectator al propriei vieţi (din perspectiva lenei, pînă şi boala e reconfortantă), trăind cu voluptate gratuitul, hazardul şi lentoarea, aflat permanent în căutarea repaosului, nostalgic şi avid după discreţie, anonimat şi insignifianţă, timid şi rezervat în societate, stîngaci şi complăcut în marginalitate, acest evazionist existenţial abia trecut de 70 de ani constată acum că timpul i-a înlocuit ideile cu păreri şi cu probleme, iar „perioada de graţie a bătrîneţii“ e pe sfîrşite. 

„Mă ocup cu neliniştea“ – mărturiseşte autorul chiar la începutul acestui jurnal, în care vorbeşte mult despre capriciile memoriei şi fragilităţile corpului la bătrîneţe, dar, mai ales, despre moarte. „Nu mai avem mult timp împreună“, îi spune, la un moment dat, T, partenera de viaţă şi de discuţii, pentru ca mai tîrziu tot ea să adauge: „Mie mi-e frică, ţie îţi pare rău“. Dar lamentaţiile sau patetismele de orice fel lipsesc şi, deşi consemnează cu multă amărăciune morţile prietenilor sau ale cunoscuţilor, diaristul nu pierde nici o ocazie în care să nu sublinieze inutilitatea, lipsa de sens şi de rost, deşertăciunea oricărui efort de a înţelege viaţa/moartea şi de a crea. Este, poate, şi o formă de protecţie, dar scepticismul său fundamental, filozofia resemnării şi arta autopersiflării îmblînzesc permanent discursul neputinţelor, al cărui dramatism rămîne latent. Poate că autorul face paradă de nepăsare, dar, conform propriilor spuse, jurnalul este, mai ales, locul bombănelilor şi al „fandoselilor“, locul unde poate „da cu tifla“ şi unde se poate „îmbăţoşa“ după plac. Iar Livius Ciocârlie este un sceptic histrionic, un (auto)ironist imbatabil care subminează orice gravitate şi situaţie sumbră şi ale cărui aforisme conferă fiecărei pagini o combinaţie senină de umor şi inteligenţă. Iar T, deopotrivă raţională şi sentimentală, este o observatoare atentă şi suficient de cinică pentru a-i face faţă; îl provoacă sau îi ţine isonul. De altfel, multe din replicile memorabile consemnate în jurnal îi aparţin. 

Ca şi celelalte volume, şi acest jurnal este stratificat, scriitorul orchestrînd, în paralel, mai multe preocupări şi niveluri ale discursului. Confesiunile, notaţiile personale, visele şi micile anecdote de familie, conversaţiile, secvenţele de cartier, scenele de călătorie şi, în general, viaţa cotidiană cu toate mărunţişurile ei, dosarul de la CNSAS (care-i prilejuieşte cîteva destul de dure consideraţii pe marginea moralei, a comunismului şi a ideilor de stînga), toate acestea alternează cu citate (şi multe versuri despre moarte), comentarii şi însemnări de lectură foarte reactive: cu Cioran şi cu Gheorghe Crăciun intră într-un fel de dialog al afinităţilor, cu Thomas Mann şi cu Eliade este sarcastic şi le persiflează naivităţile şi megalomania („«prostia la intelectuali» tema mea preferată“), Călinescu îl contrariază, pe Beckett şi pe Lucian Raicu îi admiră etc. O altă constantă sînt reflecţiile despre scrierea jurnalului şi despre specificul lui, idei, unele radicale, formulate simplu dar paradoxal. Scrisul se insinuează tocmai pentru că e facultativ („plăcut în a scrie e că nimic nu te obligă s-o faci“), pentru că oricum „totul e inutil“ şi lipsit de finalitate: „A scrie pentru a te cunoaşte, a spune adevărul, a te salva... nimic din toate astea. A scrie, atunci, de ce? Iacă aşa!“. Acest caracter autarhic al scrisului care, de fapt, „nu foloseşte nimănui“, ajută digresiunilor, fragmentărilor, schimbărilor de registru din care e compusă viaţa însăşi. „Idei ce se vor serioase, aiureli, lamentaţii, idei conformiste, idei deşucheate. Nu vreau să dovedesc, să conving, să stîrnesc rîsul... să tulbur. Tot ce vreau e să pun în scenă această diversitate, acest talmeş-balmeş cu care sînt bine înzestrat“ sau „Avantajul scrierii fragmentare este că-ţi permite să fii incoerent. Nu vreau să am o linie de gîndire. Vreau să tatonez“, spunea într-un jurnal anterior, ideea de tatonare revenind şi aici, fără a se suprapune însă cu prudenţa, dimpotrivă: „Pe alocuri, exagerez. E chiar ideea mea: orice poate să treacă prin capul unui om“ sau „Nu aleg din ce-mi trece prin cap ce să scriu aici. Ce scriu e tot ce-mi trece prin cap“ sau „...eu altceva vreau să arăt aici: cum scriu atunci cînd reuşesc să scriu, cum gîndesc atunci cînd reuşesc să gîndesc, ce citesc cînd reuşesc să citesc“. O mare libertate controlată însă stilistic cu multă graţie şi dublată de o rară capacitate de esenţializare. 

Pe parcursul scrierii jurnalului, autorul îi caută un titlu potrivit: Haosul mititel, Mişmaş, Cartea decrepitudinii incipiente, Un cloşard bine îmbrăcat sau Retras din afaceri. Toate sînt bune, dar numai parţial potrivite. „Fleacurile“ reflectă însă perfect felul ironic, mucalit, detaşat în care diaristul, dintr-o dispoziţie interioară cu adevărat puternică sau ca efect stilistic protector, tratează aspectele şi problemele, unele grave, ale vieţii la bătrîneţe şi ale proximităţii morţii. Flecar esenţial, cioranian tonic, sceptic resemnat, Livius Ciocârlie a găsit, combinînd francheţea cu inteligenţa şi cu umorul, cea mai seducătoare şi mai adictivă formulă de jurnal.

dilemaveche ro   Literatura clasica pentru copii   De ce merita redescoperita jpg
Literatura clasică pentru copii: De ce merită redescoperită
"A fost odată, ca niciodată..." Cine nu-și amintește aceste cuvinte magice care deschideau porțile unei lumi fantastice?
dilemaveche ro   Dragostea pentru lectura O mostenire pentru generatiile viitoare jpg
Dragostea pentru lectură: O moștenire pentru generațiile viitoare
Îți amintești de clipele petrecute în copilărie când stăteai cufundat în paginile unei cărți captivante?
comunism jpg
Istoria comunismului: lecturi esențiale pentru a înțelege un fenomen global
Comunismul a fost un fenomen global care a influențat profund secolul XX, iar studiul său continuă să fie de mare interes pentru istorici, politologi și publicul larg.
comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.

Parteneri

Cropat Radu Theodoru la o intalnire a gruparii Vlad Tepes in februarie 2025 FOTO Facebook jpg
Ce li se pregătea românilor prin proiectul „Geția”: „Se va confisca tot. Se va naționaliza tot. Va fi jihad” STENOGRAME
Robertin-Adrian Dinu, liderul Comandamentului Vlad Țepeș, organizație care funcționa ca un sistem paramilitar, paralel cu instituțiile statului român, ai cărei membrii sperau să schimbe constituția și numele țării cu ajutorul rușilor, explica ce va urma după demararea proiectului Geția.
Cheile Cibului  Foto Daniel Guță ADEVĂRUL (79) JPG
Fenomenele stranii petrecute în Cheile Cibului. Toți oamenii din sat și-au împodobit casele cu cruci și icoane
Cheile Cibului, un sat izolat din Munții Apuseni, a fost în trecut locul unor evenimente tulburătoare. Acum își întâmpină oaspeții într-o înfățișare pitorească, cu gospodării împodobite de cruci, icoane și monumente religioase.
image png
Puterea uimitoare a cojilor de ouă. Un îngrășământ natural care îți va transforma grădina într-un paradis
De câte ori ai aruncat coji de ouă la gunoi fără să te gândești cât de utile sunt pentru grădină? Acestea reprezintă un îngrășământ natural incredibil de eficient, care întărește plantele, îmbunătățește solul și respinge dăunătorii.
seminte chia jpg
De ce tot mai mulți oameni au ajuns să consume semințe de chia cu lămâie. Ce beneficii are acest amestec
Poate că deja mulți dintre noi am auzit despre cât de benefice pentru sănătate sunt semințele de chia. Iar de-a lungul lumii, tot mai mulți oameni combină aceste semințe cu lămâie, pentru a se bucura de efectele pozitive pe care acest amestec le poate avea asupra organismului.
Sealandafterfire2 jpg
Singura țară din Europa cu un singur locuitor. Are doar 550 metri pătrați
Sealand, cunoscută oficial ca Principatul Sealand, este considerată cea mai mică țară din lume, situată pe o platformă marină abandonată din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, la aproximativ 12 kilometri de coasta Suffolk din Marea Nordului.
Condimentele și ierburile sunt extrem de benefice pentru sănătate Colaj DMS
Șapte condimente care reduc inflamațiile și îmbunătățesc digestia. Alimentul cu cel mai ridicat conținut de fier în doze reduse
Nutriția devine un subiect din ce în ce mai important în societate, pe măsură ce crește conștientizarea impactului pe care îl pot avea anumite deficiențe alimentare asupra sănătății.
image png
Cum să îndepărtezi, fără prea mari bătăi de cap, etichetele de pe borcane
De multe ori, atunci când vrei să reutilizezi borcanele sau sticlele, te lovești de o problemă frustrantă: etichetele care nu vor să se desprindă. Fie că sunt etichete de la borcane de zacuscă, gemuri sau miere, reziduurile lipicioase rămân adesea pe sticlă sau pe metal, iar orice tentativă de îndep
image png
Cum să ascuți foarfecele cu ajutorul foliei de aluminiu? Un truc simplu care te ajută să economisești timp și bani!
Ați încercat vreodată să tăiați ceva cu foarfece contondente? Este frustrant, nu-i așa? E ca și cum ai încerca să feliezi o roșie cu un cuțit de jucărie – complet ineficient. În loc să te enervezi pentru alegerea nefericită a instrumentului sau să te grăbești să cumperi un set nou de foarfece
carmen constantin romanca austria foto arhiva personala jpeg
Româncă, despre sistemul de educație din Austria: „Profesorii n-au interesul ca tu să termini liceul”
Carmen Constantin, o jurnalistă din Piteşti stabilită de șapte ani cu familia în oraşul austriac Linz, are doi copii și a vorbit pentru „Adevărul” despre regulile stricte din sistemul de educație din Austria, total diferite față de România.