Festivalul festivalurilor

Publicat în Dilema Veche nr. 507 din 31 octombrie - 6 noiembrie 2013
Festivalul festivalurilor jpeg

Am auzit pe cineva, zilele trecute, la Festivalul de Literatur─â ┼či Traducere de la Ia┼či, spun├«nd c─â dac─â FILIT ar fi ├«nceput mai demult, pe la mijlocul anilor 2000 m─âcar, mult─â energie (scriitoriceasc─â) s-ar fi economisit ┼či mult─â umoare neagr─â s-ar fi ├«mpr─â┼čtiat. ÔÇ×Parc─â nici n-am fi ├«n Rom├óniaÔÇť ÔÇô mai spunea acea doamn─â, obi┼čnuit─â cu festivalurile literare europene ÔÇô ÔÇ×lumea z├«mbe┼čte, se bucur─â de literatur─â, vorbe┼čte cu lini┼čte despre viitoare traduceri, vrea s─â fie ├«n toate p─âr┼úile, se ├«mbr─â┼úi┼čeaz─â pe strad─â...ÔÇť Iat─â o adev─ârat─â minune, bine coordonat─â din off de trioul (acum managerial) Dan Lungu-Lucian Dan Teodorovici-Florin L─âz─ârescu, care-a avut ideea s─â fac─â un festival literar european acas─â, ├«n Rom├ónia. Acum, c├«nd lucrurile s-au ├«ncheiat, nu mai e nici o ├«ndoial─â c─â au reu┼čit, ├«n ciuda scepticismelor ini┼úiale de tot felul, ├«n ciuda periculoasei concentra┼úii de orgolii auctoriale adunate pentru o s─âpt─âm├«n─â la Ia┼či ┼či poate chiar ├«n ciuda ambi┼úiei de a face ÔÇô de la prima edi┼úie ÔÇô nu un festival literar printre altele, ci chiar Festivalul Festivalurilor.

Dac─â vre┼úi o am─ânun┼úit─â retrospectiv─â factual─â, o pute┼úi g─âsi pe site-ul FILIT (http://filit-iasi.ro/), bine pus la punct, cu informa┼úii la zi ┼či cu ample reportaje la firul ierbii din toate zilele festivalului. Dac─â vre┼úi am─ânunte picante ┼či mici b├«rfe post-factum, va trebui s─â urm─âri┼úi interviurile cu scriitorii ┼či moderatorii diferitelor ├«nt├«lniri, c─âci, p├«n─â la urm─â, fiecare va povesti ÔÇ×scena cea mai tareÔÇť, ÔÇ×momentul cel mai delicatÔÇť ÔÇô e ├«n logica lucrurilor... Dac─â vre┼úi ├«ns─â s─â ┼čti┼úi cum a fost cu adev─ârat acolo, poate-ar fi bine s─â v─â pune┼úi de pe-acum, ├«n agend─â, cea de-a doua edi┼úie, cea din 2014. Eu zic c─â a fost a┼ča cum ar trebui s─â fie via┼úa literar─â ├«ntr-o lume normal─â: convivial─â, f─âr─â (prea evidente) secte literare, f─âr─â aparteuri radicale, cu discu┼úii p├«n─â seara t├«rziu (ca la ÔÇ×Bolta receÔÇť, unde se f─âceau bilan┼úurile informale ┼či se rescriau istoriile paralele)...

├Än ce m─â prive┼čte, am avut parte de o foarte interesant─â discu┼úie cu Adriana Bittel, ÔÇ×maestraÔÇť prozei scurte optzeciste, ┼či cu O. Nimigean, un prozator cu o viziune (deopotriv─â etic─â ┼či estetic─â) unic─â ├«n literatura rom├ón─â actual─â. Ar fi trebuit s─â fie cu noi ├«n acea sear─â ┼či bulgarul Georgi Gospodinov, numai c─â un accident ├«n familie l-a ├«mpiedicat s─â ajung─â la Ia┼či. Tot r─âul spre bine, ├«ns─â: p├«n─â la anul, poate ├«i vom putea citi ├«n rom├óne┼čte nu doar excelentul Roman natural, ap─ârut la Editura Cartier, ci ┼či povestirile, piesele de teatru ┼či chiar recentul roman, Fizica melancoliei. O alt─â ├«nt├«lnire ÔÇô mai adaptat─â publicului studen┼úesc ÔÇô, ├«ntre Filip Florian ┼či Varujan Vosganian, a vrut s─â desfac─â misterele succesului literar interna┼úional, ale literaturii traduse, a┼čadar, c─âci ne aflam la un festival de literatur─â ┼či traducere... Varujan Vosganian tocmai se ├«ntorsese dintr-un lung turneu hispano-american ├«n care Cartea ┼čoaptelor a avut recorduri de v├«nz─âri ┼či a umplut s─âli ├«ntregi de auditori, iar Filip Florian tocmai fusese premiat la Gala ÔÇ×Bun de tiparÔÇť pentru ultimul s─âu roman, Toate bufni┼úele.

Am mai avut bucuria, la primul Bookfest ie┼čean, s─â relansez cea de-a treia edi┼úie a volumului de schi┼úe antropologice ┼či de teoria mentalit─â┼úilor, acea carte de un umor nebun a lui Radu Pavel Gheo, Adio, adio, patria mea, cu ├« din i, cu ├ó din a. M─â bucur c─â am avut ocazia s─â spun, acolo, un lucru pe care ├«l cred de mult─â vreme: c─â minunata carte a lui Gheo de acum zece ani este, ├«n 2013, o carte cu totul nou─â pentru c─â, ├«ntre timp, ea a devenit ┼či documentarea american─â a acelui roman epocal, Noapte bun─â, copii!, romanul complet al genera┼úiei noastre (cea a ÔÇ×decre┼úeilorÔÇť), o carte care-ar trebui tradus─â ┼či citit─â ├«n toate limbile p─âm├«ntului, poate ┼či pentru c─â vorbe┼čte nu numai despre vie┼úile noastre, ci, ├«n egal─â m─âsur─â, despre esen┼úa literaturii. O scriu aici, negru pe alb, pentru c─â la acea lansare toat─â lumea era, cu siguran┼ú─â, ├«n cortul FILIT, iar noi ÔÇô Gheo, proasp─ât ├«ntors de la Pa┼čcani, unde participase la o lectur─â public─â, Alina Radu care ascundea la spate o saco┼č─â suprarealist─â cu dou─â g─âini ├«nghe┼úate acoperite cu urzici, Anamaria Tabarc─â, Claudiu Constantinescu ┼či cu mine ÔÇô am ref─âcut, ├«n zona universitar─â a ÔÇ×pa┼čilor pierdu┼úiÔÇť, ierarhiile literaturii rom├óne... Pentru uz propriu, desigur, dar cu o bun─â dispozi┼úie pe care n-am mai tr─âit-o de mult─â vreme, ├«n preajma literelor autohtone. 

Foto: C. Constantinescu

Coperta Muzeul jpg
Carte nou─â la Charmides: ÔÇ×Muzeul convorbirilor ├«ntrerupteÔÇŁ de Anda Docea
V─â prezent─âm un fragment din ÔÇ×Muzeul convorbirilor ├«ntrerupteÔÇŁ de Anda Docea, volum de versuri publicat de cur├«nd la Editura Charmides.
p 17 2 jpg
Singur─âtate
Fassbinderul actorului Oliver Masucci e conving─âtor pentru c─â, ├«nainte de a ne ame╚Ťi cu panseuri spirituale, se impune ├«n calitatea sa de corp f─âr─â ru╚Öine.
951 17 Breazu jpeg
Capsule de timp
Considerate atunci prea bizare, vor fi lansate, din nou, 30 de ani mai t├«rziu, devenind un fel de dioram─â a felului ├«n care a putut naviga o fabuloas─â forma╚Ťie uitat─â a anilor ÔÇÖ80 prin soundscape-ul ├«nceputului deceniului urm─âtor.
951 21 Pavilionul SUA   Simone Leigh jpg
Laptele viselor la Vene╚Ťia
Edi╚Ťia din acest an nu e, din fericire, grandioas─â ╚Öi nici sentimentul de parc de distrac╚Ťie nu mai e la dispozi╚Ťia ta, ca p├«n─â acum.
TIFF anun╚Ť─â Sunscreen jpg
Organizatorii TIFF anun╚Ť─â prima edi╚Ťie SUNSCREEN, un nou festival de film la Constan╚Ťa
├Äntre 8 ╚Öi 11 septembrie, spectatorii din Constan╚Ťa vor putea urm─âri pe marele ecran zeci de filme de succes ╚Öi se vor bucura de ├«nt├«lniri cu invita╚Ťi speciali din lumea filmului.
p 16 Pdac Iamandi jpeg
Jurnalele (bombard─ârii) Berlinului
├Än goana dup─â supravie┼úuire nu mai e timp de reforme ┼či revolt─â.
p 17 2 jpg
Pe holurile facult─â╚Ťii
Drago╚Ö Hanciu ├«l filmeaz─â aici pe Gheorghe Blond─â (zis ╚Öi ÔÇ×nea JorjÔÇŁ), fostul responsabil cu materialul tehnic de imagine al UNATC-ului, aflat la vremea turnajului ├«n pragul pension─ârii.
950 17 Audio1 jpg
Contra naturii
Nu ne-am l─âmurit ├«nc─â dac─â exist─â un gen muzical LGBT, ori dac─â ideea de gen mai are vreo noim─â ├«n general, ├«ns─â sesiz─âm o propagare a sexualit─â╚Ťii alternative ├«n zone muzicale conservator-tradi╚Ťionaliste asociate identitar cu bigotismul, cu electoratul lui Trump, cu via╚Ťa lipsit─â de dileme.
p 21 Portretul lui Novalis,1943 jpg
Victor Brauner, vizionar, magician și alchimist
├Äncep├«nd cu anii 1939-1940, crea╚Ťia pictorului este influen╚Ťat─â de literatura romantic─â ╚Öi de ezoterism, ├«ndrept├«ndu-se cu deosebire c─âtre scrierile lui Novalis ├«n care artistul consider─â a fi g─âsit ecoul propriei sensibilit─â┼úi.
Pia╚Ťa Unirii din Cluj Napoca   Foto Nicu Cherciu jpg
Spectatorii s├«nt a╚Ötepta╚Ťi la un eveniment impresionant, care ia startul ├«n Pia╚Ťa Unirii din Cluj-Napoca
P├«n─â pe 26 iunie, cel mai mare eveniment cinematografic din Rom├ónia va aduce ├«n ora╚Öul recent desemnat UNESCO City of Film peste 350 de proiec╚Ťii.
p  15 The Plains jpg
21 de drame
Dac─â veni╚Ťi la cea de-a 21-a edi╚Ťie de TIFF exclusiv pentru filme, iat─â 21 de titluri care s-ar putea s─â v─â plac─â.
949 16 freemnas schimbare png
Noaptea alegerilor
Votul e o iluzie, nimic nu se va schimba pentru vis─âtori & imigran╚Ťi.
p 17 jpg
Ciclon
Dramele sale nu ÔÇ×radiografiaz─âÔÇŁ dec├«t prin rico╚Öeu fragmentele de real care s-au nimerit ├«n cadru, fiindc─â adev─âratul lor subiect, universal ╚Öi incoruptibil, este pasiunea.
949 17 Breazu jpg
Perspective și traume
De la premiul acela neașteptat și pînă astăzi, Kendrick Lamar a fost mai degrabă absent.
Al Tomescu jpg
Alexandru Tomescu c├«nt─â ÔÇ×AnotimpurileÔÇŁ lui Vivaldi
ÔÇ×AnotimpurileÔÇŁ lui Vivaldi s├«nt interpretate la Sala Radio de apreciatul violonist Alexandru Tomescu, ├«n concertul ce ├«nchide stagiunea Orchestrei de Camer─â Radio.
Film Food 2022 jpg
TIFF 2022: Cine de 5 stele inspirate din povești de pe marele ecran, la Film Food
Secretele celor mai apreciate buc─ât─ârii ale lumii ╚Öi pove╚Ötile oamenilor care ├«ndr─âznesc s─â testeze limitele conven╚Ťionalului se ├«ntorc ├«n sec╚Ťiunea Film Food la Festivalul Interna╚Ťional de Film Transilvania (17 ÔÇô 26 iunie, Cluj-Napoca), dedicat─â cinefililor pasiona╚Ťi de experien╚Ťe culinare inedite.
p 23 Georges Clarin jpg
Teatrul de odinioar─â, scrinul femeilor
Femeile au constituit adev─ârate constela╚Ťii de socialitate. Dac─â nu dispuneau de puterea economic─â sau politic─â, ele ╚Öi-au exercitat, ├«n schimb, geniul anim├«nd via╚Ťa capitalei pe fond de ÔÇ×pl─âcereÔÇŁ a spiritului comun ├«mp─ârt─â╚Öit─â.
948 16 sus Romila jpg
Poetul și moartea
Nu o carte despre via╚Ťa lui Nichita St─ânescu a scris Bogdan Cre╚Ťu, ci una despre un mare poet ╚Öi moartea lui apropiat─â.
948 16 jos SAxinte jpg
Logica vie╚Ťii, nervurile poeziei
Simona Popescu nu exclude imagina╚Ťia din poezia realului, a cotidianului. Ea poate avea o func╚Ťie integrativ─â a realit─â╚Ťii, tot a╚Öa cum visul (structura visului) poten╚Ťeaz─â atributele spectrului diurn.
948 17 1 foto Albert Dobrin jpg
Palatul min╚Ťii ╚Öi palatul de p─âpu╚Öi
Rosencrantz ╚Öi Guilderstern s├«nt ÔÇ×juca╚ŤiÔÇŁ de Hamlet care, ├«n ÔÇ×nebuniaÔÇŁ lui, inventeaz─â o scenet─â.
948 15 afis craiova jpg
WhatsApp Image 2022 06 03 at 19 12 39 jpg
Sala Radio 8 iunie 2022 jpg
Concert Mozart / Haydn la Sala Radio
Miercuri, 8 iunie 2022, de la ora 19:00, ve╚Ťi avea ocazia de a asculta la Sala Radio un concert Mozart / Haydn prezentat de Orchestra de Camer─â Radio, sub bagheta dirijorului Gheorghe Costin.
EducaTIFF 2022 png
TIFF lanseaz─â op╚Ťionalul de educa╚Ťie cinematografic─â pentru elevi
Programul EducaTIFF continu─â s─â se dezvolte la cea de-a 21-a edi╚Ťie a Festivalului Interna╚Ťional de Film Transilvania (17 ÔÇô 26 iunie).

Adevarul.ro

image
Avertiz─âri de canicul─â ┼či vijelii pentru toat─â ┼úara. Unde se vor ├«nregistra fenomene extreme: harta regiunilor afectate
Avertiz─âri de Cod Portocaliu ┼či Cod Galben de ploi toren┼úiale, vijelii ┼či grindin─â au fost emise mar┼úi, 5 iulie, pentru mai multe jude┼úe din ┼úar─â.
image
Atacul rechinilor. Ce spun biologii marini despre cazul turistei rom├ónce ucise ├«n Marea Ro┼čie a Egiptului
Periodic, rechinii atac─â turi┼čtii ├«n Marea Ro┼čie. Ultima victim─â este o rom├ónc─â de 40 de ani din Suceava. Aceasta nu a avut nicio ┼čans─â ├«n fa┼úa Marelui Alb care la doar 600 de metri distan┼ú─â mai ucisese o turist─â din Austria.
image
Cum se vor impozita imobilele ┼či care este baza de calcul pentru contribu┼úiile la pensii ┼či s─ân─âtate
Modific─ârile Codului Fiscal prev─âd, printre altele, ┼či modific─âri ale modului de calcul pentru plata imobilelor, dar ┼či a bazei de calcul pentru contribu┼úiile la s─ân─âtate ┼či pensii.

HIstoria.ro

image
Diferendul româno-bulgar: Prima problemă spinoasă cu care s-a confruntat România după obţinerea independenţei
Pentru Rom├ónia, prima problem─â spinoas─â cu care s-a confruntat dup─â ob╚Ťinerea independen╚Ťei a fost stabilirea grani╚Ťei cu Bulgaria.
image
Controversele romaniz─ârii: Teritoriile care nu au fost romanizate, de╚Öi au apar╚Ťinut Imperiului Roman
Oponen╚Ťii romaniz─ârii aduc mereu ├«n discu╚Ťie, pentru a combate romanizarea Daciei, acele teritorii care au apar╚Ťinut Imperiului Roman ╚Öi care nu au fost romanizate. Aceste teritorii trebuie ├«mp─âr╚Ťite ├«n dou─â categorii: acelea unde romanizarea ├«ntr-adev─âr nu a p─âtruns ╚Öi nu ÔÇ×a prinsÔÇŁ ╚Öi acelea care au fost romanizate, dar evenimente ulterioare le-au modificat acest caracter. Le descriem pe r├ónd.
image
SUA și Republica Dominicană - Cum a eșuat o anexare dorită de (mai) toată lumea
Pe 2 decembrie 1823, ├«ntr-o vreme c├ónd majoritatea coloniilor spaniole din Americi ├«╚Öi declaraser─â independen╚Ťa sau erau pe cale s-o c├ó╚Ötige, pre╚Öedintele SUA, James Monroe, a proclamat doctrina care-i poart─â numele ╚Öi care a devenit unul dintre documentele emblematice ale istoriei politice a SUA ╚Öi a lumii.