Festivalul festivalurilor

Publicat în Dilema Veche nr. 507 din 31 octombrie - 6 noiembrie 2013
Festivalul festivalurilor jpeg

Am auzit pe cineva, zilele trecute, la Festivalul de Literatură şi Traducere de la Iaşi, spunînd că dacă FILIT ar fi început mai demult, pe la mijlocul anilor 2000 măcar, multă energie (scriitoricească) s-ar fi economisit şi multă umoare neagră s-ar fi împrăştiat. „Parcă nici n-am fi în România“ – mai spunea acea doamnă, obişnuită cu festivalurile literare europene – „lumea zîmbeşte, se bucură de literatură, vorbeşte cu linişte despre viitoare traduceri, vrea să fie în toate părţile, se îmbrăţişează pe stradă...“ Iată o adevărată minune, bine coordonată din off de trioul (acum managerial) Dan Lungu-Lucian Dan Teodorovici-Florin Lăzărescu, care-a avut ideea să facă un festival literar european acasă, în România. Acum, cînd lucrurile s-au încheiat, nu mai e nici o îndoială că au reuşit, în ciuda scepticismelor iniţiale de tot felul, în ciuda periculoasei concentraţii de orgolii auctoriale adunate pentru o săptămînă la Iaşi şi poate chiar în ciuda ambiţiei de a face – de la prima ediţie – nu un festival literar printre altele, ci chiar Festivalul Festivalurilor.

Dacă vreţi o amănunţită retrospectivă factuală, o puteţi găsi pe site-ul FILIT (http://filit-iasi.ro/), bine pus la punct, cu informaţii la zi şi cu ample reportaje la firul ierbii din toate zilele festivalului. Dacă vreţi amănunte picante şi mici bîrfe post-factum, va trebui să urmăriţi interviurile cu scriitorii şi moderatorii diferitelor întîlniri, căci, pînă la urmă, fiecare va povesti „scena cea mai tare“, „momentul cel mai delicat“ – e în logica lucrurilor... Dacă vreţi însă să ştiţi cum a fost cu adevărat acolo, poate-ar fi bine să vă puneţi de pe-acum, în agendă, cea de-a doua ediţie, cea din 2014. Eu zic că a fost aşa cum ar trebui să fie viaţa literară într-o lume normală: convivială, fără (prea evidente) secte literare, fără aparteuri radicale, cu discuţii pînă seara tîrziu (ca la „Bolta rece“, unde se făceau bilanţurile informale şi se rescriau istoriile paralele)...

În ce mă priveşte, am avut parte de o foarte interesantă discuţie cu Adriana Bittel, „maestra“ prozei scurte optzeciste, şi cu O. Nimigean, un prozator cu o viziune (deopotrivă etică şi estetică) unică în literatura română actuală. Ar fi trebuit să fie cu noi în acea seară şi bulgarul Georgi Gospodinov, numai că un accident în familie l-a împiedicat să ajungă la Iaşi. Tot răul spre bine, însă: pînă la anul, poate îi vom putea citi în româneşte nu doar excelentul Roman natural, apărut la Editura Cartier, ci şi povestirile, piesele de teatru şi chiar recentul roman, Fizica melancoliei. O altă întîlnire – mai adaptată publicului studenţesc –, între Filip Florian şi Varujan Vosganian, a vrut să desfacă misterele succesului literar internaţional, ale literaturii traduse, aşadar, căci ne aflam la un festival de literatură şi traducere... Varujan Vosganian tocmai se întorsese dintr-un lung turneu hispano-american în care Cartea şoaptelor a avut recorduri de vînzări şi a umplut săli întregi de auditori, iar Filip Florian tocmai fusese premiat la Gala „Bun de tipar“ pentru ultimul său roman, Toate bufniţele.

Am mai avut bucuria, la primul Bookfest ieşean, să relansez cea de-a treia ediţie a volumului de schiţe antropologice şi de teoria mentalităţilor, acea carte de un umor nebun a lui Radu Pavel Gheo, Adio, adio, patria mea, cu î din i, cu â din a. Mă bucur că am avut ocazia să spun, acolo, un lucru pe care îl cred de multă vreme: că minunata carte a lui Gheo de acum zece ani este, în 2013, o carte cu totul nouă pentru că, între timp, ea a devenit şi documentarea americană a acelui roman epocal, Noapte bună, copii!, romanul complet al generaţiei noastre (cea a „decreţeilor“), o carte care-ar trebui tradusă şi citită în toate limbile pămîntului, poate şi pentru că vorbeşte nu numai despre vieţile noastre, ci, în egală măsură, despre esenţa literaturii. O scriu aici, negru pe alb, pentru că la acea lansare toată lumea era, cu siguranţă, în cortul FILIT, iar noi – Gheo, proaspăt întors de la Paşcani, unde participase la o lectură publică, Alina Radu care ascundea la spate o sacoşă suprarealistă cu două găini îngheţate acoperite cu urzici, Anamaria Tabarcă, Claudiu Constantinescu şi cu mine – am refăcut, în zona universitară a „paşilor pierduţi“, ierarhiile literaturii române... Pentru uz propriu, desigur, dar cu o bună dispoziţie pe care n-am mai trăit-o de multă vreme, în preajma literelor autohtone. 

Foto: C. Constantinescu

dilemaveche ro   Dragostea pentru lectura O mostenire pentru generatiile viitoare jpg
Dragostea pentru lectură: O moștenire pentru generațiile viitoare
Îți amintești de clipele petrecute în copilărie când stăteai cufundat în paginile unei cărți captivante?
comunism jpg
Istoria comunismului: lecturi esențiale pentru a înțelege un fenomen global
Comunismul a fost un fenomen global care a influențat profund secolul XX, iar studiul său continuă să fie de mare interes pentru istorici, politologi și publicul larg.
comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.

Parteneri

gripa jpg
Greșelile care fac ca omul să nu mai țină pasul cu virusurile și bacteriile. Riscurile fatale prin care am putea pierde lupta
Oamenii au devenit tot mai vulnerabili în fața virusurilor și bacteriilor. Parcă se îmbolnăvesc tot mai des și tot mai grav. Specialiștii spun, însă, că raportul om-virus a rămas teoretic același. Ceea ce riscă să încline balanța în favoarea virusurilor sunt tocmai deciziile greșite ale oamenilor.
Stațiile de metrou ieșite din comun din capitalele europene Colaj Daciana Stoica
Capitalele europene cu cele mai incredibile metrouri. Cum stă Bucureștiul
O analiză realizată de Bounce a arătat cât de bine stau capitalele europene în privința transportului public subteran, evidențiind care orașe au cele mai extinse rețele de metrou ori care sunt cele mai aglomerate. Parisul și Londra sunt în prim-plan.
Antrenamentul de 2,5 minute care ți poate schimba viața Colaj Instagram
Descoperă secretul: cum poți înlocui 5.000 de pași în doar 2,5 minute
Dacă vrei să te menții în formă, activitatea fizică constantă este esențială. Un antrenament de 2,5 minute promite să înlocuiască 5.000 de pași, arzând rapid calorii - ideal pentru cei care lucrează la birou - prin exerciții simple, precum mersul pe loc și sărituri.
Secretele și iubirile lui Liz Taylor Colaj Elisabeth Taylor com
Fascinanta viață a lui Liz Taylor. Secretele celei mai frumoase actrițe, dezvăluite de propriul fiu
Liz Taylor, una dintre cele mai frumoase și apreciate actrițe din istorie, și-a trăit viața în lumina reflectoarelor. Acum, unul dintre copii dezvăluie secrete neștiute despre existența plină de pasiune și provocări a starului hollywoodian.
iulia hasdeu captura video jpg
29 septembrie: Ziua în care a murit Iulia Hașdeu, copilul minune al literaturii române
Iulia Hașdeu, un copil minune al literaturii române, a fost prima româncă admisă la Sorbona, publicând poezii și piese de teatru încă din adolescență. Promițătoarea sa carieră a fost curmată tragic de tuberculoză la doar 18 ani, în 1888.
Insulele Seychelles Foto We make travel easy Facebook DMS
Spune adio iernii: 10 insule spectaculoase din Seychelles te așteaptă să le explorezi
Dacă vrei să scapi de frigul iernii, în Oceanul Indian te așteaptă un adevărat paradis, cu peisaje spectaculoase, drumeții fascinante prin jungla luxuriantă și recife de corali care îți vor încânta simțurile. Îți propunem 10 insule idilice pentru a te bucura de căldura Arhipelagului Seychelles.
17 ani de la intronizarea preafericitului parinte daniel ca patriarh al bisericii ortodoxe romane 309412 jpeg
„Rugăciunea la toată primejdia de obște”. Preoții vor face slujbe speciale pentru a potoli furtunile și inundațiile
Alarmă de gradul 0 de furtuni și inundații în România.Patriarhia Română a cerut preoților să facă slujbe poate influențează urgia și se domolește. Țara a intrat în zodia pericolului! La sediul Ministerului Afacerilor Interne, a avut loc sâmbătă a doua videoconferință pentru gestionarea pericolului
Ecaterina Şuşman (stânga sus)
Primul traseu al rezistenței din România. „Nu știu dacă altundeva în lume, America a fost atât de iubită în opoziție cu opresorul sovietic”
Istoricul Cornel Jurju, unul dintre inițiatorii primului traseu memorial-tematic dedicat rezistenței din România, vorbește despre importanța partizanilor în Istoria Românilor și despre modul în care era privită America de oamenii din Apuseni, care așteptau să fie eliberați de opresorul sovietic.
Videoconferinta, sediul MAI, sept 2024, foto MAI jpg
Autorităţile se pregătesc de ce e mai rău. Pompierii își cresc tehnica de intervenție, iar două elicoptere dotate cu troliu sunt pregătite să intervină
În cursul zilei de sâmbătă, la sediul MAI, a avut loc cea de-a doua videoconferință privind gestionarea situațiilor de urgență, în care s-au decis suplimentarea tehnicii de intervenție a pompierilor în zonele cu risc de inundaţii, dar şi prealertarea a două elicoptere dotate cu troliu.