Fenomenologia sportului rege

Publicat în Dilema Veche nr. 747 din 14-20 iunie 2018
Fenomenologia sportului rege jpeg

● Simon Critchley, Faza cu fotbalul, traducere de Radu Paraschivescu, Editura Baroque Books & Arts, 2018. 

Dacă n-aţi judecat niciodată fotbalul prin gîndirea filozofică a unor Hegel, Husserl, Merleau-Ponty, Sartre, ­Nietz­sche, Habermas, Heidegger, Gadamer sau Lacan, o veţi face (sau nu) după ce veţi citi eseul acestui britanic pe nume Simon Critchley, profesor de filozofie la New School for Social Research din New York şi fan de-o viaţă al clubului Liverpool.

„La ce ne gîndim cînd ne gîndim la fotbal? Fotbalul înseamnă o mulţime de lucruri – o mulţime de lucruri complexe, contradictorii şi care se bat cap în cap: memorie, istorie, loc pe hartă, clasă socială, genul, în toate variaţiile lui tulburi (îndeosebi masculinitatea, dar tot mai des şi feminitatea), identitate familială, identitate tribală, identitate naţională, natura grupurilor (atît de jucători, cît şi de suporteri) şi relaţia adeseori violentă, dar uneori paşnică şi discret-admirativă, dintre grupul nostru şi altele“ – aşa îşi începe Simon Critchley excursul său inteligent, presărat în egală măsură cu jargon filozofic, date din istoria fotbalului şi anecdote personale de microbist incurabil. Ambiţia lui este să creioneze o fenomenologie a acestui sport care a trecut din epoca sa socialistă („fotbalul este baletul clasei muncitoare“) în cea capitalistă, cu structură corporatistă şi transnaţională (FIFA) şi, fatalmente, coruptă. „Cum negociem contradicţia dintre nevoia unei critici a fotbalului şi posibilitatea unei poetici a lui? Poate fi rezolvat conflictul dintre asociativismul şi socialismul pe care-l are forma fotbalului şi capitalismul agresiv al fondului său?“, se întreabă Simon Critchley, care alege să se concentreze asupra poeticii fotbalului, pe care-l consideră mai meditativ şi mai contemplativ decît multe alte sporturi, descriindu-i natura controversată prin rezonanţa cu textele fenomenologilor mai sus amintiţi.

Veţi găsi în această carte nu doar informaţii surprinzătoare (cuvîntul „soccer“, din lat. soccius, este de fapt un termen britanic, folosit în Regatul Unit pînă în 1970, cînd a fost abandonat, fiind însă deja exportat pe terenul american), dar mai ales fraze şi formulări sofisticate, preţioase sau poetice care, scoase din context, te umplu de nedumerire şi/sau încîntare: „fotbalul defensiv italian oferă bucurii dialectice“, „fotbalul vorbeşte despre schimbările care apar în experienţa timpului“, „trecutul unui meci se uită repede şi uneori este greu de recuperat“, „poetica fotbalului este apotropaică“, „jocul are întîietate în faţa conştiinţei jocului“, „jucătorii nu sînt definiţi de intențiile lor subiective într-un joc care nu e explicat de forţe cauzale obiective“, „mingea dă impresia că are potenţial de viaţă“, „fotbalul este un act constant de mimesis sau de imitaţie productivă“, „trebuie să te gîndeşti la fotbal ca la un teatru al diferenţierii identitare, unde diferenţa este dată de distanţa dintre teorie şi praxis“, „calitatea sacră a fotbalului constă în diverse elemente aparent infantile, cum ar fi culoarea tricourilor“, „fiinţa jucătorilor nu este fiinţă-în-sine, ci fiinţă-pentru-noi, mediată prin spectatori şi reclamînd cunoaşterea care să le afirme existenţa“, „antrenorul poate părea ca o figură mesianică, ca un Iisus răstignit sau ca un nou Lazăr“ şi, preferata mea, „fotbalul, de obicei, vorbeşte despre cum e cînd pierzi“.

Cum elegant îşi descrie intenţia de a se apleca exclusiv asupra „încîntării“, creionînd „doar“ o poetică a experienţei fotbalistice, finalul cărţii îl aduce însă pe Simon Critchley şi într-o zonă ceva mai critică. „Sportul este sublimarea războiului civil“, spune el într-un ultim capitol în care vorbeşte puţin şi despre partea întunecată a balonului rotund. Şi continuă: „fotbalul oferă o organizare legală a violenţei“, consolidează unui soi de tribalism la nivelul cluburilor, naţionalism la nivelul ţării şi colonialism la nivel continental (cluburile oligarhilor transferă, transformînd în marfă, jucători de culoare), are o natură patriarhală, discriminatorie sexual şi rasial. Simon Critchley nu insistă, dar pare în măsură să scrie şi o astfel de analiză.

Faza cu fotbalul (cu titlul original carverian What we think about when we think about football) este o carte inteligentă – al cărei traducător, Radu Paraschivescu, şi-a dorit mult victoria, făcînd faţă cu brio driblingurilor jargonului filozofic – şi, dacă asta căutaţi, te ajută să meditezi ceva mai mult în timpul meciurilor Campionatului Mondial din Rusia. Care începe chiar astăzi cu un meci între Rusia şi Arabia Saudită. Asta apropo de „organizarea legală a violenţei“.

***

Simon CRITCHLEY
Faza cu fotbalul (fragment)

Spectatorii ştiu cum evoluează meciul şi cam în ce fel o să se termine. Jucătorii se pierd în vîrtejul meciului. Dacă joacă bine, se investesc cu totul în fazele de joc. Însă spectatorul e un lucru aparte, care participă de la o distanţă absolută, ce-l absolvă de implicarea în activitatea frenetică de pe teren. Uneori spectatorii se simt mulţumiţi dacă echipa lor cîştigă la scor şi se dezlănţuie frenetic, chit că pentru scurtă vreme, cînd unul dintre jucători înscrie. Însă adeseori ne uităm la meci cu o presimţire de rău augur. Distanţa contemplativă poate fi o distanţă a neliniştilor. Preluînd un gînd al clasicistei Mary Lefkowitz, rolul spectatorului e acelaşi cu al zeilor din tragedia antică: asistă la acţiune, îi urmăresc desfăşurarea, ştiind din capul locului că lucrurile care se petrec nu sînt rodul unui eveniment neaşteptat sau un joc al întîmplării, ci o parte din maşinaţiile sorţii. În drama antică, îndeosebi la Euripide, zeii apăreau pe un dispozitiv teatral ca o macara deasupra scenei (mechane), ca nişte spectatori dintr-un stadion cosmic. De multe ori, sportivii dau impresia că sînt nişte jucării ale sorţii, incapabili să afecteze cursul dramei şi să-i schimbe deznodămîntul adeseori tragic, cu toate strădaniile lor intense, dînd impresia că sînt prinşi în păienjenişul pieirii.

E ca şi cum te-ai uita la dansul psihotic al lui Lucky, din primul act din piesa lui Beckett, Aşteptîndu-l pe Godot, cel căruia Pozzo îi spune „plasa“. Iar fanii presimt tot ce urmează să se întîmple şi se lasă la loc în scaune, simţindu-se stupefiaţi şi dezamăgiţi. De fapt, e mult mai grav, fiindcă atît timp cît meciul nu s-a terminat, măcar în cele cîteva minute de prelungire încă putem spera. Aşa cum o să arăt nu peste mult timp, în fotbal nu te omoară doar dezamăgirea, ci şi speranţa mereu reînnoită. Cel mai rău lucru al condiţiei de iubitor al fotbalului este tocmai acest cocktail oribil de presentiment şi speranţă.

Cei cărora le place fotbalul nu sînt o adunătură de huligani neghiobi, naţionalişti săraci cu duhul sau fascişti turbaţi. Nici vorbă. Pe de altă parte, nu sînt nici participant cvasi-nietzscheeni la o comuniune ritualică şi sacră. Sînt un public inteligent, adeseori extrem de bine informat şi critic, chiar dacă se dedau frecvent prostului-gust dus la extrem şi candorilor licenţioase ale parrhesiei. Sînt, de multe ori, experţi autentici, relaxaţi, cînd îşi spun părerea, şi nu se tem să emită judecăţi. Avem aici un public compus din oameni capabili de totalitate – care sînt în stare să vadă tabloul de ansamblu. După părerea mea, fotbalul oferă un exemplu profund de raţionalitate discursivă. Mai mult, poate că fotbalul este singurul domeniu de activitate umană în care filozoful şi teoreticianul social german Jürgen Habermas are dreptate cînd vorbeşte despre natura consensuală a acţiunii comunicative şi despre forţa argumentului superior. Ne susţinem echipa şi avem motive întemeiate s-o facem. Dar asta fac şi suporterii altor echipe.

999 16 coperta jpg
Reducția retoricii
În Eșarfe în cer (2012), Dumitru Crudu scrie despre moarte pornind de la o situație concretă, de fapt persistînd în situația concretă.
p 17 2 jpg
Celălalt pe care-l adoram
Cu toate acestea, Marx può aspettare rămîne un film găurit, incapabil să se închidă rotund.
999 17 PBreazu jpg
Un tunel creativ
Vocea lui Del Rey rămîne centrală și omniprezentă, la fel ca în operele precedente.
999 21 jpg
Delirul realității
Poate că o explicație ar fi că din trunchiul memorialisticii naziste a ieșit un trunchi mai mare, al memorialisticii Holocaustului.
Catre mine afiș spectacol jpg
Spectacolul „Către mine” de la Colegiul Național „Gheorghe Lazăr” închide ediția a șasea a atelierelor de scris pentru adolescenți organizate de Control N
Asociația Culturală Control N și elevii Colegiului Național „Gheorghe Lazăr” (Trupa As) vă invită la spectacolul de teatru „Către mine“.
featured image (5) jpg
Povestea ascunsă a Palatului Versailles: De la o cabană de vînătoare la un obiectiv turistic impresionant
Pornind de la o cabană de vînătoare, Palatul Versailles s-a transformat în unul dintre cele mai cunoscute obiective turistice din Franța.
poster Dry Cleaning 31 05 jpg
Curățătoria punk
Post-punkerii britanici Dry Cleaning (left-field art rockers sau spoken-word punkers, cum au fost ei descriși de presa muzicală) vor concerta în premieră la București, miercuri, 31 mai, după ora 20:00, la Control Club.
998 16 coperta 1 jpeg
Nebănuite sînt căile prozatorului – de la experimentul burlesc la policier –
Dacă şi-a propus să angajeze energii cinegetic-detectivistice, atunci Femeia de marţipan e un roman detectivistic ratat, în opinia mea.
p 17 jpg
Pîntecul lumii
Cu un ochi la spiritualitate și celălalt la cinema
998 17 audio cover jpg
Levant la Gărîna
Ibrahim Maalouf, cîndva un promițător talent în jazz, e pe cale să devină un superstar world music după nominalizarea Grammy
comunicat institutul cervantes omagiu mircea cartarescu jpg
Mircea Cărtărescu, omagiat la Institutul Cervantes din București
Cu prilejul decernării Premiului FIL pentru Literatură în Limbi Romanice, ediția 2022, în cadrul celei de-a 36-a ediții a celui mai mare tîrg de limbă spaniolă.
Apa lacului nu e niciodata dulce jpg
Apa lacului nu e niciodată dulce - fragment
Acel împreună mă înghite ca o închisoare, e un noi în care nimeni nu m-a întrebat dacă vreau să locuiesc.
2nd NEW draft poster FINAL med jpg
Ultimele zile de înscrieri la New Draft, rezidența în care îți scrii propriul scenariu de lungmetraj și lucrezi cu producătorii Ada Solomon, Tudor Giurgiu și Bianca Oana
”Prezența producătorilor Ada Solomon, Tudor Giurgiu și Bianca Oana este cadoul nostru de mijloc de drum pentru participanți.
997 16 Bilete de sinucigas jpg
Groaznica sinucidere din strada Micsandrelor
Aș fi preferat ca Bilete de sinucigaș să fi avut pur și simplu paginile albe
p 17 2 jpg
Puncte de vedere
Între David Cronenberg și Michael Mann, acest thriller turcesc sună prea adevărat
997 17 Breazu jpg
După 29 de ani
Fuse, noul album al duo-ului britanic, merită o inimioară roșie – „What is left to lose? / Nothing left to lose”.
997 21 Iamandi jpg
Evadările de la Auschwitz
Jonathan Freedland sugerează că Rudolf Vrba și Alfréd Wetzler au fost primii evrei care au reușit să evadeze de la Auschwitz.
Book cover jpg
copertă Murmur jpg
Dincolo de bine și de rău
Bun, în tot cazul, ușor melancolic, ușor retro, noul roman al lui Mircea Pricăjan e o meditație la sensurile încurcate ale istoriei.
996 17 Eroine jpg
Cîteva ipostaze feminine în teatrul recent
O mutație subtilă s-a produs în teatrul românesc în ultima vreme: perspectiva feminină este integrată tot mai des în spectacole și recunoscută subliminal ca parte din standardul scenic.
p 23 2 jpg
Daniel Spoerri – Noul Realism, EAT ART și „tablourile-capcană“
În acest an, între 19 și 28 mai, are loc la Romaero Băneasa un nou tîrg internațional de artă contemporană, MoBU.
GR Headshot   Credit Andrew Macpherson jpg
Actorul Geoffrey Rush vine la TIFF.22
Strălucire va avea o proiecție specială la TIFF, în prezența actorului.
Mostenitorii 13mai landscape 1080 jpg
“Moștenitorii României muzicale”: recital-eveniment susținut de pianistul George Todică, laureat al Concursului internațional “George Enescu”
George Todică va interpreta un program cu opusuri celebre semnate de Enescu, Ravel, Rahmaninov și Chopin.
995 16 coperta1 jpg
Kituri de supraviețuire
Toate cele trei poete înțeleg poezia ca pe o formă subtilă de diversiune.

Adevarul.ro

image
Arnold Schwarzenegger, despre ce înseamnă pentru el moartea și Raiul: „Nu ne vom mai revedea niciodată“
Actorul Arnold Schwarzenegger, fost guvernator al statului american California, vorbeşte cu multă sinceritate despre încercările şi dificultăţile din viaţa sa într-un nou documentar în trei părţi, "Arnold", informează site-ul revistei People.
image
Legenda satului Vama Veche, locul plin de șerpi, unde s-au așezat găgăuzii
Legenda spune că satul Vama Veche a fost întemeiat de găgăuzi, iar ținutul s-a numit „Yilanlâk“ (Șerpăria).
image
Motivul pentru care chinezii forează una din cele mai adânci gropi din lume în deșertul Tarim
China a început să foreze una dintre cele mai adânci gropi din lume în căutarea unor descoperiri în adâncul Pământului. Presa de stat chineză a descris proiectul de foraj de 11.000 de metri drept „un punct de reper în explorarea de către China a adâncimii Pământului”.

HIstoria.ro

image
Cine au fost cele trei soții ale lui Ștefan cel Mare? Familia și copiii domnului Moldovei
Ștefan cel Mare al Moldovei a fost căsătorit de trei ori, de fiecare dată luându-și de soţie o reprezentantă a unei mari familii aristocrate, de confesiune ortodoxă. Mai întâi, Ștefan s-a căsătorit, în vara anului 1463, într-un context în care plănuia organizarea unei cruciade ortodoxe împotriva Imperiului Otoman, cu Evdochia, care descindea după tată din neamul marilor duci ai Lituaniei. Tatăl ei, Alexandru al Kievului, era văr primar cu Cazimir al IV- lea, regele Poloniei și marele duce al Lit
image
Drumul României către Tratatul de la Trianon
Nimeni nu s-ar fi putut gândi la începutul anului 1918 la o schimbare totală în doar câteva luni a condițiilor dramatice în care se găsea România.
image
Tancurile în timpul Războiului Rece
Conflictul ideologic izbucnit între Uniunea Sovietică și aliații occidentali a dus la acumularea unor cantități enorme de material militar și la dezvoltarea inevitabilă a armei tancuri.