Fa╚Ťa ╚Öi reversul

Publicat în Dilema Veche nr. 877 din 28 ianuarie - 3 februarie 2021
Fa╚Ťa ╚Öi reversul jpeg

ÔŚĆ Ilija Trojanow, Putere ╚Öi rezisten╚Ť─â, traducere de Andrei Anastasescu, Editura Cartier, 2020.

Ilija Trojanow nu e un scriitor cunoscut ├«n Rom├«nia. De fapt, el e bine ascuns ├«n acel con de umbr─â care acoper─â 90% din produc╚Ťia literar─â german─â a ultimilor ani, literatur─â considerat─â la noi nevandabil─â, a╚Öadar neinteresant─â. Nici m─âcar Premiul Nobel, cu ale sale efecte miraculos-curative, nu a reu╚Öit s─â st├«rneasc─â interesul pentru ea, ├«n siajul lui Peter Handke (am senza╚Ťia c─â nici m─âcar Handke nu s-a sp─âlat de p─âcatele uit─ârii colective). Trojanow, globe-trotter care a tr─âit de-a lungul vie╚Ťii la Nairobi, Bombay ╚Öi Cape Town, s-a stabilit ├«n cele din urm─â la Viena ╚Öi este de╚Ťin─âtorul unora dintre cele mai importante premii literare de pe pia╚Ťa german─â de carte, printre care Premiul T├«rgului de Carte de la Leipzig ╚Öi Preis der Litteraturh├Ąuser.

Romanul Putere ╚Öi rezisten╚Ť─â, publicat recent la Editura Cartier, este un roman politic ├«n cel mai pur sens al sintagmei. Sincer, nu am mai citit de mult ceva at├«t de asumat old fashioned politic. ╚śi c├«nd spun ÔÇ×demodatÔÇŁ m─â refer la acea analiz─â a regimului totalitar care la noi pare dep─â╚Öit─â de cel pu╚Ťin un deceniu, fiind mult mai pu╚Ťin atr─âg─âtoare dec├«t ironizarea cizmei ÔÇ×totalitareÔÇŁ a pie╚Ťei libere. Cartea de fa╚Ť─â se bazeaz─â, a╚Öa cum scrie autorul ei, pe o ├«ndelungat─â cercetare a m─ârturiilor orale ╚Öi scrise a mii de de╚Ťinu╚Ťi politici din timpul Republicii Populare Bulgare, dar ╚Öi pe cele ale unor ofi╚Ťeri ├«n retragere ai Securit─â╚Ťii, care au acceptat, se pare, cu bucurie, s─â-╚Öi justifice vie╚Ťile cu ajutorul patriotismului, plac─â pe care o cunoa╚Ötem ╚Öi noi foarte bine. Romanul lui Trojanow acoper─â mai bine de ╚Öase decenii din istoria recent─â a Bulgariei, din 1944 ╚Öi p├«n─â ├«n 2007, decenii ÔÇ×narateÔÇŁ de vocile a doi du╚Ömani de moarte. Pe de o parte Konstantin, fiu de medic, n─âscut ├«n 1933, revolu╚Ťionar, anarhist ╚Öi anticomunist convins, lupt─âtor ├«n rezisten╚Ť─â. De cealalt─â parte, Metodi, cu c├«╚Ťiva ani mai ├«n v├«rst─â, concitadin cu el, ofi╚Ťer de Securitate ╚Öi ╚Öef de lag─âr, un tip limitat, care-╚Öi pedepse╚Öte la maturitate s─âr─âcia, temerile ╚Öi traumele copil─âriei. Oportunismul animalic al lui Metodi vine mereu ca replic─â la incon╚Ötien╚Ťa suicidal─â a lui Konstantin.

Vocea lui Metodi, de-a lungul ├«ntregii sale cariere, e lipsit─â de profunzimea introspec╚Ťiei, ba chiar ╚Öi de cea a unei analize prea riguroase a lumii, ╚Öi se ├«ncadreaz─â, sufocant, de bun─âvoie, ├«n microcosmosul lumii de partid, al Securit─â╚Ťii, unde supravie╚Ťuirea ╚Öi avansarea depind exclusiv de nuan╚Ťele de slug─ârnicie din timbrul personal. Nu iese ├«n eviden╚Ť─â, se men╚Ťine mereu ├«n penumbra periferic─â, dar face tot posibilul s─â par─â decisiv ├«n ochii celor de sus. Konstantin, ├«n schimb, se na╚Öte cu voca╚Ťia striden╚Ťei, are geniul turbulen╚Ťelor, e nelini╚Ötit ╚Öi nelini╚Öte╚Öte, pune ├«ntreb─âri incomode, e ├«ndep─ârtat ├«nc─â din adolescen╚Ť─â din organiza╚Ťiile de tineret ╚Öi, ├«n cele din urm─â, intr─â pe m├«na Serviciilor dup─â ce arunc─â ├«n aer statuia lui Stalin. ├Än ├«nchisoare e torturat ╚Öi interogat de nimeni altul dec├«t Metodi, care ├«ns─â nu reu╚Öe╚Öte s─â scoat─â nimic de la el.

Pove╚Ötile s├«nt spuse de ace╚Öti doi b─âtr├«ni supravie╚Ťuitori, ├«ntr-o Bulgarie condus─â de e╚Öalonul secund al Securit─â╚Ťii, de cadrele privatizate, ╚Ťar─â paradoxal─â ╚Öi str─âb─âtut─â de virusul ipocriziei, care ne pare foarte familiar─â. De undeva, din genunile unui lag─âr al trecutului, r─âsare o t├«n─âr─â fat─â care pretinde c─â e fiica lui Metodi ╚Öi care reu╚Öe╚Öte s─â-l smulg─â din amor╚Ťeala ÔÇ×tranzi╚ŤieiÔÇŁ ╚Öi-l trimite ├«ntr-o anchet─â personal─â a propriului trecut.

Asemeni protagonistului s─âu, Trojanow se ├«ntoarce ├«n ╚Ťara din care a fugit ├«mpreun─â cu p─ârin╚Ťii lui, ├«n c─âutarea a ceva ce s-ar putea numi ÔÇ×sufletÔÇŁ ╚Öi care, ├«n mod paradoxal, se g─âse╚Öte chiar ├«n aceast─â confruntare dintre oportunism ╚Öi intransigen╚Ť─â. ├Än fond, vorbim despre patria bogomilismului. Traducerea lui Andrei Anastasescu e impecabil─â.

Bogdan-Alexandru St─ânescu este scriitor ┼či critic literar. Cea mai recent─â carte publicat─â: Caragiale. Scrisoarea pierdut─â, Polirom, 2019.

Coperta Muzeul jpg
Carte nou─â la Charmides: ÔÇ×Muzeul convorbirilor ├«ntrerupteÔÇŁ de Anda Docea
V─â prezent─âm un fragment din ÔÇ×Muzeul convorbirilor ├«ntrerupteÔÇŁ de Anda Docea, volum de versuri publicat de cur├«nd la Editura Charmides.
p 17 2 jpg
Singur─âtate
Fassbinderul actorului Oliver Masucci e conving─âtor pentru c─â, ├«nainte de a ne ame╚Ťi cu panseuri spirituale, se impune ├«n calitatea sa de corp f─âr─â ru╚Öine.
951 17 Breazu jpeg
Capsule de timp
Considerate atunci prea bizare, vor fi lansate, din nou, 30 de ani mai t├«rziu, devenind un fel de dioram─â a felului ├«n care a putut naviga o fabuloas─â forma╚Ťie uitat─â a anilor ÔÇÖ80 prin soundscape-ul ├«nceputului deceniului urm─âtor.
951 21 Pavilionul SUA   Simone Leigh jpg
Laptele viselor la Vene╚Ťia
Edi╚Ťia din acest an nu e, din fericire, grandioas─â ╚Öi nici sentimentul de parc de distrac╚Ťie nu mai e la dispozi╚Ťia ta, ca p├«n─â acum.
TIFF anun╚Ť─â Sunscreen jpg
Organizatorii TIFF anun╚Ť─â prima edi╚Ťie SUNSCREEN, un nou festival de film la Constan╚Ťa
├Äntre 8 ╚Öi 11 septembrie, spectatorii din Constan╚Ťa vor putea urm─âri pe marele ecran zeci de filme de succes ╚Öi se vor bucura de ├«nt├«lniri cu invita╚Ťi speciali din lumea filmului.
p 16 Pdac Iamandi jpeg
Jurnalele (bombard─ârii) Berlinului
├Än goana dup─â supravie┼úuire nu mai e timp de reforme ┼či revolt─â.
p 17 2 jpg
Pe holurile facult─â╚Ťii
Drago╚Ö Hanciu ├«l filmeaz─â aici pe Gheorghe Blond─â (zis ╚Öi ÔÇ×nea JorjÔÇŁ), fostul responsabil cu materialul tehnic de imagine al UNATC-ului, aflat la vremea turnajului ├«n pragul pension─ârii.
950 17 Audio1 jpg
Contra naturii
Nu ne-am l─âmurit ├«nc─â dac─â exist─â un gen muzical LGBT, ori dac─â ideea de gen mai are vreo noim─â ├«n general, ├«ns─â sesiz─âm o propagare a sexualit─â╚Ťii alternative ├«n zone muzicale conservator-tradi╚Ťionaliste asociate identitar cu bigotismul, cu electoratul lui Trump, cu via╚Ťa lipsit─â de dileme.
p 21 Portretul lui Novalis,1943 jpg
Victor Brauner, vizionar, magician și alchimist
├Äncep├«nd cu anii 1939-1940, crea╚Ťia pictorului este influen╚Ťat─â de literatura romantic─â ╚Öi de ezoterism, ├«ndrept├«ndu-se cu deosebire c─âtre scrierile lui Novalis ├«n care artistul consider─â a fi g─âsit ecoul propriei sensibilit─â┼úi.
Pia╚Ťa Unirii din Cluj Napoca   Foto Nicu Cherciu jpg
Spectatorii s├«nt a╚Ötepta╚Ťi la un eveniment impresionant, care ia startul ├«n Pia╚Ťa Unirii din Cluj-Napoca
P├«n─â pe 26 iunie, cel mai mare eveniment cinematografic din Rom├ónia va aduce ├«n ora╚Öul recent desemnat UNESCO City of Film peste 350 de proiec╚Ťii.
p  15 The Plains jpg
21 de drame
Dac─â veni╚Ťi la cea de-a 21-a edi╚Ťie de TIFF exclusiv pentru filme, iat─â 21 de titluri care s-ar putea s─â v─â plac─â.
949 16 freemnas schimbare png
Noaptea alegerilor
Votul e o iluzie, nimic nu se va schimba pentru vis─âtori & imigran╚Ťi.
p 17 jpg
Ciclon
Dramele sale nu ÔÇ×radiografiaz─âÔÇŁ dec├«t prin rico╚Öeu fragmentele de real care s-au nimerit ├«n cadru, fiindc─â adev─âratul lor subiect, universal ╚Öi incoruptibil, este pasiunea.
949 17 Breazu jpg
Perspective și traume
De la premiul acela neașteptat și pînă astăzi, Kendrick Lamar a fost mai degrabă absent.
Al Tomescu jpg
Alexandru Tomescu c├«nt─â ÔÇ×AnotimpurileÔÇŁ lui Vivaldi
ÔÇ×AnotimpurileÔÇŁ lui Vivaldi s├«nt interpretate la Sala Radio de apreciatul violonist Alexandru Tomescu, ├«n concertul ce ├«nchide stagiunea Orchestrei de Camer─â Radio.
Film Food 2022 jpg
TIFF 2022: Cine de 5 stele inspirate din povești de pe marele ecran, la Film Food
Secretele celor mai apreciate buc─ât─ârii ale lumii ╚Öi pove╚Ötile oamenilor care ├«ndr─âznesc s─â testeze limitele conven╚Ťionalului se ├«ntorc ├«n sec╚Ťiunea Film Food la Festivalul Interna╚Ťional de Film Transilvania (17 ÔÇô 26 iunie, Cluj-Napoca), dedicat─â cinefililor pasiona╚Ťi de experien╚Ťe culinare inedite.
p 23 Georges Clarin jpg
Teatrul de odinioar─â, scrinul femeilor
Femeile au constituit adev─ârate constela╚Ťii de socialitate. Dac─â nu dispuneau de puterea economic─â sau politic─â, ele ╚Öi-au exercitat, ├«n schimb, geniul anim├«nd via╚Ťa capitalei pe fond de ÔÇ×pl─âcereÔÇŁ a spiritului comun ├«mp─ârt─â╚Öit─â.
948 16 sus Romila jpg
Poetul și moartea
Nu o carte despre via╚Ťa lui Nichita St─ânescu a scris Bogdan Cre╚Ťu, ci una despre un mare poet ╚Öi moartea lui apropiat─â.
948 16 jos SAxinte jpg
Logica vie╚Ťii, nervurile poeziei
Simona Popescu nu exclude imagina╚Ťia din poezia realului, a cotidianului. Ea poate avea o func╚Ťie integrativ─â a realit─â╚Ťii, tot a╚Öa cum visul (structura visului) poten╚Ťeaz─â atributele spectrului diurn.
948 17 1 foto Albert Dobrin jpg
Palatul min╚Ťii ╚Öi palatul de p─âpu╚Öi
Rosencrantz ╚Öi Guilderstern s├«nt ÔÇ×juca╚ŤiÔÇŁ de Hamlet care, ├«n ÔÇ×nebuniaÔÇŁ lui, inventeaz─â o scenet─â.
948 15 afis craiova jpg
WhatsApp Image 2022 06 03 at 19 12 39 jpg
Sala Radio 8 iunie 2022 jpg
Concert Mozart / Haydn la Sala Radio
Miercuri, 8 iunie 2022, de la ora 19:00, ve╚Ťi avea ocazia de a asculta la Sala Radio un concert Mozart / Haydn prezentat de Orchestra de Camer─â Radio, sub bagheta dirijorului Gheorghe Costin.
EducaTIFF 2022 png
TIFF lanseaz─â op╚Ťionalul de educa╚Ťie cinematografic─â pentru elevi
Programul EducaTIFF continu─â s─â se dezvolte la cea de-a 21-a edi╚Ťie a Festivalului Interna╚Ťional de Film Transilvania (17 ÔÇô 26 iunie).

Adevarul.ro

image
┼×oferii nu vor mai putea parca gratis ├«n centrul Bucure┼čtiului
├Äncep├ónd cu luna august ┼čoferii nu vor mai putea parca gratis pe locurile amenajate ├«n centrul Capitalei sau pe trotuar, a anun┼úat viceprimarul Stelian Bujduveanu. Potrivit lui, serviciul va fi digitalizat se vor pune parcometre ┼či bariere automate, iar cei care parcheaz─â pe trotuar vor fi sanc┼úiona┼úi.
image
Un apropiat al lui Kad├«rov sus┼úine c─â cecenii ÔÇ×vor merge ├«nainte p├ón─â la BerlinÔÇŁ dac─â ÔÇ×Putin nu ├«i va opriÔÇŁ VIDEO
Un apropiat al liderului cecen Ramzan Kad├«rov, Magomed Daudov, pre┼čedintele parlamentului cecen, afirm─â c─â unit─â┼úile cecene care lupt─â ├«n Ucraina ÔÇ×vor merge ├«nainte p├ón─â la BerlinÔÇŁ┬ádac─â ÔÇ×Putin nu le va opriÔÇŁ.
image
Firm─â IT din Cluj implicat─â ├«n e┼čecul unuia dintre cele mai a┼čteptate jocuri video din istorie
Problemele tehnice care au dus la e┼čecul lans─ârii unuia dintre cele mai a┼čteptate jocuri video - Cyberpunk 2077 - ar fi fost cauzate de Quantic Lab, o firm─â IT din Cluj, arat─â Forbes ├«n edi┼úia interna┼úional─â. Articolul a declan┼čat o serie de m─ârturii de la angaja┼úi ai companiei, dar ┼či o reac┼úie a Quantic Lab.

HIstoria.ro

image
Cine a detonat ÔÇ×Butoiul cu pulbere al EuropeiÔÇŁ la ├«nceputul secolului XX?
După Războiul franco-prusac, ultima mare confruntare a secolului XIX, Europa occidentală și centrală se bucurau de La Belle Époque, o perioadă de pace, stabilitate și creștere economică și culturală, care se va sfârși odată cu începerea Primului Război Mondial.
image
Diferendul româno-bulgar: Prima problemă spinoasă cu care s-a confruntat România după obţinerea independenţei
Pentru Rom├ónia, prima problem─â spinoas─â cu care s-a confruntat dup─â ob╚Ťinerea independen╚Ťei a fost stabilirea grani╚Ťei cu Bulgaria.
image
Controversele romaniz─ârii: Teritoriile care nu au fost romanizate, de╚Öi au apar╚Ťinut Imperiului Roman
Oponen╚Ťii romaniz─ârii aduc mereu ├«n discu╚Ťie, pentru a combate romanizarea Daciei, acele teritorii care au apar╚Ťinut Imperiului Roman ╚Öi care nu au fost romanizate. Aceste teritorii trebuie ├«mp─âr╚Ťite ├«n dou─â categorii: acelea unde romanizarea ├«ntr-adev─âr nu a p─âtruns ╚Öi nu ÔÇ×a prinsÔÇŁ ╚Öi acelea care au fost romanizate, dar evenimente ulterioare le-au modificat acest caracter. Le descriem pe r├ónd.