Evreitate şi/sau adulter

Publicat în Dilema Veche nr. 696 din 22-28 iunie 2017
Evreitate şi/sau adulter jpeg

● Philip Roth, Contraviaţa, traducere de Alexandra Coliban, Editura Polirom. 

Dintre toate cărţile lui Philip Roth pe tema evreităţii, Contraviaţa este cea mai complexă şi criticii literari se referă la acest roman ca fiind prin excelenţă despre Israel, pe care Roth îl vizitase pentru prima dată în 1963, invitat să participe la un simpozion despre scriitorii evrei. Era perioada de dinainte războaielor şi Roth s-a întors acolo de mai multe ori, odată a făcut un turneu cu Aharon Appelfeld, cînd a vizitat şi West Bank, episod care apare sub forma unui interviu din Shop Talk şi care i-a inspirat, mult mai tîrziu, în 1993, romanul Operaţiunea Shylock, o autoficţiune satirică sub forma unui policier politic identitar evreiesc. Listînd temele acestei cărţi, Claudia Roth Pierpont, cea mai bună biografă şi hermeneută a operei lui Roth (a cărei monografie Roth Unbound o consult de fiecare dată), spune că e vorba despre nevoia umană de transformare şi de sens, despre locul evreului în istorie şi volatilitatea identităţii, despre puterea limbajului şi, fireşte, a dorinţei carnale.

Publicat în 1986, Contraviaţa, roman din celebra serie care îl are ca protagonist pe scriitorul evreu Nathan Zuckerman („un scriitor evreu este aproape la fel de inevitabil ca un gangster italian“, justifica undeva Roth propriul personaj), a primit National Book Critics Circle Award for Fiction.

Roth mărturisea că scrisese prima parte din această carte în momentul cînd şi a pus întrebarea cum ar fi dacă totul s ar fi întîmplat pe dos („În general îmi petrec multă vreme întrebîndu-mă «dar dac㻓), iar romanul său din 1974 Viaţa mea de bărbat (unde cele două autobiografii care deschid cartea se dovedesc a fi operele de ficţiune ale unui autor care continuă cu o secţiune intitulată „Povestea mea adevărată“) este o primă şi minunată exemplificare a acestui năucitor principiu narativ. Această explorare a graniţelor ficţiunii a venit la Roth ca o reacţie la presupunerea publicului că romanul Complexul lui Portnoy (cartea din 1967 care l-a consacrat) ar fi fost o confesiune. De altfel, Claudia Roth Pierpont spune despre Contraviaţa că este „mărturia forţei cuvîntului tipărit îndreptată spre avida noastră susceptibilitate ca cititori şi măsura abilităţilor lui Roth nu ca autor postmodern, dar ca un fervent realist pentru care emoţiile sînt încă şi mai puternice atunci cînd ficţiunea este deconspirată“.

Ce este cu acest „dar dacă“? Încerc un rezumat, cu menţiunea că aproape orice voi scrie de aici încolo este un „spoiler“ care-i va diminua potenţialului cititor plăcerea de a citi deopotrivă cu încîntare şi confuzie cele cinci mari capitole ale cărţii.

Aşadar, romanul începe cu Henry Zuckerman, fratele scriitorului Nathan, stomatolog şi familist din New Jersey, care, descoperind că suferă de o boală de inimă fatală, al cărei tratament îl face impotent, se confruntă cu posibilitatea unei multiple şi foarte riscante intervenţii chirurgicale, singura cale pentru a-şi continua aventura sexuală cu propria asistentă: o viaţă liniştită, banală şi sănătoasă alături de familie sau puterea, fantezia şi libertatea sexului cu amanta? Henry alege sexul şi moare lăsîndu-l pe Nathan să-i dezvăluie postum secretul într-o carte de aşa-zisă ficţiune. Dar dacă Henry supravieţuieşte operaţiei şi, în locul extazului sexual, are revelaţia unui sens mai înalt al noii sale vieţi, stabilindu-se într-o comunitate israeliană din West Bank, unde porneşte în aventura explorării identităţii sale evreieşti ignorate pînă atunci, fiind deopotrivă fascinat şi îndrumat de un personaj de o rară elocinţă, un anume Mordecai Lippman, profetul şi apologetul fanatic al unui Israel (Iudeea, în termenii lui) care trebuie să-şi impună identitatea teritorială cu forţa (vezi şi peroraţia lui din fragmentul de mai jos). O viaţă predispusă la violenţă în numele unui ideal identitar naţional evreiesc sau căldura, liniştea şi siguranţa din sînul familiei departe de origini? În această desfăşurare narativă, Nathan pleacă după fratele său în Israel, încercînd să-l convingă să revină la sentimente laice şi la propria familie. Dar dacă Nathan este cel care suferă de afecţiunea cardiacă şi are o aventură pe care n-o poate împlini fără riscul operaţiei respective în urma căreia, în cele din urmă, moare? De data aceasta, Henry descoperă manuscrisul fratelui său în care acesta îi dezvăluia adulterul, laolaltă cu întreaga aventură a convertirii identitare din Iudeea, şi decide să-l distrugă. Dar dacă Nathan, rămas impotent în urma medicaţiei cardiace, se îndrăgosteşte de o englezoaică mult mai tînără şi găseşte sensul vieţii în a se căsători şi a deveni pentru prima dată tată, astfel că se supune operaţiei, supravieţuieşte, se mută în Anglia, dar se confruntă cu antisemitismul britanic postbelic. (Aspect care i-a atras lui Roth multe critici.)

Contraviaţa este un spectacol narativ absolut al perspectivelor şi al permutării personajelor celor doi fraţi – Henry, convenţionalul familist vs Nathan, artistul libertin (aceşti Cain şi Abel ai lui Roth) – care, oglindindu-se reciproc în propriile convingeri, slăbiciuni şi pasiuni, trăiesc fiecare contraviaţa celuilalt. Contraviaţa este una dintre capodoperele lui Roth, iar traducerea Alexandrei Coliban se ridică la nivelul ei.

*****

Philip ROTH
Contraviaţa (fragment) 

– Aş fi îndrăznit eu oare să visez, cînd eram într-un liceu nazist din Germania, că va veni ziua în care voi sta cu familia mea, în propria mea casă din Iudeea şi voi sărbători cu ei Sabatul? Cine ar fi crezut aşa ceva cînd eram sub nazişti? Evreii în Iudeea? Evreii din nou în Hebron? Acelaşi lucru îl spun astăzi şi în Tel Aviv. Dacă evreii reuşesc să se aşeze şi în Iudeea, pămîntul va înceta să se rotească pe axa lui. Dar a încetat pămîntul să se rotească pe axa lui? A încetat el să se învîrtă în jurul soarelui de cînd evreii s-au întors în patria lor biblică? Nimic nu este imposibil. Evreul nu trebuie decît să decidă ce îşi doreşte – şi apoi poate pune în practică acea dorinţă. N-are voie să fie plictisit, n-are voie să fie obosit şi nici să se văicărească întruna: „Daţi-le orice arabilor, daţi-le totul ca să nu fie probleme“. Pentru că arabii vor lua ce le dai, după care vor continua războiul, şi în loc să fie mai puţine probleme, vor fi mai multe. Ai fost în Tel Aviv; ai avut ocazia să stai de vorbă cu toţi ăia simpatici şi bun la suflet de acolo care vor să fie omenoşi? Omenoşi! Sînt jenaţi de imperativele supravieţuirii într-o junglă. Asta e o junglă cu lupi de jur-împrejur! Avem aici oameni slabi, oameni moi, cărora le place să-i spună laşităţii lor moralitate evreiască, aceasta va duce la distrugerea lor. Şi după aceea, te asigur, lumea va trage concluzia că evreii şi-au făcut-o cu mîna lor din nou, că sînt vinovaţi din nou – că sînt responsabili pentru al doilea Holocaust aşa cum au fost vinovaţi şi pentru primul. N-am venit aici să facem cimitire. Avem destule cimitire. Am venit aici ca să trăim, nu ca să murim…

Un evreu care susţine cauza arabilor! Ştii ce părere au arabii despre astfel de oameni? Îşi spun: „Oare o fi nebun sau trădător? Ce l-a apucat pe omul acesta?“ Li se pare că e un semn de trădare, de perfidie – îşi spun: „De ce să susţină cauza noastră? Noi n-o susţinem pe-a lui.“ În Damasc nici măcar unui nebun nu i-ar da prin cap să susţină cauza evreiască. Islamul nu e o civilizaţie a îndoielii, cum e civilizaţia evreului elenizat. Evreul întotdeauna se acuză pe sine pentru ce se petrece în Cairo. Se învinovăţeşte pe sine pentru ce se petrece în Bagdad. Dar în Bagdad, crede-mă, nu se învinovăţesc pe ei înşişi pentru ce se petrece la Ierusalim. Civilizaţia lor nu e una a îndoielii – civilizaţia lor e una a certitudinii. Islamul nu se confruntă cu năpasta unora simpatici şi buni la suflet care vor să fie siguri că nu fac nimic greşit. Islamul vrea un singur lucru: să cîştige, să triumfe, să radă cancerul Israelului din trupul lumii islamice.

news Cimpeanu Cruciada împotriva lui Stefan cel Mare Cismigiu jpg
Dezbatere – Cruciadă împotriva lui Ștefan cel Mare: Codrii Cosminului 1497 de Liviu Cîmpeanu
Joi, 9 februarie, de la ora 19.00, Editura Humanitas vă invită la Librăria Humanitas de la Cișmigiu la o dezbatere cu istoricii Liviu Cîmpeanu
Afis 9 febr 2023 Sala Radio jpg
TROMPETISTUL DE TALIE INTERNAȚIONALĂ ALEX SIPIAGIN VA CÎNTA CU BIG BAND-UL RADIO ROMÂNIA!
Pentru acest concert de jazz contemporan, Big Band-ul Radio îi are ca invitați și pe pianistul și aranjorul MISHA TSIGANOV, contrabasistul MAKAR NOVIKOV și pe bateristul SASHA MACHIN.
Publishing & TPS1 jpg
1 milion de lei pentru traducerea cărților românești în străinătate
Sesiunea 2023 a programelor Translation and Publication Support (TPS) și PUBLISHING ROMANIA, la start
982 16 sus coperta jpg
O bere cu Dave Grohl
Pe mulți dintre noi izolarea din timpul pandemiei ne-a făcut să ne aplecăm spre tot soiul de hobby-uri mai mult sau mai puțin bizare (și de multe ori nu neapărat utile).
p 17 jpg
Teatru de război
Narvik e despre acest cuplu – ea, „soție și mamă”; el, soldat chiar pe frontul din fața casei – care trebuie să le facă față nemților, „separat, dar împreună”.
982 17 coperta1 jpg
Familia Wakeman
Nu doar Steven Wilson a avut un an intens, ci și celălalt Wilson esențial al prog-rock-ului britanic, Damian Wilson.
George Banu jpg
George Banu – un portret pur subiectiv
Biţă folosea des expresia entre‐deux, inclusiv în Povestirile lui Horatio, una dintre ultimele lui cărți.
landscape 1 febr jpg
UN TRIO DE COMPOZITORI, UN TRIO DE MUZICIENI și UN FLAUT DE AUR
Primul concert al lunii februarie (miercuri, 1 februarie 2023) la Sala Radio propune publicului un trio de mari compozitori – MOZART, BACH și MENDELSSOHN – alături de un trio de apreciați muzicieni români.
p 8 2 foto C  Hord jpg
George Banu
De aceea, textele lui George Banu nu doar informează, ci formează. Cititorul îi va rămîne mereu dator, iar Dilema veche îi va rămîne mereu recunoscătoare.
981 16 coperta1 jpg
Retrospectiva anului poetic 2022
În concluzie, aș adăuga că e îmbucurătoare această diversitate de tonuri și de voci din poezia românească de azi.
p 17 2 jpg
Lup singuratic
The Card Counter, cel mai recent film al lui Paul Schrader, demonstrează cît de ușor am ajuns să folosim termenul de „bressonian” pentru a descrie în viteză orice film care promite interpretări minimaliste și o anume reticență pentru spectacol.
981 17 Breazu jpeg
No fun
Aici e Iggy dorindu-și și nereușind să-l imite pe un alt Iggy, cel dintr-o altă eră.
981 21 Iamandi jpg
Revoluția română, între previzibil și spontan
Pe această pantă a căzut comunismul, și cu toate că pare a se sfîrși brusc în 1989, parcurgerea ei a durat aproximativ douăzeci de ani.
MRM 7ian12feb vertical jpg
„Moștenitorii României muzicale”: Violin in love cu Valentin Șerban și Daria Tudor
Pentru îndrăgostiții de muzică, un recital-eveniment la Sala Radio susținut de violonistul Valentin Șerban, cîștigătorul Concursului Enescu – ediția 2020/2021, și pianista Daria Tudor: „Violin in love”.
AFIS 27 ian 2023 Sala Radio jpg
Soprana Valentina Naforniță - invitată specială la Sala Radio
Soprana VALENTINA NAFORNIȚĂ, aplaudată pe scena marilor teatre lirice ale lumii – de la Staatsoper (Viena), Opéra national de Paris, Opéra de Lausanne, Théatre des Champs-Elysées (Paris) sau Teatro alla Scala (Milano) - este invitată specială pe scena Sălii Radio.
George Banu jpeg
George Banu (1943 – 2023)
Pentru mai mult de un deceniu, George Banu a fost unul dintre cei mai valoroși colaboratori permanenți ai revistei noastre.
lanscape Sala Radio Tetrismatic png
Muzica creată ca niște piese de tetris: „TETRISMATIC”, un concert ca o aventură sonoră și vizuală
Joi, 26 ianuarie 2023, de la 19:00, Sala Radio va fi scena evenimentului „TETRISMATIC - Enjoying the Game of an Unexpected Journey”, în care saxofonistul CĂTĂLIN MILEA și invitații săi vor susține o „călătorie muzicală ca un joc”
Idei pentru weekendul prelungit  Sursa imagine Opera Comica pentru Copii jpeg
Reprezentații suplimentare programate pentru musicalul ,,Sunetul Muzicii”
La cererea publicului, pe 21 și 22 ianuarie 2023 au fost programate două reprezentații suplimentare ale musicalului „Sunetul Muzicii”, în regia lui Răzvan Mazilu.
p  16 Benjamin Labatut WC jpg
Spre abis
Pe scurt, Labatut ne oferă o ficționalizare a formulării Principiului Incertitudinii și a Interpretării Copenhaga.
980 17 DN83 foto Denisa Neatu jpg
Două povești (nu doar) de dragoste
Ceea ce funcționează aici însă este dinamica coregrafică și ideea individului ca rezultantă a mediului și a istoriei.
Joaquín Sorolla, Odalisca, ulei pe pânză, 1884 (afis) jpg
Art Safari va fi deschis tot anul: 3 ediții în 2023 - Primul sezon începe în 10 februarie și aduce mult-așteptata expoziție retrospectivă a unui mare modernist român – Ion Thedorescu-Sion, Impresionism spaniol, Prix Marcel Duchamp și Young Blood-ul d
Primul sezon celebrează 140 de ani de la nașterea lui Ion Theodorescu-Sion (1882-1939), maeștrii picturii spaniole, de la Academism la Impresionism, printre care celebrul „Maestru al luminii” - Joaquin Sorolla.
p 15, Munch, Tipatul jpg
Coșmar, Țipăt și Mozart
Füssli nu pictează o scenă erotică, ci o experiență mnemonică sau onirică. Fără cenzură, dăruire completă. Aceasta-i sursa coșmarului.
979 COPERTA 16 sus BAS png
Modificare și aliniere
Romanul este atît un traseu spre adevăr, cît și o continuă negare a acestuia.
979 COPERTA 16 jos Marius jpg
Obsesie, pasiune, durere
Sacrificiul şi durerea, dragostea şi moartea sînt, astfel, modelele simbolice pe care ţesătura scrisului Zeruyei Shalev le întinde peste această poveste despre iluzie, împlinire şi eliberare.

Adevarul.ro

image
Misterioasa moarte de la Sanremo. Iubitul cântăreței Dalida, găsit împușcat în cap, în camera de hotel VIDEO
Cazul a șocat Italia în anii ʼ60, dar a fost clasat ca sinucidere. Peste 40 de ani, poliția a reluat investigația, dar misterul încă persistă.
image
Fumatul interzis minorilor în spații publice. Proiectul, adoptat de Senat
Inițiativa legislativă a fost adoptată tacit de Senat, luni, iar aceasta prevede că minorii nu mai pot fuma în parcuri, pe drumurile publice sau alte zone publice, fiind pasibili de amenzi până la 500 de lei.
image
Primul moment al cutremurului din Turcia, surprins de camera unei mașini VIDEO
Primul moment al celui de-al doilea seism din Turcia a fost întregistrat de camera de bord a unei mașini. Imaginile sunt de-a dreptul cutremurătoare. Șoferul a văzut cum, în jurul său, oamenii aleargă disperați în stradă, iar clădirile încep să se prăbușească.

HIstoria.ro

image
Aventurile Reginei Maria, o traumă pentru tânărul prinț Carol
Nașterea lui Carol, primul copil al cuplului princiar Ferdinand-Maria, pe 15 octombrie 1893, a fost un prilej de mare bucurie pentru țară, familia regală și Regele Carol I, dar mai puțin pentru tânăra mamă.
image
Consecințele bătăliei de la Stalingrad
După capitularea Corpului XI Armată, timp de câteva zile, avioane de recunoaștere germane au continuat să efectueze zboruri deasupra Stalingradului pentru a descoperi eventualele grupuri de militari germani care încercau să scape și de a le parașuta provizii.
image
Joseph Pulitzer, jurnalistul născut pe malul Mureşului, care a făcut istorie în Statele Unite
Premiile Pulitzer, cele mai prestigioase distincții ale jurnalismului american, au fost acordate pentru prima dată în 1917, la inițiativa jurnalistului de origine maghiară Joseph Pulitzer.