Erotism retro

Publicat în Dilema Veche nr. 853 din 13 - 19 august 2020
Erotism retro jpeg

● Sorana Gurian, Întîmplări dintre amurg şi noapte, ediția a doua, Institutul Cultural Român, 2020.

„Și ea dorise atît să nu fie uitată. Acum însă totul căpătase culoarea ștearsă a peisajului și Li nu mai era chinuită de dorul unei supravieți”, scrie Sorana Gurian (1913-1956) în melancolica proză „Vila Myosotis”, în care alter ego-ul ei, această femeie bolnavă, singură și nefericită pe nume Li, ajunsă în stațiunea Berck în luna iunie a anului 1938, se cazează în chiar camera din vila unde fusese chiriaș pînă foarte de curînd Blecher („românul bolnav”), a cărui fantomă îi și face o vizită. Povestirea a fost scrisă chiar la Berck, la un an după moartea lui Blecher, Sorana Gurian împărțind cu acesta același destin tragic: șchioapă din naștere, cu un defect de vedere, a suferit și ea de tuberculoză osoasă, pentru ca mai tîrziu să înfrunte un cancer extins, suportînd succesiv o mastectomie dublă şi o histerectomie ce i-au adus moartea la 43 de ani în exil.

Personaj extravagant și controversat (evreică afiliată, în studenție, unor organizaţii de extremă stîngă, bănuită apoi că ar fi avut legături cu Gestapo-ul, dar şi cu serviciile secrete franceze şi britanice, „demascată” ulterior în presa comunistă, a trăit în semiclandestinitate, pentru ca în 1948, folosind subterfugiul căsătoriei fictive cu un străin, să plece din țară stabilindu-se la Paris, unde a continuat să scrie în franceză), despre Sorana Gurian (Sara Gurfinckel, pe numele ei adevărat) Bianca Cernat afirma că a suferit „un complot al tăcerii”, fiind pe nedrept uitată, asemenea personajului ei de mai sus. Din fericire, Institutul Cultural Român a început să-i recupereze opera traducîndu-i Recit dʼun combat (1956), remarcabilul jurnal de boală publicat în franceză cu cîteva luni înaintea morţii (Povestea unei lupte, traducere de Sorin Gherguţ, 2017), astfel că reeditarea volumului ei de povestiri publicat în 1946 contribuie la conturarea portretului acestei prozatoare din aceeaşi familie literară cu autenticiştii şi introspectivii Anton Holban şi M. Blecher.

Citite de-a lungul anilor la Cenaclul „Sburătorul” (unde avea în Eugen Lovinescu un mare susținător: „admirabil și abject”, fusese verdictul criticului) și, o parte, publicate în presa literară a vremii (inițial cu sprijinul lui Camil Petrescu), cele cincisprezece proze – scrise înainte, dar publicate în volum după romanul de debut Zilele nu se întorc niciodată (1945) – nu s-au bucurat de același succes. Ov. S. Crohmălniceanu și I. Vitner, spre exemplu, au acuzat-o, din prejudecată tematică și conform principiilor jdanoviste ale momentului, de așa-zisă literatură decadentă, mai exact de erotism de consum destinat publicului needucat. Grupate în patru cicluri tematice („Provincia”, „Dragostea”, „Visul” și „Războiul”), analitice, psihologizante și introspective, folosind fluxul conștiinței pentru a descrie stările psihice, uneori la marginea patologicului, ale unor personaje feminine libertine, obsesive sau doar vulnerabile, aflate în situații de crize erotice sau existențiale, prozele Soranei Gurian nu oferă totuși prea multe reușite. Foarte încărcate stilistic (liricoide, abuzînd de epitete și comparații, uneori de o banalitate insuportabilă), frazele Soranei Gurian din aceste proze de început nu au (încă) nici acuitatea introspectivă a lui Holban, nici rafinamentul observațional al lui Blecher.

Prozele ei au, în schimb, o anume îndrăzneală tematică: adulterul, libertinajul, dorința sexuală a femeii emancipate, dar nefericite fiind subiecte recurente (la fel și referința la Anna Karenina). În „Medalionul” (o proză asemănătoare unui scenariu de Antonioni), o tînără de situație modestă proaspăt căsătorită, aflată în tren în drum spre soț, acceptă invitația de a dormi în cușeta unui bărbat înstărit, la rîndu-i însurat, și descoperă, în premieră, deopotrivă plăcerea adulterului, obsesia vinei și posibilitatea suicidului. În „Mai provincial”, sora nemăritată și cochetă din capitală își vizitează fratele însurat într-un tîrg de provincie și, după un moment de reciprocă atracție incestuoasă, fiecare își vede în celălalt propria nefericire. În „Episod” (altă proză de atmosferă antonioniană), o ziaristă charismatică vizitează un sanatoriu de la malul mării în vederea scrierii unui reportaj și are o aventură cu un doctor, apoi cu altul, într-o derivă erotică în care se amestecă vanitatea, gelozia și singurătatea. În „Fräulein” (poate cea mai închegată proză din volum), guvernanta o bănuiește pe stăpîna casei de adulter, devine geloasă și obsedată, plănuind să o demaște.

În fine, în „Inutila jertfă”, o proză lucidă și ultima mai reușită, o scriitoare adăpostește în propria casă un legionar în timpul unei rebeliuni stradale și se sacrifică, din principiu și într-un impuls de moment, pentru ca acesta să nu fie găsit: „Totul părea lipsit de orice sens și destul de vulgar. Nici aceia care-l susțineau pe dictator, nici aceia care voiau să-l răstoarne nu luptau pentru o idee, pentru ceva perfect și frumos, care i-ar fi înălțat peste condiția umană… Și tînărul căpitan și bătrînul general doreau în fond același lucru: puterea”.

Afis 14 dec Sala Radio jpg
Violonistul francez DAVID GRIMAL, invitat special la Sala Radio
Concertul va fi dedicat în exclusivitate muzicii unuia dintre mari compozitori germani: FELIX MENDELSSOHN, considerat un geniu al muzicii sec. XIX, așa cum fusese Mozart un secol mai devreme.
974 16 Iamandi coperta jpeg
Pledoarie pentru revalorizarea arhaicului
Sîntem destul de receptivi la astfel de influențe, de care uneori nici nu mai sîntem conștienți.
p 17 2 jpg
Puzzle
Pe urmele ei, Serre-moi fort se dovedește un veritabil film de laborator, de joacă cu posibilitățile mediului
974 17 Breazu jpeg
Anatolia neopsihedelică
Iar peste toate astea stă vocea lui Gaye Su Akyol, versatilă și stăpînă pe situație.
p 23 Omul ideal, 1943 jpg
Victor Brauner – Alfa și Omega. Pictura în ceară și „desenul cu lumînarea“
În creația brauneriană a anilor 1943-1945, desenul incizat în ceară devine o imagine magică adecvată timpurilor moderne.
Afis 9 dec Sala Radio jpg
CHRISTIAN BADEA DIRIJEAZĂ SIMFONIA „DIN LUMEA NOUĂ” LA SALA RADIO
Vineri, 9 decembrie 2022 (de la 19.00), veți asculta lucrarea compozitorului ceh în interpretareaORCHESTREI NAŢIONALE RADIO.
973 15 Banu Walter Sickert, The Old Bedford jpg
Rătăciri pariziene
Rătăcirile pariziene m-au condus către un alt pictor, Walter Sickert, puțin cunoscut, descoperit în ultimii ani și prezent la Petit Palais.
973 16 coperta1 jpg
Poezia LGBT+ – dincolo de manifestul identitar –
În literatură totul este important, doar dominanta se schimbă periodic.
p 17 2 jpg
Misterul Lisabonei
O scenă de club e frumoasă fără să inspire la dans sau hormoni; o scenă de la filmare nu mizează deloc pe virtuozitatea mizanscenei încîlcite în camere și cabluri.
973 17 Biro coperta1 jpg
Plictis & angoasă
Ambii artiști sînt specializați în conținut inerent plictisitor ce eludează percepții superficiale, dar în același timp angoasează ca muzică în surdină.
317464034 503814775101509 8297660474908428773 n jpg
Andrei Pleșu în dialog cu Andrei Cornea despre Platon – Opera integrală, volumul III
Andrei Pleșu în dialog cu Andrei Cornea despre al treilea volum din seria operei integrale a lui Platon.
5680565535 553329df21 k jpg
„Străinătate” (fragment)
Marea sculptată în tavan era tot acolo, valuri albe, bleu, bleu închis și gri, care rămăseseră cu crestele încremenite, în așteptare.
Afis 7 dec 2022 Sala Radio jpg
„GLORIA” de VIVALDI: atmosfera sacră a Crăciunului la Sala Radio
Miercuri, 7 decembrie 2022 (de la 19:00), veți asculta lucrarea lui Vivaldi la Sala Radio
972 16 coperta jpg
Iași, România
„Ce-i cu fatalismul ăsta mioritic? Nu-i chiar așa.”
972 17 Cabinele foto D  Ivan jpg
3 x FNT 2022
Este arta (literatura, teatrul, muzica) o formă de comunicare între două sau mai multe părți sau se consumă în intimitate?
MNLR dezbatere 25noiembrie 2022 png
Sociologul Gelu Duminică, scriitorul Vasile Ernu și experta în politici de gen și minorități Fatma Yilmaz dezbat pe tema identității etnice
Muzeul Național al Literaturii Române își propune să continue și să dezvolte proiectul, organizînd noi ediții dedicate și altor minorități etnice.
Afis 25 nov 2022 Sala Radio jpg
Uverturi celebre din opere și aniversarea a 70 de ani de la inaugurarea clădirii Radio România
Evenimentul din data de 25 noiembrie punctează și o aniversare specială a Sălii Radio
p 16 Fernando Pessoa WC jpg
De ce moare, totuși, Ricardo Reis?
Ricardo Reis se întrupează din adîncurile mării, vine din străfundurile apelor, purtat de o navă fantomă, pentru a se incarna.
p 17 1 jpg
Departe de tot
O casă pe buza sălbăticiei. O pădure care promite tihnă și de fapt ascunde belele. O protagonistă care fuge zadarnic de propriul trecut
971 17 Breazu jpeg
Rebelă cu mai multe cauze
Chiar dacă punch-ul primelor albume a rămas în urmă, în 2022 M.I.A. propune tot o formulă a insurgenței.
Afis 18 nov Sala Radio jpg
Cîștigător al celebrului Concurs de dirijat Gustav Mahler - FINNEGAN DOWNIE DEAR - invitat la Sala Radio
Cîștigător al celebrului Concurs Internațional de Dirijat Gustav Mahler, Germania - 2020, FINNEGAN DOWNIE DEAR, care va debuta în noua stagiune la Staatsoper Berlin.
970 16 coperta Chirita jpg
Uciderea unei metafore
Thomas Hobbes descrie, în Leviatanul, apariția gîndurilor din mici mișcări mecanice care au loc în interiorul creierului.
p 17 jpg
Eșuat pe mal
Insula e un buchet de mici intuiții care se chinuie din greu să se coaguleze în ceva rotund.
970 17 Biro coperta1 jpg
Muzici cu tronc
Jazz-ul postmodern se întoarce în cluburile noastre după o spectaculoasă ofertă de festivaluri de peste vară; să fim o piață așa primitoare chiar și cu cele mai elitiste nișe?

Adevarul.ro

image
Dieta care o ajută pe Loredana Groza să fie wow. „E o muncă foarte grea să arăți bine!”
Loredana Groza, una dintre cele mai îndrăgite artiste, are un secret atunci când vine vorba despre talie trasă ca prin inel. Vedeta ține o dietă-minune de câte ori dorește să topească din kilogramele acumulate.
image
Supraviețuitoarea tragediei de pe DN1 a murit. Familia de spanioli se afla în vizită la fiica studentă în România
Patru membri ai unei familii din Spania au murit în urma unui accident produs pe o șosea din România. Șoferul a fost arestat preventiv, iar organele victimelor au fost donate cu acceptul rudelor.
image
Tempest, avionul de luptă care citește gândurile. Trei țări colaborează pentru dezvoltarea unei arme invincibile | FOTO VIDEO
Rishi Sunak a anunțat o colaborare între Marea Britanie, Italia și Japonia pentru dezvoltarea unui nou avion de luptă care utilizează inteligența artificială.

HIstoria.ro

image
Arestarea Mariei Tănase: Reținută și anchetată de germani
Arhiva M.A.I. ne spune că în 1940 Maria Tănase a fost reținută și anchetată de germani pentru că avea o relație „fierbinte” cu Maurice Nègre
image
Căderea comunismului în Polonia şi Ungaria. „Reabilitarea” lui Imre Nagy
Dintre cei șase sateliți ai Uniunii Sovietice în Europa răsăriteană, Polonia și Ungaria au reprezentat un caz aparte.
image
Prima zi de ocupație germană în București
În dimineața zilei de 6 decembrie 1916, primarul Bucureștilor, Emil Petrescu, însoțit de mai mulți ambasadori – Vopicka (SUA) sau baronul Vredenburg (Olanda) – au ieșit în întâmpinarea armatelor Puterilor Centrale până aproape de Chitila.