Erotism retro

Publicat în Dilema Veche nr. 853 din 13 - 19 august 2020
Erotism retro jpeg

● Sorana Gurian, Întîmplări dintre amurg şi noapte, ediția a doua, Institutul Cultural Român, 2020.

„Și ea dorise atît să nu fie uitată. Acum însă totul căpătase culoarea ștearsă a peisajului și Li nu mai era chinuită de dorul unei supravieți”, scrie Sorana Gurian (1913-1956) în melancolica proză „Vila Myosotis”, în care alter ego-ul ei, această femeie bolnavă, singură și nefericită pe nume Li, ajunsă în stațiunea Berck în luna iunie a anului 1938, se cazează în chiar camera din vila unde fusese chiriaș pînă foarte de curînd Blecher („românul bolnav”), a cărui fantomă îi și face o vizită. Povestirea a fost scrisă chiar la Berck, la un an după moartea lui Blecher, Sorana Gurian împărțind cu acesta același destin tragic: șchioapă din naștere, cu un defect de vedere, a suferit și ea de tuberculoză osoasă, pentru ca mai tîrziu să înfrunte un cancer extins, suportînd succesiv o mastectomie dublă şi o histerectomie ce i-au adus moartea la 43 de ani în exil.

Personaj extravagant și controversat (evreică afiliată, în studenție, unor organizaţii de extremă stîngă, bănuită apoi că ar fi avut legături cu Gestapo-ul, dar şi cu serviciile secrete franceze şi britanice, „demascată” ulterior în presa comunistă, a trăit în semiclandestinitate, pentru ca în 1948, folosind subterfugiul căsătoriei fictive cu un străin, să plece din țară stabilindu-se la Paris, unde a continuat să scrie în franceză), despre Sorana Gurian (Sara Gurfinckel, pe numele ei adevărat) Bianca Cernat afirma că a suferit „un complot al tăcerii”, fiind pe nedrept uitată, asemenea personajului ei de mai sus. Din fericire, Institutul Cultural Român a început să-i recupereze opera traducîndu-i Recit dʼun combat (1956), remarcabilul jurnal de boală publicat în franceză cu cîteva luni înaintea morţii (Povestea unei lupte, traducere de Sorin Gherguţ, 2017), astfel că reeditarea volumului ei de povestiri publicat în 1946 contribuie la conturarea portretului acestei prozatoare din aceeaşi familie literară cu autenticiştii şi introspectivii Anton Holban şi M. Blecher.

Citite de-a lungul anilor la Cenaclul „Sburătorul” (unde avea în Eugen Lovinescu un mare susținător: „admirabil și abject”, fusese verdictul criticului) și, o parte, publicate în presa literară a vremii (inițial cu sprijinul lui Camil Petrescu), cele cincisprezece proze – scrise înainte, dar publicate în volum după romanul de debut Zilele nu se întorc niciodată (1945) – nu s-au bucurat de același succes. Ov. S. Crohmălniceanu și I. Vitner, spre exemplu, au acuzat-o, din prejudecată tematică și conform principiilor jdanoviste ale momentului, de așa-zisă literatură decadentă, mai exact de erotism de consum destinat publicului needucat. Grupate în patru cicluri tematice („Provincia”, „Dragostea”, „Visul” și „Războiul”), analitice, psihologizante și introspective, folosind fluxul conștiinței pentru a descrie stările psihice, uneori la marginea patologicului, ale unor personaje feminine libertine, obsesive sau doar vulnerabile, aflate în situații de crize erotice sau existențiale, prozele Soranei Gurian nu oferă totuși prea multe reușite. Foarte încărcate stilistic (liricoide, abuzînd de epitete și comparații, uneori de o banalitate insuportabilă), frazele Soranei Gurian din aceste proze de început nu au (încă) nici acuitatea introspectivă a lui Holban, nici rafinamentul observațional al lui Blecher.

Prozele ei au, în schimb, o anume îndrăzneală tematică: adulterul, libertinajul, dorința sexuală a femeii emancipate, dar nefericite fiind subiecte recurente (la fel și referința la Anna Karenina). În „Medalionul” (o proză asemănătoare unui scenariu de Antonioni), o tînără de situație modestă proaspăt căsătorită, aflată în tren în drum spre soț, acceptă invitația de a dormi în cușeta unui bărbat înstărit, la rîndu-i însurat, și descoperă, în premieră, deopotrivă plăcerea adulterului, obsesia vinei și posibilitatea suicidului. În „Mai provincial”, sora nemăritată și cochetă din capitală își vizitează fratele însurat într-un tîrg de provincie și, după un moment de reciprocă atracție incestuoasă, fiecare își vede în celălalt propria nefericire. În „Episod” (altă proză de atmosferă antonioniană), o ziaristă charismatică vizitează un sanatoriu de la malul mării în vederea scrierii unui reportaj și are o aventură cu un doctor, apoi cu altul, într-o derivă erotică în care se amestecă vanitatea, gelozia și singurătatea. În „Fräulein” (poate cea mai închegată proză din volum), guvernanta o bănuiește pe stăpîna casei de adulter, devine geloasă și obsedată, plănuind să o demaște.

În fine, în „Inutila jertfă”, o proză lucidă și ultima mai reușită, o scriitoare adăpostește în propria casă un legionar în timpul unei rebeliuni stradale și se sacrifică, din principiu și într-un impuls de moment, pentru ca acesta să nu fie găsit: „Totul părea lipsit de orice sens și destul de vulgar. Nici aceia care-l susțineau pe dictator, nici aceia care voiau să-l răstoarne nu luptau pentru o idee, pentru ceva perfect și frumos, care i-ar fi înălțat peste condiția umană… Și tînărul căpitan și bătrînul general doreau în fond același lucru: puterea”.

dilemaveche ro   Dragostea pentru lectura O mostenire pentru generatiile viitoare jpg
Dragostea pentru lectură: O moștenire pentru generațiile viitoare
Îți amintești de clipele petrecute în copilărie când stăteai cufundat în paginile unei cărți captivante?
comunism jpg
Istoria comunismului: lecturi esențiale pentru a înțelege un fenomen global
Comunismul a fost un fenomen global care a influențat profund secolul XX, iar studiul său continuă să fie de mare interes pentru istorici, politologi și publicul larg.
comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.

Parteneri

adam szalai webp
sediul partidului socialist bulgar din varna/ FOTO:  RFE/RL
Un consulat rus clandestin ar funcționa în orașul bulgar Varna
Guvernul bulgar a închis oficial consulatul rus din Varna în 2023.
Razboi in Ucraina soldati ucraineni pe frontul din Harkov FOTO Profimedia jpg
Ucraina poate învăța din greșelile Americii în Vietnam: Planul pentru înfrângerea Rusiei
Ucraina poate înfrunta Rusia dacă, împreună cu susținătorii săi occidentali, învață din eșecul Americii în războiul din Vietnam, susține un expert ucrainean în securitate.
Mike Tyson și Jake Paul Foto X jfif
Antrenorul lui Mike Tyson a rupt tăcerea după ce legenda boxului a lovit de doar 18 ori în meciul dezamăgitor cu Jake Paul. Ce va face fostul campion în continuare
Rafael Cordeiro, antrenorul lui Mike Tyson, a vorbit despre înfrângerea dureroasă a fostului campion la categoria grea în fața lui Jake Paul, youtuber-ul devenit boxer, și a făcut lumină despre ce va face acesta în continuare.
masina politie foto: pexels
Un polițist din cadrul IPJ Tulcea a fost găsit spânzurat
Un bărbat a fost găsit spânzurat, sâmbătă, pe raza localităţii Valea Nucarilor, județul Tulcea. Potrivit primelor informații, vărbatul avea 49 de ani și lucra în cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Tulcea.
image png
Oana Gheorghiu, de la Dăruiește Viață, despre cazul băiatului de 16 ani, mort de peritonită: „Mâine poate fi despre oricare dintre noi”
Cofondatoarea Asociației Dăruiește Viață, Oana Gheorghiu, a susținut într-o postare pe Facebook necesitatea unei reforme a sistemului de sănătate publică, subliind că viitor premier trebuie să vină cu un plan concret în acest sens. Potrivit fondatoarei asociației, tragedia de la Tîrgu Jiu ar trebui
Fostul manager al Spitalului Malaxa Florin Secureanu părăseşte sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) din Bucureşti FOTO Inquam Photos / Alexandru Busca
Florin Secureanu, fostul manager al Spitalului Malaxa, a fost condamnat la 11 ani de închisoare cu executare, după șapte ani de procese
Fostul manager al Spitalului Malaxa din București, medicul Florin Secureanu, a fost condamnat de judecătorii Tribunalului București la 11 ani de închisoare pentru corupție. Decizia instanței nu este definitivă.
Revelion curmat de o crimă la Ticuşu Vechi FOTO adevărul
Descoperire macabră într-o fosă septică la Lipova. A fost găsit un cadavru în putrefacție. Suspiciunile polițiștilor
Într-o fosă septică din zona Băile Lipova a fost descoperit, sâmbătă, un cadavru aflat într-o stare înaintată de putrefacție. Potrivit anchetatorilor, indiciile conduc la ipoteza unei crime.
image png
Iohannis, primit de președintele Germaniei. Discuții privind dezvoltarea cooperării economice şi a investiţiilor bilaterale
Preşedintele Klaus Iohannis a fost primit sâmbătă, de către omologul său, Frank-Walter Steinmeier, la Palatul Bellevue, Germania. Cei doi şefi de stat au încurajat dezvoltarea cooperării economice și a investiţiilor bilaterale. Discuțiile au privit și situația securității în Europa.